Пружина VS Фидер

Модератор: sapuna

r077kata
новобранец
новобранец

Пружина VS Фидер

Мнение от r077kata »

Пружината и Фидерът са двата най-силно развили се монтажи за риболов на тежко. Методът пружина е всеизвестен и се практикува от дълги години без конкуренция. Хранилката е нов, но бързо развиващ се монтаж и все повече колеги го предпочитат.Аз, също като много други, съм малко раздвоен-"Кой метод е по-надежден".
Лично, предпочитам пружината и от доста време правя успешен риболов на най-различни плевелни риби. В последно време обаче съм изкушен да пробвам и риболов на фидер.
Правя тази тема с цел да обменим идеи и мнения относно двете страни. Всеки, който има опит може да го сподели. Надявам се темата да се развие и да се окаже полезна така както за начинаещи рибари, но и за "отлежали" вече колеги.
Поздрави :)
Аватар
bachoivo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Пружина VS Фидер

Мнение от bachoivo »

Добър ден, колега :)
До скоро (кажи го до преди нова година) дънните сопи в 98% от случаите се оборудваха с пружина и с по 1 или 2 куки. След това се оборудвах с Filstar Universal Feeder - вярно, че е нисък клас, ама за малко пари и за начинаещ като мен толкова :)
Е вярвай ми кефа с него е много по-голям при ваденето на рибата. Вече основно само с него ходя за риба.....а излъгах-с него и с болото (менкам ги двата начина на риболов) :) Определено пружините отиват в архива. Дънните сопи вече само за риболов "на косъм" се ползват.
Модерни времена са, модернизирам се и аз :) :)

P.S. Тук http://forum.nariba.com/viewforum.php?f=115 има много изписано за фидер риболова, само да имаш желание за четене :)
- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

bachoivo написа:Определено пружините отиват в архива
Аз пък на скоро ги извадих от архива и да видиш какви толупи се заиграват с тях на ТЕЦ-а :wink:
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
bachoivo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от bachoivo »

ivelin_1976 написа:
bachoivo написа:Определено пружините отиват в архива
Аз пък на скоро ги извадих от архива и да видиш какви толупи се заиграват с тях на ТЕЦ-а :wink:
Хах...да. Минавало ми е през акъла това тяхно предназначение, но за затворен водоем, а аз повече на Дунав и Янтра ходя, а там не ми е ясно точно как да стане номера :)
Ама да не спамим на колегата темата - аз съм твърдо за фидера - много по-голямо удоволствие ми носи :)
- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
Аватар
bgstan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgstan »

Абе пружината си е вид хранилка , фидера е вид риболов. На фидер с малка пружинка пак може да си ги цъкаш. А това с косъм или без косъм си е въпрос на вкус. То риба няма както и да сложиш стравта все тая . За няколко седмици вадят 1км мрежа от жребчево с 50 кила риба после 650метра с 30 кг риба. Ти стой си чакай на едно червейче да хванеш. По скоро темата трябва да е риболов на тежко(дънен) и риболов на фидер.
Изображение
Хващам риба ,ама понякога.

Изображение
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

... пружината си е вид хранилка , фидера е вид риболов
Може би въпроса е разликата, между пружина и фидер кошница...като според мен, няма кой знае каква разлика...и в двата случая предназначението е да се достави ''манджа'' на хранителното петно...като единствената разлика може да дойде от начина на монтаж.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
PAYAKA
новобранец
новобранец

Мнение от PAYAKA »

Аз сам твърдо за пружината
ivanminkov1981
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivanminkov1981 »

Истината е,че фидера и пружината са едно и също,зависи само от монтажа дали ще е със звънче или ще разчиташ на върха!
Аз самият на р.Струма за мряна ползвам монтаж с малка пружина с една кука от долу с дълъг повод и отчитам кълване спрямо върха на въдицата ;)
Ловил съм и с фидер хранилка,но на звънче и пак е ефектно ;)
Изображение
NO PAIN,NO GAME!
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Oт отдавна пружината я слагам на шаранджийски клипс и си правя монтаж на косъм.Имам си и методи и подвижни пружини.Това всичко си е метод хранилка, вече в зависимост от самия монтаж може да се нарече риболов на фидер с метод, или риболов на тежко с метод, или просто, риболов с пружина.Важното е да бъде безопасен монтажа, понеже съм вадил риба със пружина в устата не е никак приятна гледката, представете си тази риба да се разкарва с тази пружина. :drinkers:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
r077kata
новобранец
новобранец

Мнение от r077kata »

Според мен най-големите разлики между двете са:
1- дължината на повода
2- бройката на куките
Оттук идват и въпросите:
Многото куки плашат ли рибата??
Доста хора са на мнение, че колкото повече , толкова по-добре. Но дали наистина е така?! Веднъж ми се случи да вадя риба, хваната на пружина, с кеп. Беше КОШМАРНО!!
Всички куки се бяха закачили много здраво за кепа и отделих едно 20-30 мин само в разкачането им. И всащност и до ден днешен кепа си седи раздърпан на места.
И вторият въпрос :
Има ли значение дължината на повода??
Една голяма част от колегите разчитат при риболова на тежко на "самозакачането" и използват къс повод, а други пак слагат по дълги поводи за да осети рибата куката по късно и да се закачи по-надеждно. Незнам коя тактика е по-надеждна и се надявам някой да вземе отношение.
Поздрави.
snegk

Мнение от snegk »

Ами многото куки са забранени от закона.До две можеш да сложиш.При фидер риболова, се разчита на това, че при падане на дъното, монтажа се придърпва и стръвта остава в петното.При риболов на пружина се разчита на това, че рибата ще засмуче куката, когато се храни от пружината.Метода е среден вариант.Вече в зависимост от монтажа и стръвта ще селектираме рибите.За мене метода е най-подходящ за големи риби.Ловя по-всякакъв начин и мога да твърдя, че след като започнах да използвам метод или така наречения, модерен шаранджийски риболов, големите ми риби се увеличиха многократно.Всичко е въпрос на избор и на това, какво искаме от даден риболов. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
krezo_bg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от krezo_bg »

Истината е,че фидера и пружината са едно и също,зависи само от монтажа дали ще е със звънче или ще разчиташ на върха!
[/color][/size]
И фидера и пружината са си риболов на дъно,както казва колегата.Само че при фидера линията му е много по- финна в сравннение с тази на линията при риболов с пружина.Пружината носи повече хранилка и съответно иска по- здрави пръти и по- здрави корди,докато при фидера кордите и кошничките са много по-леки и самите прътове са нежни и отчитаме кълването по върха на фидер пръта докато в другите случаи или звънче или сигнализтори при кълвене.
Аватар
Carp901
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Carp901 »

пружините според мен вече почти никой не ги ползва аз лично когато ми се налага да ползвам пружина зависи от риболова който практикувам когато ловя шарани и ми се наложи да закача пружина слагам мет-хот хранилка върши много добра работа а когато ловя друг вид риба което е по рядко закачам фидер хранилка :wink:
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Момент, момент колеги !!!!!
Пружината и хранилките тип клетка са двата клона на едно и също дърво. И двата начина се водят фидер риболов, фидер на англ. език означава "хранещ", "захранващ". Това са два вида хранилки с малко различно приложение. Пружините на по български или метод фидер на англ. език се използват за средни и големи риби с много къс повод (10-15 см) като хранилката се запълва със захранка или захранка + семена като се приготвя така че да е много лепкава и бавно да пада от хранилката.
Изображение

Под вариант на метод хранилките са така наречените мач метод фидери. Те са много популярни сред състезателите в Англия за риболов на шаранчета.
Изображение

Най-голямото предимство на тези хранилки спрямо българските пружини е че тежестта им е концентрирана в долната част като по този начин хранилките винаги падата по един и същт начин на дъното и винаги знаете къде ви е куката, а пружината си пада както си иска.

Хранилките тип клетка са предназначени за въвеждане на както захранка така и жива стръв като се прави "сандвич". При тях може да се използва и по-дълъг повод и по-фин монтаж, който от своя страна позволява лов и на по дребни и капризни риби.
Изображение

Така че и двата варианта са фидер риболов, но с различно приложение, и двата термина трябва да се разглеждат заедно.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

r077kata написа:Според мен най-големите разлики между двете са:
1- дължината на повода
2- бройката на куките
Оттук идват и въпросите:
Многото куки плашат ли рибата??
Доста хора са на мнение, че колкото повече , толкова по-добре. Но дали наистина е така?! Веднъж ми се случи да вадя риба, хваната на пружина, с кеп. Беше КОШМАРНО!!
Всички куки се бяха закачили много здраво за кепа и отделих едно 20-30 мин само в разкачането им. И всащност и до ден днешен кепа си седи раздърпан на места.
И вторият въпрос :
Има ли значение дължината на повода??
Една голяма част от колегите разчитат при риболова на тежко на "самозакачането" и използват къс повод, а други пак слагат по дълги поводи за да осети рибата куката по късно и да се закачи по-надеждно. Незнам коя тактика е по-надеждна и се надявам някой да вземе отношение.
Поздрави.
Куките и при мене правят същия проблем ама наскоро имах случай на 3 шарана на 1 пръчка такъв кеф и такова изумление нема,а иначе линовете редовно си ги праскам по 2 по 3 така че аз съм за пружината
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”