За шарана и термоклина

Модератор: sapuna

Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Re: За шарана и термоклина

Мнение от malkia_joro »

atanasov2004 написа:Здравейте колеги :) Много интересна тема сте почнали.Преди много,много време в списание "Лов и риболов" имаше интересен монтаж който мисля на
по къси дистанции или по далечни може би ще проработи :roll: . Представлява следното- на основното влакно подвижна тежест,следва голяма фиксирана крушовидна плувка,малка тежест и кука със стъв.Верно монтажа е повече "на плувка"и мисля за по точно трябва да се вкарва с лодка.
Голамата тежест лежи на дъното -основното влакно се изпъва почти до потъване на плувката и съотвено сигнализатора се регулира. Плувката дъжи
стръвта на дълбочина-3-4м примерно но мисля че ще има проблем при засичането. Какво мислите? :idea: :idea: :idea:
По-нагоре в темата се опитах да обясня същия монтаж.Монтажът си е дънен.Проблем със засичането не би трябвало да има,ако използваш по-голяма тежест,защото тежестта ще спомага за самозасичане на рибата.Монтажът може и да се вкара на ръка,но е желателно да се прикрепи първоначално с ПВА лента или конец.
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

Diman написа: Въпросът ми към вас е, възможно ли е изобщо шарана да се храни в "студеното" или се придържа към термоклина, където е по-топло и същевременно, водата е богата на кислород.
Ако автора на темата разреши бих желал да помоля да се се пише конкретно по зададения въпрос. Може ли да не се опитваме да ловим шарана с различни монтажи в точно в тази тема а да се разсиква същината на проблема.
Подфорума и без това е пълен с разводнени теми.
Благодаря предварително!
Изображение
LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от malkia_joro »

Тъй като чувствам най-голяма вина :oops: за разводняването на темата,искам да се извиня на нейния автор.Просто си мислех,че е хубаво да се подискутират и монтажите,които ще помогнат да "поднесем" стръвта в термоклина,за да разберем дали шараните ще се хранят там.
Извинявам се на колегата Diman!
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Интересна и позабравена тема!Мина време,техниката напредна,ние задобряхме ... да я пораздвижим а!?!?!?! :D
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Здравейте колеги. Не съм голям шаранджия, но ще споделя някои наблюдения, които имам върху поведението му и връзката му с така нареченият термоклин. Шаранчето е риба, която обича да "взема" храната на дъното. Дъното, обаче може да се намира и на 2 метра под водата, и на 5 метра и на 10 метра и на 20, 30 ... метра под водата. Колегите по-горе са описали това "Що е термоклин". Дали са и верни по мое мнение отговори за това, къде да се търси шаранчето. Само няколко разсъждения от мен за сонара. От три години се стремя да се усъвършенствам в правилното разчитане на графиките на сонара. Чета и много по този въпрос, но никъде не съм срещнал нещо, свързано с точното определяне на видът риба, който се изобразява на сонарния екран. Да, виждат се изображенията на рибите в термоклина, но какви са те - шарарани, бял амур, едри бели рибоци, ята от червеноперки или малки шаранчета, или клен, или костур или......? Няма начин да се определи точно видът на изобразяваната риба. По изображението на екрана, можем само да индикираме - има риба / няма риба и да предполагаме, знаейки какви видове има във водоема, какво сме засекли. После идва ред на примамките.
Та сега малко за термоклина и шарана: Моето скромно мнение се покрива с това на колегите Снег и Сапуна. Когато сонарът засече "риба" в областта на термоклина, мисля, че рибата трябва да се търси именно в този слой или най-много до метър под него. Какво означава това: Ако примерно регистрираме термоклин на 5 метра дълбочина и в него сме регистрирали наличието на риба, то е безсмислено да хвърляме на дълбочини по-големи от 7 метра, да захранваме и да се надяваме, че рибата ще слезе долу, или да правим "висящи монтажи", да изнасяме стръвта нависоко и да чакаме удар. Ами шаранът и амура си вземат най-добре и най-сигурно на дъното, защото там е нормалната им хранителна среда. Те на са щуки, пъстърви, бели риби... , които гонят доста над дъното - в по-горните слоеве. Да не говорим и какво става с разсъжденията ни по други теми, свързани с камуфлирането на линията, избор на невидими влакна, цветността на влакната и т.н. Много по-лесно е, в контекста на приведения по-горе пример, да хвърлим и захранката и стръвта на дълбочина между 5 и 7 метра и там да търсим шаранчетата. А това, че те се бият и шляпкат в горните слоеве, значи, че трябва да ги търсим на по-плиткото. Термоклинът по мое мнение ни ориентира за дълбочината, на която трябва да се търси. Всички участъци, които са с дълбочина, отговаряща на термоклина са перспективни според мен. Аз никога не хвърлям "в дълбокото", когато на сонарът съм видял, че рибата е на 5-6 метра. Търся я на тази дълбочина, на дъното. Дано да съм ви бил полезен.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
cucko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от cucko »

До някъде си полезен но няма пълни заключения!
Ето какво ще кажа аз!
Термоклина е като вид среда във водата по която се ориентираме чрез много фактори как и къде да привлечем желаната от нас вид риба:
1.Сезон
2.Температура на водата и въздуха
3.Типа водоем с тип дъна
4.Посоката на вятъра с помоща на т.2
5.Естествена храна
6.и още много други!
Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Аватар
stridata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stridata »

Термо клина до колкото разбирам от зимата към пролетта и лятото слиза на долу? А есента когато водата изстива горе, а долу е по-топло? Тогава раздля топлия долен от студения горен или?
Можеш да извадиш човека от селото, но селото от човека НИКОГА!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”