Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Хвана ме по бели гащи......вълчи зъб до сега никой не е показвал със сигурност на някаква хубава снимка.batmile написа:БГБУЛ. Това вълчи зъб ли е?
Дали сме го срещали ... интересен въпрос, но няма кой да ми каже сигурно.
Ето снимки на гъбата, която смятаме за вълчи зъб :

Uploaded with ImageShack.us
А за тези гъби - на твоята снимка:
според мен това са някакъв вид копринка. Точно кой вид не знам.
http://en.wikipedia.org/wiki/Psathyrellaceae
-
- научил се да хвърля
И в Еленския балкан започнаха да се показват гъбите.В началото на седмицата пътувахме през този район, отбихме се набързо към едни махали и там на 5-6м. от пътя зърнах мана тарки.Така изкрещях от радост, че мъжката ми половинка се стресира и удари спирачки, а аз без малко шях да изхвърча през предното стъкло на возилото.Измъкнах се "по терлици" в гората и след половин час се върнах с малко манатарки,гълъбки, масловка и коралка.В борова гора беше пълно със преминали и почернели като въглени рижики.Нямах време за по-голяма обиколка, заваля пороен дъжд.
http://img148.imageshack.us/i/276of.jpg/
http://img339.imageshack.us/i/282yz.jpg/
http://img217.imageshack.us/i/283bb.jpg/
Много късмет и гъби ви желая!
http://img148.imageshack.us/i/276of.jpg/
http://img339.imageshack.us/i/282yz.jpg/
http://img217.imageshack.us/i/283bb.jpg/
Много късмет и гъби ви желая!

Срещала съм два вида коралки - "жълти" и "бежови". Знам, че са много вкусни, защото доста отдавна съм консумирала набрани от мои познати, но аз лично все още не съм приготвяла, тъй като съм чела, че бледата коралка е слабо отровна. А и факта, че я срещам доста често или просто, защото не я изкупуват, не се и събира от гъбарите?
Тази, която Гугутка е приготвила за консумация от кой вид е?
Винаги съм мислила, че това е бледата коралка.
Моля , Гугутка или някой от по-опитните гъбари да ми сподели ....!!!!!
Блазе ви.
Днес обиколих цялата Люлин планина. Смазах се от ходене, а не намерих дори и една гъба

Днес обиколих цялата Люлин планина. Смазах се от ходене, а не намерих дори и една гъба

- Local
- учете се от него
Малко из Родопите на разходка днес, пачи крак и манатарки, ще има за едно хубаво мезе... 

Клавиатура риба не лови!!!
- forest
- новобранец
Здравейте гъбари, преди два часа си дойдох от гората и намерих тия гъби. Ядливи ли са или отровни? По принцип бера само печурки и сърнели, а тия несъм ги срещал никога. Бяха в гора сред диви ягоди.

Това ми прилича на Бясна гъба. (отровна)
Типичен пример защо не трябва да се разпознават гъби по снимки.forest написа:Здравейте гъбари, преди два часа си дойдох от гората и намерих тия гъби. Ядливи ли са или отровни? По принцип бера само печурки и сърнели, а тия несъм ги срещал никога. Бяха в гора сред диви ягоди.
![]()
На първата снимка гъбата е гълъбка, кафява, ядлива - АКО е такава.
На втората снимка гъбата е друга - или червена гълъбка (има разновидност отровна- бледо червена, киселее,люти на вкус) или е гъбата посочена от " batmile" преди мен - бясна гъба.
Ако двете снимки са на една и съща гъба - разсъжденията до тук са безмислени и неверни, опасни.
Ако са различни гъбите от двете снимки - тогава разсъжденията имат смисъл.
Лично аз червени гълъбки събирам след вкусване.
-
- научил се да хвърля
Коралката, която съм снимала е слабо отровна и не се препоръчва за консумация.Вкусна и неотровна е сярножълтата коралка.
-
- ще става разбирач
Е НЕ! Не издържам вече и за това се включвам
Към колегите дето постоянно задават въпроси от сорта:
"Ходих в гората, видях е тая червена гъбка, набрах доста - ядлива ли е или не ?" - Абе хора, Вие нормални ли сте, не гледате ли всяко лято репортажи за натровени пишман гъбари, начетохте ли се достатъчно и видяхте ли достатъчно от някой който "по-разбира" гъбите от Вас, че да ходите да чукате при Свети Петър самостоятелно и целенасочено?? Не разбрирате ли, че гъбите пярат?? Основния принцип в брането на гъби е - ако не познаваш да не бараш
Подминаваш и това е. Хубаво е да се обсъждат различни видове гъби тук, но не берете гъби които не познавате
Аз поне така правя и пак паля свещ от време на време!
П.С. През уикенда набрах две чанти дъбови манатарки, ама съм с достатъчно опит за тях, макар да намерих и няколко дето посиняват - НО ТЯХ НЕ ГИ БАРАМ!

Към колегите дето постоянно задават въпроси от сорта:
"Ходих в гората, видях е тая червена гъбка, набрах доста - ядлива ли е или не ?" - Абе хора, Вие нормални ли сте, не гледате ли всяко лято репортажи за натровени пишман гъбари, начетохте ли се достатъчно и видяхте ли достатъчно от някой който "по-разбира" гъбите от Вас, че да ходите да чукате при Свети Петър самостоятелно и целенасочено?? Не разбрирате ли, че гъбите пярат?? Основния принцип в брането на гъби е - ако не познаваш да не бараш

П.С. През уикенда набрах две чанти дъбови манатарки, ама съм с достатъчно опит за тях, макар да намерих и няколко дето посиняват - НО ТЯХ НЕ ГИ БАРАМ!
- rosboz
- ще става разбирач
Ха сега - откриха риболова и гъбите тръгнаха накъде събота и неделя?
Хубави дъждове - влагата е добра и гъбите се показаха
и пачия крак

и манатарки като камък

Хубави дъждове - влагата е добра и гъбите се показаха
и пачия крак

и манатарки като камък

ski today
work tomorrow
work tomorrow
-
- новобранец
Съвсем точно се изразяваш, но не всеки може да оцени сам (без)отговорността в действията си.s4etovod написа: Основния принцип в брането на гъби е - ако не познаваш да не барашПодминаваш и това е.[/b] Хубаво е да се обсъждат различни видове гъби тук, но не берете гъби които не познавате
![]()
![]()

bgbul - Гъбата от снимката ти не е вълчи зъб а е вид мухоморка, вероятно Amanita crocea.
-
- новобранец
Здравейте колеги,това успях да сьбера за 2часа в средна гора в района на Копривщица. http://media.snimka.bg/8768/023791959.jpg?r=0
Дьбова и букова манатарка,като гьбите са още по края на гората,за пачи крак е още рано(може би до 2–3 дни ще излезе).
Дьбова и букова манатарка,като гьбите са още по края на гората,за пачи крак е още рано(може би до 2–3 дни ще излезе).
не е лесно да си тиква
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Поста на Счетовод ме накара отново да се замисля за многото аматьори, като самия аз нямам претенции да разбирам много в гъбарството. Само трябва да прочетат какво е написано. Иначе, наскоро ми разказаха една много тъжна история за гъбари от едно село на север от София.
Много хубави гъби на снимката на Миро.
Много хубави гъби на снимката на Миро.
- forest
- новобранец
На двете снимки гъбата е една. Така, че разсъжденията ти са неверни.Типичен пример защо не трябва да се разпознават гъби по снимки.
На първата снимка гъбата е гълъбка, кафява, ядлива - АКО е такава.
На втората снимка гъбата е друга - или червена гълъбка (има разновидност отровна- бледо червена, киселее,люти на вкус) или е гъбата посочена от " batmile" преди мен - бясна гъба.
Ако двете снимки са на една и съща гъба - разсъжденията до тук са безмислени и неверни, опасни.
Ако са различни гъбите от двете снимки - тогава разсъжденията имат смисъл.
Лично аз червени гълъбки събирам след вкусване.
Виж на третата снимка, че всички гъби са на две крачки разтояние. Един вид са.
Просто на втората снимка се е включила светкавицата, а на първата не. А първата и те са също така ярко червени отгоре. И никой не ми каза какъв вид са, просто да ги знам. Несъм ги брал.