Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте!
Онзи ден сякаш възкръснах с 10на порцеланови копринки като първи пролетни гъби и трябва да ви кажа,че според мен панирани са много вкусни! При липсата на майски гъби и челядинки воловарките ми дойдоха дюшиш за сефте! Надявам се с тази снимчица да стимулирам колегите да споделят находките си с нас,в случай,че някъде вече се берат типичните пролетни гъби.То в някои пунктове от 10на дни купуват майски гъби,като почнаха от 50лв,а последно бяха 30лв,но в района на Кюстендил (500+м н.в.) все още нищо няма.

Онзи ден сякаш възкръснах с 10на порцеланови копринки като първи пролетни гъби и трябва да ви кажа,че според мен панирани са много вкусни! При липсата на майски гъби и челядинки воловарките ми дойдоха дюшиш за сефте! Надявам се с тази снимчица да стимулирам колегите да споделят находките си с нас,в случай,че някъде вече се берат типичните пролетни гъби.То в някои пунктове от 10на дни купуват майски гъби,като почнаха от 50лв,а последно бяха 30лв,но в района на Кюстендил (500+м н.в.) все още нищо няма.

-
- новобранец
Здравейте...
- казвам на всички гъбари и природолюбители .Честит Великден и мноооого здраве на всички също ще пожелая.Отдавна чета този форум ,но сега вече като регистриран участник в него бих искала да попитам истинските гъбари,как точно изглежда тази неизвестна за мен майска гъба.От две години сме планинари /ако мога така да се изразя
/ и едно разбрах- информацията е необходима ,особено при употребата на диви гъби и билки.Доста поизчетох , доста питах и сега смело мога да кажа ,че за някои видове гъби имам нужните познания,но.....това е тема - безкрайна.Много се радвам за всички онези истински хора тук в този форум ,които споделят впечатления и опит с нас - неопитните.Ако някой качи снимки на майската гъба ще бъда много благодарна.Спокоен и приятен ден на всички.... 

- barutchiata ©
- Администратор
Това намерих за майската гъба.
http://www.souvl.com/gb/page37.html
http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... CDYQ9QEwBA

http://www.souvl.com/gb/page37.html
http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... CDYQ9QEwBA
-
- новобранец
Много Ви благодаря
Особено втората снимка ми стана страшно интересна - никога не съм виждала подобни гъби в природата,сега вече ще се оглеждам и за тях ,когато излезнем/дано да е по-скоро/ на чист въздух....Отново мнооого благодарности и приятен ден Ви желая

- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Във Варна вече има майски гъби
Неска не ги пипнах ,нямах нож ,но събота ще си похапна доволно

Неска не ги пипнах ,нямах нож ,но събота ще си похапна доволно

Къде точно може във Варна да се срещне майска гъба и смръчкула. Благодаря предварително!
Ако снимката е вярна (понеже по снимка не трябва да се дават съвети ) -копрен написа:това ли са майски гъби
ДА това са майски гъби!
Имат специфична миризма - малко тежка, малко приятна.
Имат гъсто разположени пластинки и с различна дължина се редуват една след друга.
А колко е вкусна сурова ...... не е истина.
Има я навсякъде в горите и се вижда отдалече - свети в бяло. Обикновено се среща на групи.
Събира се масово и се изкупува добре.
Да са ви вкусни !
Да са ви вкусни майските гъби,край Русе все още не съм намирал,но затова пък има вече Пъстърва и Смръчкула.
Покрай тях се срещат и от тези,ако можете да ми кажете какви са,ще съм ви благодарен.Крехка е пластинките са гъсти.Без характерен мириз и вкус.Диаметър на гуглата и височина на пънчето около 10 см.Гъбата на снимката не е млада ръбът е прав.Хапнах си една още в гората вчера,щом ви пиша значи всичко е на ред.Поне да знам и как се казва.Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Можеш ли да пуснеш снимки с тези гъби в по-едър план ?копрен написа:това ли са майски гъби
И аз се заинтригувах, а никога не съм събирал майска гъба. И да съм я виждал, не съм и обърнал внимание.
Мерси както ги описваш точно такива са.Ето така бяхяbgbul написа:Ако снимката е вярна (понеже по снимка не трябва да се дават съвети ) -копрен написа:това ли са майски гъби
ДА това са майски гъби!
Имат специфична миризма - малко тежка, малко приятна.
Имат гъсто разположени пластинки и с различна дължина се редуват една след друга.
А колко е вкусна сурова ...... не е истина.
Има я навсякъде в горите и се вижда отдалече - свети в бяло. Обикновено се среща на групи.
Събира се масово и се изкупува добре.
Да са ви вкусни !
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Ето по голямаG.Petkov написа:Можеш ли да пуснеш снимки с тези гъби в по-едър план ?копрен написа:това ли са майски гъби
И аз се заинтригувах, а никога не съм събирал майска гъба. И да съм я виждал, не съм и обърнал внимание.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Къде я намирате тази майска гъба, бре ?
Чета информация за нея.
Чета информация за нея.
От Варна съм. Обикалях гори и паланки, ама пущината я няма. Нещо по-конкретно къде расте ?Расте върху почва в покрайнините на широколистни, иглолистни и смесени гори, в пасища, ливади, горски по ляни и др. от ранна пролет до началото на лятото (IV—У1),често на самодивски кръгове.
- evilduck
- научил се да хвърля

Тези ги събрах за два часа.
този път я имаше във туфи миналогодишна трева,голямо ровене пада ръцете ми са избодени от тръни,буквално гъбите се събират или клекнал или легнал по корем и чепкаш трволяците все едно пощиш въшки,иначе нямаш шанс.Миналата седмица гъбите бяха под най ниските клони на глогови храсти, сега там ги няма и са в тревите пак там.Мястото представлява ниски глогове и поляни,пасище като от двете страни има смесена гора.Които не иска да рови по добре да не ходи,където има една гъба със сигурност има поне още 5-10 в 20см наоколоiph написа:Къде я намирате тази майска гъба, бре ?
От Варна съм. Обикалях гори и паланки, ама пущината я няма. Нещо по-конкретно къде расте ?
- Don4o_62
- учете се от него
ами нещо двойник има ли тая гъба.....
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти