И аз да питам Humminbird 581xCombo или 570х

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

joro_74
новобранец
новобранец

И аз да питам Humminbird 581xCombo или 570х

Мнение от joro_74 »

Здрасти на всички.
Искам да питам за тези два модела на HUMMINBIRD 581хCombo и 570х.
Не можах да срещна нищо като коментар за 581хCombo
Аз лично съм се спрял на 581хCombo ще го използвам за морски и речен риболов не знам да ли това е правилния избор.Имайки предвит познанията ми за сонари пълна нула.Моля някой с по голям опит да ми даде все пак някакъв съвет или по добро предложение.Заделил съм си около 1100лв.Желателно е сонара да е с GPS.
joro_74
новобранец
новобранец

Re: И аз да питам Humminbird 581xCombo или 570х

Мнение от joro_74 »

Стига сте гледали,напишете някой ред някое мнение.
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

joro_74 написа:Стига сте гледали,напишете някой ред някое мнение.

Сори ама за нещо което не съм пробвал немога да изкажа мнение.Дано някой който има от тези сонари да ти помогне.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Здравей колега. Избрал си си два модела, но пишеш, че искаш да има GPS вграден в сонара. Пишеш, че ще го използваш за морски и за речен риболов. За речен, освен на Дунав (за BG) не се сещам другаде за голяма река къде ще се използва.
Предварително искам да уточня още в началото нещо: не съм използвал до този момент нито един от тези два модела, но имам представа от 570х. Мога да ти дам мнение, само като сравнение на параметрите на двата сонара, но не и като опит в реални условия с тези два модела.
Първо: 570х е без GPS.

За модела виж тук:
http://www.gpsplovdiv.com/fishfinders/h ... _570x.html
Второ: 581х Combo е с вграден GPS, но картите, с които разполага не са за BG, а за САЩ и вътрешните му водоеми. Ако го искаш за България, тези карти няма да ти вършат работа, а най-важното за GPS-а (по-точно за теб) е добрата карта на местността или водоема. Иначе - гледаш едно голо екранче, на което няма нищо. В такъв случай, по-добре е да си вземеш един отделен GPS, който между другото ще ти върши работа и на сушата - в кола, в планина и т.н., а не само на вода. Освен това, ще контролираш изображението на GPS-а независимо от сонара, на който пък ще си наблюдаваш рибата и релефа едновременно на цял екран с това на GPS-а. Единственото неудобство е, че са две отделни устройства с две отделни захранвания. Ако намериш добри карти на българските водоеми и на Черно море - то тогава си заслужава модел с вграден GPS.
От тук нататък за двата модела:
За моделът 581x Combo Виж тук:
http://www.gpsplovdiv.com/fishfinders/h ... combo.html

В 581xi Combo е вградена функцията TVG (Time Variable Gain). При положение On, функцията ще изчисти всички ненужни сигнали от водорасли и алги и на екрана ще се показват само изображения, които сонарът със сигурност е определил като риби! При положение Off, на екрана ще виждате нефилтрирана картина на всичко от света под лодката ви. Това ще ви помогне да разгледате в подробности подводния релеф, растителност и какво ли още не и да се ориентирате правилно къде са позиционирани рибите, които търсите.
GPS приемникът от 16-канален вече е 50-канален, което ви дава много по-голяма точност на местоположението и много по-скоростно позициониране. Вградена карта UniMap™ на крайбрежието на САЩ, вътрешните езера и реки с точност от 30м. на пиксел.

Това са разликите от модела 570х. Всичко останало е еднакво като функции и възможности. И двата модела са двулъчеви с тесен лъч 20 градуса и широк лъч 60 градуса.
И двата модела имат еднакви параметри по отношение на мощността (RMS и Пик ту Пик), и двата модела са черно бели, с еднакви екрани и като резолюция и като нива на сивото, и двата сонара са добри.

За река обаче, 20 градусовият лъч дава много тясно петно. На река ще контролираш предимно дъното и релефа. Зависи все пак от дълбочината, но тук говорим за дълбочина на река, която е доста по-малка от тази в морето.

Аз бих ти препоръчал ако държиш на цена до 1100 лв. да погледнеш и този модел:
Humminbird 570 DI - на този линк:
http://www.gpsplovdiv.com/fishfinders/h ... 70_di.html

В 570 DI е включена така популярната напоследък функция DI (Down Imaging), която дава изключително детайлна картина на подводния свят, непостижима за традиционния 2 D сонар. Сонарът е четирилъчев и по характеристики е и малко-по-мощен, което за море е по-добре. За река - също ще можеш да следиш по-голямо петно. Няма GPS, но можеш да използваш варианта с отделен GPS.

Това е от мен. Другото сам трябва да го съобразиш. Ако има колеги, които да дадат повече инфо за тези модели, ще е добре. Успех с избора.

п.п. Разгледай непременно и темите за сонарите във форума. Там ще намериш доста информация. Не бързай с избора, а прочети внимателно това, което са писали колегите в темите. Винаги можеш да си дадеш парите, но трябва и да останеш доволен от покупката. :smt023

п.п.2: Пропуснах нещо много важно: Не забравяй, че какъвто и сонар да си избереш, трябва да се научиш да разчиташ правилно данните и изобржението на екрана във всеки един момент.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
joro_74
новобранец
новобранец

Мнение от joro_74 »

Сори за израза Речен.Имах предвид сладководен то за реката е ясно :) .Благодаря ти за инфото не съм спрял да се интересувам но нали знаеш от много четене главата ти става боза и почваш да се бъркаш какво да си вземеш.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

joro_74 написа:Сори за израза Речен.Имах предвид сладководен то за реката е ясно :) .Благодаря ти за инфото не съм спрял да се интересувам но нали знаеш от много четене главата ти става боза и почваш да се бъркаш какво да си вземеш.
А бе аз си го помислих, ама все пак откъде да съм сигурен :D . Съветвам те да не бързаш с избора и покупката. Най-добре е, ако не си докосвал до този момент такава техника, да видиш с някой познат, който има или колеги по язовирите, морето, когато отидеш на риболов, да помолиш да ти демонстрират сонар на место в реални условия как работи - независимо от модела и да се консултираш с притежателя му като отзив за това - предимства/недостатъци на модела и да видиш реално как се чете на екрана информацията. После, като сравняваш за отделните модели параметрите им - това, което производителят е посочил, имай предвид, че за една и съща серия сонар (примерно серия 500 на Хюмънбърд), като цяло всички модели в серията са с еднакви възможности и функции, а се различават само по една-две екстри. Дори и между различните серии нещата са аналогични, но пък цените са доста в широки граници заради тези една-две екстри. Ти вече трябва да прецениш, кое ти трябва и кое - не.
Само ще наблегна на нещо, което е основно при избор на сонар, в зависимост от това - къде ще го използваш (при какви условия) и за какво - да търсиш риба, да следиш дъното или и двете. Това освен с цената и екстрите е свързано и с броя на лъчите на сонара (еднолъчев, двулъчев, двучестотен-трилъчев или четирилъчев). Няма такъв сонар, който на 100 процента да е универсален за плитко и за дълбоко, и рибата да показва на плитко в широк диаметър, ама и дъното да е изобразено перфектно, а и смущенията в плитки води (или дълбоки) да ги няма. Всичко е баланс от параметри, затворени в различни кутийки, наречени модели сонари :D . За едни условия, и най-простите модели са перфектни, за други условия - трябва ти нещо сериозно или от среден клас. Просто прочети колкото можеш повече преди избора си. Успех. :smt023
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
joro_74
новобранец
новобранец

Мнение от joro_74 »

То за къде да бързам от една година се пече яйцето за сонар.Питах много приятели познати които имат сонари.е не точно същия но всички казват че за тази цена с тези параметри това бил сонара.Работата вече е ясна ще се изгаря :finga:
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

Изгори за да светиш! -само тогава ще те забележат.
Успех в избора.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”