Риболов на бабушка - кога да засичаме?

Модератор: Paublo_Eskobar

icelame
новобранец
новобранец

Риболов на бабушка - кога да засичаме?

Мнение от icelame »

Здравейте, днеска бях на Долни Богров. Пристигнах към обяд, от тогава нататъка никакво пипане, нито аз нито колегите в съседство. Всички си тръгнаха само аз останах :) ... Успях да намеря накаква дупка явно която беше с диаметър не повече от 1 метър, и само там къвеше. Дълбочината беше около 5 метра, мача ми е 3,90. Кълванетата в повечето случай бяха директно потапяне, само някой бяха леко подърпване и след това веднага потапяне.
Стръвта беше жито, куката 12. Гледах да засичам мигновенно след потапянето, но почти нямах засякана риба, изчаквах 2-3 сек. засичам и пак нищо. Линията ми е перфектно изпъната, а за сичанията гледам да ги правя рязки и дълги. Стръвта ли не слагам правилно, в куките ли е проблема немога да си го обесня.

Някой може ли да ми каже къде бъркам, защотото не е номерно да извадя толкова малко риба :)
kRaikkonen
разбира нещата
разбира нещата

Re: Риболов на бабушка - кога да засичаме?

Мнение от kRaikkonen »

Първото нещо, което се сетих е куката..... трябваше да пробваш с по-малка.
Още повече, че ако рибките са били малки ии тегаво става с 12-ка .
Нека по опитните дадат мнение.
Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Най-вероятно,проблемите са и в размера и формата на куката,а така и в самото житно зърно.Още ме напушва смях,като си спомня преди 3 години на Велека как се чудех,защо не мога да засека на жито кьорава риба,докато на бял червей хващах и четири сантиметрови рибета :)
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Най-вероятно куката.14 май е по- добре.Аз закачвам житото като го пробождам показвам върха на куката и след това връщам обратно(скривам го).
И пример само че, с платика.Повдига уставно,плувката ляга цялата ,броя до 6 и засичам-куката в джуката.Малко да избързам и без риба.Цяло лято се лови така само в един участък от монтанския язовир.
Дано съм бил полезен! :D
Риболовът не е слука,а наука!
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

Най вероятно ,проблема е в дължината на повода.Когато имаш много гелета,дължината на повода трябва да се увеличи.Не без значение ,е и големината на куката,но това зависи от големината на рибите.Ако са с размер около педя и по големи,на кука -12 слагай по две жита,а по едно житце ,на кука-14.При закачане ,изтегляй житото към лопатката на куката,така ще имаш по рядко кълване,но по често закачени риби.И накрая ако нишо не помага,сменяй житото с бял и или торен червей,тесто или вердевас.Успех !
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

Здравей колега. Най- вероятно е от размера на куката. А въпроса със засечката, то това му е интересното на риболова. Да се ориентираме, в твоя случай можеби е трябвало да намалиш размера на куката на 16 или 14, зависи от модела. И да изчакваш хубавите, плавни кълванета.
Аз от скоро ползвам ето тази форма за мач и съм страшно доволен. Това е тубертини 18 серия.
Изображение
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
icelame
новобранец
новобранец

Мнение от icelame »

Аз си го обеснявам най-вече с формата на куката. Тъй като житото го слагах повсякакъв възможен начин, но то най-често си заставаше както си иска :)
Ползвах тези Изображение Само че 12ти номер.

Вчера малко четох по темата, и сякаш куките за царевица и жито трябва да са с по широка извивка и самия връх да е закривен настрани като куките за косъм :)

Значи едва ли е било от момента на засичането? Малко ми е странно с такива малки разлики в куките да има такава разлика в закачането на рибките :)
HANI
новобранец
новобранец

Мнение от HANI »

Здравей колега. Това, което колегите са описали по -горе, може би е причината за толкова много гайлета. Варианта е бил на място да пробваш размера и вида на куката, но според мен на петното (в дупката) освен риби е имало и раци, които са ти давали индикации за кълване. Това бързо потапяне и после нищо ми е до болка познато, но пък по някое време все би трябвало да закачиш разбойника :) .

Успех следващия път.
НАСЛУКА!!!!!!
Аватар
GoriLLaz
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от GoriLLaz »

За мен и моя мач и за бабките на торен и бял само с тези куки, много остри, сравнително меки при закачки се изправят лесно без да се къса повода:

Изображение

:drinkers:
Хващайте и ловете, ама повече отколкото можете да изядете не носете!
От десет риби осем върни, за да има следващият път пак какво да се лови.
:fishing1:
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Всчки са прави, най-вероятно е от куката или житото. Ако е прекалено твърдо зърното се получава точно това, което си описал.
А може и да е от кълването, често когато кълве рязко и отсечено се получават фитки. Специално при бабите, ако беше пуснал няколко см. по-дълбоко кълването щеше да стане по-спокойно, а тогава вече е лесно :D
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

Аз обаче ще ти кажа друго.
Значи много зависи от размера на бабите.
Преди няколко дена ходих на излет за каракуда.
По принцип там излизат и прилични бабушки ,но за около 2 часа на петното се завъртяха такива с около 10-14 см. размер.
Значи за около 50-60 засичания успях да хвана от тях едва две. Потяпят ваглера мигновенно и до там. Засичам и ...нъцки.
Спрях храненето за около 30 минути и тези ''чудовища'' изчезнаха.
След това нещата се нормализираха.Каракудата отново се докопваше до стръвта и почти нямах празно.
Улових и 10-20 баби с приличен размер ,като ефективноста при тях ми беше почти 100%
Така че размерът и формата на куката е важен разбира се ,но също така е много важно с каква риба си имаш работа.
Като разбира се има и зависимост каква стръв се използва при различните вариянти куки.
Златно правило при мен при бабушки - задържи ли се плувката в различно от нормалното си положение за повече от секунда- засичам.
От тук нататък всичко е тактика и импровизация.
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”