Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Полов диморфизъм при рибите
Модератор: emo vasilev
Полов диморфизъм при рибите
Здравейте колеги! Прочитайки един от многото форумни дебати между привърженици на рилийза на уловената риба и тези на обратния фронт, за пореден път ме обземат смесени чувства. Спортния дух в риболова си е световна тенденция и трябва да преобладава в нашите излети, но от друга страна си е и природно и законосъобразно човек да прибере част от улова си. За да не се отдалечавам повече - Как се различават отделните видове риби по пол и няма ли да окаже поне малко положително въздействие върху рибната популация, ако прибираме само мъжките екземпляри(Поне от по-редките риби). Както е казал народа - " на двайсе кокошки и един петел стига". Затова , ако някой има информация по темата, нека пише. Ако не друго, поне ще се пообразоваме. Поздрави.
-
- разбира нещата
Re: Полов диморфизъм при рибите
Много голяма част от рибите след като хвърлят хайвера мъжките се грижат и го пазят , така , че идеята ти не е уместна.
Съгласен съм!kaloyan Mladenov написа:Много голяма част от рибите след като хвърлят хайвера мъжките се грижат и го пазят , така , че идеята ти не е уместна.
Най-голямата риба е изпуснатата

- begleca_sv
- кандидат преподавател
е то ако трябва да пускам рибата след като сам се мъчил да я търся по реката трябва се празен ли да се пребирам ква е фаидата тогава и без тва по Дунава и Янтра рекордно големи риби не сам хващал мрежарите ги обират тях .......... та мисулта ми е че обикновениа рибар едва ли ще навреди на популациата поне на тези 2 реки затова не пускам рибата обратно а виновни са законните мрежари отделно така и бомбите по дунав мутрите .......
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Прав си и ти, но повярвай ми- те най-вероятно мислят като теб
[quote="begleca_sv"]е то ако трябва да пускам рибата след като сам се мъчил да я търся по реката трябва се празен ли да се пребирам ква е фаидата тогава и без тва по Дунава и Янтра рекордно големи риби не сам хващал мрежарите ги обират тях .......... та мисулта ми е че обикновениа рибар едва ли ще навреди на популациата поне на тези 2 реки затова не пускам рибата обратно а виновни са законните мрежари отделно така и бомбите по дунав мутрите .......[/quo
Човешката лакомия ще доведе до там, че след време и малки риби няма да има по водоемите. Удоволствието от риболова не се измерва с количеството изядена риба...аз съм за частичния рилийз...най-малките ги пускам да пораснат, а най-големите, след снимка отново във водата, за да има възможност и друг колега да изпита удоволствието от вадене на трофейна риба.
Човешката лакомия ще доведе до там, че след време и малки риби няма да има по водоемите. Удоволствието от риболова не се измерва с количеството изядена риба...аз съм за частичния рилийз...най-малките ги пускам да пораснат, а най-големите, след снимка отново във водата, за да има възможност и друг колега да изпита удоволствието от вадене на трофейна риба.
- jean11
- вече хвърля и на тежко
Значи да разбирам така:Като уловя на Янтра 3 кефала(то долу горе по толкова се ловят),с най-големия да се снимам и да го пусна с най-малкия който трябва да порасне.СРЕДНИЯ ЩЕ ВЗЕМА!И ТАКА ВСЕ СРЕДНИЯ ЗА МЕН 

Дърпай и не му отпускай!
- jorro11
- ще става разбирач
При много видове половия диморфизъм се наблюдава предимно около разможителния сезон(малко преди и малко след това).През останалото време трудно се отличават мъжки и женски(при пъстървите разликата е ясна де).Само незнам ако трябва да вземеш мъжка каракуда колко излета трябва да направиш за нея....горе-долу цял живот има да я чакашstivanoff написа:Как се различават отделните видове риби по пол и няма ли да окаже поне малко положително въздействие върху рибната популация, ако прибираме само мъжките екземпляри

п.п.Аз също мисля ,че от по ценните видове(визирам пъстървите най-вече) прибирането на рибите трябва да бъде сведено до минимум.
jean11 написа:Значи да разбирам така:Като уловя на Янтра 3 кефала(то долу горе по толкова се ловят),с най-големия да се снимам и да го пусна с най-малкия който трябва да порасне.СРЕДНИЯ ЩЕ ВЗЕМА!И ТАКА ВСЕ СРЕДНИЯ ЗА МЕН

- jean11
- вече хвърля и на тежко
Опитах се да се пошегувам.Аз също съм против "месарите" в риболова.Но пък се дразня и от прекаленото позьорство на някой колеги с релийза.Истината както винаги пак е посредата
Хайде живи и здрави

Хайде живи и здрави

Дърпай и не му отпускай!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Правилно си разбрал,дет се вика:jean11 написа:Значи да разбирам така:Като уловя на Янтра 3 кефала(то долу горе по толкова се ловят),с най-големия да се снимам и да го пусна с най-малкия който трябва да порасне.СРЕДНИЯ ЩЕ ВЗЕМА!И ТАКА ВСЕ СРЕДНИЯ ЗА МЕН
-На работата-лекото,на ляба -мекото.

Сридата

Па нали не си капо

Аз там съм пораснал...
Прав е колегата, който твърди, че при повечето риби половите разлики личат най-добре през размножителния период. Това се вижда добре при пъстърви, сьомги, платики, щуки и други видове.
В една предишна тема за линовете обещах да ви пусна снимки за половия диморфизъм при тази интересна и рядка риба. Ще го направя обаче в сегашната тема на колегата, защото повдига интересни въпроси и размисли.
Ето ви малък женски лин.

Вижда се, че коремните плавници са по-светли, не така овални и не надминават линията на аналния отвор.
Ето и малък мъжки лин. При него плавниците са по-наситени на цвят, с добре изразен овал и по-голям относителен размер и надминават мислената линия на аналния отвор. Изобщо цветовете му са по-ярки.

Защо Господ ги е сътворил така, само той си знае. А това дали някой ще яде или не това, което си е уловил е вече съвсем друга музика. В живота си сигурно съм изял няколко тона риба без никакви угризения на съвестта, но такива дребосъци като на горните снимки винаги ги пускам. Става дума за видове като лин, шаран, щука, а не за уклеи например.
В една предишна тема за линовете обещах да ви пусна снимки за половия диморфизъм при тази интересна и рядка риба. Ще го направя обаче в сегашната тема на колегата, защото повдига интересни въпроси и размисли.
Ето ви малък женски лин.

Вижда се, че коремните плавници са по-светли, не така овални и не надминават линията на аналния отвор.
Ето и малък мъжки лин. При него плавниците са по-наситени на цвят, с добре изразен овал и по-голям относителен размер и надминават мислената линия на аналния отвор. Изобщо цветовете му са по-ярки.

Защо Господ ги е сътворил така, само той си знае. А това дали някой ще яде или не това, което си е уловил е вече съвсем друга музика. В живота си сигурно съм изял няколко тона риба без никакви угризения на съвестта, но такива дребосъци като на горните снимки винаги ги пускам. Става дума за видове като лин, шаран, щука, а не за уклеи например.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Имам много добър приятел рибар,който замина за САЩ с работна виза.Когато тръгнал там за риба отишъл до разнимагазини за билет или там нещо подобно,за да няма проблеми със закона.В магазина му дали линийка сгъваема,като дървен метър на нея имало написани всички риби,които се срещат в региона им.Интересното е че риба може да вземеш на определен размер.Ако е под размера написан на линийката НЕ,ако е над размера също НЕ.Знаете,че глобите са солидни там.Така,че колегата дето е писал за средния е познал.Незнам дали само в този щат е така де.

Където качеството е от значение!
-
- и господ не е толокова добър
Да вземем да избием повечето мъже, то и един е достатъчен да прави лапитии
За нашия регион аз се наемам

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не си търсете оправдания да прибирате рибата. Както е писал колегата по-горе повечето мъжки видове пазят хайвера си и колкото е по-богат генофонда на даден вид толкова по-стабилна е популацията му.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation