Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com

Форум

Помощ за лов на Илария
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- Slunchev
- новобранец
- Обратна връзка:
Помощ за лов на Илария
Явно знанията ми са малко. Някой ще ми помогне ли с някой друг съвет - кой номер корда, кукички, начин на закачане и някои тънкости??
Днес бях за илария на морска гара - хората вадеха около мен а аз 2-3 рибока за 3 часа. Явно нещо ми куца....
Благодаря предварително на всички за търпението и съветите.
Днес бях за илария на морска гара - хората вадеха около мен а аз 2-3 рибока за 3 часа. Явно нещо ми куца....
Благодаря предварително на всички за търпението и съветите.
Novobranec
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Щом си бил на морска гара риболова ти е бил на плувка явно.
Слагаш кука най-много 8 за такива боклуджи каквито там излизат.След това ползваш тънка месина за повод,аз ползвам 0,145.Последното оловно топченце не е на по-малко от 10 см от куката.Малка и добре отежнена плувка.Същност отежнението се прави според вълните,но ако няма вятър може почти да стърчи 1.Избирай по издължени плувки.Имай предвид че конкретно на морска гара има и много гюмюш и той често раздърпва червей и потапя плувката ,но не се хваща.
Слагаш кука най-много 8 за такива боклуджи каквито там излизат.След това ползваш тънка месина за повод,аз ползвам 0,145.Последното оловно топченце не е на по-малко от 10 см от куката.Малка и добре отежнена плувка.Същност отежнението се прави според вълните,но ако няма вятър може почти да стърчи 1.Избирай по издължени плувки.Имай предвид че конкретно на морска гара има и много гюмюш и той често раздърпва червей и потапя плувката ,но не се хваща.

За бракониерите само слънчаци
!

- Slunchev
- новобранец
- Обратна връзка:
Благодаря
Вярно е - на плувка - 5гр. Зза тежеста имаш в предвид над кукичката. Нали? Твоя съвет относно дали да слагам втора кука над тежеста? И какъв е твоя съвет за плувка - колко грама тежест, къса, дълга??
Novobranec
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз работя с една кука, просто обичам да вадя рибите една по една.Това е въпрос на избор.Да извадиш 2 сигурно е кеф,но после да разплиташ сигурно не е кеф
.
Аз ловя с плувка 2 грама а ако има много вълни и вятър слагам плувка 3 грама ,но не променям отежнението защото иначе вълните често скриват плувката.
Имам предвид точно за тежеста над кукичката.Аз разполагам оловните топченца едно до друго като първото почва на около 15см то куката
.Това го правя с цел да не се оплита и настина при замятане няма оплитане,при вадене на риба също единствения вариянт е да оплетеш с друг човек но при наличието на 1 кука разплитането става бързо.
Плувката не трябва да бъде капка.Трябва да бъде по-продъловата и за препоръчване е по дългия кил.Поне така ловя аз и си хващам редом с другите.
Ако си ловил с къс директен телескоп (такъв без водачи) на морска гара това също може да е причина.Аз лично ловя на 4 метров телескоп с водачи мога да метна както на 2 така и на 20 метра дори и повече.
Друго мога да ти кажа е като засичаш да не правиш много голяма засечката,а да я направиш бързо и кратко и ако не усетиш рибата да може плувката да остане на почти същото място защото явно си върху пасажа.

Аз ловя с плувка 2 грама а ако има много вълни и вятър слагам плувка 3 грама ,но не променям отежнението защото иначе вълните често скриват плувката.
Имам предвид точно за тежеста над кукичката.Аз разполагам оловните топченца едно до друго като първото почва на около 15см то куката

Плувката не трябва да бъде капка.Трябва да бъде по-продъловата и за препоръчване е по дългия кил.Поне така ловя аз и си хващам редом с другите.
Ако си ловил с къс директен телескоп (такъв без водачи) на морска гара това също може да е причина.Аз лично ловя на 4 метров телескоп с водачи мога да метна както на 2 така и на 20 метра дори и повече.

Друго мога да ти кажа е като засичаш да не правиш много голяма засечката,а да я направиш бързо и кратко и ако не усетиш рибата да може плувката да остане на почти същото място защото явно си върху пасажа.

За бракониерите само слънчаци
!

- Slunchev
- новобранец
- Обратна връзка:
Много благодря. Истината е че съм с едно 3 метрово телескопче - не зная какво означава там с директен телескоп - мойта си е нормална пръчка. Е малко съм скъсил последната (най-дебела) пръчка която се вади защото я пукнах но си е с водачи а не директно.
Ще последвам съветите ти - дано успея.
Ще последвам съветите ти - дано успея.
Novobranec