Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
BoletusBG
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа:Колеги - не вярвам на очите си ...... просто не вярвам......
Няма да цитирам конкретно, но все ще стане ясно за какво говоря :
И така - започвам от червената книга.
Има гъби които са редки . Така е било и преди 100 години, така е и днес. Само , че днес хората вече го осъзнават и си мислят, че като забранят брането им нещо ще променят.
И какво ще се промени - гъбата ще си остане рядка и толкова.
Нима ще я разсадите с такава забрана ....?
И да не съм голословен - пример :
В червената книга е включен вид храст или папрат ... вие специалистите ще кажете, който се слага като украса към букетите цветя. С листа и бодли. Имам снимки, но не мисля, че има човек, който не е виждал такъв по пазарите. Дори съставят актове за тези които го ползват.
Същия този храст се размножава и превзема нови територии в южна България . Вече се среща повсеместно и е АБСОЛЮТЕН паразит и вредите. Там където вирее се загъбват гъбите и билките и .... почти всичко - дори тревите.
И вие защитавате него ..... докога. Докато превземе България и после да защитавате растенията и гъбите, които ТОЙ е погубил?
Освен голите приказки около бюрото трябва човек да обикаля не по асфалта, а по черните пътища. Само така разбира кокво имаме и какво нямаме.
Да излезнеш в командировка за определен вид растение и ако не го намериш да кажеш че изчезва е ПОГРЕШНО.
Това е мнението на човек, който милее за гъбите. Който познава причините за тяхното изчезване (изсичане на горите и превземане от други видове) и знае как се разсаждат в нови находища.
За сега толкова !
Колега, знам, че съм с малко стаж във форума, ама хайде да те помоля да не обиждаш.
Няма да коментирам това, което си написал - нека хората си правят изводите. И почети малко червена книга - там надали ще видиш простотиите, които си написал. Едно изключение, това за изсичането на горите е вярно, но не са учените, които са причината, че това става. Всички виждаме, че много растения и гъби стават все по-редки. Искаш да ме убедиш, че като събираш едно растение гъба, ще й помогнеш да се разпространи ли. Когато и без това е застрашена от други фактори. Ами това е като чушките бе драги - трябва да остават семена, за да се възобновява. Мицелите на някои гъби могат да живеят до сто години, но и те не са вечни. Всичко в природата трябва да се ползва разумно.

И bgbul, недей да обясняваш за учените и бюрата, защото учените, които се занимават с гъби и растения нямат личен живот, нямат събота и неделя, нямат годишна отпуска и се разчекват от командировки. За 300 лева заплата. Достатъчно ги обиждаха в последно време, недейте и вие. Учените работят, за да има и гъби и билки и риба не само за нас, а и за децата ни. Недейте ги изкарвайте някакви изроди, които се опитват да отнемат на човека удоволствието. Учените се опитват да кажат докъде можем да стигнем, без да унищожим всичко около нас.

Колеги, ще ви помоля, ако смятате, че не съм прав, да ми кажете, за да си махна регистрацията, явно със съветите си само преча.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа: В червената книга е включен вид храст или папрат ... вие специалистите ще кажете, който се слага като украса към букетите цветя. С листа и бодли. Имам снимки, но не мисля, че има човек, който не е виждал такъв по пазарите. Дори съставят актове за тези които го ползват.
Същия този храст се размножава и превзема нови територии в южна България . Вече се среща повсеместно и е АБСОЛЮТЕН паразит и вредител. Там където вирее се загубват гъбите и билките и .... почти всичко - дори тревите.
И вие защитавате него ..... докога. Докато превземе България и после да защитавате растенията и гъбите, които ТОЙ е погубил?
Последен апостроф.
Много грешна информация - този храст се казва миши чемшир и въобще не е в червена книга. Никой, нито аз, нито вие, няма да бъдем глобени, ако си откъснем стрък от него. Храстчето е включено в приложение 4 на Закона за биологичното разнообразие, което означава, че е с регулирано ползване, т.е. разрешава се използването му в определени количества, защото това е растение, което се възобновява бавно. Правете разлика между тези неща.
Това е като с рибата бе колеги, когато уловът надвиши естествения прираст в даден водоем, рибата в него логично започва да намалява. Всяка живинка се подчинява на това правило. Идеята на ограничението на ползване е да не позволи на безскрупулни търговци да унищожат цялата популация.
Има растения, чието увреждане е абсолютно забранено, така е. Но това са най-често видове, които са ендемити - срещат само, ама само тук в България и никъде другаде по света. Е какво, за букети ли да си ги берем? Както навремето еделвайса от Козя стена. Аз бях останал с впечатлението, че истинските рибари милеят за прирордата.
Напротив, за гъбите няма такова нещо, не мога да ви дам сега пълния текст на червена книга, но като излезне, ще се уверите, че за гъбите се препоръчва почти само добро и отговорно стопанисване на горите.

Поздрави!
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

BoletusBG написа: И bgbul, недей да обясняваш за учените и бюрата, защото учените, които се занимават с гъби и растения нямат личен живот, нямат събота и неделя, нямат годишна отпуска и се разчекват от командировки. За 300 лева заплата. Достатъчно ги обиждаха в последно време, недейте и вие. Учените работят, за да има и гъби и билки и риба не само за нас, а и за децата ни. Недейте ги изкарвайте някакви изроди, които се опитват да отнемат на човека удоволствието. Учените се опитват да кажат докъде можем да стигнем, без да унищожим всичко около нас.

Колеги, ще ви помоля, ако смятате, че не съм прав, да ми кажете, за да си махна регистрацията, явно със съветите си само преча.
Нямам нито право, нито желание да ограничавам някой. Всеки е свободен да казва каквото мисли и да спори, ако не е съгласен с друг колега.
Никой не обиждам и държа на същото към мен и към всеки.
Това да спорим за различни гледни точки е нещо нормално. Защо го мислиш за лошо ?
Просто ми е тъжно, когато чуя "някой" да казва - гъбите са опасни. Не ги берете.
Това НЕ Е ВЯРНО !
Гъбите са толкова опасни, колкото и колите, колкото и велосипедите и колкото и пистолетите.
Нито грам повече или по-малко.
Казвате да не събираме гъбите, защото има много разновидности .
Ами тогава какво ще кажете на чужденците, които не се интересуват от разновидностите на манатарката, ами просто я купуват по 25 евро за килограм второ качество и я хапват с наслада.
Те няма ли да се отровят от разновидностите ?
Гъбите в много държави са издигнати в култ, в религия и ТЕ знаят защо.
Само тук още си мислим, че ние единствени ядем диви гъби.
Топлата вода е открита отдавна. Но ние обясняваме колко е гореща и може да ни изгори.
Това си мисля .....
Виждам, че ползваме едни и същи блага на природата, но мислим различно за тях.
Аз живея с гъбите от 20 години. Моето семейство берем над 40-50 вида .
Виждам този форум се издига на ПРОФИ ниво. Аз не съм . За това - ефира е ваш.
Аз съм в гората всеки божи ден и без да ми плащат за това .
Щастлив съм, че познавам гората, природата и живота в нея.
Жал ми става, когато някой хора си мислят, че са НАД природата .
BoletusBG написа:..........
Напротив, за гъбите няма такова нещо, не мога да ви дам сега пълния текст на червена книга, но като излезне, ще се уверите, че за гъбите се препоръчва почти само добро и отговорно стопанисване на горите.......
Поздрави!
Или заблуждавате, или подхода ви е грешен.
Нали искате да вкарате царската манатарка в червената книга - т.е. да забраните да се събира.
Кое е вярното - царската в червената или добро стопанисване на горите (което е почти да кажете "нищо")
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа:
BoletusBG написа: И bgbul, недей да обясняваш за учените и бюрата, защото учените, които се занимават с гъби и растения нямат личен живот, нямат събота и неделя, нямат годишна отпуска и се разчекват от командировки. За 300 лева заплата. Достатъчно ги обиждаха в последно време, недейте и вие. Учените работят, за да има и гъби и билки и риба не само за нас, а и за децата ни. Недейте ги изкарвайте някакви изроди, които се опитват да отнемат на човека удоволствието. Учените се опитват да кажат докъде можем да стигнем, без да унищожим всичко около нас.

Нямам нито право, нито желание да ограничавам някой. Всеки е свободен да казва каквото мисли и да спори, ако не е съгласен с друг колега.
Никой не обиждам и държа на същото към мен и към всеки.
Това да спорим за различни гледни точки е нещо нормално. Защо го мислиш за лошо ?
Просто ми е тъжно, когато чуя "някой" да казва - гъбите са опасни. Не ги берете.
Това НЕ Е ВЯРНО !
Гъбите са толкова опасни, колкото и колите, колкото и велосипедите и колкото и пистолетите.
Нито грам повече или по-малко.
Казвате да не събираме гъбите, защото има много разновидности .
Ами тогава какво ще кажете на чужденците, които не се интересуват от разновидностите на манатарката, ами просто я купуват по 25 евро за килограм второ качество и я хапват с наслада.
Те няма ли да се отровят от разновидностите ?
Гъбите в много държави са издигнати в култ, в религия и ТЕ знаят защо.
Само тук още си мислим, че ние единствени ядем диви гъби.
Топлата вода е открита отдавна. Но ние обясняваме колко е гореща и може да ни изгори.
Това си мисля .....
Виждам, че ползваме едни и същи блага на природата, но мислим различно за тях.
Аз живея с гъбите от 20 години. Моето семейство берем над 40-50 вида .
Виждам този форум се издига на ПРОФИ ниво. Аз не съм . За това - ефира е ваш.
Аз съм в гората всеки божи ден и без да ми плащат за това .
Щастлив съм, че познавам гората, природата и живота в нея.
Жал ми става, когато някой хора си мислят, че са НАД природата .
BoletusBG написа:..........
Напротив, за гъбите няма такова нещо, не мога да ви дам сега пълния текст на червена книга, но като излезне, ще се уверите, че за гъбите се препоръчва почти само добро и отговорно стопанисване на горите.......
Поздрави!
Или заблуждавате, или подхода ви е грешен.
Нали искате да вкарате царската манатарка в червената книга - т.е. да забраните да се събира.
Кое е вярното - царската в червената или добро стопанисване на горите (което е почти да кажете "нищо")
Колега, аз не мога да ти кажа, какво да берете - всеки яде гъби на собствен риск. Аз казвам аз какво ям и какво не ям (и защо)! Вие можете да си берете всичко, което пожелаете и да го ядете. И да сравнявате манатарката с 500-те слабо познати вида гълъбки е просто несъстоятелно.

За червена книга - съвсем не сте добре информиран колега и за съжаление, подвеждате и другите колеги във форума по този начин.

Червена книга НЕ може да забрани или да разреши нищо, както и Червеният списък. Те затова са книга и списък. Червена книга и Червен списък са за хората, които милеят за природата - за да ги информират за състоянието на редки видове.

Законът е друго нещо, но в закона забранени гъби няма. Има десет вида гъби, за които се препоръчва популациите им да се опазват. Обърнете внимание на думата "препоръчва". Царската манатарка не е сред тези десет вида, повечето от които дори не са и ядливи.

Аз ни най-малко не смятам да ви отричам правото на мнение, просто моля, информирайте се преди да пишете гръмки заключения и да давате повод за спекулации.

А ето ви сега препоръките, които лично съм написал за царската манатарка в Червена книга:
"Необходими мерки за защита. Поддържане и опазване на хабитата и находищата на вида. Осъществяване на мониторинг на популациите."
Надявам се, няма да отречете, че поддържането на горите е важно за да има гъби и за тия дето идат след нас. А осъществяването на мониторинг е препоръчано, за да може да се разбере, ако състоянието на някой вид намалява катастрофално по някаква причина (съвсем не е задължително да е събиране).

Сега, да си изясним въпроса и за 300-те лева.
Вие колега ходите по горите без пари, но работите нещо, за което получавате пари, защото не ме убеждавайте, че ядете само гъби.
Аз от своя страна съм учил биология - 5 години. И продължавам да уча всеки ден, за да съм добър специалист в своята област. Ами съвсем нормално е, когато работя нещо да получавам някаква заплата за това, все пак и аз трябва да ям нещо. Още повече, че за да съм специалист аз трябва да си купувам книги, всяка една от които струва по поне 100 евро (държавата тия книги не ми ги купува, демек санъкоплатецът не е ощетен, а се ощетявам аз).
Тъй като виждам, че отношението ви към учените очевидно не е добро, нека да кажа и следното. Лекарствата, които ни се налага да пием, когато сме болни са измислени от учени, а не от врачки.

И пак казвам, колеги, ако смятате че ще преча и спамя форума, моля не се притеснявайте, кажете ми, аз още сега ще си махна регистрацията, защото ако не мога да съм полезен (което е смисълът в една наука), то просто няма смисъл.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Сега нека да уточним:
1. Аз съм много добре настроен към учените. И аз съм учил 5 години ВМГИ (Минно-геоложкия).
Лошо настроен съм към учени които изучават гъбите на бюрото и дават големите изводи.
Примери .... ще ми се обидят твои колеги.......
И до днес (от 4 години назад) няма признат вид трюфел, който да изнасяме в чужбина.
Всичко става апокрифно, на ниска цена и ...... потърпевши сме ние.
2. Добре съм информиран от къде се започват забраните за дадена гъба, билка или цял клон на науката. За това се говори от скоро - да се забрани събирането на гъби.
Причината - учените и техните помощници - депутатите.
Целта: Далаверата,рушвета за участниците.
Проба дали ще стане : предложението за забрана на офроуда в гората.
Резултата: голяма група противници и .... отмяна на проектозакона - изменение по-точно.
Потърпевши: българския народ който с това си докарва заплата от 300 лв/месец (с бране на гъби)
Ти от тези учени ли си ?
Аз съм от този народ !
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа:Сега нека да уточним:
1. Аз съм много добре настроен към учените. И аз съм учил 5 години ВМГИ (Минно-геоложкия).
Лошо настроен съм към учени които изучават гъбите на бюрото и дават големите изводи.
И до днес (от 4 години назад) няма признат вид трюфел, който да изнасяме в чужбина.
2. Добре съм информиран от къде се започват забраните за дадена гъба, билка или цял клон на науката. За това се говори от скоро - да се забрани събирането на гъби.
Резултата: голяма група противници и .... отмяна на проектозакона - изменение по-точно.
Потърпевши: българския народ който с това си докарва заплата от 300 лв/месец (с бране на гъби)
Ти от тези учени ли си ?
Аз съм от този народ !
Колега, ние с вас явно няма да стигнем до едно мнение, затова това е последния апостроф, който пиша.

У нас има трюфели и ги изнасяме. Има и трюфелови ферми. Доколкото ми е известно, изнасят се на добра цена, както и всички други гъби. Не разбирам, аз ли съм виновен за това, че Българската държава не може да вкара ред и гъбите се изнасят от депутатски фирми, които при това не плащат дължимите данъци и такси. Аз правя каквото мога - казвам, че фирмите не заплащат дължимото, но това дори не е нужно да го казвам, защото министерство на земеделието си го признаха сами. А вие какво направихте, за да се промени това

Аз лично не съм чул за закон за забрана на брането на гъби, напротив, съвсем наскоро се прие законът за горите, в който, както и в стария, няма НИКАКВА забрана за събиране на гъби. Единственото, което е, че както и в стария закон, фирмите трябва да заплащат такса на килограм, която е около 20 ст. за най-скъпите гъби, при продажна цена от 25 евро, както преди малко казахте. Семействата, които събират гъби заплащат общ доход, така както го заплаща всеки един българин.

Законът за горите разрешава всякакво събиране на гъби за лични нужди, БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ на каквито и да било такси.

Тъй че колега, недейте се опитвате да създавате психоза сред останалите във форума.

И за ваше сведение аз ходя по горите от повече от двадесет години. Но за сметка на това, не видях нито един разумен отговор на моите разумни аргументи по-горе, включително и този редно ли е да ядем нещо, за което не знаем дали не е отровно, защото все още никой в света не го е изследвал.
Последно промяна от BoletusBG на Вто Юни 28, 2011 5:24 pm, променено общо 1 път.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

BoletusBG написа:
bgbul написа:Сега нека да уточним:
Ти от тези учени ли си ?
Аз съм от този народ !
Колега, ние с вас явно няма да стигнем до едно мнение, затова това е последния апостроф, който пиша.

У нас има трюфели и ги изнасяме. Има и трюфелови ферми. Доколкото ми е известно, изнасят се на добра цена, както и всички други гъби. Не разбирам, аз ли съм виновен за това, че Българската държава не може да вкара ред и гъбите се изнасят от депутатски фирми, които при това не плащат дължимите данъци и такси. Аз правя каквото мога - казвам, че фирмите не заплащат дължимото, но това дори не е нужно да го казвам, защото министерство на земеделието си го признаха сами. А вие какво направихте, за да се промени това

Аз лично не съм чул за закон за забрана на брането на гъби, напротив, съвсем наскоро се прие законът за горите, в който, както и в стария, няма НИКАКВА забрана за събиране на гъби. Единственото, което е, че както и в стария закон, фирмите трябва да заплащат такса на килограм, която е около 20 ст. за най-скъпите гъби, при продажна цена от 25 евро, както преди малко казахте. Семействата, които събират гъби заплащат общ доход, така както го заплаща всеки един българин.

Законът за горите разрешава всякакво събиране на гъби за лични нужди, БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ на каквито и да било такси.

Тъй че колега, недейте се опитвате да създавате психоза сред останалите във форума.

И за ваше сведение аз ходя по горите от повече от двадесет години. Но за сметка не видях нито един разумен отговор на моите разумни аргументи по-горе, включително и този редно ли е да ядем нещо, за което не знаем дали не е отровно, защото все още никой в света не го е изследвал.
Колега и още нещо последно и спирам да коментирам по тая тема.

Вие очевидно се страхувате, че някой иска да ви вземе хляба.
Възможно е, но няма да са учените, господине.

Хлябът на българския събирач на гъби ще го вземат непрекъснатите скандали с наши гъби:
преди няколко дни - български радиоактивни гъби в Англия
преди няколко месеца - български отровни гъби в Италия
всяка година има поне един такъв скандал.

А учените не искат забрана и никога не са искали.
Учените само повтарят от години, че никой не контролира дали браните гъби са наистина безопасни, защото добре се знае, че гъбите имат чудното свойство да натрупват радиактивност в десетки пъти по-висока от тази в околната природа.

Бъдете жив и здрав колега и още дълги години да се храните от бране на гъби, бъдете спокойни, аз няма да ви дърпам чергата изпод краката.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

КОлко по-приятно е когато всеки прави това което му е приятно....без да определя какво да правят другите.
Изследвайте си гъбите - това е полезно . Изучавайте ги - важно е.
Но не казвайте какви гъби да се консумират - българите имат традиции и те са от векове.Традиции за познаване на основни видове , събиране и консумирането им.
Каквито и НОВИ видове да откриете - това не променя традиционните гъби. Те са същите.
За новите разновидности - с удоволствие ще ги науча от вас и ще се ползвам от вашите съвети. За което ви поздравявам и благодаря !
Отдавна не ми се спори за гъби . Не ми е приятно. Нека всеки да събира това което познава и обича.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

BoletusBG написа:Колега, това не мисля, че е B. rhodoxanthus или B. purpureus. Вероятно е много рядката B. luteocupreus. Снимката на Roger Phillips, която добавяш и която е озаглавена B. purpureus също е B. luteocupreus.
piterd написа: Изображение
Ето и ще една интересна манатарка, за която по назад в темата стана дума. Не съм я срещал до сега Пурпурночервена манатарка /Boletus purpureus, Boletus rhodoxanthus/. ОТРОВНА
Изображение.
Поздрави и спорен гъбобер.
Благодаря на колегара piterd, че ми сигнализира за това, че вероятно съм направил грешка.
Първата снимка се доближава наистина до огнената манатарка (Boletus luridus), простете за недоглеждането. Не мога да кажа със 100% сигурност, тъй като в такива случаи предпочитам да видя няколко снимки - манатарките са понякога много изменчиви. На тази снимка обаче се вижда, че месото под тръбиците като че ли е оранжево - характерен белег на огнената манатарка.

Едно малко разяснение за втората снимка и имената Boletus purpureus и B. rhodoxanthus.
Това, което нерядко наричаме и до днес пурпурна манатарка (Boletus purpureus) е всъщност група от няколко близки вида - B. rhodoxanthus, B. legaliae, B. rhodopurpureus, B. rubrosanguineus и B. luteocupreus. Всички тези видове са сравнително редки у нас и много често минават под сборното име дяволска гъба.

Втората снимка в поста на колегата е от книгата на известния английски познавач Roger Phillips, който я е озаглавил като Boletus purpureus (снимката в и има и в неговия сайт). Преди около месец имах дискусия с един от другите добри британски познавачи на гъбите и му споделих, че според мен това е Boletus luteocupreus, който не е намиран в Англия. Доколкото разбирам, той от своя страна е обсъдил това с автора на книгата, който се е съгласил, че най-вероятно е така.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа:КОлко по-приятно е когато всеки прави това което му е приятно....без да определя какво да правят другите.
Но не казвайте какви гъби да се консумират - българите имат традиции и те са от векове.Традиции за познаване на основни видове , събиране и консумирането им.
Каквито и НОВИ видове да откриете - това не променя традиционните гъби. Те са същите.
За новите разновидности - с удоволствие ще ги науча от вас и ще се ползвам от вашите съвети. За което ви поздравявам и благодаря !
Отдавна не ми се спори за гъби . Не ми е приятно. Нека всеки да събира това което познава и обича.
Да, аз много мразя да споря. А и казах, аз не искам да поучавам никого, какви гъби да яде. Просто казах аз защо не ям някои, не искам на никого да си налагам нито мнението, нито вкуса.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

BoletusBG написа:
bgbul написа:КОлко по-приятно е когато всеки прави това което му е приятно....без да определя какво да правят другите.
Да, аз много мразя да споря. А и казах, аз не искам да поучавам никого, какви гъби да яде. Просто казах аз защо не ям някои, не искам на никого да си налагам нито мнението, нито вкуса.
И отново стана приятно ... Благодаря !
Сега да поговорим за коралката .
Не знам защо, но ми се струва странно след повече от 20 години научна работа с гъби да се притесняваш от коралката. Вероятно е нормално, ако имаш толкова много познания като теб и то на научно ниво, но за нас простосмъртните ( с по-малко знания ) събиране и хапване на коралката е нещо естествено.
Сега разбирам, че или ти се притесняваш повече отколкото трябва, или аз трябва да благодаря на господ за късмета през годините...... много коралки съм изял.
Същото важи и за сърнелата.
Единствената посока на моите разсъждения е - хората да се научат да разпознават различните гъби и техните разновидности. Едва тогава да събират гъбите които познават.
И като съвет - да започнат от отровните гъби .
Сега обаче се оказа, че ти като научен човек си на обратното мнение. И се оказа, че се създава психоза за събиране на диворастящи гъби.
Точно тук се разминаваме . Дано позициите се сближат някъде.
За да е по-ясно ще обобщя:
1. Гъбите са най-полезната храна за човечеството. Естествена, чиста и хранителна. Няма да влизам в подробности.
2. Гъбите са най-лечебното средство за човечеството. Много лекарства се получават от гъби и то от отровните. И все повече се откриват нови.
В Канада е доказано, че консумацията на обикновената печурка (култивирана) премахва над 90% риска от РАК НА ГЪРДАТА. Ти си учен - ще провериш дали е вярно .
ДА не говоря за рейши гъбата - има я у нас.
3. Гъбите са най-скъпата храна до сега - трюфелите. Защо ли ?
Има отровен трюфел. Ако ти е интересно ще пусна снимки - от личния архив. Други не ползвам. Макар, че ти трябва да знаеш тези гъби - 7 вида трюфели в България и два псевдо.
И каква полза от всичко това, ако ние не събираме тези гъби ?
Жалко, че аз - неучения трябва да споря с учен за да защитя тази позиция .......жалко!
Това е моето убеждение и съжалявам за спора!
Ако с нещо съм те обидил - извинявай !
П.С. Мисля, че е най-добре модератора (колегата Диканаров) да изтрие този ненужен спор.
Ако и ти си съгласен. Може пак да си спорим, но ще е за удоволствие - поне за мен.
С уважение !
Поздрави !
domelius
новобранец
новобранец

Мнение от domelius »

BoletusBG написа:
bgbul написа:
BoletusBG написа: ....
И пак казвам, колеги, ако смятате че ще преча и спамя форума, моля не се притеснявайте, кажете ми, аз още сега ще си махна регистрацията, защото ако не мога да съм полезен (което е смисълът в една наука), то просто няма смисъл.

Колега BoletusBG, присъствието ти във форума е от огромна полза за всички нас. Ние, лаиците тук, сме истински благодарни, че отделяш от свободното си време, за да пишеш.
Ето и моя списък с гъби, които бера и ям без притеснения:

- Манатарка (обикновена, бронзова, борова, дъбова). Тук не смятам, че може да се направи грешка.
- Зелена гълъбка. Случвало се е на лаици да я объркат със зелената мухоморка. Иначе е вкусна.
- Обикновена сърнела. За рисковете вече споменахме.
- Брезовка. За мен не е по-лоша от манатарката. Лично мнение.
- Пачи крак. Горчивата миризливка е силно отровна и не бива да се подценява.
- Бяла млечница - в много малки количества, за разнообразие.
- Булка не съм брал от години, тук в Германия е почти изчезнал вид.
- Печурка - само от магазина.

За мен абсолютно табу са всички припънки, изобщо всичко, което расте по дървесина. За причините споменах по-горе.
Поздрави
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

@bgbul при цялото ми уважение към теб, но смятам, че постъпваш малко инфантилно към ситуацията. Зрели хора сме - нека не се държим като ощипани госпожици. @BoletusBG адмирации към споделеното знание.

Вие поне имате за какво да спорите, а тук край морето гъба само в "Метро" или на пазара :mrgreen:
Последно промяна от iph на Вто Юни 28, 2011 8:01 pm, променено общо 1 път.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колеги гъбари,
Интересна дискусия. И добър завършек. Проследих я, но докато се включа виждам сте заровили томахавките :-). Това е най доброто което можеше да се случи, и аз го приветствам.
Има много въпроси, които чакат своя отговор и според мен, науката и хилядолетните традиции на хората в познанията и употребата на гъби трябва да вървят ръка за ръка.
Аз лично бера и консумирам гъби от вида коралки.
На есен основно видовете: Жълта коралка /Ramaria flava/ и Златножълта коралка /Ramaria aurea/.
Заедно с двата вида рижийки: червена млечница /Lactarius deliciosus/ и кървавочервена млечница/Lactarius semisanguifluus/ става прекрасна туршия.
Така или иначе, това познание съм го получил от поколението преди мен и смятам за свой свещен дълг да го съхраня, развия в рамките на моите възможности, и да го предам на следващото след мен поколение.
В частта която вероятно аз бих развил, приемам всякакви градивни мнения и критики, стига те, да са достатъчно обосновани. Склонен съм да чета дебели и тежки научни трудове, както и да анализирам практичен опит. Не приемам категорични тези, основани на количество мнения или авторитети.
Не съм много съгласен и с тезата, че българските гъбарски книги не са достатъчно добри. Приемам, че снимковия материал в тях е много лош (фактор не зависещ от авторите). В тази насока можем да обединим усилия. Класификацията се е променяла през годините. Да ги осъвременим. Някой описания са неточни, да ги коригираме.
Не приемам за панацея превод на чужда литература по темата, като меродавна.
Съмнявам се и в това, че Диплянката /Gyromitra esculenta/, в нашия климатичен пояс съдържа същото количество отровно вещество, както в същата гъба набрана в Германия. С удоволствие бих набрал и изпратил (за моя сметка) екземпляр за анализ, стига да има кой да се заинтересува.
Допускам голямо влияние на нашия микро климат, както и на специфични за България фактори от околната среда, върху цветовите нюанси и допълнителната окраска на плодните тела.
С две думи нека да си споделяме това което знаем, и да си помагаме в откриването на това което не знаем. Отговорно.
Поздрави на всички следящи и пишещи по темата.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Определено, нивото на дискусията се вдигна рязко на последните две страници!
Най-вероятно, това ще е добре за такива като мен - лаици, участници в темата.
А най-хубавото е това, че много от колегите споделят за гъбите, които ядат без да се притесняват.
Аз, лично, научих доста интересни неща.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”