Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Лодка задвижвана с педали
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Лодка задвижвана с педали
Лодка задвижвана с педали.
Колеги, мнозина от вас ползват малки и леки лодки/до 3.5м/.На вашето внимание предоставям идеята си за проста и евтина конструкция,която изработих преди години.Тя се състои от:част от велосипед,предавка,олекотен малък флекс/за обръщане на движението на 90гр/и винт от вентилатор на автомобил.При неуморително въртене на педалите осигурява достатъчна скорост за влачене/3.6-3.8км.ч/с двама души на борда.Още на първо тестване на яз.Доспат даде резултат-две пъстърви на въдицата на жена ми, докато аз се наслаждавах на творението си въртейки педалите.Задвижването е 100%екологически чисто без никакви вредни емисии."Горивото"/за този,който върти педалите е тройка кебапчета и една бира/ за 3-4часа влачене.Ако с нещо предизвиквам интерес у вас да разработиме темата.
Колеги, мнозина от вас ползват малки и леки лодки/до 3.5м/.На вашето внимание предоставям идеята си за проста и евтина конструкция,която изработих преди години.Тя се състои от:част от велосипед,предавка,олекотен малък флекс/за обръщане на движението на 90гр/и винт от вентилатор на автомобил.При неуморително въртене на педалите осигурява достатъчна скорост за влачене/3.6-3.8км.ч/с двама души на борда.Още на първо тестване на яз.Доспат даде резултат-две пъстърви на въдицата на жена ми, докато аз се наслаждавах на творението си въртейки педалите.Задвижването е 100%екологически чисто без никакви вредни емисии."Горивото"/за този,който върти педалите е тройка кебапчета и една бира/ за 3-4часа влачене.Ако с нещо предизвиквам интерес у вас да разработиме темата.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- сериозен играч
Re: Лодка задвижвана с педали
Дааа,значи да поясня,обикновенно троля по 7-8 часа и ако използвам този "еко"мотор за един уикенд ще заприличам в краката като римски пехотинец т.е. за мен е неприемливо.Иначе е интересна идея.
- трапера
- сериозен играч

Но къде е огледалото за обратно виждане

Добре се е получило!!!
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
То огледалото май трябва да е за предно вижданетрапера написа:![]()
![]()
Но къде е огледалото за обратно виждане![]()

Иначе се е получило супер водно колело за екологичен и здравословен тролинг

Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
-
- научил се да хвърля
Няма ли да има по голямо КПД ако колелото не предава на винт отзад , а движи две перки отстрани като на водните колелета от едно време. Иначе идеята е супер българите са си нация техническа.
Пропелерите имат много по-високо КПД от гребните перки. Доказано е още в ерата на парния двигател. За съжаление, не мога да намеря материал в нета понеже не знам как да го потърся на английски.
Но има сравнения още през 19-и век между идентични плавателни съдове с пропелери и гребни перки и победата е била на страната на пропелера без никакви колебания.
Поздравления за колегата. Верно, че изделието е повече за ентусиасти, отколкото с реално приложение, но все пак заслужава аплодисменти.
Но има сравнения още през 19-и век между идентични плавателни съдове с пропелери и гребни перки и победата е била на страната на пропелера без никакви колебания.
Поздравления за колегата. Верно, че изделието е повече за ентусиасти, отколкото с реално приложение, но все пак заслужава аплодисменти.

Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Та, да отговоря на някои от въпросите.Предполагам,Трапера,е забелязъл силуета на лодката-чист ветроход от малък клас.Тъкмо липсата на вятър ми "довя"идеята за педалите.Има вятър-кефиш се с ветрилото,няма вятър-въртиш педалите.Удоволствието е по голямо,а хамалогията- нищожна в сравнение ако се движиш на гребла.Колегата,тролещ по 7-8 часа,наистина ще "събуди" завист у римските пехотинци,но пък ще икономиса кинти от фитнес,при това на чист въздух и природа.Колкото до задвижването тип "Радецки",колегата Шморхи е прав за по голямото КПД на винта спрямо страничните колела/преди време течеше серия по Дискавъри на тая тема-доказано е експериментално преди повече от век/.А огледалото за задно виждане остана на предната част на велосипеда/на брега/.Четох някъде из темите за колеги, решили да задвижват катамаран с педали.Дано коментарите ни да са им от полза.
- krokibg
- учете се от него
Браво колега,страхотно си го издокарал,евала !!! Искефих се максимално от творението ти.що не помислиш и да затвориш в кутия творението ти и само колелото с гумата да се виждат.Ще стане по-красиво.аз имам едно малко моторче,което харчи по 1.100 за един ден
Сега ме накара да се замисля нещо да издокарам и аз,но не ми се връткат педали а ще мисля да ли мога да ползвам двигателчето,чисто ново е и стой неисползвано.Още веднъж браво.
п.п Да те попитам,къде мога да ти видя творението на живо ???

п.п Да те попитам,къде мога да ти видя творението на живо ???
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- трапера
- сериозен играч
Разбира се забелязах,че коритото е на платноходка.Имах в предвид не дай боже да си по средата на язовира и изведнъж да задуха силен вятър,който прави вълни със зайчета!!! И със скоростта,която развиваш.....ще има силни усещания. Съдя по постовете на колеги плаващи в язовири.Аз плавам по Дунава и при долен вятър и вълна 25-30см си е направо приключение докато се прибера до стоянката.gogibo написа:Та, да отговоря на някои от въпросите.Предполагам,Трапера,е забелязъл силуета на лодката-чист ветроход от малък клас.Тъкмо липсата на вятър ми "довя"идеята .........
Иначе навремето и аз бях правил разработка на задвижване с веломеханика,но като ме съкратиха от завода,в който бачках проекта умря.
Замисъла беше нещо такова:
http://ns1.ein-sof.com/images/stories/0 ... com.mk.jpg
Предполагам,че "двигателя" се смъква при транспорт?Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Браво колега,страхотно си го издокарал,евала !!! Искефих се максимално от творението ти.що не помислиш и да затвориш в кутия творението.......
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Страхотна идея.Браво колега.Много ми хареса как си измислил предаването на движението към перката,както и цялата ти идея.Имам една молба-ако може да разясниш по подробно за този "ботуш",които пишеш,че е от флекс.Не му ли пречи водата?Ако може и по близки снимки(на предавката).
Поздрави.
Поздрави.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Докато си пиех кафето,си мислех за питането от niko_tod за задвижване със странични колела,като "Радецки".Идея!?? Кво би се случило,ако на местото на една от лопатките монтирам един клъонк?Не си представям,разбира се,сомове подредени като на Първомайска манифестация след лодката,но дали ритмичното кльонкане ще ги привлича,докато шляпането на лопатките ги плаши?Надявам се кльонкаджиите да дадат мнение.
А сега-на въпросите ви:Клг, Вичев,след поредно бивакуване на яз. Доспат,подарих велосипеда на момче от гр.Сърница.Хареса си колелото,а на мен ми дожаля за детето.Лодката е някъде по Черноморието.Другите чарколяци, включително флекса с перката са в"музея на техническото творчество"сиреч-на тавана ми.Бих могъл да пратя снимка в близък план,която визуално ще отговори на клг pezz. Клг ,трапера, "двигателя" се сваля не само при транспорт,а и в случай, че свърши бирата например.Сглобяваш велосипеда-доставяш си нужните провизии-разглобяваш и отново на вода.Всичките манипулации-само с една "врътка",която съчленява двете части на "Балканчето".Не ми се мисли кво става,ако ме бе хванал вятър и вълна у средата на яз.Лодката беше непотопяема и вероятно на това съм разчитал.Определено си прав за риска.
А сега-на въпросите ви:Клг, Вичев,след поредно бивакуване на яз. Доспат,подарих велосипеда на момче от гр.Сърница.Хареса си колелото,а на мен ми дожаля за детето.Лодката е някъде по Черноморието.Другите чарколяци, включително флекса с перката са в"музея на техническото творчество"сиреч-на тавана ми.Бих могъл да пратя снимка в близък план,която визуално ще отговори на клг pezz. Клг ,трапера, "двигателя" се сваля не само при транспорт,а и в случай, че свърши бирата например.Сглобяваш велосипеда-доставяш си нужните провизии-разглобяваш и отново на вода.Всичките манипулации-само с една "врътка",която съчленява двете части на "Балканчето".Не ми се мисли кво става,ако ме бе хванал вятър и вълна у средата на яз.Лодката беше непотопяема и вероятно на това съм разчитал.Определено си прав за риска.
Ето и обещаните снимки.Дано са от полза за останалите експериментатори.Благодаря на колегите,съпричастни към темата.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Клг,pezz,снимките дават представа за използвания от мен флекс за обръщане на движението на 90гр.Ако трябва да поясня,то е следното: изгорял,малък турски флекс от съсед,комуто било жал да го изхвърли.Безжалостно изхвърлям всичко ненужно,което тежи от вътре-статор,ротор и колектора барабар с четките.Разглобих главата и я натъпках с мека грес и малко масло.За гарнитура при затварянето-силикон за гарнитури.Към флекса/бившия вече/ изработих и монтирах дървено копие на клипса,с който се "щраква "руля към лодката и осигурява ротация/за управлението и/.Преводното число на този флекс е 2.75:1.Важно за мен беше да сметна-при едно завъртане на педалите,след всичките предавки,да получа максимални обороти на винта,без те да ми уморяват краката при 2-3 часа въртене/с двама на борда/.Така постигнах 750-770 об/мин на винта/5 -лопатков/,които ми осигуриха нормална скорост за влачене/тролинг-мразя чуждиците/.При насрещен слаб вятър е нужно малко повече усилие,но в никакъв случай уморително,за да поддържам същата скорост.Дано информацията ти е от полза.Кефа е голям.Дерзай.
Нема да има такъв смех ако ме видят с това. 

Не помня да съм отправял персонална покана към клгта VIRHARA,да се появява където и да е с коментираната в темата разработка,а и не бих искал тия около него да колабират от смях,въпреки,че смехът е здраве.Въпрос е на средата,в която си показваме лъскавите придобивки/едни се смеят-други злобеят/,а ние в тая тема се опитваме да разсъждаваме за плюсове и минуси на нещо сътворено вече.За твоя информация,колега,virhara,
първото тестване на лодката беше преди години на яз.Доспат,когато все още лъскавата екипировка беше кът.Сума ти колеги,от близо и далече,по брега идваха и искаха да я снимат.За 12 дни не видях нито един да се смее.Снимаха и коментираха конструкцията откъм технологично решение.Чух мъдри коментари тогава и видях ентусиазъм в колегите,който творчески ентусиазъм много уважавам,а ЛЪСКАВАТА ЕКИПИРОВКА почти за всеки е достъпна вече,но само снобарите си я "претакат" помежду си.
първото тестване на лодката беше преди години на яз.Доспат,когато все още лъскавата екипировка беше кът.Сума ти колеги,от близо и далече,по брега идваха и искаха да я снимат.За 12 дни не видях нито един да се смее.Снимаха и коментираха конструкцията откъм технологично решение.Чух мъдри коментари тогава и видях ентусиазъм в колегите,който творчески ентусиазъм много уважавам,а ЛЪСКАВАТА ЕКИПИРОВКА почти за всеки е достъпна вече,но само снобарите си я "претакат" помежду си.