Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

JULY MORNING
JULY MORNING
Oт поне 20 години се каня да си устроя „July morning”, нo все нещо не се получава. Май напрегнато живея... кога излетя това време
.. Такива мисли ми върти в главата дежурната предриболовна безсъница в нощта на 30 юни срещу 1юли т.г. Предриболовна, защото изгрева на язовир Искър, от последния ми юнски излет провокира твърдото ми решение- на Първи юли съм на „July morning” с приятели на язовира - рок и риба
От всичките ми мераци, риболова и рока се оказаха най- устойчиви
.Леко съм позаспал , когато вратите и прозорците сякаш оживяха и злобно се разтракаха. Скачам да овладявам положението, затварям наред, поглеждам навън и първоначално помислих, че сме първи март, а не първи юли
.Мощен вятър, остър дъжд и студ
. Май ще посрещаме, не July morning, а Stormbringer (Буреносец)– сещам се за едноименния хит на Deep Purple. „Дано другите не се откажат.., то спането явно няма да го бъде, вече е 03.30 , я да се гмуркам в бурята”- мисля си догато тихо се изсулвам от къщи. Минавам покрай колата на Кърцата, и отвътре нещо се размърда: ” Мислех, че ще се откажеш…”- отбелязва недоверието си Кърцата...
Новороденият му наследник, вероятно също е имал предриболовна треска, оревал е околността и е прогонил тати Кърца да дреме и да чака в колата. Тръгваме с двете коли, защото плановете на Кърцата за днешния риболов са по- краткосрочни от моите.Звънвам на Иван- ако се е отказал поне да го събудя
. Не само, че не се е отказал, но вече е в колата, като даже е навил и жена си да тръгне с него
. Събрахме се
! – На OMV-то на Горубляне за по бързо кафе и газ в нощта към заветната цел!
Някъде след Щърка сякаш попадаме в друг климатичен пояс- тихо, свежо, тъмнината леко се пропуква. Пропуква се, ама направо си е тъмно, слагам начелника, за да оцеля пътеката и пак не успявам на 100%.

Кърцата си сръбва кафенцето на брега в мрака, а междувременно всеки вади пликове с какви ли не захранки и добавки и започва трескаво бъркане и пребъркване. Иван и Кърцата водят ожесточен теологичен спор ”За и против хляба в захранката”
. На диаметрално противоположни позиции са, но все пак трохите на 2-3 хляба се включиха в рецептата .Захранваме, разпъваме основните оръжия- аз и Иван директните, а Кърцата -всеприложимото си боло.

И тогава някой забеляза изгрева
Величествено
Иван подгря атмосферата с великото парче на Uriah heep и се изкефихме максимално!Да живее рока и лятото!

Когато хипарските ни страсти позатихнаха, се разгоряха рибарските.
Токущо хвърлил въдицата си, Кърцата засече късо и кордата му започна да чертае дълги диаграми върху иделно гладката повърхност на водата. Болото е сгънато максимално, физиономията му изразява доволство и не след дълго търкулна това тавище в кепа си
„Леле, ако сме ги събрали всичките такива-а!”
- настървихме се вкупом. …. Разплацикахме ли се повече, случайна ли беше тази , но серия от подобни тави не направихме. За компенсация, 300- 700 грамовите платики си взимаха редовно , но мноого плахо. Изтекоха ни очите по едва забележимите отклонения на плувките.В едно затишие между сериите разпънах фидера на къс повод и пуканка- идея заимствана от любезни съфорумци. Не след дълго пръчката се разтресе, засечка и …приятна тежест. В плиткажа видях гигантска( поне така ми се стори) каракуда, която се откачи и ми махна с опашка за сбогом в момента когато посегнах за кепа.Трескаво зареждам фидера отново и си разсъждавам наум, защо и каракудата вече стана рядка риба? По метода на Бен Търпин –разногледия, с едното око следя плувката, а с другото върха на фидера
. Активността на рибата е голяма , Кърцата и Иван скубят прилични платики със завидно темпо. Фидера отново се разтресе – засечка и пак тежко, но някак си по -мързеливо тежко.

Чух позабравената мелодия на аванса и въпреки, че нямах съмнение, че е платика , бях приятно изненадан когато блесна в плиткажа и изпълни обема на кепа.

А забележителното на тази снимка не е ,че съм хванал голяма риба, а пълното отсъствие, незаинтересованост и непричастност на Кърцата към паметното събитие
.С фидера повече успехи нямах
- пуканките много често падаха от куката( N12), не съм сигурен , че действам правилно, ще съм благодарен на пояснителни ЛС от майстори- фидеристи. Към 8 часа дойдоха още двама колеги от квотата на Иван, които заложиха на дънния риболов и бързо заковаха каракуда-килограмка. Малко след тях пристигна и Валери-1 от моята приятелска квота.По метода „проба- грешка ’’той изпробва всички възможни начини по които не може да се хване риба, така че следващия път ще ги разкърти
.

Но какво се случва вляво от мен? Кърцата е влезнал в някаква бясна серия и зеленото му боло е перманентно в дъговидна форма. Някак си успява да отсее дребосъка и под 300 грамки не пада. Подсказа ми тайната на успеха:”Кастерите!” Подпуках ги и аз
. Иван също скубе, но грозен звук прекъсна устрема му
Подозренията му, че осмицата е напукана и е с преброено време се оказаха верни- при поредната засечка второто коляно след дръжката изтрещя..
И той премина на боло.
В разгара на платиченото шоу, откъм широкото на язовира с омразното за всеки рибар виене влетя скутер теглещ някакъв червенокос скиор и подобни на него тинейджъри- чужденци по седалките Първоначално помислиха, че възгласите от брега са поздравления за "добре дошли' и възхита от скиорските им умения, защото дружески ни помахаха, а скиора започна да прави врътки, чупки и скокчета. Скоро обаче осъзнаха, че поздравите са адресирани до майките им
и дали защото им хареса или напротив, скъсиха разстоянието до брега
. Яки вълни обърнаха живарници, кепове, стойки и сложиха временно край на риболова
. С приближаването си, обаче, скутера влезе в обсега на прашките ни и мощен преграден огън го принуди с мръсна газ и клаксон да заеме средата на залива
. И така поне 2 часа до обяд, кратка почивка и още толкова след обяд. Направо се чудя как някой полудял военен пенсионер , все още не е свалил с пистолета си случаен нахалник от скутера, но ако не се вразумят или не забранят влизането на скутери в заливите, гаранция, че ще се случи .

Кърцата така и така си имаше работа, събра си багажа към 11 часа, задели няколко парчета за тъщата, релийзна останалите и се омете.
Риболова продължи с променливо темпо. Спряхме да се дразним от скутера, приехме го като част от пейзажа, дори спряхме да ги псуваме.Денят си минаваше в закачки, смешки, бъзици, биричка и кратки превалявания
Когато платиките се отдръпваха хващахме инцидентни баби, кленчета, костури, уклей, Иван заби един скобар
. На дънато потегли една сулка, друга се заби в закачка и скъса.
Привечер дойде и Валери-2, пак от моята приятелска квота. Тръгнал човекът на рожден ден на Боровец, но слезе с едно боло уж да ни види и поостана за час, скубна 5-6 платики както си беше с банкетските дрехи, обяви че искрено ни завижада и замина да се мъчи на банкета
Към 19 часа най-накрая захранката свърши и кълването спря. Настройвахме се за тръгване, чакахме „затварянето”, когато Валери-1 измъкна отнякъде към 200 гр. бели. С прашките наситихме пространството около плувките с гадинките и се започна финалната серия за „голямото затваряне” докъм 19.30 до пълното изчерпване на стръв и захранка.Супер кеф!

След задължителната оборка, изчистихме по 5-6 риби на място, а останалите релийзнахме.
Качихме багажа до колите и се върнахме да се полюбуваме на залеза, за чието представление слънцето отново изплува от облаците.

"Трябва някой да възпее и July evening" говоря си сам и си слушам рок в колата по пътя към София, щастливо уморен
Ще се върнем!!

Някъде след Щърка сякаш попадаме в друг климатичен пояс- тихо, свежо, тъмнината леко се пропуква. Пропуква се, ама направо си е тъмно, слагам начелника, за да оцеля пътеката и пак не успявам на 100%.

Кърцата си сръбва кафенцето на брега в мрака, а междувременно всеки вади пликове с какви ли не захранки и добавки и започва трескаво бъркане и пребъркване. Иван и Кърцата водят ожесточен теологичен спор ”За и против хляба в захранката”

И тогава някой забеляза изгрева

Иван подгря атмосферата с великото парче на Uriah heep и се изкефихме максимално!Да живее рока и лятото!

Когато хипарските ни страсти позатихнаха, се разгоряха рибарските.

Токущо хвърлил въдицата си, Кърцата засече късо и кордата му започна да чертае дълги диаграми върху иделно гладката повърхност на водата. Болото е сгънато максимално, физиономията му изразява доволство и не след дълго търкулна това тавище в кепа си

Чух позабравената мелодия на аванса и въпреки, че нямах съмнение, че е платика , бях приятно изненадан когато блесна в плиткажа и изпълни обема на кепа.

А забележителното на тази снимка не е ,че съм хванал голяма риба, а пълното отсъствие, незаинтересованост и непричастност на Кърцата към паметното събитие

Но какво се случва вляво от мен? Кърцата е влезнал в някаква бясна серия и зеленото му боло е перманентно в дъговидна форма. Някак си успява да отсее дребосъка и под 300 грамки не пада. Подсказа ми тайната на успеха:”Кастерите!” Подпуках ги и аз

В разгара на платиченото шоу, откъм широкото на язовира с омразното за всеки рибар виене влетя скутер теглещ някакъв червенокос скиор и подобни на него тинейджъри- чужденци по седалките Първоначално помислиха, че възгласите от брега са поздравления за "добре дошли' и възхита от скиорските им умения, защото дружески ни помахаха, а скиора започна да прави врътки, чупки и скокчета. Скоро обаче осъзнаха, че поздравите са адресирани до майките им

Кърцата така и така си имаше работа, събра си багажа към 11 часа, задели няколко парчета за тъщата, релийзна останалите и се омете.
Риболова продължи с променливо темпо. Спряхме да се дразним от скутера, приехме го като част от пейзажа, дори спряхме да ги псуваме.Денят си минаваше в закачки, смешки, бъзици, биричка и кратки превалявания

Привечер дойде и Валери-2, пак от моята приятелска квота. Тръгнал човекът на рожден ден на Боровец, но слезе с едно боло уж да ни види и поостана за час, скубна 5-6 платики както си беше с банкетските дрехи, обяви че искрено ни завижада и замина да се мъчи на банкета

Към 19 часа най-накрая захранката свърши и кълването спря. Настройвахме се за тръгване, чакахме „затварянето”, когато Валери-1 измъкна отнякъде към 200 гр. бели. С прашките наситихме пространството около плувките с гадинките и се започна финалната серия за „голямото затваряне” докъм 19.30 до пълното изчерпване на стръв и захранка.Супер кеф!

След задължителната оборка, изчистихме по 5-6 риби на място, а останалите релийзнахме.

Качихме багажа до колите и се върнахме да се полюбуваме на залеза, за чието представление слънцето отново изплува от облаците.

"Трябва някой да възпее и July evening" говоря си сам и си слушам рок в колата по пътя към София, щастливо уморен

Ще се върнем!!
Последно промяна от naskobo на Чет Юли 07, 2011 8:18 am, променено общо 1 път.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- Petar Nedev
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: JULY MORNING
Колега,пробвал ли си да пишеш? Смятам че имаш повече талант от 80% от авторите които съм чел. Супер бригада и страхотен риболов сте направили. Еваларка.
- d_bozhkov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Супер репортаж.
Конкурираш Кърцата не само в репортажа , но и в рибохващането

Конкурираш Кърцата не само в репортажа , но и в рибохващането

Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
Страхотен разказ, за един страхотен риболов!
Поздравления!

Поздравления!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Достави ми удоволствие,разказ,риболов,релийз и снимки.Действай все така.
- jasonsmith
- разбира нещата
Евалата Насе, страхотен риболов. Значи наистина климата на язовира е съвсем различен от софийския - тука студ, вятър, а там - приятно..
Пуканките май наистина действат, да не повярваш
Пуканките май наистина действат, да не повярваш

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Наско,
Чудесен разказ.
Да храниш, да ловиш, че и да снимаш през цялото време - иска се доста усилия!
А накрая да ни го разкажеш
!
Чудесен разказ.
Да храниш, да ловиш, че и да снимаш през цялото време - иска се доста усилия!
А накрая да ни го разкажеш

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
А казват че няма платика на Искъра, глупости които се испариха за някой след този добър репортаж, браво колеги.
Една история за големите платики;
Случисе през началото на 90-те, ловя си аз платички на бял в бурканче от лекарства и за капачка плат вързан с ластик, разлиствам вестници с добри торни, на пружина с качамак и кюспе и така докато не ми свърш стръвта по-рано от нормалното, направо фатал килинг демич от секаде. Бре гледам колеги на сам натам няма, мястото е "Бункера" бряг с километри ама само един колега по-близо, местен с колело "Украйна" и две чешки дънрки, досущ като мойте. Какво да правя отивам и викам, колега малко бели, торни да дадеш, а той вика аз не ловя тука на жива стръв, тука на Искара само на кус-кус, хляб и кюспе на пружината и запомни само след обяд, викам да бе и кво си хванал, показа човека един телен живарник от средните , пълен почти със черни дърти платики .
Та месния дядка ми помогна с половин щепа кус-кус и не е за вярване, наистина калвът предимно голями, на 30/40 минути по една две от 4/500г на горе, много странно.
След час дядката си тръгна и мина покрай мен, явно е от Злокучане в тази посока, питах го някви тактики, чалъми абе каза човека, но на тръгване каза
, момче ако някога ти свърши кус-куса сложи стариопор.
Викам ще пробвам някога, та и на стариопор също е вариант, както пуканката, но най-големите платики са ми на земен и на кус-кус.
Една история за големите платики;
Случисе през началото на 90-те, ловя си аз платички на бял в бурканче от лекарства и за капачка плат вързан с ластик, разлиствам вестници с добри торни, на пружина с качамак и кюспе и така докато не ми свърш стръвта по-рано от нормалното, направо фатал килинг демич от секаде. Бре гледам колеги на сам натам няма, мястото е "Бункера" бряг с километри ама само един колега по-близо, местен с колело "Украйна" и две чешки дънрки, досущ като мойте. Какво да правя отивам и викам, колега малко бели, торни да дадеш, а той вика аз не ловя тука на жива стръв, тука на Искара само на кус-кус, хляб и кюспе на пружината и запомни само след обяд, викам да бе и кво си хванал, показа човека един телен живарник от средните , пълен почти със черни дърти платики .

Та месния дядка ми помогна с половин щепа кус-кус и не е за вярване, наистина калвът предимно голями, на 30/40 минути по една две от 4/500г на горе, много странно.
След час дядката си тръгна и мина покрай мен, явно е от Злокучане в тази посока, питах го някви тактики, чалъми абе каза човека, но на тръгване каза

Викам ще пробвам някога, та и на стариопор също е вариант, както пуканката, но най-големите платики са ми на земен и на кус-кус.

-
- разбира нещата
Поздравления за репортажа и риболова!
Имаш въпроси за пуканките,питай...
Миналата година на откриването на Шипока,на пуканка ми клъвна някакъв дзвер,скъса ми плетено влакно 0,07
Преди 5-6 години,старец-разбойник ме светна за тази стръв,точно на яз.Искър,мястото беше Калния Нос. Ловеше само големи!
Оттогава съм я изпробвал на много водоеми и реки,навсякъде е безотказна!
Имаш въпроси за пуканките,питай...
Миналата година на откриването на Шипока,на пуканка ми клъвна някакъв дзвер,скъса ми плетено влакно 0,07

Преди 5-6 години,старец-разбойник ме светна за тази стръв,точно на яз.Искър,мястото беше Калния Нос. Ловеше само големи!
Оттогава съм я изпробвал на много водоеми и реки,навсякъде е безотказна!
Сега се връщам от риболов и пак ми се ходи!!!
- begleca_sv
- кандидат преподавател
колеги браво за излета и ме извинете че пиша тук по моя въпрос но кажете някои добър държавен язовир в северна Българиа за които има добри отзиви и вузможно ли е приспиването там с палатки за няколк одена 

Обичам природата, но не само на картинка !!!

- pacho109
- сериозен играч
Старите рокаджии са класа 

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Браво! Истинско удоволствие бе да споделя този излет с вас пък било то и само виртуално!
Rock On!

Rock On!

Хвани пусни, за да можем и в България да ловим свестни риби!!!!
-
- разбира нещата
begleca_sv написа:колеги браво за излета и ме извинете че пиша тук по моя въпрос но кажете някои добър държавен язовир в северна Българиа за които има добри отзиви и вузможно ли е приспиването там с палатки за няколк одена
яз.Огоста яз.Стамболийски яз.Тича
зависи къде по-точно в северна България..???
Сега се връщам от риболов и пак ми се ходи!!!