Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Змиорка, как да е излъжа ?
Модератор: bobopeli
Змиорка, как да е излъжа ?
Привет ,
моля за съвет относно улова на зниорка.
Имам огоромното желание да хвана такова чудо, никога не съм хващал и виждал дори на жово (освен пушена
).
Със сигурност има много във водоемите при мен, понеже вески рибар разказва, че хваща по няколко за 2-3 часа.
Сега , не знам нито на какво , нито монтажи , нито подхранване как се правят така , че всякаква информация ще ми е полезна.
Благодаря с предварение
П.С. Ако някой ще съжалява , че ме е научил нещо, понеже после ще се окаже че съм изял змиорката, по добре да не пише .
Понеже хвана ли такова чудо ще бъде изядено 100% и после да няма "аз съжалявам че те научих нещо".
(Може да погледнете "Мачов риболов" ще стане ясно )
моля за съвет относно улова на зниорка.
Имам огоромното желание да хвана такова чудо, никога не съм хващал и виждал дори на жово (освен пушена

Със сигурност има много във водоемите при мен, понеже вески рибар разказва, че хваща по няколко за 2-3 часа.
Сега , не знам нито на какво , нито монтажи , нито подхранване как се правят така , че всякаква информация ще ми е полезна.
Благодаря с предварение

П.С. Ако някой ще съжалява , че ме е научил нещо, понеже после ще се окаже че съм изял змиорката, по добре да не пише .
Понеже хвана ли такова чудо ще бъде изядено 100% и после да няма "аз съжалявам че те научих нещо".
(Може да погледнете "Мачов риболов" ще стане ясно )
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
змиорка съм виждал като ученик7-8клас било около 85-86г. хванахме я случайно докато ловяхме на ръце в един канал който се влива в река Чая(Чепеларска) значи е дошла от Марица т.е. от Бяло море. Спомените ми за тая риба говорят че е практически невъзможно да се хване с въдица мисля че може да се хване само с непозволени от закона средства и то съвсем случайно.Тази риба идва по нашите земи със строго определена задача която свършва по най бързия начин и изчезва, и не вярвам да се храни по това време.Но си е атракция да се види искрено ти желая късмета да се срещнеш с нея отблизо но съвети за лова и не мога да дам.
- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
veso написа:змиорка съм виждал като ученик7-8клас било около 85-86г. хванахме я случайно докато ловяхме на ръце в един канал който се влива в река Чая(Чепеларска) значи е дошла от Марица т.е. от Бяло море.

Ебаси врътката

А към автора на темата мога да помогна единствено като кажа какво съм
видял по специализираните предавания. По един канал, който за жалост вече Евроком не излъчват...даваха риболов на змиорка. Направи ми впечатление, че я търсят предимно вечер. Използваха дънни монтажи, а за стръв грозд от торни, земни червеи или мъртва малка рибка.
А сега аз да питам...Щом тези рибари ти разкават за уловите си...не споделят ли за техниката на риболов??? Ако не си, питай тях.
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Трябва да се знае сезона и точното време,когато змиорките са в нашите води.Не съм чувал за змиорки във вътрешните водоеми,но по Дунава има едни дупки между селата и дигата-там преди години е вряло само от змиорки.В днешно време случайно на въдица се вадят единични риби,но не в тези дупки,а в самата река и в напоителните канали/най-вече/.Също змиорки влизат и в Марица,в Камчия,Велека,Срума,Места,както и в самото Черно море.Даката от Балчик доколкот съм разбрал лови на кеьовете и вълнолома в Балчик...
Грозд земни,торни,или дъждовни червеи е най-добре,може и на дъно,може и на плувка.Не съм спец,просто казвам какво са ми казали на мен,относно тази риба.Лови се единствено през нощта.

Грозд земни,торни,или дъждовни червеи е най-добре,може и на дъно,може и на плувка.Не съм спец,просто казвам какво са ми казали на мен,относно тази риба.Лови се единствено през нощта.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
На Дунава в района на буните на Мартен миналата година на дъно на торен червей, хванахме един екземпляр около 50см.Дотогава и аз не бях виждал подобно нещо.Като я извадихме се омота около кордата като змия.....малко беше гнусно.....движенията бяха като на сухоземна змия...и като я хванеш с ръка чувстваш как се движат мускулите....
- krasimir n.
- научил се да хвърля
Мога да се похваля(някои веднага ще кажат--не е за хвалене!застрашен вид,червена книга??? и т.н),че сам ловил целенасочено змиорка и то в БГ.Обикновен монтаж-на дъно,с уточнение --стръвта да лежи на дъното.Поне при мен,винаги е взимала от дъното.Стръв-едър земен червей..При мен едрия земен си е най-резултатната.Доколкото разбрах не си в БГ,щом при теб има толкова много змиорки?Сигурно ще взима и на друга стръв.
?Въпрос на време е да се разпишеш!УСПЕХ!

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Змиорките могат да се движат по трева,по пръст,както и по най-разнообразни сухи повърхности,освен във водата.Гледах преди време по френския някаква река,която беше придошла и пуснаха някакви шлюзове и в тая сюзна система имаше някакви си решетки,през които минава изпуснатата вода,а на решетките оставаха змиорките.На поляната я дават как се движи към водата по тревата и т.н.Хлапетата върляха във водата залъчета хляб и змиорките се показваха на повърхността,за да се нахранят.
Интересно беше.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- krasimir n.
- научил се да хвърля
[b]VGS[/b],чак сега прочетох темата в "Мачов роболов"
Та това ме предизвика да помогна още малко.След като хванеш змиорката,най-вероятно ще имаш проблем с чистенето.Мого слуз и невероятно жилава кожа.Лично аз,при първата, доста се чудех откъде да я започна.С два чифта клещи,зарязваш кожата около главата,хващаш главата с единия,кожата с другия и бавно я смъкваш.като чорап
Първата ще ти е малко трудна,ама следващите --няма да са никакъв проблем.

- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
Ако ползваш Руски, виж тук:
http://www.kaliningrad-fishing.ru/zhur- ... a-011.html
и тук:
http://www.kaliningrad-fishing.ru/katal ... s-001.html
и тук:
http://rybalka.zooclub.ru/indexr.php?id=15
и тук:
http://www.ulov.ru/bib/fish/ug/ug.shtml
Угорь - змиорка
http://www.kaliningrad-fishing.ru/zhur- ... a-011.html
и тук:
http://www.kaliningrad-fishing.ru/katal ... s-001.html
и тук:
http://rybalka.zooclub.ru/indexr.php?id=15
и тук:
http://www.ulov.ru/bib/fish/ug/ug.shtml
Угорь - змиорка
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
-
- сериозен играч
VGS,успех!
Само инфо:-в България,р.Марица до Пловдив 85-86г на 30-31.05 /дотогава беше забраната/за 1час лепна 2бр/неочаквано/на голям воден червей от реката/.Това е Теодор-Теди-риб.състезател доскоро,а може би и сега.(АКО СТАВА ВЪПРОС за БГ).
Имах записи на такъв риболов,но не ми върнаха касетата/малко от миналия век/,но риболов в Европа-класически/:-много земни,водни едри червеи се нанизват на здрав вълен коец-по-скоро яка прежда-10-20бр и се свързват двата края,вързват се на основното влакно и се "клати","помпа"предимно на река в слабо течение.Като се гепи,вадиш/зъбите и са яки и много/виждал съм ги/та няма значение от тежестта и/затова-вълна/и се поднася над обърнат чадър/за дъжд,плажен/.Тя се освобождава на "по-твърдото",но не изкача от чадъра.Хващаш я с някаква суха кърпа.Бой по тиквата ...и...със същия такъм-нова!!!
Ако реката,в която знаеш,че има такова животно е плитка и бистра-търсиш по дъното дупки,отвори и поднасяш същото"чудо"или вече кука с няколко червея/по-едри/Тя се показва,и просто виждаш кога е момента да я "парализираш".
Пак за инфо-имах и запис във Франция/има ги много/щото им е по път към Саргасово море/поданася с ръка пилешко до водата и се появява змиорка,съвсем нежно захапва месото и "чао"-демонстрации'
Щом я има трябва да имаш успех.Иаз наистина ти го пожелавам.
Само инфо:-в България,р.Марица до Пловдив 85-86г на 30-31.05 /дотогава беше забраната/за 1час лепна 2бр/неочаквано/на голям воден червей от реката/.Това е Теодор-Теди-риб.състезател доскоро,а може би и сега.(АКО СТАВА ВЪПРОС за БГ).
Имах записи на такъв риболов,но не ми върнаха касетата/малко от миналия век/,но риболов в Европа-класически/:-много земни,водни едри червеи се нанизват на здрав вълен коец-по-скоро яка прежда-10-20бр и се свързват двата края,вързват се на основното влакно и се "клати","помпа"предимно на река в слабо течение.Като се гепи,вадиш/зъбите и са яки и много/виждал съм ги/та няма значение от тежестта и/затова-вълна/и се поднася над обърнат чадър/за дъжд,плажен/.Тя се освобождава на "по-твърдото",но не изкача от чадъра.Хващаш я с някаква суха кърпа.Бой по тиквата ...и...със същия такъм-нова!!!
Ако реката,в която знаеш,че има такова животно е плитка и бистра-търсиш по дъното дупки,отвори и поднасяш същото"чудо"или вече кука с няколко червея/по-едри/Тя се показва,и просто виждаш кога е момента да я "парализираш".
Пак за инфо-имах и запис във Франция/има ги много/щото им е по път към Саргасово море/поданася с ръка пилешко до водата и се появява змиорка,съвсем нежно захапва месото и "чао"-демонстрации'
Щом я има трябва да имаш успех.Иаз наистина ти го пожелавам.
[quote="spiner"]VGS,успех!
Щом я има трябва да имаш успех.Иаз наистина ти го пожелавам.[/quo
това с вълната и чадъра го гледах по френската и там беше същото
Щом я има трябва да имаш успех.Иаз наистина ти го пожелавам.[/quo
това с вълната и чадъра го гледах по френската и там беше същото