Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




жито
Модератор: Paublo_Eskobar
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
жито
здр. колеги,въпросът е- каква марка грухана пшеница използвате,,миналата година вземах едно от метро-izzi му беше марката,много хубаво беше,едро и седеше добре на куката--аве с една дума като фъстък беше,но сега взех от него и се разочаровах,дребно.бавно увира--не е това което беше,може би новата реколта е била такава..
кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително
също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне
кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително
също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне

- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: жито
Пробвал съм всякъквите видове, които са по хранителните магазини, но при малко изпускане при варенето и стават само за захранка, иначе пада от куката. Сега съм намерил един магазин за фуражи и съм си взел фуражна пшеница, но съм я пробвал само като захранка/за сега, хвана ме забраната/, но ще я пробвам и на куката иначе стой по-твърдо от това в хранителните магазини, а и като цена идва по-тънко. Беше някъде около 60-70ст. за кг.ribolovcho написа:здр. колеги,въпросът е- каква марка грухана пшеница използвате,,миналата година вземах едно от метро-izzi му беше марката,много хубаво беше,едро и седеше добре на куката--аве с една дума като фъстък беше,но сега взех от него и се разочаровах,дребно.бавно увира--не е това което беше,може би новата реколта е била такава..
кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително
също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: жито
Основно ИЗЗИ и Оберон ползвах. За разлика от много колеги, предпочитам зърното да е възможно най-бяло и варя до разпукване.
Дано иззи-то да се оправи, че другите хич ги няма
Дано иззи-то да се оправи, че другите хич ги няма

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- dako71
- сериозен играч
- Мнения: 1311
- Регистриран на: Пет Мар 06, 2009 3:14 am
- Местоположение: Фидер отбор Пирдоп
- Обратна връзка:
Re: жито
Уместен въпрос колега. Едно време пазарувахме пшеница за риболов от дядо поп.
Черковната беше върхът на сладоледа. После след промените вече не се караше по черквите църковна но имаше само една на пазара, грухана но по тъмна на цвят която също беше атрактивна за рибите. В днешно време ползвам само една марка която по цвят и обработка е почти като попската. В зелени пакетчета е и се казва "Загоре". Ползва се само грухана (фуражната както каза колегата само за захранка) и една тънкост за да не се разварява а след като поври 15 минути да се остави в тенжерата да набъбне една нощ. Може към водата да се добави ванилия, или някакъв друг ароматизатор, а за оцветяване се използва боя за яйца.

Re: жито
Eто ти една рецепта на Бачо Илия/дано не се сърди/.Житото става перфектно:
ЖИТО:
Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус. Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално ползвам куки номер 14/16 COLMIC "серия N500".
ЖИТО:
Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус. Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално ползвам куки номер 14/16 COLMIC "серия N500".
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
- szhristov
- ще става разбирач
- Мнения: 518
- Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 2:25 pm
- Местоположение: гр. София
Re: жито
Привет,
една рецепта и от мен:
В термос се слага жито/вряща вода
1/3, като се оставя малко място - 1см до ръба на термоса примерно
Затваряте и след 2часа житото е готово
Овкусяване/оцветяване
може преди заливане с водата, а може и след изваждане и изцеждане. Може предварително миене, миене след това и т.н. Аз лично го правя без миене с една лъжица мед преди да го залея с врящата вода, след като го извадя само го подсушавам на попивна хартия 
...разбирасе различните марки жито
може да има различно време за варене, но за 2часа почти от всички марки има и затворени и разпукнати зърна
за захранка и стръв
Поздрави


В термос се слага жито/вряща вода



Овкусяване/оцветяване


...разбирасе различните марки жито



Поздрави

...и наслука
Re: жито
Някой да напише и как се яде...
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
Re: жито
нека нека,нека да казват и рецепти за варене ,и за овкусяване..човек се учи цял живот..но по важното за мен са марките които ползвате..

Re: жито
k_kuk написа:Някой да напише и как се яде...



Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
-
- ще става разбирач
- Мнения: 580
- Регистриран на: Пет Сеп 22, 2006 9:41 pm
- Местоположение: Mонтана
- Обратна връзка:
Re: жито
Aз пък предпочитам домашно или фуражно(незнам как е по -правилно да се каже).Стои по -дребно и червеникаво.И по мои наблюдения рибите го предпочитат пред груханото.
Риболовът не е слука,а наука!
- venkov71
- научил се да хвърля
- Мнения: 146
- Регистриран на: Съб Окт 03, 2009 4:43 pm
- Местоположение: София
Re: жито
И аз така!vladoto написа:Aз пък предпочитам домашно или фуражно(незнам как е по -правилно да се каже).Стои по -дребно и червеникаво.И по мои наблюдения рибите го предпочитат пред груханото.
ако можех да превърна хобито си в професия......
Re: жито
Използвам САМО грухана пшеница на "Загария" -Стара Загора -варя докато житото набъбне наполовина -незнам как да го обесня -след което дабавям течен ароматизатор по избор -махам от котлона и оставям толкова вряла вода в тенджерата,че едва да го покрива и житото само си дърпа вода колкото му трябва
гарантирам ,че няма да падне от куката
може да се боядиса -примерно -жълто или червено със сладкарска боя 



Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Re: жито
Ако ви се пробва пробвайте жито на "ПЕМБИНА" . По големите хр.вриги го няма , но по -малките магазинчета го продават . Струва 80ст за 0,5кг ( поне при нас ) . Мисля че ще видите разликата !!! А за това как се вари - всеки си знае , но основното е само да си поеме водата и да се разпукне без да е на котлона , номера е да не се бърза ! Успех !
- zaribanask8
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 227
- Регистриран на: Съб Авг 21, 2010 9:49 pm
- Местоположение: София-кв.Изток