риба-нови кулинарни попълнения

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

риба-нови кулинарни попълнения

Мнение от Margatyna »

Преди време имах възможността да опитам средиземноморска риба, така наречената бранзини или още средиземноморски сиибас (Branzini - Mediterranean Sea bass). Препоръчвам я горещо на всички любители на риби, като сьомга, скумрия, херинга. Може да се пече, грилова и пържи. Няма ситни костици. На снимката още (единствената риба по рода си най-отгоре) Sea bream или пагел, също средиземноморска риба с не толкова изразен рибен вкус, без дребни костици.

ето и рибите:Изображение

В България намира ли се бранзини?

Преди около седмица намерих сокай сьомга от Медна река, ето още малко информация:
През месец май ресторанти и пазари по северозападния бряг на Америка и Канада обновяват новината: “Сокай сьомгата е тук!” и то не коя да е, ами от Медна река ("Copper River salmon is here!"). Всички любители на сьомга са ентусиазирани, защото този вид е един от най-вкусните и веднъж опитали от червеното месо на Сокая няма да го забравите. Какво прави тази сьомга толкова търсена?
Прясна сьомга от Copper River се предлага веднъж годишно на пазара. Месото ѝ е червено, стои на флейки и е наситено с омега-3 мазнини. Самата река, където се лови тази риба, се намира в Аляска и се влива в залива Принц Уилям близо до Кордоба. Този див бързей от ледена вода и множество прагове с дължина 300 мили (приблизително 480 км) бива преодоляван от рибата, търсеща място, където да хвърли хайвера си, а това от своя страна води до здрава мускулатура и богато количество мазнини, в случая омега-3. Рибното масло е полезно в борбата срещу псориазис, ревматоиден артрит, рак на гърдата, мигрената, висок холестерол.


Изображение

Изображение
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 758
Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/

Re: риба-нови кулинарни попълнения

Мнение от gloupan »

Sea Bass е лаврака,който се отглежда и изкуствено във ферми и най-често се предлага с размер около1 кг и може да се намери по магазините в България на цена около 20 лева.Дивия лаврак за който говориш е много вкусна и ценна риба.Почти невъзможно е да я откриеш в нашите магазини.Преди седмица ни докараха див лаврак 5,6 кг,който беше уникален,но де такъв късмет всеки ден(естествено и цената му е много по различна,но.... кеф цена няма)
Sea bream е известен в България като Ципура и я има почти винаги в Метро.Големината и в магазинната мрежа е обикновено е около 600-700 гр. с цена около 17 лв
TRS70MLF2
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”