Ластик + или -???
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- zaribanask8
- вече хвърля и на тежко
Re: Ластик + или -???
Добре де аз не разбрах пръта ми като е 4 метра какъв му е проблема че не може да мята на повече от 4 метра или какво
пак се извинявам ако има такова мнение ,но не намерих 

Викат ми Николаев 

Колега принципно на 4 метров директен телескоп няма смисъм да слагаш ластик.Ластици се монтират на по дълги телескопи (7-8)метра когато се лови шарани или други едри риби.Във Бг. аз незнам да има водоем на които на дистанция 4 метра да се лови шаран.Телескоп 4 метра си е въдица за риболов "на късо" на дребни риби при което връх шпиц ще ти е по полезен.
- zaribanask8
- вече хвърля и на тежко
колега благодаря ти за отговора.Аз със този прът ще ходя на платени язовири като Богров и герман които не са толкова големи иза това ми беше мерака иначе си имам два много хубави въдици с по 11 лагерови макари ,но ги забравих на село и ми трябваше нещо под 30 леваqdeca написа:Колега принципно на 4 метров директен телескоп няма смисъм да слагаш ластик.Ластици се монтират на по дълги телескопи (7-8)метра когато се лови шарани или други едри риби.Във Бг. аз незнам да има водоем на които на дистанция 4 метра да се лови шаран.Телескоп 4 метра си е въдица за риболов "на късо" на дребни риби при което връх шпиц ще ти е по полезен.

Викат ми Николаев 

Според мен, поставянето на ластик на директен телескоп е нерационално решение, недостатъците на което не оправдават очакванията, които се предявяват към такъв монтаж. За да бъде той ефективен, е нужна и правилна въдица - щека или уип. В противен случай се получават неща, които са забавни единствено за страничните наблюдатели. Бях свидетел как на платено гьолче, някакъв колега, монтирал ластик на телескопче към пет метра, подтичва истерично около петнадесет минути след шаранче към килограм. За околните наблюдатели, хаотичните спринтирания насам-натам с вирната нагоре въдица бяха много забавни.
Обаче всеки си решава сам. Опита е платен - умните хора по възможност се учат от чуждия, защото излиза по-евтино. Аз лично моя съм си го платил до последната стотинка...
Обаче всеки си решава сам. Опита е платен - умните хора по възможност се учат от чуждия, защото излиза по-евтино. Аз лично моя съм си го платил до последната стотинка...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Бисо
- сериозен играч
Аз лично,никога не слагам ластик,на директен.
Риболова с щпиц,сам по себе си е уникален и удоволствието,огромно,и не искам да си го развалям.Но пък познавам доста колеги,които имат по три-четири директни и всичките са с монтирани ластици,НО с добре пресметнати дебелина и дължина,и тоя ефект е избегнат.....
Риболова с щпиц,сам по себе си е уникален и удоволствието,огромно,и не искам да си го развалям.Но пък познавам доста колеги,които имат по три-четири директни и всичките са с монтирани ластици,НО с добре пресметнати дебелина и дължина,и тоя ефект е избегнат.....

В крайна сметка...Мунчо написа:някакъв колега, монтирал ластик на телескопче към пет метра, подтичва истерично около петнадесет минути след шаранче към килограм. За околните наблюдатели, хаотичните спринтирания насам-натам с вирната нагоре въдица бяха много забавни.
Мунчо написа: Обаче всеки си решава сам....
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Преди два дена бях на платено! Рано сутринта, когато беше тихо на гьола, рибите издаваха присъствието си съвсем близо до брега (9-10 метра). Понеже нямам щека, нито уип, реших да заложа на директния, в моя случай - 6.3 м, оластичен с 1.6 мм ластик на 3то колено. Еми в рамките на час-час и половина имах 4 удара на шарани, най-големият от които точно 3 кг! При положение, че ластикът беше малко по-натегнат от обичайното го вадеха около 3-4 метра. Ако ловях без него нямаше да извадя нито една риба! Ето в такива ситуации, директният с ластик е много подходящ за всички нас, които не разполагаме с уип (това, поне при мен май скоро ще се промени
). Забравих да спомена, че лових с 0.16 повод и 0.18 основно и имах две безапелационни късания, причината за което бе натегнатият ластик.
Поздрав!

Поздрав!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Привет колеги! Днес ми сложиха ластик 1 мм. на моето "осмаче" MAVER FALCON 140SL. Човека от магазина ми каза, че не трябва да ползвам с ластика влакна по дебели от 0.12 за основно, защото иначе щял да се скъса ластика при по-големи риби. Отделно ми каза че, този директен бил тънко стенен и щял да се сцепи при употребата на по-дебели ластици Има ли истина в приказките му и до колко големи шарани или амури може да издържи този ластик. Четох из раздела, че някой колеги ползват при риболов на по-едри шарани или амури ластици от 1.2 и нагоре. Мерси за помощта предварително.
ПС: така като го дръпнах с ръка ми се стори доста как да кажа, разтеглив и ако закача някое по-дебело рибе имам чувство че ще се разтегне до отсрещния бряг
ПС: така като го дръпнах с ръка ми се стори доста как да кажа, разтеглив и ако закача някое по-дебело рибе имам чувство че ще се разтегне до отсрещния бряг

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Така и ще стане!bladeyav написа: ПС: така като го дръпнах с ръка ми се стори доста как да кажа, разтеглив и ако закача някое по-дебело рибе имам чувство че ще се разтегне до отсрещния бряг
Незнам колко е крехък този модел директен,ако наистина е такъв според мен няма смисъл от ластик и ловене на големи риби.Макар че доста се прекалява със думата "крехък" при директните телескопи.Принципно ластичка се слага само за застраховка,при удар на по едра риба измежду нормалните размери които ловиш.
П.С В това мнение е истината:
chirusa_bg написа: При директния ластика е по-скоро застраховка в случай на голяма риба, тъй като пръчката се гъне доста е добре ластика да е по-къс, по-дебел и по-натегнат в сравнение с този при щеката.
Един вид допълнителен аванс от няколко метра, който да удържи рибата в първите секунди от борбата.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- ще става разбирач
Здравей колега,
всичко което са ти казали е абсолютно вярно. С така направената въдица, с риби до килограм проблеми няма да имаш.Ако са по-големи ще се получи това:
Но пък удоволствието да се бориш с едра риба със слаба въдица е върховно.
Поздрави !
всичко което са ти казали е абсолютно вярно. С така направената въдица, с риби до килограм проблеми няма да имаш.Ако са по-големи ще се получи това:
Аз в неделя си правих подобни експерименти. Neu Hunter, с добре натегнат ластик 1.4, линия 0.16, с повод 0.15, риби до 2 кг - без проблем. По-големите късаха, не посмях да разхлабя ластика, защото няма как да ги вадя сам. Щеше да се получи по-горе написаното от Мунчо.Мунчо написа: се получават неща, които са забавни единствено за страничните наблюдатели. Бях свидетел как на платено гьолче, някакъв колега, монтирал ластик на телескопче към пет метра, подтичва истерично около петнадесет минути след шаранче към килограм. За околните наблюдатели, хаотичните спринтирания насам-натам с вирната нагоре въдица бяха много забавни.

Поздрави !
Селянията не е белег за произход - тя е състояние на духа !
Мерси за отговорите колеги. А колко трябва да е натегнат ластика, за да не се получават комични ситуации с риби от 2-3 кг. Или да излиза, ако ги могаivanov70 написа: с добре натегнат ластик 1.4, линия 0.16, с повод 0.15, риби до 2 кг - без проблем. По-големите късаха, не посмях да разхлабя ластика, защото няма как да ги вадя сам. Щеше да се получи по-горе написаното от Мунчо.Но пък удоволствието да се бориш с едра риба със слаба въдица е върховно.
Поздрави !

Всякакви първоначални съвети и акъли ще са ми от полза.
М/у другото пръчката се скъси с около 50-60 см( не съм рязъл оригиналния връх, новият е с толкова по-къс)
- sme6ko83
- вече хвърля и на тежко
С ластик 1мм ще е меко казано невъзможно шаран 2кг да не ходи където си иска! Аз също съм наблюдавал колега с телескоп 7м. и ластик 1мм как се "бори" с шаранче около 1,5кг 40-50 минути и след като му писна да му се смеят хората хвана кордата и я скъса!Аз лично ако слагам ластик е 1,4 или 1,6мм,иначе си ловя с шпиц (ама тя тая гаванка New Hunter не е от крехките
)!

-
- ще става разбирач
Основно е въпрос на експериментиране. За различен водоем, за различен диаметър на ластика, за различни линии и различни риби е различно.bladeyav написа: А колко трябва да е натегнат ластика, за да не се получават комични ситуации с риби от 2-3 кг. Или да излиза, ако ги могаили да къса, но не и да ходи при бра'чедите на отсрещния бряг. Има ли някакво мерило за натегнатост или всичко до усет и ситуация.
Аз натягам до тогава, докато дойде момента в който ластика отпуска достатъчно при първоначалния напън на рибата, за да не скъса линията, но в следващия момент ластика да я спре и започне да и противодейства и прибира.
Трябва да се опитва !
Селянията не е белег за произход - тя е състояние на духа !
Здравейте колеги !
Само да вметна , че при ластик 1мм. не основното,а повода не трябва да е повече
от 0.12 (освен ако няма закачки и има опасност да закачиш някъде след повода )
И още един съвет:ползвайте стълбички за ластика , които отзад са цилиндрични(
по-точно конусни ) , а отпред совалчица за намотаването на ластика .Конуса контактува
на по-голяма площ и опасността от спукване на коляното е по-малка.
Поздрави и наслука !
Само да вметна , че при ластик 1мм. не основното,а повода не трябва да е повече
от 0.12 (освен ако няма закачки и има опасност да закачиш някъде след повода )
И още един съвет:ползвайте стълбички за ластика , които отзад са цилиндрични(
по-точно конусни ) , а отпред совалчица за намотаването на ластика .Конуса контактува
Поздрави и наслука !
Колега би ли обяснил. Каква е разликата м/у совалчица и стълбичка. И какви са тези конусовиден тип, а първоначално казваш цилиндрични. Нещо се обурках тотално. На мен ми го направиха с такава малка мотовилчица (5-6 см), която се заклинва отзад на коляното.didnik70 написа:Здравейте колеги !
ползвайте стълбички за ластика , които отзад са цилиндрични(
Поздрави и наслука !
Днес пробвах да скуба шаранета с 1 мм ластик. Две около 1-1,5 кг ги сборих лесно, но след това ми последва удар на риба, която така се засили към средата на гьола и не спря докато ластика не каза "прааас" и си замина по живо, по-здраво с цял такъм закачен за нея

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не виждам защо си сложил .14, след като са те предупредили, какво ще стане
Колегата с конуса, бънга, цилиндъра и тн. иска да ти каже, да ползваш
ето такъв бънг
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... 9737891df3
а НЕ такъв
http://www.ohamlakes.co.uk/shop/images/IMG_1253.JPG

Колегата с конуса, бънга, цилиндъра и тн. иска да ти каже, да ползваш
ето такъв бънг
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... 9737891df3
а НЕ такъв
http://www.ohamlakes.co.uk/shop/images/IMG_1253.JPG
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.