САФРИД 2011

Модератори: emo vasilev, alekst

Заключено
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: САФРИД 2011

Мнение от Borkata »

и аз бях вчера над вечер на Германката с колегата Ванко но нищо неможахме да направих по 50-ина рибки на калпак.морето се успокои и рибата се дръпна.
Качествени чепарета Borkata
Изображение
Боцмана
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Боцмана »

stih написа: Бях за пръв път със сонара тази година. Според него трябваше да заседна от риба, обаче резултатът е един тиган дребен сафрид.
Смятах да говоря лично с колегата Краси81, но твоя та ситуация ме провокира да отворя един въпрос. С Краси се засякохме заедно за сафрид. Той с лодката, а аз от брега.
Стори ми се, че когато правех гирлянди с по девет сафрида, при отвесното клатене от лодката нямаха такива успехи. Когато го прочете Краси,ако греша да ме поправи. Сега и при теб, рибата я има, но не ще да взема. Спомням си, че няколко пъти Киро казва, че взима сафриди "на ветрило". Не влизам с лодка и не знам каква е техниката.Киро, ако я опише, може би трябва да пробвате да сменяте отвесното клатене с "ветрилото"
Аватар
borkok
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от borkok »

. С Краси се засякохме заедно за сафрид. Той с лодката, а аз от брега.
Стори ми се, че когато правех гирлянди с по девет сафрида, при отвесното клатене от лодката нямаха такива успехи.
Просто рибата е била набита в брега :) Същото ми се е случвало на Писател.Колегите от буната дърпат яко а ний с лодките по едно, две :) И това не е следобяд ,а към 14-15 часа когато рибата по -принцип е по на вътре :) А ветрило е когато рибата се търси в различна дълбучина :) Предърпваш и навиваш :!: Предърпваш и навиваш.Докато качиш куките при тебе. А не само да клатишшшшш :)
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Боцмана написа: Спомням си, че няколко пъти Киро казва, че взима сафриди "на ветрило". Не влизам с лодка и не знам каква е техниката.Киро, ако я опише, може би трябва да пробвате да сменяте отвесното клатене с "ветрилото"
Ветрило - беш ли му защо тъй го казваме.Дано ме разбереш сега.
Ако си на отвесна скала,под тебе дълбоко,сигурно и там само клатите ?

От лодка - много колеги само клатят чепаретата от флоурокарбон,
после викат че няма разлика с другите чепарета.

Малко повече ще пиша този път-дано ме разберете.
От лодка ( ама си мислете как работите и по брега).

Намирам се на дълбочина под мен - 15м примерно.
Замятам чепарето на около 20-30м,и докато падне във водата,
затварям бигела на макарата.После опъвам основното влакно.
и като усетя тежеста на оловото,почвам леки придърпващи движения.
3 -4 пъти придърпвам,оставям малко да пропадне чепарето,
после си обирам влакното.
При това положение,чепарето си разперва куките по съвсем друг начин,
отколкото при отвесното клатене.
И не чакам чепарето да ми падне на дъното.Рядко ми се случва.

Така има възможност да преминеш доста по-голямо разстояние с чепарето.
Сонара си е сонар,но показва само под лодката,а рибата често е по-настрани.
Не чакайте само на сонара.Там има пък други тънкости.
Това при спокойно море.
Ако имаш някакъв дрейф(движение на лодката по вятъра или течението),
тогава си клати чепарето отвесно.
То тогава не е отвесно де,доста настрани е,и пак се получава тази форма като на ветрило.
Там тънкостите пък са други,ама зависи от дрейфа,може да се наложи да слагаш и по-голяма тежест.
Вече ако те гепа много сериозен вятър,пускай котва и се върни на първия вариянт.

И не забравяйте,рибата основно взема като пропада чепарето.
По-рядко като го вдигаш.

Какви ли не съм ги виждал в морето - ама това е друга тема.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Боцмана
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Боцмана »

Точно така се получи и при мен. С приводняване на чепарето затварям бигела, с опъната линия пропадам, а с първите удари почвам леко придърпване и обиране. Така се товареше с красиви гирлянди :D Рибата беше горе и това създаваше условия с по-малка загуба на време да се трупат килограми.
krasi81

Мнение от krasi81 »

Боцмана написа:
stih написа: Бях за пръв път със сонара тази година. Според него трябваше да заседна от риба, обаче резултатът е един тиган дребен сафрид.
Смятах да говоря лично с колегата Краси81, но твоя та ситуация ме провокира да отворя един въпрос. С Краси се засякохме заедно за сафрид. Той с лодката, а аз от брега.
Стори ми се, че когато правех гирлянди с по девет сафрида, при отвесното клатене от лодката нямаха такива успехи. Когато го прочете Краси,ако греша да ме поправи. Сега и при теб, рибата я има, но не ще да взема. Спомням си, че няколко пъти Киро казва, че взима сафриди "на ветрило". Не влизам с лодка и не знам каква е техниката.Киро, ако я опише, може би трябва да пробвате да сменяте отвесното клатене с "ветрилото"
Боци прав си при нас повече от три четери рибки не се закачаха макар че пасажа беше под нас или чепаретата не работеха или трябваше да се изтеглим по на вътре и да хвърляме посока брега но така вероятноста да се заплетем беше доста голяма.
ivan_b
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivan_b »

Днес, следобяд в Бургас на Западното пристанище 2кг /малко граца и сардина и основно хамсия/.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Краси,ако не уцелиш точната дълбочина където е пасажа,
на клатене е трудно да вземеш пълно чепаре.
По сонар го дава примерно 4-5м отгоре пасажа.
Имам и метър сонда - та като си пусна чепарето на около
4м,вече пускам малко,правя 3-4 леки движения нагоре с чепарето,
пускам още към метър,пак същите движения,докато ми удари.
Но и след това отпускам пак чепарето поне метър надолу,
и вече държа опъната линия,за да натоваря.

Другото,сонара ми показва рибата къде е,но нямам
удари на чепарето.Това обикновенно при 5-8м под лодката.
Ако си търпелив,след 30-40 сек,вече ти удря.
Доверявай се на машината и инстинкта къде е рибата.
Че има и празно - ами то е нормално.
Понякога вадиш пълно чепарето,сонара отчита доста по-късно.
Ако си наблюдателен и сте 2-3 ма в лодката.
Забележи на кой първо му удря,после на теб,
и си правиш сметката накъде се движи пасажа.
Което ти гарантира поне още едно пълно чепаре.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Иван Байчев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иван Байчев »

Снощи на вечерен риболов в района на Тюленово с жената взехме близо седем килограма сафрид до около три и половина сутринта .Размер среден и тук таме по едър.Много добре вземаше и тапата,като няколко пъти имаше по шест,седем риби(което не е характерно за нощен риболов) .Интересното е че имаше много хора като отидохме и почти нямаше къде да остане човек а в разгара на риболова един по един изчезнаха и останаха само няколко лампи да светят.От по горе написаното от Киро искам само да добавя че и в нощния риболов техниките които е описал са същите но изпълнени по нежно и по меко ,без резки движения.А като съчетаеш и с някое свястно чепаре то нещата се получават.Същото се отнася и за тапата,изработката му няма няма нищо общо с нормалните чепарета за мятане които се ползват масово.Всичко което пиша се отнася само за нощен риболов.Тази вечер мисля да отида пак,пък да видим какво ще стане.Засега съм много доволен. Бъки нещо ми бяга по тъча. :lol: :lol: :lol:
Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivalpetkov »

Онзи ден надвечер отидохме с брата на Свети Стефан...ей тъй на майтап...от 18 до 20 часа четири килограма сафрид надърпахме от брега.Снощи пак за толкова време и пак от 18 часа,пак там-кило и нещо йедро... :drinkers: Снимки в албума ми :rolleyes:
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Здравейте! :D
Вчера на зеления фар във Варна, около 1 -1,5кг граца и дребен сафрид, но уловени за периода от тъмно до тъмно! :lol: То аз други риби търсех де(люспестите имам предвид), :wink: ама както и да е!

Не видях дали от външната страна на вълнолома ловят сафрид, но сега се сещам, че е възможно там да е имало много повече риба, защото си спомням за доста на брой подобни моменти, а и в общия случай количеството улавяни риби на двете места обикновено се различава и то доста! :wink: Та някой пробвал ли е тези дни да лови сафрид от външната страна на вълнолома? :roll:

Наслука на всички! :D
Аватар
Дядо Иван
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дядо Иван »

Иван Байчев написа:Снощи на вечерен риболов в района на Тюленово с жената взехме близо седем килограма сафрид до около три и половина сутринта .Размер среден и тук таме по едър.Много добре вземаше и тапата,като няколко пъти имаше по шест,седем риби(което не е характерно за нощен риболов) .Интересното е че имаше много хора като отидохме и почти нямаше къде да остане човек а в разгара на риболова един по един изчезнаха и останаха само няколко лампи да светят.От по горе написаното от Киро искам само да добавя че и в нощния риболов техниките които е описал са същите но изпълнени по нежно и по меко ,без резки движения.А като съчетаеш и с някое свястно чепаре то нещата се получават.Същото се отнася и за тапата,изработката му няма няма нищо общо с нормалните чепарета за мятане които се ползват масово.Всичко което пиша се отнася само за нощен риболов.Тази вечер мисля да отида пак,пък да видим какво ще стане.Засега съм много доволен. Бъки нещо ми бяга по тъча. :lol: :lol: :lol:
Ами оставям те вече да се оправяш сам .Няма всеки път да ти обяснявам кое как става :lol: .Ама гледам, почнал си да се справяш.То хубу ,че е АНИТО,инъче си гола вода :lol: Шегувам се разбира се .Браво адашче ,продължавай в същия дух.Снощи мислех да идвам при вас ,ама бях много уморен,а и вече ме е изстрах,че ще хващаш повече от мен :wink: .Задобрял си доста. :drinkers:
Дядо знае най-добре ,как да прави чепаре.
http://bukiiaz.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Иван Байчев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иван Байчев »

Ееее,голяма уста имаш :lol: :lol: :lol: ама ако беше дошъл нещата щяха да изглеждат по друг начин и щеше да пееш друга песен.Снощи,същата картинка но по слабо като резултат.Пружиненото кантарче показваше три кила и триста с кофичката от сирене.Доволно.За два вечера близо десет кила,много добре.Интересно тюленовци прекратиха пак доста рано, дали са ги нападнали делфини?
ivalpetkov написа:Онзи ден надвечер отидохме с брата на Свети Стефан...ей тъй на майтап...от 18 до 20 часа четири килограма сафрид надърпахме от брега.Снощи пак за толкова време и пак от 18 часа,пак там-кило и нещо йедро... :drinkers: Снимки в албума ми :rolleyes:
Браво на колегите от Бургас.Аз забравих какво е да вадиш сафрид на мятане.В общи линии доста зор си е да нацелиш ден в който да работи.В повечето случаи(с редки изключения)става въпрос за двайсетина,трийсе рибки преди смрачаване а сутрешния ,просто го забрави.Или вечер или с лодка(която нямам)
putkasi
новобранец
новобранец

Мнение от putkasi »

[quote="1000n"]Здравейте! :D
Вчера на зеления фар във Варна, около 1 -1,5кг граца и дребен сафрид, но уловени за периода от тъмно до тъмно! :lol: То аз други риби търсех де(люспестите имам предвид), :wink: ама както и да е!

Колега за люспесите отиваш под аспарухов мост с бяло чепаре което като се намокри почва да розовее и с едно черно стандартно и си ти................ два дена поред ходих да ти кажа имаше колеги дет пълниха чепарето ............. един и сафрид дръпна доволно........
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

времето стана много горещо.последните няколко дни не съм ходил за риби.някой нещо да се похвали за сафриди от скалите? :D
Качествени чепарета Borkata
Изображение
Заключено

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”