Утежнение на ваглерите

Модератор: Paublo_Eskobar

FaweQ
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Утежнение на ваглерите

Мнение от FaweQ »

Колеги четох доста теми за монтажи на мач , начинаещ мач риболовец съм.И едно нещо остана неясно за мен.Как се определя колко тежест носят отежнените и колко неотежнените ваглери напримен колко тежест трябва да се добави на един неотежнен ваглер 5 грама при монтаж "на дъно" http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=41 . Ще съм благодарен ако някой ми разясни въпроса.
Аватар
3301
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Утежнение на ваглерите

Мнение от 3301 »

Колега на повечето ваглери пише. Давам ти пример 6+3. Това значи на 6гр. 3гр. отежнение. Най лесно е като си ги купуваш да питаш продавачите те ще ти обяснят подробно. Аз така започнах. :drinkers: Поздрави.
FaweQ
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от FaweQ »

3301 написа:Колега на повечето ваглери пише. Давам ти пример 6+3. Това значи на 6гр. 3гр. отежнение. Най лесно е като си ги купуваш да питаш продавачите те ще ти обяснят подробно. Аз така започнах. :drinkers: Поздрави.
Благодаря ти за отговора , така и ще направя на тези на които не пише просто ще питам.
Аватар
hanks
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от hanks »

FaweQ написа:
3301 написа:Колега на повечето ваглери пише. Давам ти пример 6+3. Това значи на 6гр. 3гр. отежнение. Най лесно е като си ги купуваш да питаш продавачите те ще ти обяснят подробно. Аз така започнах. :drinkers: Поздрави.
Благодаря ти за отговора , така и ще направя на тези на които не пише просто ще питам.
Или просто ти пробвай каква тежест носят.
Аватар
Bob Nudd
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bob Nudd »

Първо да разделим въпросните плувки на ваглери (waggler) и слайдери (slider).
Ваглери са тези плувки които имат собствено утежнение (утежнение монтирано на тялото):
Примерно:
Изображение

Слайдерите нямат поставено собствено утежнение.

Пример:
Изображение

Ваглерите имат означение колко грама носят, ако върху него пише да речем 5+2 - това означава, че монтираната тежест на тялото на ваглера е 5 грама, а за да доутежним ваглера трябва да добавим 2 грама на линията ни.

При сладерите е изписано утежнението което трябва да поставим на линията, тоест те нямат собствено утежнение.
Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат! :lol: :lol: :lol:
MonsTer_EnerGy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MonsTer_EnerGy »

Много хубаво го обясни колегата . Ще помогне на много от нас . Искам само да кажа , че отежнението също се влияе от времето . Зависи как са разположени сачмите , дали има подвижно олово . Ако има повече вълни аз лично слагам няколко дропера , за да ми потъне още малко ваглера и да е по-чувствителен .
Изображение
PetarPetrov_62
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от PetarPetrov_62 »

Bob Nudd всичко казано е така, но има и ваглери като този на които не е написано N+M.

Изображение
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!!!
Аватар
hanks
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от hanks »

PetarPetrov_62 написа:Bob Nudd всичко казано е така, но има и ваглери като този на които не е написано N+M.

[img]Модерирано[/img]
Не е написано защото чрез шайбите можеш да променяш грамажа му.

2.5 - Когато цитирате мнение на друг потребител цитирайте само първите 2-3 реда или само частта, която коментирате. Забранено е да се включват изображения в цитатите.

Paublo
Аватар
Don Corleone
фен клуб-скобар

Мнение от Don Corleone »

Когато ваглера ти е с утежнение напр. 6+4гр. Това значи, че ваглера е с носимост 10гр., НО си има собствено утежнение от 6гр. и допълнително ти трябва да поставиш утежнение от 4гр. по линията, за да се стабилизира. :wink: А ако е неутежнен (слайдер) напр. 5гр. той няма собствено утежнение и ти трябва да поставиш 5гр. по линията за да го стабилизираш. :wink: Успех!

П.П.: Слайдерите се използват за по-ветровито време :) Обаче с тях по-трудно се постига дистанция.
Mitchell, Daiwa and Led Zeppelin

slavi253 написа:абе по-принцип май не ама дефакто май да :wink:
:D :D
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

FaweQ написа:Колеги четох .......
Както колегите вече са ти обяснили повечето маркови ваглери и слайдери си имат обозначение.
На вглерите най-често е написано x+y гр. което ще рече, че
x - е масата на шайбите в основата на вглера.
y - е необходимата маса (сачми) зада потъне ваглера до върха.

На слайдерите е посочен само един грамаж, който фактически е масата на сачмите които коити трябва да сложиш.

Като за начало започни с ваглерите те са по-лесни за употреба, като натрупаш малко стаж пробай и слайдерите понеже те изискват повече умения.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Bob Nudd написа: Слайдерите нямат поставено собствено утежнение.
Тц, бъркаш се! Неутежнени или утежнени до приблизително една трета от общото утежнение което може да носи плувката.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
icelame
новобранец
новобранец

Мнение от icelame »

Колеги да не отварям нова тема, искам да питам примерно ако се работи с по-големи ваглери например 14 грама, а акцията на пръта е 4-15 ще има ли някакъв проблем с чести (на1-2 мин) и многократни замятания?
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

icelame написа:Колеги да не отварям нова тема, искам да питам примерно ако се работи с по-големи ваглери например 14 грама, а акцията на пръта е 4-15 ще има ли някакъв проблем с чести (на1-2 мин) и многократни замятания?
Пробвай, ако го изхвърля добре - нямаш грижи....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

icelame написа:Колеги да не отварям нова тема, искам да питам примерно ако се работи с по-големи ваглери например 14 грама, а акцията на пръта е 4-15 ще има ли някакъв проблем с чести (на1-2 мин) и многократни замятания?
Немаш грижи!
Имам Тика Кристал 5-15 и съм мятал, и то доста хамалски, многократно, в рамките на един риболов, ваглери 12+5; 14+5.... Не знам какъв ти е мачът, но предполагам, че няма да имаш никакви проблеми!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

С акция до 14 грама може да замяташ дори и ваглери 18 -20 грама.
На пръта няма да му стане нищо.
Въпросът е обаче в друго.
Мач риболовът е създаден с цел, далечен и прецизен кастинг,което само по-себе си говори ,че това най- добре се постига когато тежеста за замятане е съобразена с акциата на пръта.
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”