Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Съхраняване на пиавици
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Съхраняване на пиавици
Колеги, знае ли някой как се съхраняват пиавици. Пробвах различни варианти и все умират за няколко дена. Сигурно има начин да се съхраняват, защото в медицината все още ги ползват.
Направих успешен излет - не загубих нито една пръчка 

-
- вече хвърля и на тежко
Re: Съхраняване на пиавици
В един буркан с вода и в хладилника 

Пф... не знам какво им правиш, че да ги умориш за няколко дена
Дето има една приказка "паразитите умират трудно" си е много вярна. Аз лично ги съхранявам в едно шише 2-3 литра пълно повече от половината с вода. Над водата правя малки дупки с пирон да влиза въздух, затварям капачката и го оставям някъде на сянка. Веднъж дори ги бях забравил и ги намерих чак след месец ... нищо им нямаше на гадовете. Ако им сменяш водата може и да те надживеят
Пробвай го 

Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Във вода също ми умряха и един колега каза, че се били удавили, защото не живеели постоянно във водата. Сега ми идва на ум, че налях вода в буркана от чешмата, а тя понякога е много хлорна. Освен това не бях направил дупки на капачката за въздух. Сега ще пробвам пак по твоя съвет. Най- големите кефали съм ловил на пиавица. Рекордът ми е 800 гр. Според вас до какво тегло може да стигне клена по нашите реки?

Е.. ти как искаш нещо да живее без кислород
Основните елементи за съществуването на каквито и да е организми е вода и кислород
Иначе за клена от преди 20 години е имало и парчета по 5 кг.. сега обаче колко са останали..

Иначе за клена от преди 20 години е имало и парчета по 5 кг.. сега обаче колко са останали..
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Зависи от водоема,моят личен рекорд на Марица е 3.800кг,лично съм виждал уловен на реката пред мене 5.600кг,като и в двата случая стръвта беше около 10см риба.Обикновено кефали с тегло над 2кг кълват само на жаба и риба.
валатът не най-лошото нещо на света
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Пък аз се хваля с моите 800 гр.
Не мога да си представя 5 кг. кефал, как изглежда такова животно. На р.Янтра, където ловя, не вярвам да има толкова големи.

- kapsula
- вече хвърля и на тежко
Аз моите ги съхранявам в пластмасова кутия от сирене, надупчена отгоре. Вътре слагаш мокър парцал и си готов. Живеят с месеци независимо от температурата стига да са на сянка.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Благодаря на всички за съветите. Разбрах, че не е проблем съхраняването на пиавиците, аз съм ги уморил като не съм направил дупки за въздух. Ако не искате да затворим темата пишете дали сте използвали изкуствени пиавици и как се лови с тях.

Пиявиците след събирането ги слагам в пласмасова кофичка (от латекс - мисля, че е 5 литра). Кофичката е с надупчен капак - да влиза въздух, вода сипвам грубо - 1/3-та. Първите няколко дни сменям водата възможно най-често, обръщам я надолу с капака - докато изтече водата и сипвам пак 1/3-та. Това го правя докато спрат да пускат мътилка. Кото почна да изливам само бистра водичка ги слагам в буркани с винтови капачки - пак надупчени - вода 2-3 пръста от дъното. Бурканите държа най-отдолу в хладилника и повече не се занимавам с тях! Трайност - ми докато свършат - но са изкарвали и до есента т.е. 3-4 месеца. Може би ще изкарат и повече, но всяко нещо си има край.
А как се събират тия твари?
Аз ги събирам - пролет след наводненията - под камъни, найлони и др. подобни край реката! Лошото е, че таз пролет нямаше наводнения - няма и пиявиции!