Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Как да излъжа по-големите!?
Модератор: sapuna
Как да излъжа по-големите!?
Здравейте колеги.Имам следното питане.От неотдавна се подпалих по шарковския риболов и сега ходя насам-натам и ги търся.Уви,за сега нямам голяма слука
От скоро ходя на един красив язовир(не е частен),и по принцип хвърлям и на тежко,но предимно ловя на леко.Причината е,че има доста закачки по дъното,та затова предимно на леко.Основно ловя със мач на ваглер.Доста каракуда излиза.Също така на мача вече няколко излета ловя и шаранчета,но са малки(около 0.5кг).Изцяло ловя на сладка царевица за салата.С нея и подхранвам.Последният път подхраних и с качамак малко и стара вкисната царевица.Та питането ми е,покрай малките шаранчета възможно ли е да излезе и някой хубав шарко!?Би трябвало да ги има във въпросният язовир.Къде и какво бъркам та не излизат по-големи в петното дето ловя?Принципно това е по-плитаката част на язовира-около 1.5 м.Там дето ловя е нещо като заливче,тихичко и малко храсталаци има.Встрани от мен е по-дълбоко-около 3 м.По натам си стават големите дълбочини.Та би ли трябвало в мястото дето ловя малките шаранчета да излизат и големи.Как да ги търся.На каква стръв.По-към дъното ли,т.е.на самото ли дъно да пускам ваглера?Ако ли не,обяснете в коя част на водоема да ги търся и на каква стръв и какъв монтаж.Също на тежко или на леко(с ваглера).Въобще който има идея да дава.Метод на проба-грешка ще бъде май.Ама от къде по-правилно да започна!?Благодаря на всеки отзовал се да помага 

- lfcpordim
- научил се да хвърля
Re: Как да излъжа по-големите!?
Премести плувката така че повода да ти лежи точно на дъното. Сложи и по голяма кука и например с 2 зърна царевица.За захранка нещо по ароматно канела,мед,ягода.Също отиди на място близо до папур или място което цялостно се различава от водоема.
- antivik
- кандидат преподавател
Пробвай да сменяш различни видове стръв, не само царевица и по-големчки куки, а и големите шарани на дъно искат по-вечко време и захранено петно да се завъртят ако ги има/не говоря за платени и зарибени аквариуми/. За ваглера единствено мога да посъветвам да пробваш различни дълбочини, а закачките на дънарките са нещо нормално, видиш ли, че много късаш смени мястото.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- новобранец
Лично най - голям успех с шарковци на платен водоем имам като захраня хубаво и ловя на пружина незнам дали си пробвал, но при мен действа 

Здравейте колеги и благодаря за отзивите за сега,надявам се и още помощ и съвети да получа.Колега yancho,от платени водоеми въобще ма знаеш ли кво е въобще не се интересувам.Единствено ме вълнуват водоеми дето природата и Господ даряват със риба и дето си е диво и естествено.Другото е ясно,на платените,че като ги има големите и кат ги похраниш малко ще дойдат и ще налапат куката.Благодаря ти все пак за съвета,но мен ме интересуват само съвети за места надарени от природата,как там и с каква тактика или захранка или монтаж или дълбочини и т.н.,да ги търся шарковците! 

- ivelin_1976
- разбира нещата
Мисията ти е трудна, но не е невъзможна
За да излъжеш някой див шарко първото условие е да знаеш маршрута на рибоците, забрави да ги докараш там където си ти. При спазено по горното условие започваш със следната тактика: правиш хранително петно като едната въдица е на самото петно, а другите две в страни от него. Шарана е много мнителен и е възможно и един, два дни да се върти около петното без да отиде да се храни. Монтаж задължително на косъм. Тук идва следващия момент със стръвта, спасява те само експеримента със заварена суха царевица, различните аромати топчета и дипове. За захранване можеш да пробваш с варена царевица, варен коноп, кюспе, гранули. Успех и много упорство 

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

Шарана си е таласъм риба.Взима на какво ли не,но е важно породата-ако е див,взема най-добре на малка рибка.Ако е Унгарски или гол шаран-взима на червей,мека царевица и дори на картоф.Та важното е колега да се ориентираш и да побъркаш проклетата гад.Наслука.
-
- научил се да хвърля
.....За захранка нещо по ароматно канела,мед,ягода....
Че той няма да се отърве от каракудите.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Трите мои правила
- antivik
- кандидат преподавател
tedo43 написа:.....За захранка нещо по ароматно канела,мед,ягода....

-
- научил се да хвърля
antivik написа:tedo43 написа:.....За захранка нещо по ароматно канела,мед,ягода....
Че той няма да се отърве от каракудите.![]()
Че тогава що ли толкоз много народ, а че и фирми ползвот и произвеждат захранки с различни вкусове и аромати
![]()
![]()
? Относно каракудяците - ми по-добре някой як каракудяк, от колкото капо, а и когато се появят дебелите, угоени шарковци и решат да папат всичко друго се измита от петното, просто те не търпят конкуренция, но трябва да се излъже природния им страх и предпазливост, а това е майсторлъка, па и да ги има във водата, а да не са измрежени
![]()
![]()
.
Понеже аз съм на 14 години и нямам възможност да ходя на разнообразни язовири от скоро ходя на един капризен язовир на име Крапец и използвах същите аромати и захранки ударите валяха но на каракуди по не повече от 200 грама вярно че общото тегло бе около 3 кг. но все пак каракуди. Но на друг язовир, платен разбира се със същите захранки и аромати имаше и шаранчета по 1кг.-1,5кг. Такаче се извинявам че не съм се обосновил.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Трите мои правила
Шарана си е таласъм риба.Взима на какво ли не,но е важно породата-ако е див,взема най-добре на малка рибка
Това е истината,или както казва Иво1976 суха царевица
Това е истината,или както казва Иво1976 суха царевица

- antivik
- кандидат преподавател
Абе изобщо пробата и късмета му е майката
. Па и да има шарани във водата иначе и цял месец да мяташ, може да останеш и само със слънчаци
.

-
- новобранец
Колкото и да е тъпо - кило и половина шаран ми е излизал на бял червей, три и половина извадих на спирала на дъно с някаква адска смес в която вече не помня какво бях сложил, но със сигурност имаше царевично брашно, сухо мляко, мед, ванилия и натрошено кюспе.
То това си е цяла вечеря, бе колегаniki_jelev написа:Колкото и да е тъпо - кило и половина шаран ми е излизал на бял червей, три и половина извадих на спирала на дъно с някаква адска смес в която вече не помня какво бях сложил, но със сигурност имаше царевично брашно, сухо мляко, мед, ванилия и натрошено кюспе.

Таранка маниак!