Настройване на аванса на макарата

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Re: Настройване на аванса на макарата

Мнение от ivelin_1976 »

наблюдател написа:Най-добре е авансът да се настрои с тежест или кантарче…
Аз имам пет вида поводи и ако мисе наложи да сменя повода на водоема какво правя :?: Пак с кантарчето, тежести и т.н. и кога ще ловя :?: Колега, това не е висша математика. Условието да се правят подобни настройки са само на теория и в идеални условия, но не и на практика. Пробвай с така настроен аванс да закачиш някой амур и пак ела да си говорим, особено ако си с макара от нисък клас, там една прецизност на аванса, врътнеш позиция затегне и.......!
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Ако си направил нещата, които описах по-горе, вероятно си се сетил да провериш 5 щраквания на аванса с колко увеличават/намаляват усилието. За да бъдеш точен. Пък ако си настроил аванса ±0,2кг не е беда. Но по време на риболов аз аванс НЕ пипам. Ако ми трябва по-голямо усилие - помагам с пръста върху шпулата.

П.П. Интересно ми е ти какво предлагаш в случая с амура.
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи

IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

наблюдател написа:да провериш 5 щраквания на аванса с колко увеличават/намаляват усилието. За да бъдеш точен.
Ти убеден ли си, че това което пише като тест на влакното е самата истина, много рядко ще се случи, освен това то си старее и т.н Пак подчертавам, че тозази настройка може да се случи само при макари висок клас с перфектни аванси.
наблюдател написа:Интересно ми е ти какво предлагаш в случая с амура.
п.п.Мога да ти покажа :wink: Аз ВИНАГИ работя с по-отпуснат аванс и при нужда задържам леко шпулата.
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Приятелю, аз описах как е добре да се прави. А, ако някой НЕ ИСКА да го прави, не бива да пропагандира, че НЕ ТРЯБВА да се прави.
Със здраве!
Лао Цзи

IDA каза:
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

наблюдател написа:Приятелю, аз описах как е добре да се прави. А, ако някой НЕ ИСКА да го прави, не бива да пропагандира, че НЕ ТРЯБВА да се прави.
Със здраве!
Колега, в някакви филми се вкарваш, само дали е фантастика или ужаси жанра, не знам....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

Нямам нищо против твоите методи с грамчета и кантарчета, но не вкарвай начинаещи риболовци във матрицата. Те колегите още в началото на темата го казаха, въпрос на опит и рутина, която се постига с риболов и време а Венелин Радушев мисля, че ти го каза много добре с, което май въпросът се изчерпа :wink:
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Изчетох темата и ще ви препоръчам стандартния метод.
Стандартния метод да си настроиш аванса, т.е. добре настроен аванс (при качествена пръчка и макара и влакно със здравина, която отговаря на параметрите обозначени на пръчката) е: закачаш куката на земята или храст и пр., държиш въдицата хоризонтално на земята и започваш да я вдигаш нагоре, в момента в който върхът на въдицата се огъне в положение отвесно т.е. 90 градуса по отношение на земята, тогава аванса трябва да започне са отпуска... С две думи аванса не трябва да позволи ъгъла между дръжка и връх да намалее под 90 градуса, което може да доведе до чупене на пръта или късане на влакното...
Подчертавам това е при класна пръчка и ползването на влакно отговарящо на упоменатото на бланката. При по-обикновени пръчки и влакна ъгъла трябва да е по-голям, на усет, но добре е да се настройва "на сухо" по начина упоменат по-горе, но не и с кантарчета, грамчета и др.

Това е за спининговия риболов където не се ползват по-тънки поводи от основното влакно..., но според мен може да се ползва и за другите видове риболов на усет и проба доколко ще издържи линията.
В края на краищата, аванса трябва да е максимално затегнат за да се направи добра засечка и в същото време достатъчно отпуснат, за да не скъса рибата линията.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Vid написа:Това е за спининговия риболов където не се ползват по-тънки поводи от основното влакно..., но според мен може да се ползва и за другите видове риболов на усет и проба доколко ще издържи линията.
В края на краищата, аванса трябва да е максимално затегнат за да се направи добра засечка и в същото време достатъчно отпуснат, за да не скъса рибата линията.
Да, но само при спининга, в случейя от 3,60м. мач до 4,50м. е хеееее разликите в това колко може да е натегнат аванса са много голями, та затова всичко опира да усет към дадената техника.
Колегата е задал въпрос, който само той може да си отговори. :wink:

ПП: да ходи малко на платени да се научи.
..с други боклуци освен Шимано, не ловя;)

Изображение
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Няма филми, момчета. Някои наистина си настройват аванса предварително, някои наистина си мерят дебелината на влакното с микрометър, някои наистина си мерят дълбочината преди да хвърлят плувката, някои наистина искат да са точни.
Неприятно е когато от пост с 200 думи някой извади една единствена и се нахвърли върху колегата, като пренебрегне останалото написано. А там всъщност, в останалото написано, се съдържа и това което вие твърдите. Повтаряте моите думи, че „много малко хора го правят. Повечето действат по усет”.
И, момчета, с какво вашите постове допринесоха за това Mortimar „Като начинаещ в мач риболова...как да си настроя аванса на макара правилно ?” По усет? Поставете се на негово място! Все едно сте при, да речем ковач, и го питате колко трябва да е горещо желязото и колко да се държи във водата за да се закали? И той ви отговаря „Ами то се усеща.” :wink:
Приканвам ви да напишете нещо на Mortimar, не на мен. Темата е негова, а ние я оспамихме в спор за грамчета и кантарчета.
Лао Цзи

IDA каза:
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

as99 написа:Ами еднозначен отговор няма. Постига се, чрез доста добър усет и тренировки. Важно е да знаеш и поведението на различните видове риба при ваденето за да можеш да реагираш максимално добре в ситуацията.
По ясно, кратко и точно здраве му кажи :wink: Всеки друг коментар е излишен.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

наблюдател написа:Няма филми, момчета. Някои наистина си настройват аванса предварително, някои наистина си мерят дебелината на влакното с микрометър, някои наистина си мерят дълбочината преди да хвърлят плувката, някои наистина искат да са точни.
Неприятно е когато от пост с 200 думи някой извади една единствена и се нахвърли върху колегата, като пренебрегне останалото написано. А там всъщност, в останалото написано, се съдържа и това което вие твърдите. Повтаряте моите думи, че „много малко хора го правят. Повечето действат по усет”.
И, момчета, с какво вашите постове допринесоха за това Mortimar „Като начинаещ в мач риболова...как да си настроя аванса на макара правилно ?” По усет? Поставете се на негово място! Все едно сте при, да речем ковач, и го питате колко трябва да е горещо желязото и колко да се държи във водата за да се закали? И той ви отговаря „Ами то се усеща.” :wink:
Приканвам ви да напишете нещо на Mortimar, не на мен. Темата е негова, а ние я оспамихме в спор за грамчета и кантарчета.
Даже и дълбочината си мериш?! :lol: Дай по-сериозно! Отговор по темата дадоха доста хора, какво повече можем да дискутираме по нея. Няма еднозначен отговор, няма универсално решение. Колко дълъг повод да оставя, колко грама плувка да ползвам?
Работата на аванса не спира до опазване целоста на линията, особенно с по твърд прът.
Лично аз, без да го натрапвам на никого, играя с аванса постоянно, вадейки всяка по-едра риба. Да си регулираш аванса с кантар, веднъж на един или няколко излета...... не мога да намеря определение, което не би те засегнало.
Търсиш под вола теле, това имах впредвид с "вкарваш се в филми". Някои неща просто не могат да бъдат принизени до елементарна аритметика.
Поздрави!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Mortimar
новобранец
новобранец

Мнение от Mortimar »

Благодаря на всички отзовали се. Вярно, че за всеки един въпрос има много отговори но според мен да каже на начинаещ в някоя област / независимо каква/ да работи по усет е малко несериозно. Усета се постига със знание и рутина на работа / които аз нямам за това питам :)/ . За това всеки си казва мнението и начина на настройване и работа . И такива като мен да си преценяват как да подходят :)
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

Mortimar написа: Усета се постига със знание и рутина на работа / които аз нямам
Затова газ към гьола и хващай риби :D
п.п. Има техники при риболова, на които никой не може да те научи, а посто се постигат с рутина. Пробвай да пуснеш една тема от рода на - как да захранвам точно с прашка и др. и ще видиш какъв ще бъде отговора. Такава техника е именно настройването на аванса, но в това след време сам ще се убедиш. Много успехи в риболова :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”