сонар и мехур на рибите

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

xoxo
разбира нещата
разбира нещата

сонар и мехур на рибите

Мнение от xoxo »

некои колеги се чудят дали сонара отчита по мехура на рибите. понеже всеки сонар е различен и софтоера е написан по различен начин да разтълкува отразения сигнал от сондата, по долу се отнася са сонарите които аз съм ползвал -Furuno LS серия и дигиталните Raymarine DS серия и Furuno FCV серия.

при аналоговиа фуруно в програмата е заложено да отчита наличие на въздушен мехур и тогава като го засече подава аларма за риба. при него се може да се регулира при каква големина на риба и на каква дълбочина /примерно само на 2м от дъното/ да подава аларма като засече риба.ако не отчете наличие на мехур не подава аларма за риба - така се елиминира фалшиви сигнали от водорасли или други плуващи неща. този сонар няма символи с рибки.ползвах го 10 год и за мен е наи добрия аналогов сонар /все още е производство/

а ето какво казва в менуала на дигиталния Raymarine DS -

"The sound waves are actually reflected by the swim bladder near the center of
the fish, not by the body of the fish. The size of this swim bladder is different
for different kinds of fish and this can affect the size of fish arches on the
image. A fish with a large swim bladder produces a large fish arch, while a
fish with a small one produces a small arch. Several arches together show a
school of fish."
първия дигитален сонар - прекрасен за всякакви дълбочини до 300м и го ползвах 4 год.

при Furuno FCV освен това има и да определия размера на рибата : в см или инчове- ако дава разлика има възможност да се калибрира.

"Principle of fish size
Returning echoes at the center of the transducer
beam are used in fish size calculation.
Fish for size calculation are taken from the 200
kHz beam and their size is calculated from their
strengh found with the 50 kHz beam. In the
example below, only the fish at the center of the
figure is used for size calculation.

Echo intensity depends on fish specie.
When the fish size differs between the indicated
value and the fish caught, you can
compensate it on the Calib menu (see section
2.6).
• When Fish Symbols or Fish Info are
enabled, 50 kHz and 200 kHz beams are
transmitted alternately even if a single frequency
mode is in use."

колкото и да е чудно на колеги има и водни създания без мехур - тях не ги индикират и разчитат като риби по горните сонари. понеже всеки сонар е различен, ако колеги имат наблюдения по други марки и биха искали могат да споделят мнението си

:shock: има и друго което колеги предполагам са забелязали - разликата м/у нисък и висок клас сонари наи-добре си проличава в плитки води - дори според мен нисък клас сонар е безпредметен за точна индикация на риби при 5-10-15м , може да служи само да показва релефа на дъното и ориентировачно /неточно/ рибата.
:!: :idea: До известна степен изход от това полoжение при използване на нисък клас сонари за риболов в плитки води е да не се изпoлзва символа с рибки а да се научи и правилно тълкува какво означават "петната " по екрана :!:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Re: сонар и мехур на рибите

Мнение от krokibg »

Също така,казва че след като извадиш рибата и си забелязал какво показва на символа преди хващането и,можеш да калибрираш и да заложиш че на този символ с тези параметри на монитора,отговаря риба с едиколко си килограма.Ако е така,е добре,ще знае човек колко точно е голяма рибата под него,преди да я е хванал.Сега само предполагаме и в повечето случай си фантазираме какво е под нас,особено когато сонара е с включена аларма да пищи на големи риби,ама колко са големи :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

колега ако в имаш предвид Furuno FCV - при него опциата е сложено на идикация за размер на риби и размера го изписва одгоре както се исписва дълбочината - и обикновено се ползва когато се търси по едра риба, сравнително точно е като за по плитко требва да се калибрира малко /дава ги по големи от деиствителност/.
това важи само за FCV - другите немат опция да измерват големината на рибата в см. например Furun LS ако е сложена за аларма само за голяма риба зависи от дълбочината и до 20м подава аларма за всяка по голима от 35-40 см но от "петното" се разбира колко е голяма рибата
Аватар
Ivo_Ivanov
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Ivo_Ivanov »

нищо не разбрах...колега да не би да си мислиш че цяла БЪЛГАРИЯ знае и говори АНГЛИЙСКИ.
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Сонарите разчитат и опознават рибата действително по техния мехур. И ако някой се съмнява, нека да напълни едно шише с вода, като остави малко въздух в него и го затвори плътно. След това, нека да завърже шишето с една корда около 1 метър, а на другия край на кордата да завърже един камък (камъкът за по-лесно го сложете в плик). пуснете "фалшивата риба" на дъното и си минавайте над нея колкото пъти искате. Всеки път, минавайки над бутилката, сонарът ще ви отчита РИБА.
Иначе, за различните сонари, показването на размерът на рибата е опция, която не всеки сонар има. Моят (Хюмънбърд Пирана макс 170) показва само дълбочината на рибата и алармира за размера на рибата със символи - при включен режим на Fish ID+. При изключване на този режим и преминаване в графичен режим на реални дъги на рибите, алармата не работи и не се показва дълбочината на рибите. Показват се само дъгите им. И още нещо много важно: Голяма част от двулъчевите сонари от ниския клас в режим на изкючено Fish ID+ изключват широкия лъч на сонара и в режим на реални дъги използват само тесния лъч (освен, ако няма отделна, допълнителна опция да се включи и широкия лъч заедно с тесния)! Имайте го предвид това, защото много колеги си мислят, че наблюдават петното под тях и от двата лъча в режим на рибни дъги (не на символ рибка), а в действителност, петното е само от тесния лъч! Това означава, че за един лъч с покритие 20 градуса, петното е изключително малко под лодката за дълбочини примерно от 5-10 метра! Затова често пъти сонарът не засича риба под нас. Просто обхваща много тесен периметър!
Искам да уточня: Наблюденията ми са за плитки води (до 20-30 метра дълбочина) и за сладководен водоем. За по-големи дълбочини нямам наблюдения. За язовири, дълбочината до 30 метра обикновено е максималната, на която се използват сонарите, с изключение на язовир Искър и още един-два язовира в България.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

И аз не съм преводач но накратко:

Звуковате вълни реално се отразяват от мехура близо до центра на рибата а не от тялото на рибата. Големината на този мехур е различен при различните видове риби И това се отразява на големината на дъгите. Риба с по голиам мехур прави по голиама дъга докато риба с малък мехур е по малка. Няколко дъги заедно показват пасаж от риба.

Втория пасаж е за измерване размера на рибите – накратко – исползва се само ехото от средата на 200khz луч И размера се изчислява от силата засечен от 50khz лъч
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

В допълнение към горния ми пост.
И още нещо много важно: Прав е колегата хохо, че сонарите от по-нисък клас за плитки води (5-10 метра) ни дават информация за релефа на дъното и трудно засичат рибата, но това е не защото не могат да я засичат, а защото петното под лодката е много тясно. Едно е да се сонира петно (примерно при дълбочина 5 метра) с лъч, който е широк само 20 градуса, съвсем друго е да се сонира на същата дълбочина с лъч широк 60 градуса, трето е да се сонира с лъч от 90 градусово покритие, четвърто е да се сонира едновременно с два или четири лъча на същата дълбочина. Ако мога да си позволя един пример: Кола се движи по три вида шосе - едното е само с една лента (4 метра широко), другото е с две ленти (8 метра широко) и третото е магистрала с 6 ленти. Сонарът с 20 градуса сканиращ лъч е все едно кола, която се движи по шосето с една лента (4 метра), а сонар с четири лъча - колата, която се движи по магистралата с 6 платна. Ако на шосето с една лента (4 метра) има дупка, колата ще "засече дупката" само в тази лента и шофьорът ще види само тази дупка. Ако на магистралата с 6 ленти обаче има дупки на всяка лента, шофьорът ще види всичките дупки :D .
И още нещо много важно: Често пъти казваме "рибата къща няма". Аз ще корегирам малко този израз така: Рибата има къща и тази къща е водоемът в който живее тази риба. В нейната си къща, тя, рибата може да си ходи където си поиска. Ние сме гостите в нейната къща. Сонарът ни помага да открием рибата "в коя стая от нейната къща се е скрила". Но има и още нещо. Сонарът засича рибата в сонарното петно, но примамката се движи доста зад това петно. До навлизането на примамката в рибното петното могат да изминат от 5 до 20 секунди, в зависимост от скоростта на лодката и отдалечеността на примамката от сондата (лодката). Това, че сме засекли рибата все още не означава нищо, защото за 20 секунди рибата може да се премести в друга "стая от къщата си", т.е. рибата не седи на едно място. Това също трябва да се отчита.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Та,ХОХО не знам къде си прочел,че някои риби нямат въздушен мехур,но си в голяма заблуда и в горното упътване не се споменава нищо по въпроса!Но ако си учил биология ще знаеш,че без мехур,всяка риба ще потъне като камик! :wink: Затвори очи и си представи мисленно всичко,което не ти е ясно за сонарите и го свържи логически с нещата,които знаеш и тогава пиши по въпроса!За размера на рибите,които се показват на екрана,на сонара имам специална изненада за теб и разбиранията ти,и ще те оплета много здраво в нови размисли! :wink: :drinkers:На Ягер пък,ще му кажа,че никой сонар не работи с 4лъча едновременно!И 10лъча да имаш,в работно положение са винаги ДВА! :wink: Мислите,че ги чаткате нещата,но знанията са ви каша!
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

това което колегата jagger1 правилно е забелзал за лучите ме кара да допълня още нещо не съвсем по темата и сварзано с сондите. Звука се излъчва от кристал на незнам какъв си хлорид. повечето сонди са с един кристал като различните честоти се ислъчват от него през различните интервали. сонарите от висок клас са с самостоятелни кристали за вска честота и за всеки луч. ако некои иска да добие повече престава за сондите - едни от наи добрите правещи сондите на Si-tex,Furuno,Raymarine.Lawrance HDS е Airmar. ето тук http://www.airmartechnology.com/
Последно промяна от xoxo на Съб Апр 23, 2011 11:50 am, променено общо 1 път.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Troli Rapala написа:Та,ХОХО не знам къде си прочел,че някои риби нямат въздушен мехур,но си в голяма заблуда и в горното упътване не се споменава нищо по въпроса!Но ако си учил биология ще знаеш,че без мехур,всяка риба ще потъне като камик! :wink: Затвори очи и си представи мисленно всичко,което не ти е ясно за сонарите и го свържи логически с нещата,които знаеш и тогава пиши по въпроса!За размера на рибите,които се показват на екрана,на сонара имам специална изненада за теб и разбиранията ти,и ще те оплета много здраво в нови размисли! :wink: :drinkers:На Ягер пък,ще му кажа,че никой сонар не работи с 4лъча едновременно!И 10лъча да имаш,в работно положение са винаги ДВА! :wink: Мислите,че ги чаткате нещата,но знанията са ви каша!
Добре е Троли и ти да се поразровиш малко и да прочетеш някои неща - не във форума, а това, което пишат производителите на сонари, както е добре да прочетеш и малко по биология. Не заради спора, а заради самия себе си. Това, което казва колегата хохо за видовете без мехур е за животинските видове като цяло. Как ще ти алармира например сонара на РАК???. Той ще го изобрази на екрана, защото го засича, но алармата за риба няма да го отчете и няма да има аларма. А ти ще го познаеш ли РАКА на графиката? Или ОМАРА?? Освен сладки води в природата има и солени басейни с много голямо разнообразие на животински видове - както с мехури, така и без мехури. Ние (риболовците) търсим рибите - с мехури. А сонарът засича и останалите видове. Как се изобразяват те (останалите видове) на екрана е друг въпрос и друга тема. Аз се интересувам само от рибите. Другите видове за мен са в графата "водорасли", т. е. не ме интересуват.
А по въпросът за лъчите: Пак се обърни към литературата на производителите. Там си е казано кога с два - кога с четири, кога с един лъч. Просто прочети.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Чел съм достатъчно,но разликата е,че съм разбрал правилно написаното и не се въртя в кръг,като вас! :wink: Защото,ако искаш да видиш само риби на 100%,ще трябва да превключиш на Fish-ID и по този начин няма да разбереш,колко са големи рибите реално и ще гледкаш един от трите варианта нарисувани от софтуера рибета! :wink: Щом ползваш алармата за индикация при засичане на риба,сигурно страдаш от главоболие,щот тия звуци разстройват нервната система у човека! :rolleyes:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Troli Rapala написа:...Та,ХОХО не знам къде си прочел,че някои риби нямат въздушен мехур,но си в голяма заблуда и в горното упътване не се споменава нищо по въпроса!Но ако си учил биология ще знаеш,че без мехур,всяка риба ще потъне като камик!.... :wink: !
специално за Троли - и аз съм бягал да пуша от часовете по биология. ама ето един цитат от "произход на рибите"

" ...Много дънни риби, като калкана (Platena platena) морския език (Solea nasuta) и писията (Pleuronectes tlesus), нямат плавателен мехур. Той изчезва заедно с функцията му на хидростатичен орган. Интересно е, че отсъства и при някои добри плувци, например скумрията. Поради липсата на плавателен мехур тези риби са в състояние бързо да се потапят и изплуват без да е нужно изравняване на налягането...."
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Troli Rapala написа:Чел съм достатъчно,но разликата е,че съм разбрал правилно написаното и не се въртя в кръг,като вас! :wink: Защото,ако искаш да видиш само риби на 100%,ще трябва да превключиш на Fish-ID и по този начин няма да разбереш,колко са големи рибите реално и ще гледкаш един от трите варианта нарисувани от софтуера рибета! :wink: Щом ползваш алармата за индикация при засичане на риба,сигурно страдаш от главоболие,щот тия звуци разстройват нервната система у човека! :rolleyes:
А къде в мненията ми прочете, че ползвам Fish ID+ функцията? Да, говоря за нея като функция, но май ти пак нещо не си разбрал и четеш само между редовете или само отделни редове. Това, което съм написал е за сравнение на отделните режими. Чети по-добре написаното. А за главоболието - аз не страдам от такова. Всяка функция си има своето предназначение и това, кога ще я използваш си решеваш само ти - собственикът на сонара. Той (сонарът) ти дава тази възможност, а дали ще я използваш - решението си е твое.
Весели Великденски празници и много слука по водоемите - със или без сонар, със или без функцията Fish ID+, с четири или с два лъча, или само с един лъч, както си решиш :D :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

ХОХО,по твоята логика сонарът не може да засече по никой начин скумрията,щот няма плавателен мехур!И как плава скумрията без плавателен мехур? :wink:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Troli Rapala написа:ХОХО,по твоята логика сонарът не може да засече по никой начин скумрията,щот няма плавателен мехур!И как плава скумрията без плавателен мехур? :wink:
Ами скумрията на екрана се изобразява като ОБЛАК, а не като дъга. С дъга се изобразяват рибите, които имат мехур. Това е най общо казано за изображението.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”