Каква е разликата?

Модератор: sapuna

dfgads
новобранец
новобранец

Каква е разликата?

Мнение от dfgads »

Колеги извинявам се за тъпия въпрос но каква е разликата между мачовия риболов и лова на подвижна плувка. Нещо при монтажа ли е?
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

Здравей колега!
Поне според мен тъп въпрос няма!
А иначе..подвижна плувка можеш да си монтираш на който и да е риболовен прът с водачи*.
А мачовият риболов се "казва" така заради състезателния риболов и това, че самите състезатели използват специалиализираните триколенни пръти(има и телескопични, но класика си е триколенния)..когато дистанцията на риболов надвишава дължината на щеката.
А вече в зависимост от дълбочината се подбира и монтажа. Известна практика е когато дълбочината не надвишава дължината на пръта да се ползва монтаж с фиксиран ваглер.

*Има и изключения когато се използва линия с фиксиран ваглер и на директен телескоп и дори щека.

п.п. Ако бъркам някъде, моля да бъда поправен! Не съм от най-големите специалисти.
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Николай-Русе »

КрасиПловдив мерси компетентното мнение, и аз се чудех каква е разликата, но сега ми е ясно :D
Давай на душата каквото иска,че ще дойде време нищо да не ще!!
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

хай

Мнение от Бат Стан »

Мачовият риболов, както е отбелязал правилно колегата, се различава от този с подвижна плувка най-вече по пръчката. Това е въдица, която има 13 - 15 водача и осигурява много прецизно ловене, а за засичане на рибата просто няма равна. По принцип не ловя на плувка, но имам мачова пръчка и я използвам основно за няколко риболов агодишно на костур на рибе - лови много яко.
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

mike написа:при вятър може да се монтира ваглерче на осмица,да се улесни замятането.но иначе изглежда абсурдно,не виждам смисъла и в това да се монтира на щека.

Придимствата ги дават най-вече, че ваглера е фиксиран на една точка и затова е по-чувствителен на кълване.Другото наистина е, че е по-устойчива линията при вятър.
За щеката, никак не искам да кажа че е разпросранен метод. Просто съм гледал репортажи и съм чел за "примери" при които се ползва тази техника. А дали е абсурдно, не знам, но в статията се споменаваше как ЩЕКА, да щека а не уип се използва като директен.Пак за абсурдно не знам...може и да е, но съм чел и за риболов на шаран на щека....със шпиц връх!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

определено,според мен под мачов се разбира това,дето го вика колегата-за фиксирания ваглер :idea: само,че тук идва вьпроса за дьлбочината-ами ако е 6 метра?и тогава смисьла се губи и можеш да си сложиш ваглера и на 2 мт прьчка :lol: щото най използваните мач триколенки са от порядька на 4.20-4.90мт.е има предимства ест при дистанция и плитки водоеми,а аз сьм си решил проблема като ловим с болонезето-с 3 гр статична плувка може да се постигне що годе добра дистанция,ама има много "ако"-вятьр,течения и пр.но винаги предпочитам статичната,пред подвижната-е ,ако не става-слагам си ваглер :lol: бе при мен лично ИМПРОВИЗАЦИЯТА винаги се е налагала-нали сьм си тома неверни-голяма работа,като ми каже някой си англичанин фидер,мач и прочие-на всичко стават да се правят-не,че нямам де,ама според мен това са ненужни подробности,дефиниции и разграничения
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

mike написа:последните години ловя само на мач,като,че ли вятъра ме принуди.като ме мързи да разпъвам щеката,си праскам ваглерчето и нямам грижи.това е удачно до 4м.дълбочина, трябва да заделиш малко повече средства за добри ваглери.това е гадното,че са по-скъпи от обикновенните плувки.
нали за тва говорим-до 4-4.50м...за фиксиран де-инак,както казах мача за мен си губи смисьла и можеш да импровизираш как си искаш :lol: :lol: а относно плувките-хем си прав,хем не си-верно,скьпи са,а и лошото,че се преебват и напукват на няколко риболова,а един ваглер,като трьгне да гьлта вода-еби го :idea: не си прав,заради това,че аз напоследьк си взимам статични само колмик,рива и пр,дето по цена са около 3-5лв!!!но има разлика спрямо другите и тя е особенно осезателна на река-така,че цените са си ебали майката-нема ваглер,нема маглер :lol: :lol: :lol: тия скьпите статични-нито ми се пукат,нито ми правят проблеми-единствено,като ги скьсам-по 10 риболова издьржат-мноо сьм доволен,особенно от сенсас и рива-но както казах-кьсането е проблема
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

С едно съм съгласен -ваглерите трябва да са качествени :!: иначе се вкарваш в приключение :lol:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Според мен разликата е в плувките. Подв. плувка е без утежнение, а ваглера е частично утежнен, което прави самата линия лека и прецизна. Все едно имаш 2г плувка на 30м дистанция. Дано си ме разбрал. :smt115
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

наблюдател написа:Според мен разликата е в плувките. Подв. плувка е без утежнение, а ваглера е частично утежнен, което прави самата линия лека и прецизна. Все едно имаш 2г плувка на 30м дистанция. Дано си ме разбрал. :smt115
колегата предполагам има впредвид,че 5+2 напр означава,че ваглера сам по себе си е 5 грама,а за да работи му требат още два? :lol: много точно ме удари по мазола-аз предпочитам и изключително използвам ваглери еди кво си+2-някак си те са ми любимите-сега много не се занимавам с тия работи,но когато ходех по язовирите си бях накупил цели серии +2...2+2,4+2,6+2 и пр-предимството е,че като фраснеш един вирбел с карабинка на основното и можеш да си ги сменяш директно според тьрсената дистанция,вятьр,вьлни и пр,без да пипаш основната линия-бати кефа :lol: :lol: :lol: недостатьк-треба да са на една фирма,иначе.... :wink: ааа-и нещо смешно-случайно някой да е бил свидетел как се лови с ваглер в..РЕКА? :lol: :lol: :lol: и друго смешно,но истина-разцепвал сьм платиката на яз искьр с ваглер на ТРОХА-не е истина :shock:
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Точно това имах впредвид. Като помяташ малко и ще усетиш разликата. :wink:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

наблюдател написа:Точно това имах впредвид. Като помяташ малко и ще усетиш разликата. :wink:
еее,ти ме фана за бальк-аз не казвам,че не сьм помятвал :lol: :lol: аз пояснявах за колегата дето питаше в началото-схващай разликата,де :lol: :lol: :lol: и описвай по подробно :wink:
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Теб си те знам. И аз на колегата dfgads говорех, пардон - пишех. :lol:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

a ako трябва да ловиш на 40 метра с кво върляш,ако не е утежнена.преди години когато имаше кръгове от първенството на овчарица се ловеше на мач на колкото по-далече,токова по-добре на 7,8м.дълбочина,ловил съм с ваглери 20+5.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

butnik написа:a ako трябва да ловиш на 40 метра с кво върляш,ако не е утежнена.преди години когато имаше кръгове от първенството на овчарица се ловеше на мач на колкото по-далече,токова по-добре на 7,8м.дълбочина,ловил съм с ваглери 20+5.
ако треба на 40-ми ловим с лодка :lol: :lol: а на сьстезания не ходя-ееех,как го чаках тоя вьпрос :lol: 40-50-100-лодка му е майката,ама нали казах,че на язовир рядко ходя,що ми е 40 дистанция на река искьр?ние тук сьветваме момчето по принцип :lol: па ти нищо не казваш-как е марица,има ли см?
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”