Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Неподвижен стоп възел?
Модератор: sapuna
Неподвижен стоп възел?
Здравейте, знам как се прави подвижен стоперен възел, но имам нужда от някой който да не се мести. Връзвам по следния начин, най-обикновен възел с 5-6-7 навивки и се получава това на картинката.
Въпроса ми е дали може да има проблеми с този възел при сълно напъване, напр. при единичен такъв възел влакното може само да се вреже в себе си и мястото да се охлаби?
Въпроса ми е дали може да има проблеми с този възел при сълно напъване, напр. при единичен такъв възел влакното може само да се вреже в себе си и мястото да се охлаби?
- Прикачени файлове
-
- StopKnot.jpg (20.19 KiB) Преглеждано 3007 пъти
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Неподвижен стоп възел?
Аз лично не разбрах какво имаш в предвид под единичен такъв възел,формулирай си въпроса по-ясно.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
....няма безпроблемен възел, всички се късат на дърпане.
Ако се направи стоперен възел (подвижен) той се прави от друго влакно върху линията и при опън мястото при стоперния възел не е отслабнало.
Въпроса е колко надежден ще е този възел (който показах) на опът и много ли отслабва линията?
Въпроса е колко надежден ще е този възел (който показах) на опът и много ли отслабва линията?
- szhristov
- ще става разбирач

Тук се използва за фиксиране...

...а показания е доста надежден за целите, за фиксация, ако не греша...
Поздрав

...и наслука
Идеята ми за ползване на възела който съм показал е примерно да се сложи вирбел между два такива и на него да се закачи примерно повод с кука. Така няма да има къде да бяга в сравнение със всякакви силиконови стопери, стоперни възли от друго влакно и т.н.szhristov написа:![]()
![]()
СТОП ВЪЗЕЛ
" недежден" само в море-плаването.
Тук се използва за фиксиране...или греша
![]()
...а показания е доста надежден за целите, за фиксация, ако не греша...
Поздрав
, но дали няма тези възли които показвам много да отслабят линията?
- szhristov
- ще става разбирач
icelame написа:... вирбел между два такива ...
, но дали няма тези възли които показвам много да отслабят линията?

възли не отслабват линията, а я "фиксират". на линията

Последно промяна от szhristov на Пет Апр 29, 2011 12:49 am, променено общо 1 път.
...и наслука
Колега, така, както искаш да го направиш, ако съм разбрал правилно замисълът е:
Имаш основно влакно (примерно 0.16). На това основно вързваш в края два последователни възела един до друг със същото това влакно, като между тях монтираш вирбел, който застопоряваш с тези два възела,
т.е. получаваш "Т"-образна връзка от влакно с два възела и вирбел между тях. На вирбелът искаш да сложиш поводът с куката.
Ами лично аз мисля, че няма да стане здраво и поемаш риск да се къса точно там (във възлите). Можеш да го "излъжеш" възелът, като използваш за основно влакно по-дебело, което примерно да се къса във възлите за определени килограми (експериментално ще го установиш) - примерно, ако влакното издържа без възел на 3 кг., а във възлите - на макс. 2 кг, тогава поводът ти трябва да бъде задължително до 1,3 - 1,5 кг., за да се къса поводът, а не основното във възлите. Това трябва да си го експериментираш. Лично аз не бих използвал такъв вариант. Няма смисъл просто, освен ако не си замислил някакъв нов монтаж. Лично аз винаги де стремя да използвам възможният минимум от възли. Колкото са по-малко, толкова линията е по-сигурна.
п.п. Набързо имитирах двата възела на едно влакно 0.286. Пробвах три пъти с по 7-8 навивки на всеки възел. И при трите опита се скъса влакното в долния възел.
Имаш основно влакно (примерно 0.16). На това основно вързваш в края два последователни възела един до друг със същото това влакно, като между тях монтираш вирбел, който застопоряваш с тези два възела,
т.е. получаваш "Т"-образна връзка от влакно с два възела и вирбел между тях. На вирбелът искаш да сложиш поводът с куката.
Ами лично аз мисля, че няма да стане здраво и поемаш риск да се къса точно там (във възлите). Можеш да го "излъжеш" възелът, като използваш за основно влакно по-дебело, което примерно да се къса във възлите за определени килограми (експериментално ще го установиш) - примерно, ако влакното издържа без възел на 3 кг., а във възлите - на макс. 2 кг, тогава поводът ти трябва да бъде задължително до 1,3 - 1,5 кг., за да се къса поводът, а не основното във възлите. Това трябва да си го експериментираш. Лично аз не бих използвал такъв вариант. Няма смисъл просто, освен ако не си замислил някакъв нов монтаж. Лично аз винаги де стремя да използвам възможният минимум от възли. Колкото са по-малко, толкова линията е по-сигурна.
п.п. Набързо имитирах двата възела на едно влакно 0.286. Пробвах три пъти с по 7-8 навивки на всеки възел. И при трите опита се скъса влакното в долния възел.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Изключително правилно си ме разбралjagger1 написа:Колега, така, както искаш да го направиш, ако съм разбрал правилно замисълът е...

И при мойте опити не се получаваше добре (просто се чудих дали не бъркам нещо) При твойте опити влакното се къса непосредствено до навивките, като първо се изтанява там?
- szhristov
- ще става разбирач
icelame написа:Изключително правилно си ме разбралjagger1 написа:Колега, така, както искаш да го направиш, ако съм разбрал правилно замисълът е...и още по-правилно си го обяснил. Просто няма смисъл да рискувам.
И при мойте опити не се получаваше добре (просто се чудих дали не бъркам нещо) При твойте опити влакното се къса непосредствено до навивките, като първо се изтанява там?

..сори за спама...
...и наслука
-
- и господ не е толокова добър
Искаш да направиш хеликоптер.Гумените стопери са най-удачни, когато се прави директно на монофил. По- никакъв начин не може да се премести линията, на тежко със силно замятане не се мести. Отделно ако ловиш в тиня или затревени места, можеш да контролираш нивото на повода. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- antivik
- кандидат преподавател
Ако се търси най-опростения начин и един прост клуп върши работа, а може да се ползва и т-образен вирбел. Изобщо има много върианти.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- ivelin_1976
- разбира нещата
Така като се замисля, ако съм разбрал правилно, може да се използва по-дебел монофил/при основна линия 0,20мм.,да се ползва 0,30мм и по-дебело например/ с вирбели в двата края, които ще ограничат движението на куката и гумени перли под и нан повода. Дължината ще бъде според желанието колко ход да има повода
Бях гледал подобно изпълнение с един фидер монтаж, но там вместо повод имаше кошничка 

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

Какви гумени стопери ползваш? Мойте все се местят дори и от най-дребни тежести 2-3гр, представям си от хранилкаsnegk написа:Искаш да направиш хеликоптер.Гумените стопери са най-удачни, когато се прави директно на монофил. По- никакъв начин не може да се премести линията, на тежко със силно замятане не се мести. Отделно ако ловиш в тиня или затревени места, можеш да контролираш нивото на повода.

Мойте монтажи са такиваivelin_1976 написа: гумени перли под и нан повода. Дължината ще бъде според желанието колко ход да има поводаБях гледал подобно изпълнение с един фидер монтаж, но там вместо повод имаше кошничка

icelame написа:Изключително правилно си ме разбралjagger1 написа:Колега, така, както искаш да го направиш, ако съм разбрал правилно замисълът е...и още по-правилно си го обяснил. Просто няма смисъл да рискувам.
Точно така. Влакното се "впива" в себе си, изтънява и се къса. Но зависи за каква цел го искаш. В крайна сметка всеки възел си има и определена здравина. Заради пробата, можеш да увеличиш дебелината на основното малко. Но пък и това си има недостатък. Не пречи да пробваш. Пък после ще споделиш.
Иначе, това, което Snegk е написал е което се прави. Между другото, той беше пуснал скоро една тема за експерименти с влакна и възли. Погледни я и нея.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.