Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Настройване на аванса на макарата
Модератор: Paublo_Eskobar
Настройване на аванса на макарата
Като начинаещ в мач риболова има питане относно настройване на аванса при риболов. В форума всички казват, че с еди какво си влакно вадят големи риби но това е благодарение на добре настроеният аванс на макарата. За това питам как да си настроя аванса на макара правилно ?
Re: Настройване на аванса на макарата
Ами еднозначен отговор няма. Постига се, чрез доста добър усет и тренировки. Важно е да знаеш и поведението на различните видове риба при ваденето за да можеш да реагираш максимално добре в ситуацията. За пример ще ти дам, че когато вадиш шаран трябва да си готов рибата да се обърне към брега и да тръгне към теб. В такъв случай затягаш аванса и започваш лудо обиране на влакното, като се стремиш да не позволяваш да провисне влакното, а да е изпънато. В следващия момент може да се обърне и да тръгне на вътре във водоема, като по този начин цели скъсването на влакното и не отпуснеш ли аванса на време следва почти сигурно късане. Всичко е относително и зависи и от конкретната макара и от това дали си достатъчно сигурен във влакното си и във възлите направени по линията.
Както каза колегата относително е. Аз пък знам от много стар риболовец, че аванс като се настрои за даден вид риболов, не се пипа. Пример с шарановият риболов. Там въдиците са само за шаран и друга една риба от семейството
. Аванса не се пипа, дори и да тръгне с/у теб, а се започва с едно ускорено набиране на влакното, като се стремиш да държиш пръта изправен и да оптегнеш влакното до такава степен, че при евентуален "обратен завой" на рибата да реагира аванса на макарата, а не да е стегнато, тъй като тази секунда в която опъне влакното, може да ти коства както целия монтаж, така и върха на въдицата. Когато прибираш вече "уморилата" се риба, също не се "пипа аванса". Вдигаш въдицата, прибирайки т.нар. "корем" на влакното и с навиване сваляш пръта в посока на влакното.
Получава се нещо от сорта

Говорим за третото положение на снимката. От номер 1 до номер 4 (положението на въдицата)
прибираш влакното към теб и в обратен ред 4-1 го намотаваш на макарата. След което пак така издърпваш-навиваш. В това положение дори рибата пак да "побегне" ти си с настроен аванс и няма шанс да скъса. Като спре отново теглиш-навиваш.
Това го знам от роднина, който е на възраст, а ходи от дете на риболов, сниман е по списания и вестници с трофейни риби. Не е мое мнение, но до сега имам няколко "големи" шарана в кръга на 2-4 кг. и системата работи. Шараните които съм извадил по този начин са от водоем, който не е платен и рибата си е доста дива.
Поздрави и дано съм бил полезен.

Получава се нещо от сорта

Говорим за третото положение на снимката. От номер 1 до номер 4 (положението на въдицата)
прибираш влакното към теб и в обратен ред 4-1 го намотаваш на макарата. След което пак така издърпваш-навиваш. В това положение дори рибата пак да "побегне" ти си с настроен аванс и няма шанс да скъса. Като спре отново теглиш-навиваш.
Това го знам от роднина, който е на възраст, а ходи от дете на риболов, сниман е по списания и вестници с трофейни риби. Не е мое мнение, но до сега имам няколко "големи" шарана в кръга на 2-4 кг. и системата работи. Шараните които съм извадил по този начин са от водоем, който не е платен и рибата си е доста дива.

Поздрави и дано съм бил полезен.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Нещото от сорта се получава и се отнася за спининга.Получава се нещо от сорта

Аванса се оставя леко лабав,за да поеме първоначалния напън.
После малко се натяга,щото прекаленото развиване усуква яко влакното.
Мача понеже е дълга сопа и позволява отбиването и отпускането на атаките на рибата.
Аз там съм пораснал...
- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
ами под настройване се има предвид
когато ловиш с тънко влакно и очакваш по едра риба аванса да ти е по хлабав за да не скъса влакното , но и същевременно да не е толкова хлабав че да си развива колкото си иска рибата а да има малко съпротивлвние за да я спреш и при навиване да я докараш до теб
като същото важи и за дебели влакна и още по едра закачена риба евентуално
когато ловиш с тънко влакно и очакваш по едра риба аванса да ти е по хлабав за да не скъса влакното , но и същевременно да не е толкова хлабав че да си развива колкото си иска рибата а да има малко съпротивлвние за да я спреш и при навиване да я докараш до теб

като същото важи и за дебели влакна и още по едра закачена риба евентуално

аванса се затяга до толкова че,при напън на рибата на вътре да не скъса повода а не основното влакно
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ми колега мачовия е като фидерния риболов, казвам го заради прътите, които се огъват до дръжката, аванса е важен, но при някой риби не наблягаш на него, поне така мисля.Mortimar написа:Като начинаещ в мач риболова има питане относно настройване на аванса при риболов. В форума всички казват, че с еди какво си влакно вадят големи риби но това е благодарение на добре настроеният аванс на макарата. За това питам как да си настроя аванса на макара правилно ?
С 0,16 монофил може да се извади 10кг. риба , но ако е амур, там става трудно, аванса играе доста при тази риба и трябва да си бърз. Аз ползвам макари с бърз аванс и за близо 1 секунда имам опция, да затегна или отхлабя аванса.
- krokibg
- учете се от него
Аванса на макарата се стяга толкова че когато имаш удар дори от най-бясната риба,при удара аванса да не позволи на рибата да скъса влакното.Това означава че трябва да се направи на усет,няма как да знаеш точно колко да го отпуснеш или натегнеш за да стане точно.Също така се взима в предвид че и рибата която удря да може да се самозасече.С една дума,всичко трябва да ти стане навик и като усетиш веднъж как ти работи аванса,още когато хвърлиш с няколко завъртания на врътката и придърпване на кордата за проверка как се отпуска аванса при опън,вече ставаш специалист
Само като хвана влакното и дръпна,знам колко да отпусна.За това обаче се иска да си опознаеш макарата.Всички марки работят различно

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- научил се да хвърля
За съжаление вчера точно към 20,45 часа ми удари нещо едро на свободен водоем, но понеже не бях си настроил добре аванса или поради други причини, като лошо влакно илкалпава макара-рибата се откачи и ми отнесе повода. Говоря за риболов на плувка. По мое мнение беше между кило и две кила шаранче, но не съм сигурен на 100 процента, защото не я видях. Повода беше 0,12 и при тази линия разбрах, че е доста трудно да се извади рибата. Мисля, че си настроих аванса по основното, а не по повода и това ми беше грешката. Макарата ми е китайска Мастер с 6 лагера, но вече се замислям сериозно за нещо по-добро. Ще се радвам да чуя мнението на по-опитните колеги!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
E те това точно нема как да стане.рибата се откачи и ми отнесе повода
Или се откача или къса.
Аз там съм пораснал...
- krokibg
- учете се от него

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- CERRUTI
- сериозен играч
Влакното си се обира и с доста отпуснат аванс.......А както е писал Любо аванса се наглася с ръка,като се дърпа кордата,с времето се изгражда усет колко да е хлабав.....as99 написа: За пример ще ти дам, че когато вадиш шаран трябва да си готов рибата да се обърне към брега и да тръгне към теб. В такъв случай затягаш аванса и започваш лудо обиране

- ivelin_1976
- разбира нещата
Настройвай си аванса винаги да е по-хлабав, така няма да ти късат евентуално по-едри риби и кефа при вадене е по-голям
. Но все пак всичко зависи от условията на риболов.

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

-
- разбира нещата
Най-добре е авансът да се настрои с тежест или кантарче на 2/3 от издържливостта на линията. Това ще рече да знаеш на колко килограма се къса линията (обикновено във възлите) и може да се установи опитно или да се пресметне с приблизителна точност според данните за влакната, които ползваш. Например – правиш си една линия, от основното влакно до куката (може и да не е на въдицата), закачаш куката на пазарско кантарче и с ръка дърпаш докато се скъса, като трябва да гледаш все пак на колко точно се къса. И примерно се къса на 3,6кг. Правиш си линията на въдицата, закачаш тежест 2,4кг и настройваш аванса така, че да не може да вдигне тежестта – да приплъзне. Останалата 1/3 от издържливостта на линията е за първоначалния, рязък напън на рибата. Настройката се прави според влакната, които ползваш, а не според големината на рибата или течението. Затова може и да се сметне приблизително: основното влакно издържа (по етикет) 3,6кг, поводът - 3,2кг, вирбелът (ако има) – 4,5кг. Правиш възел на куката издържащ 98% от здравината на влакното, а при вирбела – 95%. Следователно 3,2.95%=3,04кг. Настройваш на 2кг и дори и малко да сбъркаш не е проблем – и пръчката има роля в поемането на първоначалния удар, а и рибар стои зад пръчката все пак, не стойка.
Всичко това важи за отскорошен риболовец, който иска всичко да му е ясно кое как става. В действителност много малко хора го правят. Повечето действат по усет. Но за да добиеш усет може би ще изтървеш няколко трофейни риби!?
Кой знае…
Наслука!
Всичко това важи за отскорошен риболовец, който иска всичко да му е ясно кое как става. В действителност много малко хора го правят. Повечето действат по усет. Но за да добиеш усет може би ще изтървеш няколко трофейни риби!?

Наслука!
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Лао Цзи
IDA каза:
-
- разбира нещата
И да допълня, че с влакно, издържащо 3кг спокойно можеш да извадиш риба 9кг, понеже ти не я овесваш като на кантар, а просто насочваш накъде да сочи главата й. Тва е.
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Лао Цзи
IDA каза:
Лао Цзи
IDA каза: