Шапка с радио без батерии

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Шапка с радио без батерии

Мнение от jagger1 »

Ако е по едно, даже ще си поговорим, ама ако е повече, да не вържем езиците си, че как ще си говорим :lol: :lol: :lol: . Майтап :lol:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Добре айде, по едно малко....!... ама двойно.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

peterchan написа:Интересна е идеята :finga: :axe:
Коя от двете идеи колега peterchan? Тази за по едно, ама двойно, или за шапката със слънчевия панел? :D Майтапя се бе колег :D , за малко настроение.
Иначе, идеята е не само интересна, но и много практична и евтина за изпълнение, и безотказна.

Гоги, аз все си ги преглеждам твоите теми. Като се видим ще си поговорим по-надлъжко, но искам да те питам нещо, а то може и да е полезно и на другите колеги. По принцип, имам най-общи познания по техниката със слънчевата енергия. Гледам, че едни от соларните фенери (градинските) са с по едно акумулаторче, други са с по две, а мисля, че има от по-старите модели и с по 4 акумулаторчета. Това означава, че соларните панелчета дават различно изходящо напрежение. Лампите имат и "ключ", т.е. имат фоторезистор, или фотодиод, който през деня превключва панела на зареждане, а през нощтта, когато светлината падне, превключват на акумулаторчето - за да свети диода. Този елемент елиминираш ли го при шапката? И още нещо: оставяш ли акумулаторчетата кум панелчето - да се зареждат, а радиото да свири от енергията на акумулаторчето, или директно си свързал панелчетата (предполагам паралелно) и директно използваш преобразуваната енергия за захранване?
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Джагър, платката с елементите и светодиода ползвам за една друга моя "измислица".
Соларните панелчета не са в паралел,а последователно,защото трябва напрежение,а не
ток.Директно са вързани към радиото и е без значение дали е слънце или облаци,
осигуряват 100% захранване от изгрев до залез на мини FM-радиото или на МР-3.
Днес си купих от Баумакс още 4бр.по няма и 3лв парчето.Ще ги ползвам за фризера-15гр-С,
който си направих,преди време на газ,но това вече е НОУ ХАУ и ще ти споделя"на ухо" като
се видим.Поздрави !
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Нещо пак не ми стана ясно или нещо аз не си зададох въпроса коректно. Панелчетата ги ползваш последователно, но ако това е панелче, което зарежда два броя акумулаторчета по 1.2 V = 2.4 V, , а радиото е със захранване примерно 3 V, това означава ли, че е достатъчно само едно панелче? Едно панелче с тези параметри ще бъде ли достатъчно за захранване на радиото? Или тогава трябват 2 - но паралелно, за да се увеличи тока, а не напрежението, защото последователно с 2 такива панелчета ще получа захранване от 4.8 V, а за радиото примерно се искат само 3 V. Мисълта ми е, ако ми трябва захранване от 3 V, имам панел, който дава 2.4 V, това достатъчно ли е за едно такова радийце?
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Джагър, едно панелче дава 2.6-2.8 в на "празен ход".Зависи от модела на сол. лампа.
За да захраня мини радиото ми трябват мин 2.6 в. с товар.Ако натовариш панелчето,
волтажа му пада до 1.2 в и е недостатъчно.За това връзвам две последователно и си
осигурявам 100% надеждно захранване дори и в облачно време.
2.4в е недостатъчно за моето мини-радио,а панелчетата зареждат по 1бр аку 600ма/ч.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Ако правилно съм те разбрал, ти си използвал две панелчета, всяко едно от които е зареждало едно 1.2 V акумулаторче (в оригиналната лампа), което панелче, от друга страна дава на празен ход около 2.6 V, а след натоварването - 1,2-1,3 V. И по тази причина използваш 2 броя панели - последователно, за да докараш напрежението до 2,6 V.
Ако правилно съм те разбрал, ако взема панелче, което в оригиналната лампа зарежда 2 броя акумулаторчета по 1,2 V всяко, мога ли да използвам само едно такова панелче ? Ще бъде ли достатъчно и като напрежение и като ток, който подава към радийцето? Отчитам, че радиото консумира някаква мощност - т.е. волти по ампери. Та панелчето, което ми дава това напрежение - за две акумулаторчета по 1,2 V, ще дава ли и необходимия ток? Имам една такава лампа в момента, която спокойно мога да "бракувам", затова те питам. Имам и две-три радийца - от разни промоции на Каменица, мисля че бяха (захранват се от литиева батерийка 3 V - тип копче), които също мога да жертвам. Само трябва да ги открия къде са :( . Прибрал съм ги някъде, ама трябва да ги издиря :D . Предполагам, че имат много ниска консумация.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Не съм имал такова,като твоето панелче и не мога да дам мнение.Мога да дам съвет-
вземи поялник,разпой платката,запой панелчето на местото на захранването,изчакай
да се покаже слънцето и ми пиши за резултата.Така и аз вече ще знам. Успех !
Аватар
totezla
фен клуб-скобар

Мнение от totezla »

Страхотна идея :D
Не прави нищо срамно нито пред другите нито насаме.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

От няколко дни правя експерименти и стигнах до следната полезна информация
за любителите фотографи: същата по горе описана система зарежда перфектно
2 бр. акумулаторни батерии/на пълен капацитет/ за 7-8 часа.Батериите ми са
2300 ма/ч.
Сега експериментирам зареждане на GSM чрез соларни панелчета от градински
лампи. Притежавам соларно зарядно на SONY -перфектно е,но цената му е убийствена.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Привет Гоги. Неуморен си. При мен нещата нещо много се разхвърляха във времето. :( . Нямам време нито за експерименти, нито да мисля. А и съм се размекнал напълно. Много ми се разпиля времето. Иначе, взех си няколко диодни лампи (от 1 W - с един диод, 3 W - с три диода). Не зная какво съм гледал, а и продавачът ме заблуди, ама се оказаха за 220 V :( (с трафчета). Иначе, много силно светят. Ще ми свършат работа въпреки всичко.

п.п. Подготвил съм си едно малко радийце на 3 V за да си го вградя в шапката - по твоята идея. Трябва да видя и коя лампа ще си прежаля :D .
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Да питам нещо, при ниска консумация на приемника, не липсвали сигнал, тоест ниския волтаж и лошо приемане на сигнала вървят ръка за ръка.

Питам за да сложа по мощен солар с малки размери, а приемника да е с по голяма консумация за по добра приемност, което ще избегне Шъшкания, прекъсвания, а и ниските честоти ще са по плътни и хумогенен.
..с други боклуци освен Шимано, не ловя;)

Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Волтажът на панелчето трябва да отговаря на волтажа на радиото (примерно: 3V захранване на радиото - 3 V-тов панел) Вече, колко ток черпи радийцето и колко ток дава панела е друго нещо. Трябва да се измери консумацията на радиото и токът, който може да се консумира от панелчето. Има радийца с много ниска консумация (само на слушалки).
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Това, FM-приемниче,което е на снимката/в началото на темата/ работи без смущения
от изгрев до залез дори и да не е слънчево времето.С други приемници не съм пробвал.
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Мерси колга, това ме интересуваше.
..с други боклуци освен Шимано, не ловя;)

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”