Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Изработка на воблери
Модератор: emo vasilev
Изработка на воблери
Реших да поснимам с фотоапарата и изведнъж ми дойде идеята да кача и тема
!
Ще опиша общо процеса на изработка на воблерчета.
Не съм от най- добрите воблеристи във форума, а даже съм от тези които сега прохождат в тази посока, но ще опиша как аз ги правя, а и нека всеки който е компетентен по въпроса за правенето на воблери да се включи, може да е полезно за тези които са решили да се занимават с това .
И нека преди да започна да помоля или по скоро попитам модераторите на подфорума ако решат да преместят мненията от другата ми подобна тема тук, за да може всичо да е заедно.
Първо не е лошо да се отдели помещение само за тази цел( тва вече си е малко прекалено) но аз имам свободно място така че съм го направил.
Материалите за изработването на воблерите са различни. Най добрият от които(според мен) си е Дураформа.Да поясня, това е бял на цвят материал, трудно се чупи, и от него се изработват табели( най- вече рекламни, но и някои от уличните), може да се намери от производителите на реклами или от някоя (почупена) табела, нямам предвид вандалщина, а такива табели които са вече счупени и непотребни. дебелината може да варира в зависимост от вида на воблера. Като тънките парчета дураформ може да се лепят и пак стават за по големи воблери. Дървото също става, но е по трудна обработкатаи трябва да е добре изсъхнало!
Всеки воблер трябва освен тяло( което се прави от дураформа да има и арматура и лопатка( която липсва при някои модели, но това са изключения.
Та за арматурата, трябва да е от задължително НЕРЪЖДАЕМА тел, може зъботехническа или кантал( не съм много наясно каква друга става0 , но има и други.
Лопатката се изработва от тънък и нечуплив материал. Може плексиглас или друго, но да е здраво и не много дебело, аз ползвам някакъв материал с много добри качества, но нз какъв точно.
Нужное е още и утежнение, което се прави от ОЛОВО.И лепило за захващане на лопатката и запълване на каналите които се издълбават в процеса на работа. Лепилото което аз ползвам е поксипол, но може да се използва и друго.
Ето първо снимки от бърлогата ми - работилницата

Започва се с очертаването на воблера върху материала, после следва изрязването, което може да стане с помощта на лъкче, ножовка, макетен нож или др. според материала.

След изрязването на грубата форма трябва да се шлайфа с едра шкурка, или да се издялка с остър нож за да се оформи. Тъй като разполагам с машинка я пригодих за целта-

След оформянето следва рязане на канал по дължина на воблера, в някои случаи може да се среже и целия, но аз режа само наполовина за да може да мина телта от главата до опашката.
След правенето на канала се очертава мястото, там където ще е лопатката, и пак се реже, така че канала да е под ъгъл спрямо оста пусната от опашката до главата( ъгъла зависи от вида на воблера, колото е по вертикална лопатката, толко по - малка трябва да е и обратното, тези с малка по- вертикална лопатка плуват на по плитко.Ето два примера-

Каналчето за лопатката трябва да е дълбоко около половин сантиметър, за да може добре да се застопори и да влезе лопатката.
Каналчетата може да се уширят ако има нужда със скалпел, като този за арматурата трябва да е по широк.
Иаработването на арматурата става с мерене и пристягане с клещи, първо се прави ухото което ще е на опашката, ако телта е по- дебела например 0,6 мм няма нужда да се оплита, необходимо е само да се отпусне около един сантиметър от халката, който да влиза в тялото. След направа на опашната халка се полага във воблера и се измерва къде да е втората коремна халка( при по- малките воблери тя липсва, а про големите може и да са 30) с клещи се оформя, след тази хална се пуска телта към главата до основата на канала за лопатката от там се огъва надоло докато стане успоредна на каналчето и се пуска напред да стърчи, след което се огъва перпендикулярно и се прави халка която ще минава през лопатката и ще излиза над нея след халката телта се връща в тялото пак около сантиметър и се реже, при воблерите с по- вертикална лопатка халката се прави над лопатката директно без да се огъва успоредно на лопатката.
Ето клещите, добре става с гарги и с обикновенни плоски.

После се прави лопатката, моделите са много най добре е да се копират доказани марки.Лопатката трябва да има каналче посредата, през което да минава халката( ако лопатката е по- хоризонтална)

След полагане на телта и лопатката, в каналчето за телта се слага оловото, малки парченца, няма точно определено количество, трябва да се правят проби.

Аз използвам олово от изрезките при отливането на тежести.
След полагането на оловото каналчето се залива с лепило както и лопатката в основата.

След съхнене следват проби в тестовото лигенче-

мойто е от котешка тоалетна
Ако не плува( играе) както трябва следва скъсяване на лопатката или съответно махане на част от оловото или добавяне.
След като е сигурно че играе следва финно шлайфане, може и на ръка и с машина.-
Аз ползвам това

На този етап може да се правят всякакви детаили дупки за очи и т.н.
След шлаифане се минава на ръка с много финна шкурка и следва боядисването- най- веселата част.
Тук всеки може да се развихри
Ето го арсенала -

Става със спреиове, темперни водни и всякакви бои и лак за нокти.
Очите може да се нарисуват или да се сложат купени има ги по рибарските магазини.
Последната стъпка е потапяне в лак и изцеждане.
Лака пази воблера от атмосверни влияния, вода и т. н. и придава блясък.

Накрая се слагат халкички( купуват се) и троики, съобразени с размера на воблера.
Малко се овлякох
има и много още за допалване, но не може всичко наведнъж.
А и работата не може без малко екстри аудио-

И малко творчество на Кремоната докато съхне боята

Е тва се получава накрая:

Те го и "майстора" Има кавички

В малко по- представителен вид

Айде стига за днес че се олях

Ще опиша общо процеса на изработка на воблерчета.
Не съм от най- добрите воблеристи във форума, а даже съм от тези които сега прохождат в тази посока, но ще опиша как аз ги правя, а и нека всеки който е компетентен по въпроса за правенето на воблери да се включи, може да е полезно за тези които са решили да се занимават с това .
И нека преди да започна да помоля или по скоро попитам модераторите на подфорума ако решат да преместят мненията от другата ми подобна тема тук, за да може всичо да е заедно.
Първо не е лошо да се отдели помещение само за тази цел( тва вече си е малко прекалено) но аз имам свободно място така че съм го направил.
Материалите за изработването на воблерите са различни. Най добрият от които(според мен) си е Дураформа.Да поясня, това е бял на цвят материал, трудно се чупи, и от него се изработват табели( най- вече рекламни, но и някои от уличните), може да се намери от производителите на реклами или от някоя (почупена) табела, нямам предвид вандалщина, а такива табели които са вече счупени и непотребни. дебелината може да варира в зависимост от вида на воблера. Като тънките парчета дураформ може да се лепят и пак стават за по големи воблери. Дървото също става, но е по трудна обработкатаи трябва да е добре изсъхнало!
Всеки воблер трябва освен тяло( което се прави от дураформа да има и арматура и лопатка( която липсва при някои модели, но това са изключения.
Та за арматурата, трябва да е от задължително НЕРЪЖДАЕМА тел, може зъботехническа или кантал( не съм много наясно каква друга става0 , но има и други.
Лопатката се изработва от тънък и нечуплив материал. Може плексиглас или друго, но да е здраво и не много дебело, аз ползвам някакъв материал с много добри качества, но нз какъв точно.
Нужное е още и утежнение, което се прави от ОЛОВО.И лепило за захващане на лопатката и запълване на каналите които се издълбават в процеса на работа. Лепилото което аз ползвам е поксипол, но може да се използва и друго.
Ето първо снимки от бърлогата ми - работилницата

Започва се с очертаването на воблера върху материала, после следва изрязването, което може да стане с помощта на лъкче, ножовка, макетен нож или др. според материала.

След изрязването на грубата форма трябва да се шлайфа с едра шкурка, или да се издялка с остър нож за да се оформи. Тъй като разполагам с машинка я пригодих за целта-

След оформянето следва рязане на канал по дължина на воблера, в някои случаи може да се среже и целия, но аз режа само наполовина за да може да мина телта от главата до опашката.
След правенето на канала се очертава мястото, там където ще е лопатката, и пак се реже, така че канала да е под ъгъл спрямо оста пусната от опашката до главата( ъгъла зависи от вида на воблера, колото е по вертикална лопатката, толко по - малка трябва да е и обратното, тези с малка по- вертикална лопатка плуват на по плитко.Ето два примера-

Каналчето за лопатката трябва да е дълбоко около половин сантиметър, за да може добре да се застопори и да влезе лопатката.
Каналчетата може да се уширят ако има нужда със скалпел, като този за арматурата трябва да е по широк.
Иаработването на арматурата става с мерене и пристягане с клещи, първо се прави ухото което ще е на опашката, ако телта е по- дебела например 0,6 мм няма нужда да се оплита, необходимо е само да се отпусне около един сантиметър от халката, който да влиза в тялото. След направа на опашната халка се полага във воблера и се измерва къде да е втората коремна халка( при по- малките воблери тя липсва, а про големите може и да са 30) с клещи се оформя, след тази хална се пуска телта към главата до основата на канала за лопатката от там се огъва надоло докато стане успоредна на каналчето и се пуска напред да стърчи, след което се огъва перпендикулярно и се прави халка която ще минава през лопатката и ще излиза над нея след халката телта се връща в тялото пак около сантиметър и се реже, при воблерите с по- вертикална лопатка халката се прави над лопатката директно без да се огъва успоредно на лопатката.
Ето клещите, добре става с гарги и с обикновенни плоски.

После се прави лопатката, моделите са много най добре е да се копират доказани марки.Лопатката трябва да има каналче посредата, през което да минава халката( ако лопатката е по- хоризонтална)

След полагане на телта и лопатката, в каналчето за телта се слага оловото, малки парченца, няма точно определено количество, трябва да се правят проби.

Аз използвам олово от изрезките при отливането на тежести.
След полагането на оловото каналчето се залива с лепило както и лопатката в основата.

След съхнене следват проби в тестовото лигенче-

мойто е от котешка тоалетна

Ако не плува( играе) както трябва следва скъсяване на лопатката или съответно махане на част от оловото или добавяне.
След като е сигурно че играе следва финно шлайфане, може и на ръка и с машина.-
Аз ползвам това

На този етап може да се правят всякакви детаили дупки за очи и т.н.
След шлаифане се минава на ръка с много финна шкурка и следва боядисването- най- веселата част.
Тук всеки може да се развихри

Ето го арсенала -

Става със спреиове, темперни водни и всякакви бои и лак за нокти.
Очите може да се нарисуват или да се сложат купени има ги по рибарските магазини.
Последната стъпка е потапяне в лак и изцеждане.
Лака пази воблера от атмосверни влияния, вода и т. н. и придава блясък.

Накрая се слагат халкички( купуват се) и троики, съобразени с размера на воблера.
Малко се овлякох

А и работата не може без малко екстри аудио-

И малко творчество на Кремоната докато съхне боята

Е тва се получава накрая:

Те го и "майстора" Има кавички

В малко по- представителен вид

Айде стига за днес че се олях

Спининг Клуб " АБИЧИ "
-
- ще става разбирач
Re: Изработка на воблери
Страхотен си ! И воблерите си ги бива.И все повече се уверявам че 'младостта си е младост" Успех ти желая !
И падащата звезда е била изгряваща .
- glarusa
- кандидат преподавател
Адмирации към подобни находчиви идеи...Ти с тая машинка за финното шкурене спокойно може да си направиш и зъболекарски кабинет там!
Добре ти се получават воблерите...

Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
браво направи клибче.
Тези машники(ел.мотора и фрезичката) са на 30-40 години , но пък са страшни. Много добри ако продаваш казвай.
Наистина са много добри, ползвани са за бижутерия, но не ги продавам и сигурно няма да ги продавам и за в бъдещеVGS написа:Тези машники(ел.мотора и фрезичката) са на 30-40 години , но пък са страшни. Много добри ако продаваш казвай.

Спининг Клуб " АБИЧИ "
-
- ще става разбирач
Може " ползвани за бижутерия" ама си е точно ЗЪБОТЕХНИЧЕСКА едната.
Там виждам едни фрезери за Зъбни протези?
Иначе и от мен БРАВО!
Един въпрос:
Материала за лопатките като го стържеш с електромотора и шкурка, как се отделя
отпадъка, на конци или на прах?
Там виждам едни фрезери за Зъбни протези?
Иначе и от мен БРАВО!
Един въпрос:
- bigfish133
- ще става разбирач
Работилничката кефи отвсякъде , продължавай в същия дух ! Браво !!!
Отпадъка не пада, а се наслоява отгоре и отдоло на лопатката и после го изрязвам със скалпел.skorpion написа:
Един въпрос:
Спининг Клуб " АБИЧИ "
-
- вече хвърля и на тежко
Супер много добре се получават

Браво, прекрасни воблери!

А между другото, лесно ли се намира този материал от който изработваш воблера, къде мога да го намеря ?

Рекламни табели, бял сравнително мек материал. Търсиш почупени или от някой производител парчетии...
Другия вариант е здрави табели да сваляш, ма си е вандализъм!
пп да не тръгнеш да къртиш някоя светеща реклама
Другия вариант е здрави табели да сваляш, ма си е вандализъм!
пп да не тръгнеш да къртиш някоя светеща реклама

Спининг Клуб " АБИЧИ "
-
- новобранец
аз не разбрах как точно правиш формата на самия воблер от тия табели 

Рибарите се виждат един друг отдалеч
Я гледай, темата оживява след четири години прекъсване...
иначе ,ако не се сърди авторът,първо си рисуваш формата /по-желание/ върху материала-ПВЦто, слагаш на менгеменце и режеш по рисуваната форма с малка ножовка,лъкче... докато стане грубо желаната форма. После с едра шкурка,после средна,после фина... и така.
Успех на мераклиите. Голяма занимавка си е!!!