Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Лодка задвижвана с педали
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Re: Лодка задвижвана с педали
Да направиш нещо различно от другите,не е смешно.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Преди да си купя двигателче и аз много умувах как да си "подобря лопатите" на лодката. Само че, моята е надуваема, та това усложнява проблема. Но това решение, като гледам конструкцията, може да се подобри с едно малко ел. двигателче (около 300 вата / 12 волта), което да се монтира на мястото на колелото. До колкото виждам, колелото предава движението на ремъка фрикционно. Та точно преди фрикцията да се монтира моторчето - пак фрикционно. То, между другото има едни стари моторетки на Пежо - 50 кубика, които също са с фрикционен двигател. Подхвърлям го само като идеи. Иначе, за конструкцията по-горе, не само че е добро решение, но и практично и атрактивно. И защо трябва да има смях за нещо нетрадиционно? Аз не съм видял някой да се смее на колоездач или на парашутист, или на мотоциклетист. Ако някое от тях се съчетае с лодка - кое му е смешното? От магазина всеки може - имаш пари, плащаш, вземаш. Ама ако трябва да го измислиш, че и да го изработиш, а пък и да работи, а и не само да работи, но и да работи добре? Хайде де, който се смее да го направи. Браво колега. Хората с такива идеи на запад стават милионери, а ония, които им се смеят, после им купуват същите тези смехории, но вече не им е до смях
. Браво и за идеята, и за реализацията, и за това, че я споделяш. 
п.п. С такива идеи, някои хора забогатяват. Помисли си сериозно. Не си изоставяй идеята. Двигател винаги можеш да си купиш, но това, което си направил - него го няма, не се продава никъде, а върши работа!

п.п. С такива идеи, някои хора забогатяват. Помисли си сериозно. Не си изоставяй идеята. Двигател винаги можеш да си купиш, но това, което си направил - него го няма, не се продава никъде, а върши работа!
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Колега,идеята за ел.моторчето е добра,но при фрикционно предаване ще има излишни загуби заради триенето.Зависи от оборотите му,но може би,ако директно се съчлени с вала на флекса/редукцията му е 2.75:1/ да се постигне много по компактна и с по малки загуби система.Въпрос на проби.Между другото-5 лопатковата перка,която бях използвал/от авт.вентилатор/,е неефективна.Разсейва водата в отворен,а не в затворен конус.В последствие откопирах матрица и си отлях усилен стъклопластов винт/3-лопатков от Евинруд/Движението на лодката се подобри коренно,а и управлението също.За колегата Вичев,с икономичното двигателче/1.100л.ден/имам идея,но мисля да пусна нова тема за това,което направих и вече четвърта година безотказно бута лодката ми из язовирите-срещу едно бирено шише бензин,осигурява 7-8ч влачене.Лодката ми е надуваема 2.80м,38кг и в 99%от времето сме двама на борда.Мнозина колеги, сме виждали,с учудване ,
да снимат/при разминаване/,особено в началния стадий на тестването,преди да отстраня някои технически неудачи.Винаги съм си мислил,че простото е гениално и ако се окаже,че е и надеждно,а и евтино,значи труда не е бил напразен и всичко е О.К.Уважавам творческото у вас,които участвате в темата и ви БЛАГОДАРЯ за това.
да снимат/при разминаване/,особено в началния стадий на тестването,преди да отстраня някои технически неудачи.Винаги съм си мислил,че простото е гениално и ако се окаже,че е и надеждно,а и евтино,значи труда не е бил напразен и всичко е О.К.Уважавам творческото у вас,които участвате в темата и ви БЛАГОДАРЯ за това.
- szhristov
- ще става разбирач
gogibo написа:...простото е гениално и ако се окаже,че е и надеждно,а и евтино,значи труда не е бил напразен и всичко е О.К.Уважавам творческото у вас,които участвате в темата и ви БЛАГОДАРЯ за това.

Темата е изключително полезна

Не съм мислил да слагам мотор или каквото и да е задвижване

Поздрави

...и наслука
Щом си творчески настроен и имаш ентусиазъм,значи си от нашата"кръвна група".Добре дошъл си и споделяй.Много колеги,убедих се,имат опит и са добронамерени,та сигурен съм,че ще помагат кой с квото знае и може.Идеята за сгъваема лодка с леко и икономично задвижване е мечта/предполагам/,за всеки любител на водната природа и риболова.
- krokibg
- учете се от него
Що се отнася до помагането,за твоята идея ще помогна и вече даже знам как !!! Ако искаш/аз за това те попитах от къде си и къде мога да ти видя творението/ натоварваш си творението,идваш до Пловдив за един ден и ще ти затворя цялата система в алуминиев кожух.Ако може да стане до перката,ще е прекрасно,направо ще стане като излязъл от магазина.Сега вече има алуминиеви профили,ама така от снимките не може да се прецени и да се разработи идея та за затваряне.Помисли си,пари за това няма да ти взимам не се бой,важното е да си помагаме за такива неща !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Колега, Вичев,ако правилно съм се изразявал досега,то трябва да е ясно,че лодката с педали отдавна е в "историята".Тоест съществува вече само в снимките и спомените ми.Предложих темата ,с идея да споделя опита си,който би могъл да е полезен другимо. Или да се доразвие конструкцията чрез ваши мнения и предложения.Благодаря за предложеното съдействие и оценявам жеста.С какво, според Вас,допринася този алуминиев "кожух"за лодката с педали?
Колега много се радвам че има хора като теб ,които все още мислят нестандартно
Виж тука вариант с педали
http://www.youtube.com/watch?v=dr9jSQh_4lg
Ето и какво представлява
http://www.hobiecat.com/kayaks/features/miragedrive/
Технически не я разбирам идеята:oops: но на вас може да послужи

Виж тука вариант с педали
http://www.youtube.com/watch?v=dr9jSQh_4lg
Ето и какво представлява
http://www.hobiecat.com/kayaks/features/miragedrive/
Технически не я разбирам идеята:oops: но на вас може да послужи

- krokibg
- учете се от него
Не съм разбрал че вече го няма това творение,но няма значение,друго си е,когато всички тези неща които са отгоре,да се затворят в кожух.Е,не е задължително,но е по красиво,искам да кажа че придава завършен вид на всяко творение.Като гледах снимките,всичко си е на голо,както си го конструирал и си помислих че може да се затвори в кожух,както е при другите двигателиgogibo написа:Колега, Вичев,ако правилно съм се изразявал досега,то трябва да е ясно,че лодката с педали отдавна е в "историята".Тоест съществува вече само в снимките и спомените ми.Предложих темата ,с идея да споделя опита си,който би могъл да е полезен другимо. Или да се доразвие конструкцията чрез ваши мнения и предложения.Благодаря за предложеното съдействие и оценявам жеста.С какво, според Вас,допринася този алуминиев "кожух"за лодката с педали?

Отивам до Еконт и после като се върна,ще кача снимки да видиш двигателчето което имам и ще мисля да направя нещо с него.Поздрав

Последно промяна от krokibg на Вто Май 03, 2011 10:39 am, променено общо 1 път.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
-
- сериозен играч
Браво колега за ентусиазма. Има цяло движение сред боатбилдърите по света , които се занимават с педално задвижващи се съдове и е радвам , че и при нас вече може да се види нещо по въпроса... Браво още веднъж!
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Благодаря,за положителното ви отношение,а на gogo26,специално за качения материал!Сигурен съм,че ще има доста заинтригувани,макар,че изработката му ще бъде сложничка.При каяка/видно от клиповете/върши чудесна работа,но дали ще така и при плоскодънките,където съпротивлението при движение е по голямо?
А аз благодаря и на двамата. Това е начинът, светът да се развива, защото, ако разчитаме само на магазина - ами ще си купуваме само едно и също - с години, ако няма хора с идеи, които да ги реализират. Затова и на двамата от мен "+++++" за репутация.gogibo написа:Благодаря,за положителното ви отношение,а на gogo26,специално за качения материал!Сигурен съм,че ще има доста заинтригувани,макар,че изработката му ще бъде сложничка.При каяка/видно от клиповете/върши чудесна работа,но дали ще така и при плоскодънките,където съпротивлението при движение е по голямо?
Колеги, във форумът има редица теми, за "джаджи", като допълнение към оборудването на една лодка. Вижте линка, който колегата gogo26 ви е предоставил в поста си (става дума за втория линк). Ето този: http://www.hobiecat.com/kayaks/features/miragedrive/ . След като го отворите, долу в дясно има едно текстче - точно под полето на малкото клипче. Пише Download. Отворете (или си изтеглете) каталогът. В него може да се намерят много от решенията, които са ви интересували по различни теми. Просто го погледнете, дори и само като идеи или информация. Мисля, че ще ви е полезно.
Още веднъж - благодаря и на двамата колеги - gogibo и gogo26.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Докато разглеждах материала пуснат от гого26,за което съм му много благодарен,се сетих за един колега,които фотографира лодката с педали на Доспат.Та,запали си човека цигара,мълча известно време па рече:-що не и туриш някак си едни плавници да я движат ,дали няма да е по добре?-.Въобще не се замислих тогава.
А аз, като прегледах темата отново, се замислих по-сериозно. Това с плавниците също мисля, че е изпълнимо. Въпросът е колко ще е усилието за задвижване, но пък нали затова има и двигатели - електрически, бензинови, газови?
А има и още един вариант - с водна турбоструя. Ама това вече са по-сериозни неща. Но плавниците .... също са вариант, колкото и да е смешно на пръв поглед. Ами те рибите нямат ел. двигатели, а и не зареждат на бензиностанции ...... Това с плавниците - за домашно
.
А има и още един вариант - с водна турбоструя. Ама това вече са по-сериозни неща. Но плавниците .... също са вариант, колкото и да е смешно на пръв поглед. Ами те рибите нямат ел. двигатели, а и не зареждат на бензиностанции ...... Това с плавниците - за домашно

Малко е извън темата,ама за мерака/сглобяема лодка/ето нещо от "историята".Просто,леко и ефикасно,сиреч-гениално.Вероятно е служило години наред на собственика си.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.