Уйп или Директен
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- кандидат преподавател
Re: Уйп или Директен
На Лагера не могат да бъдат видени -не ходя там и по принцип не участвам в състезания.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Тази тема ми напомня вицът за двете циганета:
-Това халвата, много хубаво нещо.
-Ял ли си?
-Не, но ми разправя един, дето близал хартията...
+1 за уипа, просто дава много повече възможности. Техничен и красив риболов, но свързан с много багаж, та ако мислиш да го ползваш предимно като директен.....по-добре си вземи директен.
-Това халвата, много хубаво нещо.
-Ял ли си?
-Не, но ми разправя един, дето близал хартията...
+1 за уипа, просто дава много повече възможности. Техничен и красив риболов, но свързан с много багаж, та ако мислиш да го ползваш предимно като директен.....по-добре си вземи директен.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Mного ми хареса горното мнение и го подкрепям напълно! Още повече, че качествените уипове практически отстъпват пренебрежимо малко по тегловни параметри на директните телескопи, като обаче са по-добре балансирани. Основния им недостатък, според мен, е необходимостта от допълнителен "инвентар", ако подобен тип въдица ще се ползва "щекарски", докато за риболов тип "директен телескоп" не се изискват подобни усложнения. За мен лично най-ценното предимство на уипа е възможността за подаване на линията без замахване, което е изключително полезно при вятър, с леки линии(и особено плувки) и за прецизно ловене върху хранителното петно.
Понеже забелязах мнения за предимствата на директните телескопи над 8 метра, не мога да не споделя моето виждане, че оптималната дължина на тези въдици свършва до този метраж. По-нататък започват неудобствата и рисковете за пръчката, поради спецификата на хвърляне. Аз лично ловя с уип на 8, 9 или 10.50 м, като втората дистанция е практически пределна, а третата - недостижима за директен телескоп от 8 м, независимо от голямото изнасяне на линията напред, поради значителното количество влакно над плувката, ако се лови на дълбочини над 3 м. Да не говорим, че с подмятане може да се метне примерно още към метър напред, ако се остави повечко влакно на уипа...
Голямото предимство на директния телескоп е мобилността и непринудеността(ако мога да се изразя така) при риболов.
Понеже забелязах мнения за предимствата на директните телескопи над 8 метра, не мога да не споделя моето виждане, че оптималната дължина на тези въдици свършва до този метраж. По-нататък започват неудобствата и рисковете за пръчката, поради спецификата на хвърляне. Аз лично ловя с уип на 8, 9 или 10.50 м, като втората дистанция е практически пределна, а третата - недостижима за директен телескоп от 8 м, независимо от голямото изнасяне на линията напред, поради значителното количество влакно над плувката, ако се лови на дълбочини над 3 м. Да не говорим, че с подмятане може да се метне примерно още към метър напред, ако се остави повечко влакно на уипа...
Голямото предимство на директния телескоп е мобилността и непринудеността(ако мога да се изразя така) при риболов.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
От моя скромен опит бих казал, че при достатъчно мерак риболова с уип не е толкова "страшен" откъм допълнителен багаж и инвентар - ето и доказателство, че и скромното оборудване може да те прави щастлив и усмихнат

Тук багажа не е много повече отколкото като съм с директния
Преди си казвах: "то туй щеката ( къса или дълга) сложна работа - тикай назад, разглабяй, сглабяй, аве трудно нещо".
А сега си викам "то риболова с уип било голям кеф" и си мечтая за 13 метрова

Тук багажа не е много повече отколкото като съм с директния

Преди си казвах: "то туй щеката ( къса или дълга) сложна работа - тикай назад, разглабяй, сглабяй, аве трудно нещо".
А сега си викам "то риболова с уип било голям кеф" и си мечтая за 13 метрова

-
- кандидат преподавател
Така е,Ванка,става,ама пак общото тегло е много по-голямо отколкото стойката за директния,самия директен и останалите анджаклами
Което е от голямо значение,ако катериш или слизаш по сипеи,скали и "кози"пътеки и ловиш 14-16 часа от тъмно до тъмно,стъпил на ръб,широк 15 см 

Абе, уйпа си е уйп! Прецизен и елегантен риболов с абсолютно точна презентация на стръвта - абе винаги знаеш къде си спрямо дъното, как пропадаш и т.н. Вярно багажа може и да е малко повечко ама нали за това е спорт риболова?

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И аз съм със същия уип (къса щека) и същото обурудване и си ловя без проблем. Даже мога да кажа, че късата щека си има доста сериозни предимства пред д. телескоп. Примерно наскоро ми се наложи да ловя наврян между едни дървета с надвиснали клони отгоре и с д. телескоп беше невъзможно да се замахва, но със щекичката си сурках без проблеми и полових някоя друга рибка. Така че аз съм твърдо за щеките.Vankata написа: ........
п.п. Уип (whip) на агл. език означава д.телескоп, а българския "уип" на агл. език е short pole или margin pole демек къса щека или щека за край брека. Само уточнявам

2.5 - Когато цитирате мнение на друг потребител цитирайте само първите 2-3 реда или само частта, която коментирате. Забранено е да се включват изображения в цитатите.
Paublo
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Уип и маргин щека НЕ Е едно и също на който решиш език!!! Именно възможността да го ползваш като директен телескоп определя уип-а като такъв, но това не го прави директен, нито сходната дължина го прави маргин щека.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Еми да де и аз това казвам....Венелин Радушев написа:Уип и маргин щека......
WHIP
[wip] I. 1. камшик, бич, пръчка
На доста места у нас на д.телескоп му викат камшик.
А късите щеки на които у нас им викат уип всъщност не е правилно да се наричат така.
Можеби защото доста "уипиве" имат телескопичен топ-сет и от там идва объркването, че е един вид д.телескоп. . Но доста модели щеки също имат телескопични топ-сети. Според мене в никакъ случай не добре да се замахва с къса щека
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Да, именно, а с уип-а може, дори и да не е на пълна дължина.dunavski написа:Според мене в никакъ случай не добре да се замахва с къса щека
Сети се, че под камшик /whip/ имат впредвид стил на риболова, а не дали е щекерна или телескопична сглобка въдицата. Маргин щеките и щеките въобще се отличават от уиповете с здравина, дебелина, строй, тегло....
Колеги благодаря на всички за изказаните мнения. Днес се сдобих с директна седмица - http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=87&t=48650 - тази от колегата sapuna. Изглежда много добра, и е много лека. Какви са вашите мнения ?
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Честито!
След първия риболов сам ще имаш мнение
Ще чакаме снимки от сефтето
След първия риболов сам ще имаш мнение

Ще чакаме снимки от сефтето

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Тази седмица ще го тествам и ще кача снимки