Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Пазете се - кърлежи
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Пазете се - кърлежи
Днес, на откриването хванах малко костур на яз.Огняново, а покрай него и кърлеж.
Добре, че е "Пирогов", работят денонощно, но си е разправия и разходи.
На следващия излет ще обуя по-яки чорапи и върху крачолите на дънките, да нямат достъп до краката ми.
Ако някой има други идеи за предпазване от тази гад - да сподели.То няма да спра да ходя за риба, ама пред кабинет 117 в "Пирогов" си беше цяла опашка от хора. Явно сега са много разпространени, вкл. по парковете, градинките, гробищата и къде ли не.
На следващия излет ще обуя по-яки чорапи и върху крачолите на дънките, да нямат достъп до краката ми.
Ако някой има други идеи за предпазване от тази гад - да сподели.То няма да спра да ходя за риба, ама пред кабинет 117 в "Пирогов" си беше цяла опашка от хора. Явно сега са много разпространени, вкл. по парковете, градинките, гробищата и къде ли не.
- krokibg
- учете се от него
Re: Пазете се - кърлежи
Петков,мазила по краката до коленете и нямаш проблеми.Мажи си и самите крака под чорапите и като се обуеш,също намажи или напръскай от обувките до колената и си ок.Кърлежа,когато вървим из тревата,щом се опре нещо в него,има пипала като куки и веднага се захваща за нещото,без значение дали е обувка,кози,кравешки или друг крак.Щом направи това,веднага започва да пълзи към голо място,крак,корем и т.н.Ако се пръскаш постоянно с Аутан през няколко часа,гарантирам ти че щом се докопа до тебе,веднага ще се пусне и ще чака друга жертваG.Petkov написа:Днес, на откриването хванах малко костур на яз.Огняново, а покрай него и кърлеж.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Също доколкото знам,кърлежите си търсят най топлото местенце по тялото,където да се впият,което е доста гадно.Говоря за свивките,знаете къде са.
Наистина не са за подценяване тея гадинки.

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- cheatereye
- новобранец
Освен това и търси по меките тъкани, където може да се забие без проблем
Ако, решите да го махате сами, препоръката ми е да си следите температурата поне 1 седмица
Все пак никои не е застрахован от инфекция !
Малко информация
Как се маха кърлеж?
С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица заболявания сред които най - опасни са кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку - треската. По време на валежите през летния период растителността става по – гъста и висока, което оказва огромно влияние за увеличаване на популациите от кърлежи.
На всеки е ясно, че трябва да се пази от ухапване на кърлеж, но ако все пак това се случи е добре да знаете, как се маха кърлеж, който вече се е забил в кожата ви, започнал е да кръвосмуче и е наложително да се извади. Ето защо се постарахме да опишем повечето познати методи, които не трябва да използвате когато се вади кърлеж, както и начините които са правилни за махaне на кърлеж.
Как не трябва да се маха кърлеж?
Има много различни методи, които се практикуват за махане на кърлеж. За да предотвратите усложнения е по-добре да знаете как не трябва да се вади кърлеж, който вече се е впил в кожата на човек или животно. Ето защо ви описваме как не трябва да се маха кърлеж:
Най – често срещаната практика е върху мястото където е открит кърлежа да се постави памук напоен с мас или спирт и след като престои няколко часа да се завърти кърлежа обратно на часовниковата стрелка. Това е много грешен метод за вадене на кърлеж поради две причини. Първо, защото когато се маха кърлеж не трябва в никакъв случай да се върти и второ, след като бъде открит кърлежа, не трябва да се чака, а да се отсрани колкото е възможно по – бързо и внимателно.
Друг грешен подход за махане на кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по неправилно, защото при обгарянето кърлежа се стресира и плюе и така се увеличават шансовете за предаване на евнтуална зараза.
Как се вади кърлеж!
Най - правилно е когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с ръка, но задължително с ръкавици, като се опитате да хванете кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му т.е. в самото начало на мястото, където се е впил в кожата, след което без да се върти, внимателно се издърпва и вади навън. Мястото където е бил се оглежда добре, защото не са редки случаите, когато след неизвадени части от кърлеж настъпват усложнения. Ето защо при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най – добре да се обърнете към хирург.
Какво е добре да знаем при махане на кърлеж!
Когато се маха кърлеж е важно е да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него към човек, самото вадене е най - добре да стане до 1 – 2 дни след ухапването. Задължително когато се вади кърлеж, мястото където е бил впит е хубаво да се дезинфекцира с йод.
При възможност е добре да поставите сваленият кърлеж в шишенце и да го занесете за изследване в местната служба на РИОКОЗ (ХЕИ). В противен случай кърлежът трябва да се унищожи, като се изгори или като се постави в спирт.
Внимание!
Много хора след вадене на кърлеж правят грешката да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее без дори да е бил ухапан.
Дори и да сте спазили всичко от гореописаното моля не подценявайте кърлежите и след ухапване от кърлеж следете състоянието си поне 30 дни, след като е бил махнат от Вас.

Малко информация
Как се маха кърлеж?
С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица заболявания сред които най - опасни са кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку - треската. По време на валежите през летния период растителността става по – гъста и висока, което оказва огромно влияние за увеличаване на популациите от кърлежи.
На всеки е ясно, че трябва да се пази от ухапване на кърлеж, но ако все пак това се случи е добре да знаете, как се маха кърлеж, който вече се е забил в кожата ви, започнал е да кръвосмуче и е наложително да се извади. Ето защо се постарахме да опишем повечето познати методи, които не трябва да използвате когато се вади кърлеж, както и начините които са правилни за махaне на кърлеж.
Как не трябва да се маха кърлеж?
Има много различни методи, които се практикуват за махане на кърлеж. За да предотвратите усложнения е по-добре да знаете как не трябва да се вади кърлеж, който вече се е впил в кожата на човек или животно. Ето защо ви описваме как не трябва да се маха кърлеж:
Най – често срещаната практика е върху мястото където е открит кърлежа да се постави памук напоен с мас или спирт и след като престои няколко часа да се завърти кърлежа обратно на часовниковата стрелка. Това е много грешен метод за вадене на кърлеж поради две причини. Първо, защото когато се маха кърлеж не трябва в никакъв случай да се върти и второ, след като бъде открит кърлежа, не трябва да се чака, а да се отсрани колкото е възможно по – бързо и внимателно.
Друг грешен подход за махане на кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по неправилно, защото при обгарянето кърлежа се стресира и плюе и така се увеличават шансовете за предаване на евнтуална зараза.
Как се вади кърлеж!
Най - правилно е когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с ръка, но задължително с ръкавици, като се опитате да хванете кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му т.е. в самото начало на мястото, където се е впил в кожата, след което без да се върти, внимателно се издърпва и вади навън. Мястото където е бил се оглежда добре, защото не са редки случаите, когато след неизвадени части от кърлеж настъпват усложнения. Ето защо при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най – добре да се обърнете към хирург.
Какво е добре да знаем при махане на кърлеж!
Когато се маха кърлеж е важно е да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него към човек, самото вадене е най - добре да стане до 1 – 2 дни след ухапването. Задължително когато се вади кърлеж, мястото където е бил впит е хубаво да се дезинфекцира с йод.
При възможност е добре да поставите сваленият кърлеж в шишенце и да го занесете за изследване в местната служба на РИОКОЗ (ХЕИ). В противен случай кърлежът трябва да се унищожи, като се изгори или като се постави в спирт.
Внимание!
Много хора след вадене на кърлеж правят грешката да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее без дори да е бил ухапан.
Дори и да сте спазили всичко от гореописаното моля не подценявайте кърлежите и след ухапване от кърлеж следете състоянието си поне 30 дни, след като е бил махнат от Вас.
B lo w мy мind & F o ll o w мe
- G.Petkov
Благодаря на колегите за отговорите!
Утре ще си обуя химическите ботуши и се надявам да не пострадам пак.
Към Любо Вичев - Аутан е гел, спрей или ...?
А там където "хванах" кърлежа няма никакви домашни добичета, защото е толкова стръмен бряг, че само лисица или чакал може да мине.
Възможно ли е от кучетата в София да се разпространява тази гад? Защото няма овце в Южния парк, а най-много деца са пострадали там!!!
А там където "хванах" кърлежа няма никакви домашни добичета, защото е толкова стръмен бряг, че само лисица или чакал може да мине.
Възможно ли е от кучетата в София да се разпространява тази гад? Защото няма овце в Южния парк, а най-много деца са пострадали там!!!
Колега, сподели как е положението на Огняново, че мисля да го посетя във вторник.

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- krokibg
- учете се от него
Не съм специалист и няма как да знам от къде са се завъдили.Знам само че през вечерта се крият в земята до корените на треви и други,а през деня изпълзяват и висят докато не мине нещо топлокръвно,за което да се хванат и да се напият с кръв.Аутана го взимам на спрей,пръскам два-три пъти на дланта и го размазвам там където трябва,по краката на голо и след това вече пръскам с пулвилизатора директно върху крачолите и обувките.И химически ботуши не помагат ако се лепне и не си напръскан.Кабват се гадовете чак до главата зад ушитеG.Petkov написа:Благодаря на колегите за отговорите!

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- Hardi
- вече хвърля и на тежко
Аз си вземах-Ectociper от ветеринарната аптека за 1,50лв,разрежда се ампулата с 3-4 литра вода,и пръскало от магазин за един лев-пръскам мястото където съм решил да ловя.Също така и спрей против кърлежи и комари но от аптеката.
- Павел Иванов
Да съ похвала таз гад не ме и помирисва , тва и въшките тъй . Един пример - преди години си седим с един образ на едно от "милионите" гьолчета за напояване покрай "Марица Изток" . Цъкаме си яко каракуда на късо и се кефиме . Тъй от сутринта до вечерта . Вечерта като се прибрахме неговата буля измъкна от него 49 кърлежа а по мене ни един . За сметка на това обаче да сме двеста човека и сал един комар да има мене ще ме заапе мамкаМУ 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Кърлеж, паяк и комар - най отвратителните гадинки. Толкова дребни, а притежават изключително моюно бактериологично оръжие. Та на въпросът по темата: Когато се е забил още в самото начало, мястото веднага трябва да се натрупа (не да се намаже само) с мас или грес или нещо, което е с тяхната консистенция и гъстота. Трябва да се натрупа обилно, като по този начин се прекратява достъпът на кислород до кърлежа. Обикновено, когато не се е забил дълбоко, кърлежът излиза сам. В никакъв случай не го стискайте, мачкайте или не чешете мястото на ухапването. После - дезинфекция и по най-бързия начин при чичо доктор. Следете си състочнието и температурата непременно в следващите две-три седмици.
По въпросът за ваденето чрез завъртане: Не е грешно колега да се върти. Точно обратното, при вадене, най-напред обаче мястото се намазва пак обилно за около 30 мин. с мас , грес, вазелин или подобно, като кърлежът по този начин започва да се задушава. Хоботчето му е спираловидно. Когато минат поне 30 мин. от "задушаването му" с маста, маста се почиства внимателно (да не се спука коремчето му) и с пинсета, близко до главата (твърдата част) се захваща и започва внимателно да се развива обратно на часовниковата стрелка! В никакъв случай да не се дърпа! Само развиване - обратно на часовниковата стрелка. След изваждането, да се провери, дали не е скъсано хоботчето му и да се потърси лекарска помощ. Товае което знам.
А иначе - високи ботуши и редовен преглед на тялото през определен интервал. След излета - задължително да се оглежда тялото.
Признаци на ухапване: силно зачервено петно, като в центъра му се вижда черно-кафява точка (кърлежът). Ако вече е пил от кръвчицата ви, коремчето му се надува. Имайте предвид, че коремчето му е меко и се пука лесно, което не трябва да се случва.
п.п. И както написа Любо - пръскане със спрейчета и мазане. Няма шега. По-добре на кокони да станем, отколкото да ни тормозят тези гадни твари.
По въпросът за ваденето чрез завъртане: Не е грешно колега да се върти. Точно обратното, при вадене, най-напред обаче мястото се намазва пак обилно за около 30 мин. с мас , грес, вазелин или подобно, като кърлежът по този начин започва да се задушава. Хоботчето му е спираловидно. Когато минат поне 30 мин. от "задушаването му" с маста, маста се почиства внимателно (да не се спука коремчето му) и с пинсета, близко до главата (твърдата част) се захваща и започва внимателно да се развива обратно на часовниковата стрелка! В никакъв случай да не се дърпа! Само развиване - обратно на часовниковата стрелка. След изваждането, да се провери, дали не е скъсано хоботчето му и да се потърси лекарска помощ. Товае което знам.
А иначе - високи ботуши и редовен преглед на тялото през определен интервал. След излета - задължително да се оглежда тялото.
Признаци на ухапване: силно зачервено петно, като в центъра му се вижда черно-кафява точка (кърлежът). Ако вече е пил от кръвчицата ви, коремчето му се надува. Имайте предвид, че коремчето му е меко и се пука лесно, което не трябва да се случва.
п.п. И както написа Любо - пръскане със спрейчета и мазане. Няма шега. По-добре на кокони да станем, отколкото да ни тормозят тези гадни твари.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- кандидат преподавател
Няма,и не е имало - и с боси крака съм ловил,както и с мрежести мокасини,за толкова години и в Кърджалийско,и в Смолянско 

- G.Petkov
На мен един ми извадиха и ме заболя при въртенето, а 49 ...Павел Иванов написа:... Цъкаме си яко каракуда на късо и се кефиме . Тъй от сутринта до вечерта . Вечерта като се прибрахме неговата буля измъкна от него 49 кърлежа а по мене ни един .

Или другото, което се разрежда и пръскане - за спокойствие!!!
Най лесно се махат кърлежи с щипка за такива. Продават се в зоо и ветеринарните магазини. Захваща се кърлежа с щипката, завърта се без значение в каква посока и той пада. След това мястото се намазва с йодасепт. Аз го изхвърлям в тоалетнта... Никога не го мажете с вазелини и тем подобни. Когато започне да се задушава, кърлежа повръща и може да ви зарази ако е преносител на някоя лоша бактерия.
Здравейте колеги! С кърлежите шега не бива. Преди месец умря наш възрастен колега поради това, че не му обърнал достатъчно внимание. От мене - много е важно когато го вадите да не останат от забитите му крака в тялото ви. И обезателно след това йод да обгори мястото. Затова при най-малкия сърбеж веднага обърнете внимание защото после ще е късно.

Не ползвам никакви мазила и там подобни, да чукам на дърво, до сега винаги съм го усещал когато ми се катери по крака или ръката, два кърлежа съм махал докато пътуват по мен.