За яз. Доспат?

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

burg
разбира нещата
разбира нещата

Re: За яз. Доспат?

Мнение от burg »

По-добре си носи живи рибки , за да не бъдеш изненадан- неприятно, че нямат в момента. :weedman:
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

bear_71 написа:За какво са ти тия каракуди,няма да ловиш щука :roll: ,търси си гъмбузи или виоли .........
За пръв път чувам за такива риби:)преполагам че са някакви ситни рибки.
ще послушам колегата "burg" и ще си взема някое и друго рибе о т София, а пътувайки към Доспат ще потърся в Сърница, Доспат или където успя другаде.
Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Чета за дънна и за шаран-не си ли забравил,че все пак сме в забрана?Не,че шарана е чиста мистика там,тя и пъстървата доближава това състояние,но само тя е разрешена за риболов там през светлата част от денонощието :!:
Аватар
bear_71
новобранец
новобранец

Мнение от bear_71 »

Виол или както му казват на много места из страната симеонче,гамбуз е малко лъскаво рибе разпространено по всички рибарници,може и гупички да си вземеш.Успех!!!!!!!!!!!
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

RAMIREZ написа:Здравейте колеги,
Виждам че има теми за яз. Доспат, но искам да попитам за конкретно място, на което ще бъда в началото или средата на юни за 2-3 дни- за пръв път ще риболовствам на това място.
Ако някой може да ме насочи с място и вид риболов, който е подходящ за конкретното район и време. :drinkers: Само да уточня че ще ловя от брега, към момента съм се приготвил с блесни, силикони и мухи за булдо. Чудя се, има ли смисъл да си взимам шаранските въдици с останалия прилежащ хадуер:D
Ето в този район ще бъда:
......
Благодаря предварително!
Ще бъдем в някаква база на Енергото, която била в тоя район.
Задължително ще си взема една шаранска сопа, за да пробвам на протеиново топче или царевица ще имам ли слука.А ако вечерта си оставя дънната въдица във водата, ще ми правят ли проблем при проверка - понеже за шаран или много рано сутринта или около 12- 1 вечерта си мисля че ще имам слука?
Поздрави.
Уточнил съм в темата кога точно ще посетя яз. Доспат...
Също така съм уточнил и каква риба и на какво ще търся през ноща...
Наясно съм че нощния риболов е забранен, но на язовир Искър съм виждал доста от къмпингуващите да не си прибират дънните въдици през ноща и поради тази причина питам.
Изображение
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

bear_71 написа:Виол или както му казват на много места из страната симеонче,гамбуз е малко лъскаво рибе разпространено по всички рибарници,може и гупички да си вземеш.Успех!!!!!!!!!!!
Благодаря за уточнението!
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Здравей колега. От години не съм посещавал язовир Доспат, но имам много хубави спомени от него. Ще ти кажа за преди години на какво съм ловил и имах доста голям успех на пъстърва. Сега не зная каке, но тя - стръвта си е стръв, а и навиците на пъстъървата са си навици. Както ние си обичаме пържолките, така и тя си обича нейните си деликатеси.
Първо, спомена за воблери, блесни и муха. Не се отказвай от тях! Рано сутрин и привечер. Преди да стигнеш на Доспат, отбий се по пътя на някоя рекичка и си "набери" мамарци и ручейници. Това е естественият деликатес за пъстървата (за плувка). Осигури си и от така наречените виолетки или може и щипоци (те са по-жилави и издържливи). Можеш да пробваш на тях и по системата "Драшкович" или на плувка, или на дъно. Захранката от сварен кускус изобщо няма да ти е излишна, като първоначално захранваш с около 4-5 шепи, а после добавяш съвсем по малко (по една прашка) на 3-4 мин. Балансирай захранката. Имай предвид, че през деня, особено ако стане жега, пъстървата влиза в по-дълбоките води и тогава я търси на дъно. Сутрин - до към 10:30-11:00 ч. на плувка - по-близо до брега. Има още много, но то си е цяла наука и не може да се вмести в един пост.
А колкото до нощния риболов - законът си е закон. Това, че на язовир Искър или където и да е някой нарушава, то си е негов проблем. Законът трябва да е в главите ни, а не в книжарницата или във вестниците - на книга. Ти си решаваш, дали да го спазваш или не. Вярно, че нощно време ударите и кълванетата са много повече, но трябва да имаме все пак някакви спирачки. Нощната забрана не е измислена случайно. Все пак - ти си решаваш. Ако искаш да се радваш и в бъдеще на красиви и успешни излети - спазвай я. Другото е самоизмама за успешен риболов и не е удоволствие, а игра на криеница. Желая ти успех и красиви преживявания на този водоем.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

Благодаря много за информация която сподели - мамарци и ручейници продават ли се в магазините наоколо?
По отношение на нощния риболов споделям твоето мнение!
А да попитам разпоредбите че пъстърва може да се лови само в почивните дни отнася ли се за Доспат (както казах, за пръв път ще посетя този язовир, а също така и за пръв път ще риболовствам пъстърва).
Изображение
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

RAMIREZ написа:Благодаря много за информация която сподели - мамарци и ручейници продават ли се в магазините наоколо?
А да попитам разпоредбите че пъстърва може да се лови само в почивните дни отнася ли се за Доспат (както казах, за пръв път ще посетя този язовир, а също така и за пръв път ще риболовствам пъстърва).

Колега, пренапрягаш се с тия разпоредби :D Пъстървата принципно е разрешена за риболов само с почивните дни, но! Доспат е уникален с това, че единственият по-голям язовир, в който живее някаква американка, и тя е риба, избягала от садковото рибовъдно стопанство, а не е продукт на системно зарибяване с цел любителски риболов. Поради тази причина, никога нито един горски или инспектор на ИАРА не е правил и няма да направи на въпрос, ако уловиш пъстърва през делничен ден на Доспат, защото е нелепо. Затова, лови си спокойно. Шаранските такъми си вземи - така, както никой не очаква, може да ти клъвне шаран на това место, където ще летуваш, шарани има. Наистина, шараните на Доспат удрят като правило нощем, защото са мега-наплашени, така че, остава на съвестта ти, дали ще практикуваш нощен риболов или не - никой няма да мине да те проверява за това, уверявам те. Но каракудата определено кълве през деня, царевица от консерва и торен червей - предпочитаната стръв. Ручейници и мамарци не очаквай да намериш в рибарските магазини там, особено мамарците. Затова си вземи поне половин кило бял червей, и заложи на него. Рибки - кубинки и по-рядко щипоци - ще намериш и в доспатските, и в сърнишките магазини. Живата рибка е много добра стръв и за пъстървите, и за костурите, а на Доспат има и много големи костури. Имай предвид, че пътя от там, където ще си, до Доспат е 15-на км, и е пълна гробница, та не разчитай ежедневно да ходиш дотам и обратно. Наслука!
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

Д-р Флекс написа:
RAMIREZ написа:Благодаря много за информация която сподели - мамарци и ручейници продават ли се в магазините наоколо?

Колега, пренапрягаш се с тия разпоредби :D Пъстървата принципно е разрешена за риболов само с почивните дни, но! Доспат е уникален с това, че единственият по-голям язовир, в който живее някаква американка, и тя е риба, избягала от садковото рибовъдно стопанство, а не е продукт на системно зарибяване с цел любителски риболов. Поради тази причина, никога нито един горски или инспектор на ИАРА не е правил и няма да направи на въпрос, ако уловиш пъстърва през делничен ден на Доспат, защото е нелепо. Затова, лови си спокойно. Шаранските такъми си вземи - така, както никой не очаква, може да ти клъвне шаран на това место, където ще летуваш, шарани има. Наистина, шараните на Доспат удрят като правило нощем, защото са мега-наплашени, така че, остава на съвестта ти, дали ще практикуваш нощен риболов или не - никой няма да мине да те проверява за това, уверявам те. Но каракудата определено кълве през деня, царевица от консерва и торен червей - предпочитаната стръв. Ручейници и мамарци не очаквай да намериш в рибарските магазини там, особено мамарците. Затова си вземи поне половин кило бял червей, и заложи на него. Рибки - кубинки и по-рядко щипоци - ще намериш и в доспатските, и в сърнишките магазини. Живата рибка е много добра стръв и за пъстървите, и за костурите, а на Доспат има и много големи костури. Имай предвид, че пътя от там, където ще си, до Доспат е 15-на км, и е пълна гробница, та не разчитай ежедневно да ходиш дотам и обратно. Наслука!
няма да се "пренапрягам" :D
ще се заредя с всякаква стъв, пък каквото сабя покаже:)
ама много се надявам на някой шаран ....
абе квото има, здраве да е!
Изображение
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

И още нещо важно - има много водорасли покрай брега, на места достигат до 50 и повече метра навътре, така че, трябва да се замята много навътре, и повода с куката да е обезателно "повдигнат". Местните например задължително слагат зърно стиропор под ухото на куката, дори на шаранските монтажи.
Аватар
stzanev
новобранец
новобранец

Мнение от stzanev »

На базата на НЕК, където разбирам, че ще бъдеш има дере което се влива в язовира, там лятото е отлично място за риболов на плувка. Поне там нямаше водорасли. Базата е оградена и можеш да ловиш денонощно.
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

Благодаря на всички колеги за изчерпателната информация.
Поздрави на всички и наслука!
Изображение
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Хубава тема с чудесно припомняне на стръв, тактики и чалъми.

А дали има някой, който да може да даде прясно инфо дали въобще излиза някаква риба в момента на Доспат?
Аватар
BOBI MITREV
новобранец
новобранец

Мнение от BOBI MITREV »

Здравейте,аз бях миналата събота и неделя на едни каравани след Сомат,за два дни излезе доста червеноперка/бабушка/,уклей,каракуда и някои друг костур.Пъстърва не можах да хвана,а пробвах и на дъно,и на болдо,и на плувка,и на воблер,каква ли не стръв слагах и ни става и ни става.Дано да ви бях полезен.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”