Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Дървена рамка вместо макара за лов на пъстърва
Модератор: sapuna
Дървена рамка вместо макара за лов на пъстърва
Здравейте колеги,
от известно време се каня да пробвам риболов на пъстърва без макара. Методът е измислен в Швейцария и Франция още в края на 19-ти век, тогава не е имало макари. Вместо тях влакното се навива на дървена рамка. Някои ловят и досега по този начин, като ето този колега от Франция Фредерик Занела. Ползва се за лов на пъстърва с мъртво рибе по техниката "мор-мание", а някои дори ловяли на спининг с това чудо. Занела тук лови на мъртво рибе:
http://www.youtube.com/watch?v=6go4SHEB ... r_embedded
Тъй като нещо ми прикълва да опитам по този начин (разбира се, 12 кила пъстърва няма къде да ловя, но нкоя от 40-50 см все още може да се излъже), мисля да се оборудвам с въпросния такъм. Въдицата, ако забелязвате, е много здрава и тъвкава. Проучих въпроса, произвежда ги един чичо Пиер Семпе от Франция. Излиза около 170 евро с доставката, което си е скъпо, ама кефа цена няма. По-сложното е с рамката. Чудя откъде да си намеря подходяща рамка, понеже никога не ми се е налагало да купувам. Питах французите, онея казаха, че отиват в книжарницата и купуват ей тва чудо, било някакво ученическо пособие:

След туй го разбивали с чук и получават това като краен резултат:

Обаче къде мога да си намеря такова чудо, не знам. Дайте некъв акъл по въпроса. Такова ученическо пособие не съм чувал да има в България.
от известно време се каня да пробвам риболов на пъстърва без макара. Методът е измислен в Швейцария и Франция още в края на 19-ти век, тогава не е имало макари. Вместо тях влакното се навива на дървена рамка. Някои ловят и досега по този начин, като ето този колега от Франция Фредерик Занела. Ползва се за лов на пъстърва с мъртво рибе по техниката "мор-мание", а някои дори ловяли на спининг с това чудо. Занела тук лови на мъртво рибе:
http://www.youtube.com/watch?v=6go4SHEB ... r_embedded
Тъй като нещо ми прикълва да опитам по този начин (разбира се, 12 кила пъстърва няма къде да ловя, но нкоя от 40-50 см все още може да се излъже), мисля да се оборудвам с въпросния такъм. Въдицата, ако забелязвате, е много здрава и тъвкава. Проучих въпроса, произвежда ги един чичо Пиер Семпе от Франция. Излиза около 170 евро с доставката, което си е скъпо, ама кефа цена няма. По-сложното е с рамката. Чудя откъде да си намеря подходяща рамка, понеже никога не ми се е налагало да купувам. Питах французите, онея казаха, че отиват в книжарницата и купуват ей тва чудо, било някакво ученическо пособие:

След туй го разбивали с чук и получават това като краен резултат:

Обаче къде мога да си намеря такова чудо, не знам. Дайте некъв акъл по въпроса. Такова ученическо пособие не съм чувал да има в България.
- djokoriboloveca
- разбира нещата
Re: Дървена рамка вместо макара за лов на пъстърва
Един добър дърводелец би ти го направил.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ехееееееееее, на тоя французин му трепереха мартинките от адреналин.
Здравей, колега Бат Стан. Това от снимката е стара черна дъска за първокласници. Преди много години (60-70 те), тези дъски ги продаваха в книжарниците, като пособие за първокласници. На тях пишехме с тебешир. Между другото, преди известно време бях видял подобна дъска, но по-голяма ( около 40х60 см) в един магазин за детски играчки. Не е никакъв проблем да си го направиш, или може да използваш рамка за картина - от магазин за художници (ако ти се дават пари).
А сега малко за метода: Не зная кога е открит и от кого, но аз го зная от детските си години. Като деца си правехме въдици от леска, на върха на леската слагахме по една халка от тел, прекарвахме влакното през халката, а другия край на влакното навивахме на една "мотовилка". Мотовилката си я правехме от парче дъска, като за да не се 'изплъзва' влакното, когато го навиваме, правехме с джобно ножче една по-дълбока засечка на двете срещуположни страни - по дължината на тесните страни. Или с две думи - правехме си дървени макари
. Ловяхме кротушки, кленчета, мренки. Много приятни спомени имам с такъв "такъм"
от детството си. Но искам да ти кажа, че по морето, и до сега се използват такива 'мотовилки' за риболов от лодка. Това е най-евтината 'макара' за 'спининг' или плувка. Мотовилката спокойно можеш да я замениш с едно стъклено шише. Тогава, на другия край можеш да сложиш и за дъно, или дори и малко булдо. Дори и плувка (по-тежка) за дистанция. Ако се разтършувам из вехториите си, дори може би ще намеря и една мотовилка, направена от някакъв пенест материал (прилича много на кост от някакво голямо животно. Ако я намеря, ще я снимам. А колкото до пръчката, не е нужно да даваш 170 евро. Просто си вземаш една пръчка 2.40-2.70 м и пробвай дори ако искаш и с шише. Но за навиването и замятането си иска и малко чалъм, и доста тренировки. То си е нещо като мухарката. Просто, като прочетох поста ти се върнах в детските си години, които страшно ми липсват. Пробвай, удоволствието вярвай ми, ще е огромно. Особено ако и успееш да хванеш и рибок. Успех.
п.п.: Всички ръбове на мотовилката трябва да са много добре заоблени и зачистени. Иначе - или късаш, или ти се късат нервите
.
А сега малко за метода: Не зная кога е открит и от кого, но аз го зная от детските си години. Като деца си правехме въдици от леска, на върха на леската слагахме по една халка от тел, прекарвахме влакното през халката, а другия край на влакното навивахме на една "мотовилка". Мотовилката си я правехме от парче дъска, като за да не се 'изплъзва' влакното, когато го навиваме, правехме с джобно ножче една по-дълбока засечка на двете срещуположни страни - по дължината на тесните страни. Или с две думи - правехме си дървени макари

п.п.: Всички ръбове на мотовилката трябва да са много добре заоблени и зачистени. Иначе - или късаш, или ти се късат нервите

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Колега jagger1, мерси за поста, аз съм на 42 години и също имам богат опит с бамбучки, дънни въдици на шишета и всякакви такива приспособления. В целия този такъм мен ме поблазни абсурда да ловиш с модерна пръчка и рамка, и още повече на спининг с рамка. В най-скоро време ще пробвам и ще пусна снимки във форума с резултатите.
Това дали ще го доживея в БГ да извади някой такова животно?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
И в България са се хващали подобни риби. Даже и сега има една балканка, ама не казвам къде, че там е много забранено.topsoft написа:Това дали ще го доживея в БГ да извади някой такова животно?
Иначе - Бат Стане, -
- Уникално, върховно...., браво на пича. При ловците май има една тенденция да ловят с лъкове, щото е по-честно. Та тва е все едно с лък да скочиш на мечка. Та както се казва - шапки долу!
Желая ти успех колега, и на теб така да ти треперят ръцете след успешен риболов.
И дари ни с много сила
кога хванем много риба
да преборим алчноста
да я пуснем по вода
кога хванем много риба
да преборим алчноста
да я пуснем по вода
-
- научил се да хвърля
За мен това е една глупост. Защото вместо да си играеш с това една макара и готово к'во се занимаваш с глупости. Пък и той като е хванал не значи че и ти ще успееш.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Трите мои правила
Темата е много полезна, успех на всички 

Спортни новини, новини от България и света. Споделяй и гласувай за любимите новини, видео и снимки.
-
- кандидат преподавател
Не мога да схвана къде е тръпката от дръвцето?Иначе и аз обичам да закача пъстърва без макара - с директен с жило,вервайте ми,тръпката е жестока и е хай оргазъм,ако успеете да извадите едра пъстърва-балканка за днешната действителност /над 25 см /,без да позволите да скъса основна линия 0,16 и повод 0,12.С макара почти всеки може 

-
- новобранец
http://www.youtube.com/watch?v=CLlH6xP8 ... ed[YouTube][/YouTube]
Вижте виетнамците каква модификация имат. А вижте и какво е закачил на влакното тоя убавец:)
Вижте виетнамците каква модификация имат. А вижте и какво е закачил на влакното тоя убавец:)