Помощ за лов на Илария

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
Slunchev
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Помощ за лов на Илария

Мнение от Slunchev »

Явно знанията ми са малко. Някой ще ми помогне ли с някой друг съвет - кой номер корда, кукички, начин на закачане и някои тънкости??
Днес бях за илария на морска гара - хората вадеха около мен а аз 2-3 рибока за 3 часа. Явно нещо ми куца....
Благодаря предварително на всички за търпението и съветите.
Novobranec
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Щом си бил на морска гара риболова ти е бил на плувка явно.

Слагаш кука най-много 8 за такива боклуджи каквито там излизат.След това ползваш тънка месина за повод,аз ползвам 0,145.Последното оловно топченце не е на по-малко от 10 см от куката.Малка и добре отежнена плувка.Същност отежнението се прави според вълните,но ако няма вятър може почти да стърчи 1.Избирай по издължени плувки.Имай предвид че конкретно на морска гара има и много гюмюш и той често раздърпва червей и потапя плувката ,но не се хваща. :wink:
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
Slunchev
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Благодаря

Мнение от Slunchev »

Вярно е - на плувка - 5гр. Зза тежеста имаш в предвид над кукичката. Нали? Твоя съвет относно дали да слагам втора кука над тежеста? И какъв е твоя съвет за плувка - колко грама тежест, къса, дълга??
Novobranec
Аватар
Slunchev
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

...

Мнение от Slunchev »

И сигурно си прав - кълве а като дръпна - никой. И ме закачаха че нещо не мога да я засичам рибата... :)
Novobranec
Илиев ИП
новобранец
новобранец

Мнение от Илиев ИП »

Колега,можеш да сложиш и още една кука на разтояние около 40см но знаи,че ще се оплита често.Всичко е въпрос на вкус и майсторлък :D
Всеки час риболов удължава живота с два часа
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Аз работя с една кука, просто обичам да вадя рибите една по една.Това е въпрос на избор.Да извадиш 2 сигурно е кеф,но после да разплиташ сигурно не е кеф :? .

Аз ловя с плувка 2 грама а ако има много вълни и вятър слагам плувка 3 грама ,но не променям отежнението защото иначе вълните често скриват плувката.

Имам предвид точно за тежеста над кукичката.Аз разполагам оловните топченца едно до друго като първото почва на около 15см то куката :wink: .Това го правя с цел да не се оплита и настина при замятане няма оплитане,при вадене на риба също единствения вариянт е да оплетеш с друг човек но при наличието на 1 кука разплитането става бързо.

Плувката не трябва да бъде капка.Трябва да бъде по-продъловата и за препоръчване е по дългия кил.Поне така ловя аз и си хващам редом с другите.

Ако си ловил с къс директен телескоп (такъв без водачи) на морска гара това също може да е причина.Аз лично ловя на 4 метров телескоп с водачи мога да метна както на 2 така и на 20 метра дори и повече. :wink:

Друго мога да ти кажа е като засичаш да не правиш много голяма засечката,а да я направиш бързо и кратко и ако не усетиш рибата да може плувката да остане на почти същото място защото явно си върху пасажа. :wink:
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
Slunchev
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Slunchev »

Много благодря. Истината е че съм с едно 3 метрово телескопче - не зная какво означава там с директен телескоп - мойта си е нормална пръчка. Е малко съм скъсил последната (най-дебела) пръчка която се вади защото я пукнах но си е с водачи а не директно.
Ще последвам съветите ти - дано успея.
Novobranec
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Всичко,което Калкана ти каза е вярно,аз поне правя абсолютно като него и с пръчката,и с куките,и с влакното,с топчетата...Разбира човека! :D
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
kokicha
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kokicha »

Според мен това е голяма играчка колега! Изчакай още около половин-един месец и ги мятай на бомбарда! Платерина - колкооотоо искаш! А и още сега вадят едри платерини по буните на НОИ и Почивка на потъваща бомбарда, вчера - 30 платерини с средна хубост, тук-там някоя едра
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от брега”