Питане за транспортиране на надуваема лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Питане за транспортиране на надуваема лодка

Мнение от ivalpetkov »

Привет колеги.Искам да запитам по опитните от мен ,дали мога да си пренасям надуваемата лодка на тавана на форд галаксито.Значи имам в предвид ,че лодката е 3 метра ,колата е доста голяма,да не кажа огромна.Но....има на покрива само две надлъжни релси...или там както се казва.Та въпроса ми е дали трябва да си купя напречни гредички за багажник ,или направо да я слагам на тавана да стъпи на тези релси и да я вързвам.Как се транспортира лодката захлюпена или в работно положение ,имайки в предвид насрешния вятър.Подходяща скорост.Проблеми с КАТ.
Благодаря предварително на всички отговорили.
Venkicha
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Питане за транспортиране на надуваема лодка

Мнение от Venkicha »

Веднъж опитах да пренасям моята 3,30 м. на тавана на астра G комби но неми се получи . Всъщност получи се но спирах през 2 - 3 км. да я намествам. И проблема не беше в дължината а в ширината на лодката . Според мен задължително си купи напречни греди. и две коланчета за затягане и си свиркай
безконечни.JPG

Ако стърчи лодката отзад, повече от 2 педи слагай червен парцал. Абе ако питаш мен слагай парцал дори да стърчи и по малко щот властите се заяждат за няколко сантиметра.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Най-посещаваният риболовен форум : въй въй въй.nariba.com
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
paranorm
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от paranorm »

разхождали сме лодка 3.00м с твърдо дъно на Mazda5 върху багажник като твоя добре пристегната с 2 колана като този на картинката без никакви проблеми и спирания за наместване като препоръчителната скорост е до 80км/ч
задължително греблата стойките за тролинг и други фърчащи неща да са в багажника
разхождали сме и лодка 2.70м върху Civic без багажник завързана през отворени прозорци :D ама това е една друга тема
АКО ТЪРСИШ ДУШЕВЕН КОМФОРТ...
Изображение
НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ ОТИВАЙ НА ГЬОЛА
MITAKA_STZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MITAKA_STZ »

Колега ами пробвай с прицепен камион и няма да имаш ядове с КАТ. :idea: :lol: :lol: :lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от undergrounder »

Колега,аз карам 3.20 на тавана на Волво.То има две лайсни,напречно на тях съм сложил два правоъгълни профила 3/4 облечени в армиран маркуч/в двата края на лайсните/.Така си карам лодката и съм изминал хиляди километри.Даже като имам повече багаж слагам и в лодката.Ще пробвам да кача фотография,ако имаш въпроси питай на ЛС.Изображение
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

И аз карам лодката на покрива привързана с два ремъка показани по-горе и задължително вързана и от пред през карабинката на лодката и в предната част на колата.Скорост на придвижване 130 - 140 км/ч. Забравих да кажа - лодката ми е захлупена директно върху покрива.
Аватар
szhristov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от szhristov »

Привет,

Връзваш с два ремъка и на носа и си готов.
Ако търсиш нещо по-купешко: http://cgi.ebay.com/ebaymotors/HANDIRAC ... ccessories - ама е същото като с ремъци :wink:

Поздрави

:drinkers:
...и наслука
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

szhristov написа:Привет,

Връзваш с два ремъка и на носа и си готов.
Ако търсиш нещо по-купешко: http://cgi.ebay.com/ebaymotors/HANDIRAC ... ccessories - ама е същото като с ремъци :wink:

Поздрави

:drinkers:
Благодаря колега за идеята и линка. Това си заслужава да се пробва. Не е задължително да се купува. Може да се изработи от подходящ плат и пълнеж от пенопорест материал. Важното е лодката да не се трие директно върху покрива на колата при вибрациите от транспортирането. Благодаря още веднъж за идеята. Искам само да допълня още две неща:
1. При транспортирането на лодката върху покрива, лично моят съвет е да се постави задължително червен плат отзад - един плюс за водача срещу КАТ.
2. Едно наум: при транспортиране на лодката в местност с дървета и по-високи храсти, внимавайте лодката да не закачи клоните. Последствията са доста неприятни :( .
Иначе, това, което са описали колегите в постовете си е начинът за транспортиране - добро и сигурно укрепване. Само за скоростта 130-140 км./час нещо не съм съгласен, първо, че влиза в забранената зона за скорост и второ, лодката има доста голяма площ и при по-силен вятър, колата става нестабилна при висока скорост. Моята препоръка е - не повече от 80 км./час, за да е точно всичко.
Последно промяна от jagger1 на Чет Апр 14, 2011 11:30 am, променено общо 2 пъти.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Едно малко допълнение към горното ми мнение: Добре е да се помисли и за едно транспортно покривало на лодката, както и носът на лодката да е изравнен с предната част на купето. Ако стърчи напред като сенник, гребе много въздух при транспорта и създава допълнително съпротивление при движение. По-добре е да стрчи малко отзад, за сметка на предната част. Мое мнение. Не е задължително за никого.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
CATCH & RELEASE
новобранец
новобранец

Мнение от CATCH & RELEASE »

ЗДП написа:Раздел ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ
ОСОБЕНИ ПРАВИЛА ПРИ ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ
Чл. 126 При превозване на товари масата на натовареното пътно превозно средство не трябва да надвишава максимално допустимата маса, отразена в свидетелството му за регистрация.
Чл. 127 (1) Превозваните товари трябва:
1. да не създават опасност за участниците в движението;
2. да бъдат укрепени и да не се влачат по пътя;
3. да не ограничават видимостта на водача и да не нарушават устойчивостта и управляемостта на пътното превозно средство;
4. да не закриват светлините, сигналните устройства, опозна-вателните знаци, табелите с регистрационни номера, огледала-та за виждане назад и сигналите, подавани с ръка.
(2) Товарите, които може да бъдат разпилени, както и тези, които блестят и създават опасност от заслепяване, трябва да бъдат покрити.

(3) Когато товарът излиза отстрани на най-издадената част от превозното средство с повече от 0,20 метра, а отпред или отзад - с повече от 1 м, товарът се обозначава с червен флаг, а при движение през нощта - с бял светлоотразител или с бяла светлина отпред и с червен светлоотразител или с червена светлина отзад.
Хвани/пусни! Мъртва риба има в магазина.
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от undergrounder »

CATCH & RELEASE написа:
ЗДП написа:Раздел ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ
ОСОБЕНИ ПРАВИЛА ПРИ ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ
,(3) Когато товарът излиза отстрани на най-издадената част от превозното средство с повече от 0,20 метра, а отпред или отзад - с повече от 1 м, товарът се обозначава с червен флаг, .
Колега,отпред стърчи на около 0,50 см. пред тавана,и отзад стърчи на толкова долу-горе.От страни е широко колкото е колата.Погледни на снимката дали стърчи фрапиращо.До сега не съм имал проблем с полицаите.Винаги когато са ме спирали само са ме разпитвали къде отивам за риба и на какво ще я търся,даже документите не ми проверяват.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Преди да си взема колесар я транспортирах точно, както е показал колегата на снимката с волвото. Разликата е, че моята лодка е 3.60, а колата е Вектра Б комби. Въобще не съм съгласен с тази скорост от 130 км/ч. Не повече от 80 км/ч е разумното, а да не говорим, че дори и при тази скорост, разминаването с ТИР може да ви лиши от лодка. Аз моята едва не я загубих така на връщане от Жребчево. Разминах се с ТИР(аз карах с 70 дори) и лодката се килна на една страна. Едва успях да спра.
Относно дали в работно положение или обърната, обърната има по-малко съпротивление на вятъра, но пък в работно положение си я оставям с все саковете, спасителни жилетки въобще по-леки джунджурии. Иначе сваляй, качвай...играчка е.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivalpetkov »

Тоше ,ами ако е обърната не се ли претриват балоните по тавана и багажника.Нали дъното все пак е по дебело от долу.Някои надувни лодки имат и нещо като стъпки от по дебела тъкан от долу, на които стъпват. :roll:
Радвам се ,че темата май е интересна. :yawinkle:
Пък ако не е -дано помогнем на незнаещите като мен. :lol:
Хаа..това от ибея по горе на линка се прави от колани ,парчета плат ,шивач ,нарязано на дълго плажен дюшек-парчетата с винтилите за надуване.това ако е надувно приспособление.Ако не пълнеж от твърд дунапрен или изолация за тръби-микропореста-поне нещо такова го виждам-да стъпва на мекичко .ама що да си усложняваме излишно живота. :wink:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

ivalpetkov написа:Тоше ,ами ако е обърната не се ли претриват балоните по тавана и багажника.Нали дъното все пак е по дебело от долу.Някои надувни лодки имат и нещо като стъпки от по дебела тъкан от долу, на които стъпват. :roll:
Радвам се ,че темата май е интересна. :yawinkle:
Пък ако не е -дано помогнем на незнаещите като мен. :lol:
Колега, сигурно е важно дали ще се притрие повърхностния слой на лодката - независимо дали това е балон или дъно. Също така е важно, че може да се притрие и боята на колата. Обикновено, когато сме на водоема, пътуваме по прашни черни пътища, за да стигнем до водата. Този прах се наслоява върху купето и после е като абразив - и за лодката, и за боята на колата :( . По тази причина, най-добре е лодката да е повдигната от покрива на носачи (разбирай багажник) и да е неподвижно укрепена. Багажникът (или релсите) трябва да са облечени с мек, пенопорест материал или гумирани, без остри ръбове или стърчащи винтове. Могат да се използват и елементи за подпори от типа на гумени или силиконови вендузи. Виждал съм такива релси, но нямям инфо, от къде могат да се намерят. Просто ги споменавам като идея и вариант, или, с две думи, директно върху покрива на колата, без подложка - да се избягва. За късо разстояние - 1-2 км. може да се прежали човек, но за дълъг път, аз не бих го направил (директно върху покрива). Още повече, че ако лодката е обърната обратно, с дъното нагоре, носачите на греблата, стойките за въдица, и другите елементи от горната страна на балоните ще легнат върху покрива. Поне на моята лодка това не се получава (с дъното нагоре). Линка на колегата по-нагоре, мисля че дава едно доста добро решение.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

На лодката нищо и няма защото гледах да не я суркам много, а да я поставям на мястото и върху колата. Справях се, още повече, че в 90% от случаите бях сам с приятелката ми, която няма кой знае колко сила.
Покрива на колата обаче пострада малко....И пострада защото веднъж-дваж качих лодката с омазан с пясък кил и....така. После започнах да измивам кила с бутилка вода от морето, а още по-натам с прясна вода, че да поливам Опел с морска вода... :lol:

П.П. Сега видях, че колегата с волвото ползва напречни шини. Аз дори и такива неща нямах, директно върху релсите я карах.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”