Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Пускане на големи шарани?
Модератор: sapuna
Re: Пускане на големи шарани?
Всички риболовци на Дунава, които познавам по тази причина са бракониери.legolata написа:След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си до 2кг пъстървови риби,но не повече от 8 бройки,или до 3 кг от всички останали видове риби,с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло.В случаите на улов на жаби и раци могат да задържат до 50 екземпляра!
последното изречение буди в мен въпроса:може ли под думата "жаби" да се разбира попопи лъжички.......

-
- научил се да хвърля
За това не може да ме виниш и да търсиш сметка от мен!Закона не съм го издавал аз! 

Не те обвинявам. Просто ти показвам реалността.legolata написа:За това не може да ме виниш и да търсиш сметка от мен!Закона не съм го издавал аз!

колеги, един дребен ,около 1-2 кила,шаран ще произведе около 200-300 гр хайвер,аголемия десетина пъти повече.съответно щесе пръкнат многократно повечемалки за бъдещите ви подвизи.не ги мислете западняците за толкова тъпи
-
- кандидат преподавател
Едва тази вечер си направих труда да изчета цялата тема и за пореден път се убедих,че на българина не може да му се угоди по никой начин.Щото обича да си създава кумири,да построява въз основа на това правила и да се опитва после силом да ги наложи на всички себеподобни.И т.нар.анкета има за предназначение само да подпомогне некои колеги да преодолеят някаква психоза -угризения ли,доминиращи фантазии ли,кой знае?Не издигайте шарана в култ - не си заслужава.Кьорав шаран да не остане по посещаваните от мен водоеми,не ми пука.Не я харесвам тази риба.Има много по-качествени и по-желани от мен видове риби,за които след хващане стои понякога въпроса : "Да я пусна ли или да си я взема?"Но този въпрос никога не е бил основен и най-важен при любителския риболов,за това и не може да се наложи навсякъде,независимо от образованието,културата,степента на приемане на европейските ценности и консуматорските въжделения на индивида балкански.Смешно ми става,ако по подобие на идеята "хвани и пусни"в риболова,се изнамерят изчанчени ловджии и поискат да въведат в лова всеобщия принцип " стреляй и не уцели" - нали пак така,да се запазят трофейните екземпляри при дивите прасета например 

-
- и господ не е толокова добър
Ами то както в риболова така и в лова по-цял свят си има квоти за количество и размери.Най-важното, че се гледа стриктно и тяхното спазване.Вчера гледах за едни мукамби, те самите виждат, че рибата в реката им драстично намалява и се приема квота от тях самите да не се хващат повече от 500 големи риби на година.От приемането на тази квота рибите в реката са се увеличили.Как тези първобитни хора го разбраха само ние не можем.Не трябва да говорим само за шарани, а за всички трофейни риби, така също и за всички останали животни, който драстично са намалели.Хората по-цял свят вече се борят за опазването на дадени видове риби и др. животни.Правят се резервати, водоеми за развъждане на риби с намалена популация и др.Преди 17г. дойдох да живея във Влас, обикалях балкана редовно, имаше всякакви видове животни, сърни, елени, прасета, зайци и още много др.Сега обикалям от Влас до Емине и не мога да срещна дори и врабче, чакалите избиха даже.За рекичките да не говорим, че ги няма вече
Това ли е правилният начин на живот, да унищожим всичко живо в този свят.Най-лошото че всичко това не е направено от бедни хора, които се борят да оцелеят по-някакъв начин, това е направено от богати и образовани хора (дребни душици) 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- кандидат преподавател
Абсолютно си прав,но в общ план и по принцип.Тоталното обезрибяване на малките рекички и поточета в Балкана не се прави от богати хора-там душманите винаги са местните селски самураи.Същото е и за животните-сърните се избиват от същите "бекове",като оръдие за убийствата най-често са древни едноцевки "ИЖ"и контрабадно внесени турски долнокачествени ловни пушки.То се знае,че има и богати бракониери,но са малцинство.В тази бедна и системно лошо управлявана държава решаващ за плачевния резултат от бракониерството, е манталитета на масовия бедстващ или почти бедстващ селски и градски жител.
Ами така ще бъде!? След като точно по тези рекички и поточета контрола е нулев...!!!INCUBUS написа:....Тоталното обезрибяване на малките рекички и поточета в Балкана не се прави от богати хора-там душманите винаги са местните селски самураи..........

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
В повечето случаи подарявам живота на робите. Рядко си позволявам да взема за ядене. Претпочитам да си купя от магазина риба а тази която ме е удостоила с честа да се снимам с нея я връщам обратно за да може и друг колега да си достави удоволствие.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
-
- разбира нещата
Re: Пускане на големи шарани
съгласен съм с колегата,някои се опитват да си натрапват идеята-,,хвани и пусни,,.абе каде са тези дето пускат рибите че нещо не сам ги забелязал по язовирите,особенно на тези които може да се пребира рибата се вземат дори и шаранчета под 0,5кг.Ав лова имали опция ,,застреляи и пусни,,lz1igr написа:Колеги,не си противоречете.Та нали отиваме на риболов,за да хванем риба?Не мога да вдяна,защо трябва да пускам обратно едрата риба,след като вече е пораснала,а не малката,която трябва да порасне?Накрая,защо трябва да се съобразявам с мнението на изкукалите европейци?Нима трябва да променяме изграденото мнение за риболова у нас,защото някой си там в Европа правел така?Ами с извинение да духат супата.Ако искаме да има едра риба във водоемите,трябва да осигурим първо малката.Хулиган,направи така,че да не чувстваме влиянието на carp.bg.Щом искат ония хора там,нека си дискутират-ние не им пречим,нито им налагаме наша тема.Ееееееееее изнервих се.Извинявам се на всички.НАСЛУКА.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
-
- разбира нещата
от арендован съм хващал 6 и 2кг шаран в един излет ,големият шаран беше перфектен,а малкия имаше масло по коремната областlegolata написа:то над 10 кила все едно да ядеш кита с маста!
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
За това колеги шарани се ловят само по платените водоеми!!! И като отидете на някой язовир скубите таранки. Ако всички рибари се организират и започнат да пускат повечето от уловената риба до няколко години ще се увеличи популацията на рибите във водоемите. Разбира се ,че трябва и ИАРА да си вършат съвестно работата и по-честичко да съставят актове и да горят мрежи. Не искам да ме разбирате погрешно ,но не е целта да не си ловим никаква риба за консумация ,а просто да взимаме това което ще се изконсумира вместо да се хвалим " Виж днес хванах 7-8 кила таранки и 10тина шаранчета" Това е безсмислено и си е разсипия.delio-haidutin написа:съгласен съм с колегата,някои се опитват да си натрапват идеята-,,хвани и пусни,,.абе каде са тези дето пускат рибите че нещо не сам ги забелязал по язовирите,особенно на тези които може да се пребира рибата се вземат дори и шаранчета под 0,5кг.Ав лова имали опция ,,застреляи и пусни,,lz1igr написа:Колеги,не си противоречете.Та нали отиваме на риболов,за да хванем риба?Не мога да вдяна,защо трябва да пускам обратно едрата риба,след като вече е пораснала,а не малката,която трябва да порасне?Накрая,защо трябва да се съобразявам с мнението на изкукалите европейци?Нима трябва да променяме изграденото мнение за риболова у нас,защото някой си там в Европа правел така?Ами с извинение да духат супата.Ако искаме да има едра риба във водоемите,трябва да осигурим първо малката.Хулиган,направи така,че да не чувстваме влиянието на carp.bg.Щом искат ония хора там,нека си дискутират-ние не им пречим,нито им налагаме наша тема.Ееееееееее изнервих се.Извинявам се на всички.НАСЛУКА.![]()
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
-
- и господ не е толокова добър
Никой не натрапва нищо, всеки има глава на раменете. Има много хора които пускат рибата, даже и такива които нямат нищо общо с форуми и никой не ги познава, но хората го правят- защо лиdelio-haidutin написа:съгласен съм с колегата,някои се опитват да си натрапват идеята-,,хвани и пусни,,.абе каде са тези дето пускат рибите че нещо не сам ги забелязал по язовирите,особенно на тези които може да се пребира рибата се вземат дори и шаранчета под 0,5кг.Ав лова имали опция ,,застреляи и пусни,,lz1igr написа:Колеги,не си противоречете.Та нали отиваме на риболов,за да хванем риба?Не мога да вдяна,защо трябва да пускам обратно едрата риба,след като вече е пораснала,а не малката,която трябва да порасне?Накрая,защо трябва да се съобразявам с мнението на изкукалите европейци?Нима трябва да променяме изграденото мнение за риболова у нас,защото някой си там в Европа правел така?Ами с извинение да духат супата.Ако искаме да има едра риба във водоемите,трябва да осигурим първо малката.Хулиган,направи така,че да не чувстваме влиянието на carp.bg.Щом искат ония хора там,нека си дискутират-ние не им пречим,нито им налагаме наша тема.Ееееееееее изнервих се.Извинявам се на всички.НАСЛУКА.![]()

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Vlado_852
- разбира нещата
Ама така е, докато не унищожим всяко хубаво нещо, не можем и това е... Това си е национална черта.
И точно така, идеята трябва да се натрапва, защото е сполучлива и благородна, като и същевременно не трябва да изпадаме в крайности.
Хванеш две риби, ами пусни поне едната и без това не са вкусни. А кефа е още по-голям, от колкото да ядеш риба на няколко месеца във фризера!
И точно така, идеята трябва да се натрапва, защото е сполучлива и благородна, като и същевременно не трябва да изпадаме в крайности.
Хванеш две риби, ами пусни поне едната и без това не са вкусни. А кефа е още по-голям, от колкото да ядеш риба на няколко месеца във фризера!
Само ревем от мрежари и токаджии ,но не се виждаме ние какви сме. Миналата година в Искър бъкаше от щуклета и шаранчета колкото пръст. Кълвяха като не виждали храна и 90% от хората прибираха всичко
Това нормално ли е? За това токаджийте ли са ни виновни? Такива рибки бяха прибирани от "колеги"