Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Има ли гъбари?

Мнение от bgbul »

alenov77 написа:здравейте някой да знае дали в момента изкупуват гъби в София по конкретно става дума за манатарка и за пачи крак
Какви количества може да събереш за един излет ?
Може да измисля нещо ....
ivjordan
новобранец
новобранец

Мнение от ivjordan »

Здравейте!
Това е първият ми пост, макар че от години чета форума ;)
Наистина вонята си я бива.Имаше още поне двадесетина такива топки в близост.в смисъл не развити още гъби.Не съм сигурен дали ще опитам по рецептата с панирането,но защо пък не.Още веднъж Благодаря,информацията ще бъде полезна и за други колеги. В нета едва ли ще бъде открита под това име.
Гъбата е описана в англоезични сайтове под името "stink horn" (смрадлив рог). Ядлива е като млада. И беше лековита за нещо, ама съм забравил за какво точно, а сега не ми се търси.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Julien_g написа:Благодаря ви-gygytka21 и bgbul !!!Наистина вонята си я бива.Имаше още поне двадесетина такива топки в близост.......В нета едва ли ще бъде открита под това име.
http://www.mushroomexpert.com/phallus_impudicus.html
Има няколко разновидности ( 4 ) които се срещат и в България.
Не я подминавайте, наистина както казва колегата е лековита.
Бланширане и паниране и после си облизвате пръстите (докато е яйце само).
Аватар
Julien_g
новобранец
новобранец

Мнение от Julien_g »

Надявам се,че така трябва да изглежда подготвена за паниране?Не разбрах само дали след като се отстрани желе подобният слой,трябва да се отстрани и следващият белезникав,преди да се появи зеленият.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Нещо, което не мога да не споделя. На метри от от дома ми има един дънер на който миналата година бях открил кладница. Днес преди работа открих, че на същия дънер се намираха ето тези пъстърви. :shock:

Изображение

Не знаех, че на едно и също "дърво" могат да растат различни видове гъби.
edinak22
новобранец
новобранец

Мнение от edinak22 »

Здравеите колеги,относно спора дали да режем или откъсваме (по спецялно става въпрос за манатарката)помислете какво става с одрязаното пънче-изгнива или го изяждат червеите!!!
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

edinak22 написа:Здравеите колеги,относно спора дали да режем или откъсваме (по спецялно става въпрос за манатарката)помислете какво става с одрязаното пънче-изгнива или го изяждат червеите!!!
Добре де и какво следва да е твоето мнение. Аз например преди малко бях излезнал за печурки без нож защото почнах да се убеждавам, че не е проблем да се отскубват внимателно. После знаеш ли, че не намерих одеве нищо апък валя дъжд, второ да ти кажа, че след като презреят гъбите ако не тръгнат да се разкапват сами излизат с пънчето от субстрата.
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

И как да качвам снимки при 256 кб максимални?
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от boby61 »

batmile написа:
edinak22 написа:Здравеите колеги,относно спора дали да режем или откъсваме (по спецялно става въпрос за манатарката)помислете какво става с одрязаното пънче-изгнива или го изяждат червеите!!!
Добре де и какво следва да е твоето мнение. Аз например преди малко бях излезнал за печурки без нож защото почнах да се убеждавам, че не е проблем да се отскубват внимателно. После знаеш ли, че не намерих одеве нищо апък валя дъжд, второ да ти кажа, че след като презреят гъбите ако не тръгнат да се разкапват сами излизат с пънчето от субстрата.

Мисля, че е все едно дали на мястото на което е поникнала ще изгние цялата гъба или само част от нея - природата се е погрижила за това.
Оставам си привърженик на отрязването !
И да ме няма, пак съм тук !
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Здравейте. Вчера най-накрая и по кюстендилско падна пролетен дъжд като хората и утре заминавам на обиколка! Днес направих 4,5 снимчици на едни дървесни гъби. Отрязаното дърво върху,което се подвизават,е топола. Гъбите седят и ме чакат... Моля ви погледнете ги и споделете какво мислите. Ако някой е напълно убеден в мнението си да каже до довечера,за да си украсим гозбата... Имайте предвид,че са на различна възраст,а вчера и дъждът доста ги намокри.

http://img862.imageshack.us/img862/874/p6040172a.jpg
http://img402.imageshack.us/img402/2829/p6040173a.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/8048/p6040175a.jpg
http://img198.imageshack.us/img198/8710/p6040176a.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/1999/p6040177a.jpg
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

[quote="mateev"]Здравейте. Вчера най-накрая и по кюстендилско падна пролетен дъжд като хората и утре заминавам на обиколка! Днес направих 4,5 снимчици на едни дървесни гъби. Отрязаното дърво върху,което се подвизават,е топола. Гъбите седят и ме чакат... Моля ви погледнете ги и споделете какво мислите. Ако някой е напълно убеден в мнението си да каже до довечера,за да си украсим гозбата... Имайте предвид,че са на различна възраст,а вчера и дъждът доста ги намокри.

Някъква праханова ще да е, но нека по-опитните да кажат яде ли се и коя е.
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

БГБУЛ. Това вълчи зъб ли е?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Във Варненско гъбите "тръгнаха". Днес попаднах на гълъбки, манатарки и печурки. Масово се бе показала и пантерката. Манатарките във всякакъв размер. Някои с размери на футболна топка. Проблема е, че бяха червиви, а и влагата в гората бе сериозна.

Ето и малко снимки

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последно промяна от iph на Съб Юни 04, 2011 9:44 pm, променено общо 1 път.
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

[quote="iph"]Във Варненско гъбите "тръгнаха". Днес попаднах на гълъбки, манатарки и печурки. Масово се бе показала и пантерката. Манатарките във всякакъв размер. Някои с размери на футболна топка. Проблема е, че бяха червиви, а и влагата в гората бе сериозна.

Какво е надморското равнище горе долу?
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Може би ~300 метра. Ти от Варна ли си ?
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”