жито

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

жито

Мнение от ribolovcho »

здр. колеги,въпросът е- каква марка грухана пшеница използвате,,миналата година вземах едно от метро-izzi му беше марката,много хубаво беше,едро и седеше добре на куката--аве с една дума като фъстък беше,но сега взех от него и се разочаровах,дребно.бавно увира--не е това което беше,може би новата реколта е била такава..

кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително

също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: жито

Мнение от antivik »

ribolovcho написа:здр. колеги,въпросът е- каква марка грухана пшеница използвате,,миналата година вземах едно от метро-izzi му беше марката,много хубаво беше,едро и седеше добре на куката--аве с една дума като фъстък беше,но сега взех от него и се разочаровах,дребно.бавно увира--не е това което беше,може би новата реколта е била такава..

кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително

също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне
Пробвал съм всякъквите видове, които са по хранителните магазини, но при малко изпускане при варенето и стават само за захранка, иначе пада от куката. Сега съм намерил един магазин за фуражи и съм си взел фуражна пшеница, но съм я пробвал само като захранка/за сега, хвана ме забраната/, но ще я пробвам и на куката иначе стой по-твърдо от това в хранителните магазини, а и като цена идва по-тънко. Беше някъде около 60-70ст. за кг.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Основно ИЗЗИ и Оберон ползвах. За разлика от много колеги, предпочитам зърното да е възможно най-бяло и варя до разпукване.
Дано иззи-то да се оправи, че другите хич ги няма :?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Уместен въпрос колега. Едно време пазарувахме пшеница за риболов от дядо поп. :lol: Черковната беше върхът на сладоледа. После след промените вече не се караше по черквите църковна но имаше само една на пазара, грухана но по тъмна на цвят която също беше атрактивна за рибите. В днешно време ползвам само една марка която по цвят и обработка е почти като попската. В зелени пакетчета е и се казва "Загоре". Ползва се само грухана (фуражната както каза колегата само за захранка) и една тънкост за да не се разварява а след като поври 15 минути да се остави в тенжерата да набъбне една нощ. Може към водата да се добави ванилия, или някакъв друг ароматизатор, а за оцветяване се използва боя за яйца.
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Eто ти една рецепта на Бачо Илия/дано не се сърди/.Житото става перфектно:

ЖИТО:

Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус. Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално ползвам куки номер 14/16 COLMIC "серия N500".
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
szhristov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от szhristov »

Привет,

:arrow: една рецепта и от мен:

В термос се слага жито/вряща вода :rolleyes: 1/3, като се оставя малко място - 1см до ръба на термоса примерно :!: Затваряте и след 2часа житото е готово 8)
Овкусяване/оцветяване :arrow: може преди заливане с водата, а може и след изваждане и изцеждане. Може предварително миене, миене след това и т.н. Аз лично го правя без миене с една лъжица мед преди да го залея с врящата вода, след като го извадя само го подсушавам на попивна хартия :wink:
...разбирасе различните марки жито :arrow: може да има различно време за варене, но за 2часа почти от всички марки има и затворени и разпукнати зърна :arrow: за захранка и стръв 8)

Поздрави

:drinkers:
...и наслука
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Той колегата питаше за марка жито ние взехме да го учим как се вари :lol: Нека поне помогнем и на други колеги.
Аватар
k_kuk
новобранец
новобранец

Мнение от k_kuk »

Някой да напише и как се яде...
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

нека нека,нека да казват и рецепти за варене ,и за овкусяване..човек се учи цял живот..но по важното за мен са марките които ползвате..
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

k_kuk написа:Някой да напише и как се яде...
:lol: :lol: :lol:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Aз пък предпочитам домашно или фуражно(незнам как е по -правилно да се каже).Стои по -дребно и червеникаво.И по мои наблюдения рибите го предпочитат пред груханото.
Риболовът не е слука,а наука!
Аватар
venkov71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от venkov71 »

vladoto написа:Aз пък предпочитам домашно или фуражно(незнам как е по -правилно да се каже).Стои по -дребно и червеникаво.И по мои наблюдения рибите го предпочитат пред груханото.
И аз така!
ако можех да превърна хобито си в професия......
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

Използвам САМО грухана пшеница на "Загария" -Стара Загора -варя докато житото набъбне наполовина -незнам как да го обесня -след което дабавям течен ароматизатор по избор -махам от котлона и оставям толкова вряла вода в тенджерата,че едва да го покрива и житото само си дърпа вода колкото му трябва :wink: гарантирам ,че няма да падне от куката :) може да се боядиса -примерно -жълто или червено със сладкарска боя :idea:
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
p_zarkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p_zarkov »

Ако ви се пробва пробвайте жито на "ПЕМБИНА" . По големите хр.вриги го няма , но по -малките магазинчета го продават . Струва 80ст за 0,5кг ( поне при нас ) . Мисля че ще видите разликата !!! А за това как се вари - всеки си знае , но основното е само да си поеме водата и да се разпукне без да е на котлона , номера е да не се бърза ! Успех !
Аватар
zaribanask8
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от zaribanask8 »

Жито ароматизарано със степче е най-добро според мен :)
Викат ми Николаев :)
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”