Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?
Модератор: sapuna
Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.
Е, жалко, че сме се разминали. Нищо. Аз често съм там. С едно старо Клио - зелено. Ама чудих се аз как така почти веднага ми удари, преди да съм си подхранил и после ги забелязах петната. Даже на самото носче до брега беше изхвърлена във водата част от захранака. Тогава ми светнаПавел Иванов написа:Тц , бяхме двама с една бяла баничарка . Малко преди да си тръгнеме дойдоха едни други колеги които казаха че ще пообиколят и може или те да са се върнали , или други да са били . Иначе точно две петна бяхме направили . Едно за мен и едно за Мишко

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Колеги, има ли прясно инфо от събота и неделя за ситуацията на язовира? Расте ли нивото на водата? Аз пропуснах почивните дни, но към сряда-четвъртък мисля да проверя как е. Ще съм благодарен за малко прясно инфо. После аз ще докладвам. 

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- indalo
- фен клуб-скобар
За нивото незнам, но имам инфо че е излизала по някоя рибка. Мисля и аз в четвъртък да разпъвам щечето за сефте тая година. Ако духа вчтър ще съм с мача, та в четвъртък ако обикаляш около язовира най верочтно ще съм под трафопоста. Ще се радвам да се запознаем. 

Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Предполагам, че и аз ще бъда там в четвъртък. Все пак ще зависи и от времето, но мисля, че ще бъде хубаво. Аз ходя пролетта или на трафопоста или на устието. После, през лятото съм с лодката
. Ще се радвам и аз да се видим и запознаем. Ако видиш едно 20-годишно залено Клио - аз съм. Ако видиш сива лодка Sea Hawk II - пак съм аз
.

- indalo
- фен клуб-скобар
Ок, ако видиш един 115 кг. зоблен мъжага, в разцвета на своите сили, седнал на едно алуминиево столе с облегалка, Радомирско изпълнение със щече или мач
и много ги лови
, аз съм. Това за ловенето- майтап. 

Последно промяна от indalo на Нед Апр 03, 2011 10:58 pm, променено общо 1 път.
Чудя се луд ли съм или не съм.

колеги,в понеделник активноста на перката беше повече от прилична ,хванасе и някой и друг клен под трафопоста.Покрай стената имаше 5 или 6 човека който почистваха боклуци с чували ама не съм питал дали някой го е вземал язовира.В събота и неделя имаше кюстендилска гпупа щекари който си я хващаха регулярно.Дано да съм бил полезен.
И дари ни с много сила
кога хванем много риба
да преборим алчноста
да я пуснем по вода
кога хванем много риба
да преборим алчноста
да я пуснем по вода
Малко прясно инфо за язовира от 22.04.2011 г.
Водата се е вдигнала с около 50 см. спрямо нивото й към 03.04.2011 г. Бавно, но славно се повишава. Все още устието не е залято (сухо е), както и зоната на залива на преливника.
Водата в реката също е слаба бира в сравнение с миналата година по това време.
Имаше рибари ! В условията на забрана! Добре е, че бяха за малко. Нямам снимки, защото гледах язовира от пътя, а до него нямах възможност да сляза. Времето ми беше малко. При първа възможност ще снимам и ще пусна снимки. Весели Великденски празници на всички колеги и едно
от мен. Пуснете сега рибата. Дръжте агнето. Кълве на 14.00 лева за килограм

Водата се е вдигнала с около 50 см. спрямо нивото й към 03.04.2011 г. Бавно, но славно се повишава. Все още устието не е залято (сухо е), както и зоната на залива на преливника.
Водата в реката също е слаба бира в сравнение с миналата година по това време.
Имаше рибари ! В условията на забрана! Добре е, че бяха за малко. Нямам снимки, защото гледах язовира от пътя, а до него нямах възможност да сляза. Времето ми беше малко. При първа възможност ще снимам и ще пусна снимки. Весели Великденски празници на всички колеги и едно

- CERRUTI
- сериозен играч
На 11-ти април бях там...със жената и малкия малко на разходка.....имаше 2-3ма колеги.
Ето снимки до трафопоста:

отсрещния бряг:

Ходих и до стената при кафето да поразпитам за статута....обаче нямаше никой освен 50-60патици и 2-3кучета. Ето и малко снимки от там:

Дано язовира се съвземе.....защото е страхотен...Макар че приятели са ми казвали че не веднъж са виждали да се прегражда устието с мрежи от посетители....дори когато беше арендован.
Ето снимки до трафопоста:

отсрещния бряг:

Ходих и до стената при кафето да поразпитам за статута....обаче нямаше никой освен 50-60патици и 2-3кучета. Ето и малко снимки от там:

Дано язовира се съвземе.....защото е страхотен...Макар че приятели са ми казвали че не веднъж са виждали да се прегражда устието с мрежи от посетители....дори когато беше арендован.

За мрежите и "посетителите" ми е ясна работата, защото познавам язовира от строежа на стената. То не бяха мрежи, то не беше влачене, то не бяха серкмета. И пак е останало нещо. Ако го оставят онези ("посетителите") и арендаторите поне малко - една две години да си поичине язовирчето, ще има положителни емоции, но ако се продължи така - само за плаж и разходка с лодка. Онзи (Румен - арендаторът) миналата година беше измислил и такса за лодка - 5 лв.
. Да, ама НЕ! Да не ми филтрира водата, или да я произвежда от кислород и водород
? Такса, ама когато е цивилизован с нас - тези, които му плащаме. Иначе, язовирът е чудо като достъп, като чист въздух и вода, като природа, като релакс. Жалко, че не си ценим даровете на природата. А имаше някога повече от 14-15 вида риба в него. Нямаше празно. И да не искаш - хвърлиш ли, им аше АМ-Ам на куката. Сега бяха тръгнали пак да го източват, но добре, че спряха нещата, та малко се е понапълнил (към 22.04.2001.) Има още около 3 метра да се вдига нивото, но дали ще стане? Дано не започнат да го източват пак през размножителния период. Реката е слаба в момента. Така че, да се молим само да са нормални нещата. Весели Великденски празници. 

- CERRUTI
- сериозен играч
Точно това е че и аз ги помня тея времена....кленове колкото ръка,цели пасажи се препичаха в плиткото,а толстолобите като се разиграят правеха въни като моторница....и за това ми е болно какво стана с язовира...jagger1 написа: А имаше някога повече от 14-15 вида риба в него. Нямаше празно.

Аз за това не съм стъпвал от 5 години на този водоем...............по-ШИБАНИ арендатори не познавам
...............,това ако са ги разкарали ще е страшно добре за водоема , а пък и за нас 

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Ето и една карта на язовира. Нивото на водата, заснето на картата е с около 4 метра по-ниско от максимума. Зоните на устието и преливника се запълват с вода при ниво - максимално.
Ето снимката:

А ето и снимка, при ниво на водата - максимално.

Ето снимката:
А ето и снимка, при ниво на водата - максимално.
Здравейте колеги. Инфо за нивото на язовира от 17.05.2011 - водата леко се е вдигнала, но все още е далеч под максимума - поне още 2-3 метра е по-ниско нивото, но е започнала да залива залива на устието.
За статута на язовира все още няма еднозначност като информация. Договорът на стария арендатор изтече през месец януари и до този момент е в сила забранителния период. Въпреки това, по устието се мяркат привечер "риболовци". Има слух, че отново старият арендатор го е спазарил за още една година, но инфото не е потвърдено. Пуснал съм запитване по Емайл-а до ИАРА още преди седмица, но до този момент нямам отговор за статута на язовира след забраната.
Иначе, язовирът е съсипан от към рибен фонд. Нищо повече не е променено от инфото от горните постове. Язовирът не е зарибяван от 20 години. Ако има все още нещо останало, то съм сигурен, че няма да оцелее, ако арендаторството продължи. Това е.
За статута на язовира все още няма еднозначност като информация. Договорът на стария арендатор изтече през месец януари и до този момент е в сила забранителния период. Въпреки това, по устието се мяркат привечер "риболовци". Има слух, че отново старият арендатор го е спазарил за още една година, но инфото не е потвърдено. Пуснал съм запитване по Емайл-а до ИАРА още преди седмица, но до този момент нямам отговор за статута на язовира след забраната.
Иначе, язовирът е съсипан от към рибен фонд. Нищо повече не е променено от инфото от горните постове. Язовирът не е зарибяван от 20 години. Ако има все още нещо останало, то съм сигурен, че няма да оцелее, ако арендаторството продължи. Това е.
Здравейте колеги. Честито на всички колеги, успешно открили сезона. На всички, които като мен се капотираха - сезонът едва сега започва. А с него и надеждата за успешен сезон. По традиция от години за мен и по "принуда" аз открих на Горна Диканя.
Ето малко последна информация за язовира и откриването на сезона на Горна Диканя.
Сутринта на 04.06.2011 г. бях на устието в 5.50 часа. Бях изненадан от големия брой колеги, решили да открият сезона на този язовир. Язовирът по последни данни е свободен за риболов и няма арендатор, т.е. лови се с редовно издаден риболовен билет. Може би и това е причината за големия брой колеги, решили да открият сезона тук. Липсваха и шумните скутери, които бяха от доста време традиция за този водоем и убийство за риболовците. Не говоря за лодките с двигатели, а смо за скутерите, теглещи водните скиори. Това не се е случвало повече от 10 години. Към 9.00 часа вече целият бряг от към шосето беше запълнен. В залива на преливника (шаранджийският залив) също имаше 2-3 бивака. Времето - на моменти тихо, на моменти ветровито, но топло и слънчево. Водата - бистра, като нивото й беше непроменено спрямо периода от преди 2-3 седмици, т.е. около 3 метра под максимума. Обстановката беше идеална, независимо от големия брой риболовци - тихо, без шум, чисто, нямаше къпещи се (което също е учудващо за този период), нямаше пляскане, гърмежи и разправии. С една дума изключително цивилизовано, за което изказвам своите адмирации към всички колеги. Учудващо нямаше и лодки, като изключа една, която прекоси язовира няколко пъти, но не създаваше никакви проблеми на останалите колеги. Имаше и две-три надуваеми лидки, с които колегите захранваха и разпъваха въдиците. В язовира край брега спокойно си плуваха и няколкото оцелели двойки патици, които дори излизаха в свободните от риболовците зони на брега, спазвайки дистанция не повече от 10-тина метра от тях.
Ето двете снимки, които направих в зоната на устието (снимките са правени около 7.00 ч. сутринта, поради което е още разредено и палатките не са опънати). Съжалявам, че не можах да направя повече снимки. Апаратът после пострада
Някои бяха започнали да разпъват биваците (към 6:00 ч.) :

Други вече бяха опънали артилерията:

А сега за риболова.
Започнах с голяма надежда, защото още със слизането от колата, видях един млад колега със спининг (около 12-13 годишен), който измъкна от водата една щука около 1,5 кг. пред погледите на майсторите
, които бурно го аплодираха. Казах си - ей сега я утрепах.....
И се започна......голямото капо. Първо на спининг. Примамките бяха сменяни периодично, като започнах с утежнен стример, в последствие, към стримера прикачих и 7,5 грамова глава - имитация на рибешка глава, за увеличаване на дистанцията. Последва смяна на няколко вида стримери. Обект на очаквания улов беше щуката. Резултатът от 50 минутната проверка на зоните беше нулев. Последва смяна на примамката - въртяща блесна (Мепс) - нищо в следващите 30 мин. Нови смени - клатушки (жълта, бяла, с опашки от марабу, без опашки) - резултат нищо. Оглеждах и останалите колеги, повечето от които ловяха на дъно и на леко - и при тях нищо. Вятърът беше на приливи и отливи. Беше и изключително тихо, като че ли нямаше никой. Имаше и няколко колеги, които също въртяха блесните, но и при тях развитието беше същото. Рибата се опитваше да ни изненада неприятно. Реших да премина на отсрещния бряг, където имаше само двама колеги на скалите, като обходя целия залив на устието. И като се започна един фитнес....изхвърляне - навиване - изхвърляне - навиване ..... смяна на позицията, смяна на примамките, облавяне на участъците стъпка по стъпка, дълбоко-плитко..... и така до 9.00 ч. Реших да опитам на булдото в по-плитките участъци, поради многото закачки в търсене поне на някое кленче. Смених, ама имах чувството, че рибата се беше "преместила" в някой друг язовир, а на нас беше оставила само водата
. И така до към 10.00 ч. Минаха още 4-5 колеги през участъците, но и при тях беше същото. Капото се заформяше. Усещах вече ароматът му. А за мен, капото има аромат на бира-скара. И така, откриването за мен приключи към 10.00 ч. Побъбрих си с няколко колеги и полека лека, поех към возилото, което ме отведе доста бързо до ароматната скаричка. Така разтоварих до към 17.00 ч., след което - отново заех позиция до кръста във водата и спинингът влезе отново в ролята си. До 20.00 ч. се повтори отново всичко, описано по-горе. Между другото, на водоема се бяха освободили доста, което говори за резултатът и на доста от останалите колеги. Имаше улов на много слънчаци, малко костури - доста под нормата, тук-таме по някоя червеноперка. Друго не видях. Имам информация за още една хваната щука от колега (около 4 кг.), но като цяло за този ден, резултатът за много от колегите е слаб. За съжаление, арендаторът преди да освободи язовира си беше "свършил" много добре работата.
Има и още нещо: Направи ми впечатление, че до вечерта нивото на водата спадна. Това се потвърди и на следващия ден. Мисля, че това също допринесе за слабите резултати. Ако нивото продължи да спада, нещата за този водоем няма да са добри. Това е колеги за сега от мен. Ще се радвам, ако и други колеги споделят мнението си за водоема.
Ето и един плах опит за панорамна снимка на устието на язовира, направена на 29.05.2011 г.

Ето малко последна информация за язовира и откриването на сезона на Горна Диканя.
Сутринта на 04.06.2011 г. бях на устието в 5.50 часа. Бях изненадан от големия брой колеги, решили да открият сезона на този язовир. Язовирът по последни данни е свободен за риболов и няма арендатор, т.е. лови се с редовно издаден риболовен билет. Може би и това е причината за големия брой колеги, решили да открият сезона тук. Липсваха и шумните скутери, които бяха от доста време традиция за този водоем и убийство за риболовците. Не говоря за лодките с двигатели, а смо за скутерите, теглещи водните скиори. Това не се е случвало повече от 10 години. Към 9.00 часа вече целият бряг от към шосето беше запълнен. В залива на преливника (шаранджийският залив) също имаше 2-3 бивака. Времето - на моменти тихо, на моменти ветровито, но топло и слънчево. Водата - бистра, като нивото й беше непроменено спрямо периода от преди 2-3 седмици, т.е. около 3 метра под максимума. Обстановката беше идеална, независимо от големия брой риболовци - тихо, без шум, чисто, нямаше къпещи се (което също е учудващо за този период), нямаше пляскане, гърмежи и разправии. С една дума изключително цивилизовано, за което изказвам своите адмирации към всички колеги. Учудващо нямаше и лодки, като изключа една, която прекоси язовира няколко пъти, но не създаваше никакви проблеми на останалите колеги. Имаше и две-три надуваеми лидки, с които колегите захранваха и разпъваха въдиците. В язовира край брега спокойно си плуваха и няколкото оцелели двойки патици, които дори излизаха в свободните от риболовците зони на брега, спазвайки дистанция не повече от 10-тина метра от тях.
Ето двете снимки, които направих в зоната на устието (снимките са правени около 7.00 ч. сутринта, поради което е още разредено и палатките не са опънати). Съжалявам, че не можах да направя повече снимки. Апаратът после пострада

Някои бяха започнали да разпъват биваците (към 6:00 ч.) :
Други вече бяха опънали артилерията:
А сега за риболова.
Започнах с голяма надежда, защото още със слизането от колата, видях един млад колега със спининг (около 12-13 годишен), който измъкна от водата една щука около 1,5 кг. пред погледите на майсторите

Има и още нещо: Направи ми впечатление, че до вечерта нивото на водата спадна. Това се потвърди и на следващия ден. Мисля, че това също допринесе за слабите резултати. Ако нивото продължи да спада, нещата за този водоем няма да са добри. Това е колеги за сега от мен. Ще се радвам, ако и други колеги споделят мнението си за водоема.
Ето и един плах опит за панорамна снимка на устието на язовира, направена на 29.05.2011 г.