смазване на плетено влакно

Модератор: bobopeli

zanev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

смазване на плетено влакно

Мнение от zanev »

Колеги,направо на въпроса! С какво смазвате плетените влакна,плюсове и минуси от това ???
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: смазване на плетено влакно

Мнение от xt33m33 »

И аз да питам това ,че направо съм луднал.С чисто ново влакно съм:
invisi braid на Spider wire 0.17.... ама спининговам от място и мятам от брега.ТА проблема е че го мазах с какво ли не подръчно,във вода го мокрих и пак като заметна от бигела на макарата излиза едно голямо турло оплетен конец ,възела се затяга и няма развързване 2 пъти не успях да го разплета и игра ножа.Та сега от 110 метра влакно сигурно съм с 70.Толкова съм му вдигнал мерника на това влакно ,че съм решил да го сменям.Та кажете проблема във моето влакно ли е или в някой чалъм който не знам,защото това не е риболов на всяко пето или десето замятане да губя 15 минути в разплитане и ругаене-нервичките ми заминават....
Много ще съм щастлив ако някой от вас ми даде насока :)
:drinkers:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

xt33m33 написа:И аз да питам това ,че направо съм луднал.С чисто ново влакно съм:
invisi braid на Spider wire 0.17.... ама спининговам от място и мятам от брега.ТА проблема е че го мазах с какво ли не подръчно,във вода го мокрих и пак като заметна от бигела на макарата излиза едно голямо турло оплетен конец ,възела се затяга и няма развързване 2 пъти не успях да го разплета и игра ножа.Та сега от 110 метра влакно сигурно съм с 70.Толкова съм му вдигнал мерника на това влакно ,че съм решил да го сменям.Та кажете проблема във моето влакно ли е или в някой чалъм който не знам,защото това не е риболов на всяко пето или десето замятане да губя 15 минути в разплитане и ругаене-нервичките ми заминават....
Много ще съм щастлив ако някой от вас ми даде насока :)
:drinkers:
Проблема ти е във влакното,макарата и примамките с които ловиш !!! Ако са ти леки примамките а влакното по-дебело,когато прибираш,няма натягане на влакното на шпулата и остава хлабаво/доста комбинации има/.При замятане,хлабавото влакно се изсулва и прави "брада".Също така,макарата може да ти е проблемна,тя също може да не навива както трябва и по тоя начин да дава предпоставка на влакното да прави бради !!! Сменяй първо конеца,след това ако продължава да ти прави номера,смяна на макарата и гледай примамките да са такива,които при навиване да правят съпротивление за да натягат конеца на шпулата :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Що се отнася до мазилата,те са няколко вида.Има в тубички,които са в течно състояние и кремо образни,които се нанасят с тампон.Има такива по магазините продаващи мухарски такъми и консумативи.Аз ползвам два ,които нанасям един след друг.Първото е течен силикон,който след като засъхне,държи конеца стегнат и го предпазва от остаряване.След него,слагам мазило,което е за по-далечно замятане.Покрива силикона,плъзга се по водачите и не позволява на конеца да се мокри.Замяташ поне с 10-15 метра повече,когато си третирал конеца с него :idea: :idea: :idea:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Пръчката ми е shimano catana 300mh защото целта са щуките.Това за примамките е малко вярно защото ловя с малко по-леки отлколкото трябва май :oops: Макарката е sasame curiomax и доста добре си реди всичко ,все пак не е макара за 40-50 лева... Та най-логично ми се струва проблема да е във влакното,затова си поръчвам едно power pro от ebay-a и ще го смажа с това силиконовото както каза и ще докладвам.Сам си пожелавам успех :mrgreen:
Аватар
salmo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от salmo »

Първите няколко метра плетеняка трябва да го обираш с дясната ръка върху него , за да се стегне докато примамката започне да прави съпротивление.... Така ще намалиш "брадите" до минимум :wink:
Аз в сака си нося винаги бебешко олио (няколко шишенца ми останаха от хавела , който вече е на 4 години) и мажа ,периодично , влакното с него. Много рядко ми се получават оплитания , но запомни , че плетеняка винаги трябва да се обира стегнато :!: :!: :!:
ИзображениеYou'll Never Walk AloneИзображение
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

Плетеното влакно трябва да изпълва шпулата в по-малка степен отколкото монофилното!...Просто, трябва да се примириш с факта, че ако намотаеш повече влакно (почти до края на шпулата) ще се получава изхлузване, оплитане, възел и рязане докато се установи подходящото ниво на намотката!
Аватар
shark999
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от shark999 »

:D Не напълвай шпулата изцяло....вирбелът също е важен....купувай възможно най кръглото сечение влакно.....никога не смазвам влакното....никой производител не го препоръчва !!
Все пак влакната са консуматив :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

shark999 написа::D Не напълвай шпулата изцяло....вирбелът също е важен....купувай възможно най кръглото сечение влакно.....никога не смазвам влакното....никой производител не го препоръчва !!

Значи ти е време да пробваш тогава :lol: :lol: :lol: Както казват старите хора ..."Винаги има първи път за всичко" :mrgreen: Доста неща са консумативи в риболова,обаче едно е да го сменяш консуматива на 5 - 10 дни или на месец - два,друго е да го сменяш на четири - шест месеца примерно !!! Така че,има консумативи за два лефа,и такив като брейдовете до 60- и повече лефа,та не е лошо да помислиш за сефтето си,както казах,винаги има първи път за всичко :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wink: :wink: :wink:

Аватар
shark999
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от shark999 »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:
shark999 написа::D Не напълвай шпулата изцяло....вирбелът също е важен....купувай възможно най кръглото сечение влакно.....никога не смазвам влакното....никой производител не го препоръчва !!

Значи ти е време да пробваш тогава :lol: :lol: :lol: Както казват старите хора ..."Винаги има първи път за всичко" :mrgreen: Доста неща са консумативи в риболова,обаче едно е да го сменяш консуматива на 5 - 10 дни или на месец - два,друго е да го сменяш на четири - шест месеца примерно !!! Така че,има консумативи за два лефа,и такив като брейдовете до 60- и повече лефа,та не е лошо да помислиш за сефтето си,както казах,винаги има първи път за всичко :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wink: :wink: :wink:
Съгласих се веднага ,че винаги има първи път... :D
Ноооо икономията .....майка на мизерията... :D
Нищо лично колега....... :D човек знае ..2 ...и 200
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

E,не сме милионери да си позволяваме всеки месец-два да сменяме конци.Явно можеш да си го позволиш да си ги сменяш,но има хора които ще се възползват от мазилата,а ти си я карай както знаеш.Доста Тома-неверници има като теб по форумите и големи професори,трудно възприемат дребни хитринки,които ни улесняват живота и риболова,иначе тихо-мълком се възползват от тях,но никога или по точно,рядко си признават че ги ползват.Нищо лично и от мен колега,Имам конец който е от три сезона на макарата и не е сменян,просто се е запазил и си е здрав,почти толкова колкото е бил когато го навивах :idea: :idea: :idea:

Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:...течен силикон,който след като засъхне,държи конеца стегнат и го предпазва от остаряване.След него,слагам мазило,което е за по-далечно замятане....

НекФо линкче в нета за тия мазала? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

GODzillata написа:
Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:...течен силикон,който след като засъхне,държи конеца стегнат и го предпазва от остаряване.След него,слагам мазило,което е за по-далечно замятане....

НекФо линкче в нета за тия мазала? :roll:
Киро,намерих тубичката със силикона.Казва се :

Preston innovations SLIP - PURE POLE ELASTIK LUBRIKANT - for ultra smoothaction and greatly increased reliability protects from abrasion

Изображение

Това е силикона,във същата тубичка и на същата фирма е и смазката за Лонг Каста /далечно замятане/ която на практика намаля триенето на конеза във водачите със 30-40 %,което пък му удължава живота :idea: :idea: :idea:

Абе,нещо като анал-гел :mrgreen: много се хлъзга :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Дано съм ви бил полезен !!! Само да кажа на неверниците,не го ползвайте,за нищо не става,а и си имате пари за купуване на брейдове през 1-2 месеца :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Намерих го в и-бей....ама 12 паунда... :roll: , ти откъде си ги взел, Любе? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

GODzillata написа:Намерих го в и-бей....ама 12 паунда... :roll: , ти откъде си ги взел, Любе? :roll:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Баси и цената,направо ме утрепа :roll: :roll: :roll: Абе,аз ги взех на половина и тогава купих но три тубички от двете.Сега не съм търсил защото имам още,а също така имам и от кремо образното три кутийки,не съм търсил.Проблема е че беше отдавна и не помня от къде ги взех,ама нещо ми се върти из главата че ми ги купиха от Хасково,обаче не съм сигурен.Ще помисля и ако се сетя ще ти кажа.

Нещата се згомнясаха за онази работа дето ме помоли.Така и не се появи тоя дето
щеше да върши работа.Ако има развитие и го мерна,ще го метна два ритника в задника,дано свърши някаква работа тогава !!!

Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”