На отсрещния бряг.

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
g00
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

На отсрещния бряг.

Мнение от g00 »

Колеги от месец два ми се върти в главата да мина на другия бряг в риболова, взе да ме влече нещо в тези плувки, та въпроса ми е какво трябва да имам като оборудване за да пробвам и реша това ли е моя риболов. Пиша всичко това само и единствено защото вече 3 години нямам по голяма риба от 3 4 кг. хваната на дъно (фидер), тръпката която изпитах когато лових първите месеци в Англия тук я няма наистина. :oops:
Не е важно да си рибар, важно е да имаш мерак.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: На отсрещния бряг.

Мнение от Bai Dobri »

Ми то има много начини за риболов с плувка - с директен телескоп; с мач; с щека/уйп; с болонезе. За всеки от тях си иска специфично оборудване.
Може би с директен телескоп излиза най-евтино, с условие, щото една що годе добра "шестица" е около 150лв. Та за риболова с директния, ти трябва пръчка/ моите са от 5 до 7м/, влакно/обикновено ми е 0.14/, плувка/ вече е там е според зависи/, тежести и кукички, совалки за монтажите и едно колче за подпиране на пръчката. Цялото това оборудване се побира в чанта и калъфа за пръчките, и е лекичко, демек не ти трябва задължително собствен превоз.
За риболов с мач ти трябва мачова пръчка /с различни акции и дължини, аз препоръчвам за начало 5 - 15гр и дължина 3.90м./; мачова макара с плитка шпула, а за предпочитане повече от две шпули /пак различни размери и предавателни числа от 5.2:1 до 7.2:1; аз предпочитам размер 2000 - 2500/; потъващо влакно /от 0.12 до 0.20, като за мен универсалното е 0.18/; добър набор от ваглери и слайдери /плувки/; няколко размера вирбели; комплект тежести/ има набори за мач/ и куки. Две колчета предно и задно за фиксиране на пръчката, и прашка за захранване, щото не можеш да мяташ с ръка надалече и концентрирано /абе някои си могат/. Пак оборудването се побира в чанта и калъфа за пръчката.
За болонезе инвентара е като по-горе, само че специфично си за този вид риболов, пръчката е от 5 до 9/ а май и повече метри/, задължително лека, щото по цял ден ти е в ръката, макарата също лекичка /моята е размер 1500/, плувките са по-специфични - бурета, близалки, сърфове и т.н.
За щека не знам какво да ти пиша - оборудването може да варира в широки граници и някъде имаше писано за това. Трябва си ти макар и най-лек вариант стол с държач за пръчката; щека/уйп - аз почнах с уйп на 9.50м; някакво леко ролерче, ама става и да използваш за тази цел сака с принадлежностите. Иначе останалото е, като при директния телескоп. При този риболов почваш с малко и без да се усетиш имаш цял гараж с принадлежности и вече се оглеждаш по автокъщите за ван.
Между другото има доста написано за такъмите при различните видове риболов, но постепенно с практиката ще разбираш какво ти е нужно. Дано да съм бил полезен.
Аватар
g00
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от g00 »

Полезен си, явно аз не съм се изразил. Въпроса е така. Искам да си взема директен телескоп, уип.мисля около 7 метра, но какво друго освен него ми трябва.
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

Директин и "уип",са различни въдици макар,че могат да се използват по един и същи начин.Рисковано е да ползваш "уип"-а,като директен.
Дължината от 7м.,не е препоръчителна."Универсалната"дължина е 8м.
Имай в предвид,че подобни въдици,почти винаги идват маааалко по-къси,дори и на 13м. :D
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Ако те интересуват уипове и щеки,тази тема ще ти е полезна!

:arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=118&t=22386
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Ако ще си взимаш нещо на 7метра, си вземи директен - добри бюджетни решения са FOCUS Finesa; VEGA Serafic pole, а има и други. Стандартно са оборудвани с "жило", но чрез покупка на резервен кух връх за 12лв. можеш да им монтираш ластик от малките размери и да си ги сменяш при необходимост.
Ако решиш да взимаш уйп, от опит препоръчвам Browning Pro Canal на 9.50м - имах такъв и съм доволен /малко е по-тежък, но е здрав и не е скъп/ щото е "глупакоустойчива"/не искам да те обидя/ сопа, дето в много голяма степен ще ти "прости" неизбежните грешки, които задължително ще допуснеш при навлизането си в този вид риболов.
Аватар
tsvetkoff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tsvetkoff »

Защо не опиташ за начало с един 6-7 м. директен.Хубаво е да не е по-тежък от 300-320 гр.,че ако е повече и китката ти ще те боли.Правиш 4-5 готови линии на совалки,допълнително поводи в класьора и ги почваш.
Според мен това е напълно достатъчно,за да направиш няколко риболова и да разбереш дали това е твой тип риболов.Ако не е - инвестициите няма да са кой знае какви.А пък ако е ........ знаеш как е ......... влакна,плувки,совалки,куки .......... и :smt004 още и все по-леки пръчки ........... и какво ли не още.
Аватар
g00
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от g00 »

След един пробен риболов днес с един директен от 13:30ч. до 17:20ч. вече май наистина съм твърдо решен за преминаването.. :D
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Хванах доволно каракуда и то благодарение на една обикновена плувка и един 4 метров гол телескоп. Ебаси мамата тва е супер динамичен риболов нямах време за цигари вода и квото и да било друго, очарован съм!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ми...направо си в кюпа :lol: Преди години гледах на реката един пич с 4 метров какво ги правеше кефалите и при мене възпалението на акъла на тема"директен"започна от това.В момента имам вече 5 парчета с дължини 5,6 и 7 метра и някак си не вярвам,че ще спра да придобивам такава стока.Страхотно удоволствие ми прави риболова точно с такива съоръжения,та щом и ти си усетил това - на добър път :!:
Аватар
g00
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от g00 »

Това си е цял филм.. както се казва на днешен младежки език!
Странно не очаквах да хвана риба.. а то какво стана..
Красимир Кюрпеков

Мнение от Красимир Кюрпеков »

g00 написа:Странно не очаквах да хвана риба.. а то какво стана..
Какво да е станало :roll: .? Направо си минал на другия бряг :lol: . Дано да преоткриеш риболова от който всеки е почнал :drinkers:
Аватар
g00
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от g00 »

Определено се получава..
Аватар
g00
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от g00 »

Моля АПЕЛИРАМ някой ако има излишен 6м 7м 8м гол телескоп който не ползва и е решил да продаде! Нека напише няколко реда в темата и ако може снимки също ще бъде добре.. :D
geti4
новобранец
новобранец

Мнение от geti4 »

dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Аз пък мисля, че макарите са важни. С един гол.........../телескоп/ работа се не върши колкото и да храниш. Някакси е ограничително.
пп. За "другия бряг" не знам, но винаги е по добре с по-яки макари. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”