Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Утежнение на ваглерите
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- научил се да хвърля
Утежнение на ваглерите
Колеги четох доста теми за монтажи на мач , начинаещ мач риболовец съм.И едно нещо остана неясно за мен.Как се определя колко тежест носят отежнените и колко неотежнените ваглери напримен колко тежест трябва да се добави на един неотежнен ваглер 5 грама при монтаж "на дъно" http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=41 . Ще съм благодарен ако някой ми разясни въпроса.
Re: Утежнение на ваглерите
Колега на повечето ваглери пише. Давам ти пример 6+3. Това значи на 6гр. 3гр. отежнение. Най лесно е като си ги купуваш да питаш продавачите те ще ти обяснят подробно. Аз така започнах.
Поздрави.

-
- научил се да хвърля
Благодаря ти за отговора , така и ще направя на тези на които не пише просто ще питам.3301 написа:Колега на повечето ваглери пише. Давам ти пример 6+3. Това значи на 6гр. 3гр. отежнение. Най лесно е като си ги купуваш да питаш продавачите те ще ти обяснят подробно. Аз така започнах.Поздрави.
- hanks
- вече хвърля и на тежко
Или просто ти пробвай каква тежест носят.FaweQ написа:Благодаря ти за отговора , така и ще направя на тези на които не пише просто ще питам.3301 написа:Колега на повечето ваглери пише. Давам ти пример 6+3. Това значи на 6гр. 3гр. отежнение. Най лесно е като си ги купуваш да питаш продавачите те ще ти обяснят подробно. Аз така започнах.Поздрави.
- Bob Nudd
- ще става разбирач
Първо да разделим въпросните плувки на ваглери (waggler) и слайдери (slider).
Ваглери са тези плувки които имат собствено утежнение (утежнение монтирано на тялото):
Примерно:

Слайдерите нямат поставено собствено утежнение.
Пример:

Ваглерите имат означение колко грама носят, ако върху него пише да речем 5+2 - това означава, че монтираната тежест на тялото на ваглера е 5 грама, а за да доутежним ваглера трябва да добавим 2 грама на линията ни.
При сладерите е изписано утежнението което трябва да поставим на линията, тоест те нямат собствено утежнение.
Ваглери са тези плувки които имат собствено утежнение (утежнение монтирано на тялото):
Примерно:

Слайдерите нямат поставено собствено утежнение.
Пример:

Ваглерите имат означение колко грама носят, ако върху него пише да речем 5+2 - това означава, че монтираната тежест на тялото на ваглера е 5 грама, а за да доутежним ваглера трябва да добавим 2 грама на линията ни.
При сладерите е изписано утежнението което трябва да поставим на линията, тоест те нямат собствено утежнение.
Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат!![]()
![]()
-
- разбира нещата
Много хубаво го обясни колегата . Ще помогне на много от нас . Искам само да кажа , че отежнението също се влияе от времето . Зависи как са разположени сачмите , дали има подвижно олово . Ако има повече вълни аз лично слагам няколко дропера , за да ми потъне още малко ваглера и да е по-чувствителен .
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!!!
- hanks
- вече хвърля и на тежко
Не е написано защото чрез шайбите можеш да променяш грамажа му.PetarPetrov_62 написа:Bob Nudd всичко казано е така, но има и ваглери като този на които не е написано N+M.
[img]Модерирано[/img]
2.5 - Когато цитирате мнение на друг потребител цитирайте само първите 2-3 реда или само частта, която коментирате. Забранено е да се включват изображения в цитатите.
Paublo
- Don Corleone
- фен клуб-скобар
Когато ваглера ти е с утежнение напр. 6+4гр. Това значи, че ваглера е с носимост 10гр., НО си има собствено утежнение от 6гр. и допълнително ти трябва да поставиш утежнение от 4гр. по линията, за да се стабилизира.
А ако е неутежнен (слайдер) напр. 5гр. той няма собствено утежнение и ти трябва да поставиш 5гр. по линията за да го стабилизираш.
Успех!
П.П.: Слайдерите се използват за по-ветровито време
Обаче с тях по-трудно се постига дистанция.

П.П.: Слайдерите се използват за по-ветровито време

Mitchell, Daiwa and Led Zeppelin

slavi253 написа:абе по-принцип май не ама дефакто май да

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Както колегите вече са ти обяснили повечето маркови ваглери и слайдери си имат обозначение.FaweQ написа:Колеги четох .......
На вглерите най-често е написано x+y гр. което ще рече, че
x - е масата на шайбите в основата на вглера.
y - е необходимата маса (сачми) зада потъне ваглера до върха.
На слайдерите е посочен само един грамаж, който фактически е масата на сачмите които коити трябва да сложиш.
Като за начало започни с ваглерите те са по-лесни за употреба, като натрупаш малко стаж пробай и слайдерите понеже те изискват повече умения.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Тц, бъркаш се! Неутежнени или утежнени до приблизително една трета от общото утежнение което може да носи плувката.Bob Nudd написа: Слайдерите нямат поставено собствено утежнение.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Колеги да не отварям нова тема, искам да питам примерно ако се работи с по-големи ваглери например 14 грама, а акцията на пръта е 4-15 ще има ли някакъв проблем с чести (на1-2 мин) и многократни замятания?
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Пробвай, ако го изхвърля добре - нямаш грижи....icelame написа:Колеги да не отварям нова тема, искам да питам примерно ако се работи с по-големи ваглери например 14 грама, а акцията на пръта е 4-15 ще има ли някакъв проблем с чести (на1-2 мин) и многократни замятания?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Немаш грижи!icelame написа:Колеги да не отварям нова тема, искам да питам примерно ако се работи с по-големи ваглери например 14 грама, а акцията на пръта е 4-15 ще има ли някакъв проблем с чести (на1-2 мин) и многократни замятания?
Имам Тика Кристал 5-15 и съм мятал, и то доста хамалски, многократно, в рамките на един риболов, ваглери 12+5; 14+5.... Не знам какъв ти е мачът, но предполагам, че няма да имаш никакви проблеми!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
-
- научил се да хвърля
С акция до 14 грама може да замяташ дори и ваглери 18 -20 грама.
На пръта няма да му стане нищо.
Въпросът е обаче в друго.
Мач риболовът е създаден с цел, далечен и прецизен кастинг,което само по-себе си говори ,че това най- добре се постига когато тежеста за замятане е съобразена с акциата на пръта.
На пръта няма да му стане нищо.
Въпросът е обаче в друго.
Мач риболовът е създаден с цел, далечен и прецизен кастинг,което само по-себе си говори ,че това най- добре се постига когато тежеста за замятане е съобразена с акциата на пръта.
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !