Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Valco
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Valco »

По находищата на Витоша гъбите също са малко въпреки дъждовете от миналата седмица. Количествата са нищожни в сравнение с миналата година. Мантарката съвсем изчезна, пачи крак - тук-таме по най-влажните места. За сметка на това се натъкнах на колело горска печурка - Agaricus Augustus - същата гъба, която е снимал и колегата bgbul на втората снимка.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

Valco написа:По находищата на Витоша гъбите също са малко въпреки дъждовете от миналата седмица. Количествата са нищожни в сравнение с миналата година. Мантарката съвсем изчезна, пачи крак - тук-таме по най-влажните места. За сметка на това се натъкнах на колело горска печурка - Agaricus Augustus - същата гъба, която е снимал и колегата bgbul на втората снимка.
Да, и моите сведения за Витоша са същите.
За Agaricus augustus, струва ми се, че снимката на колегата bgbul е на друг вид, верочтно някой от тези с почервеняващо месо, които обобщено се наричат Agaricus sylvaticus.
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Колега Boletus, възможно е да е така.
Agaricus Augustus жълтее и шапката достига до 25 см размер. Освен това ги намирам в широколистна гора. Поздрави.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Хайде стига със сухата теория. :wink:
Във Варненско тръгнаха сърнелите. Днес в една салкъмена гора около 4 килограма. Имаше и доста пумпали. Дългогодишен гъбар ми сподели, че по това време на годината не е откривал количества от гъбата, а само единици. Ето и една снимчица.

Изображение
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колеги гъбари,
Тази неделя и аз се разходих малко. И не пропуснах да се разгледам за гъби. За съжаление си бях забравил фотоапарата та снимки няма да има. Намерих една Бронзова манатарка /Boletus aereus/.
Срещнах доста подобни на последната снимка на колегата bgbul
bgbul написа:Ето малко снимки и от нашите гори:
Изображение
Според мен Бисерна гъба, Бисерка, Перла / Amanita rubescens/. За съжаление, не я бера все още. Срещнах доста лютива млечница /Lactarius piperatus/. Макар нея също да не я събирам, не пропускам възможност, да си подлютя рецепторите, с някое малко парченце свежа гъба :-) .
Имаше и една бяла(стара мръсно бяла с леки ръждиви петна), сравнително голяма гъба с твърдо месо. При зряло плодно тяло, има фуниевидна гугла. Расте в борови гори предимно, като надига килима от борови иглички. Обикновенно съм я срещал при по сухо време. Характерен аромат на гъба, с привкус на гума, или брашно, особено при по старите екземпляри. Една позната рускиня каза че това е "груздь". Като познавам обаче руския начин на бране на гъби , доста се колебая, да се доверя. По мои проучвания или е някаква млечница или гълъбка ( за братушките груздь включва както гълъбки така и млечници).
Надявам се тази събота да направя малко снимки за да коментираме.
Колега iph,
iph написа:Във Варненско тръгнаха сърнелите. Днес в една салкъмена гора около 4 килограма.

Поздравления !
И аз чух за еденични екземпляри, от гъбари, които живеят редовно в вилната зона, от която тръгвам да обикалям. Обикновенно около потоци и влажни дерета.
На какво казваш "салкъмена" гора ?
Миналата година, в сухата част на лятото, имаше богат урожай от Жълта рогачка /Hydnum repandum/ и Тръбенка /Craterellus cornucopioides/. Тази събота и неделя, ще проверя миналогодишните находища.
Колега bgbul,
Благодаря за видеото, с трюфела.
Въпреки, че съм чел по гъбарските книги за него, и в този форум макар и с загатване бе споделено, че има почва у нас, аз се отнасях доста скептично. Може би заради разпалеността на хора, които обикновено, се палеха повече и инвестираха купчина пари, без да доведат нещата до успешен край, бях решил, че това е поредния капан за наивници. Сега разбирам, че това не е мит. Замислям се и като срещам разровени места в гората. Плитко на площ около две три педи. Дали пък там не е имало трюфел, и някое диво прасе не е похапнало доволно.
Поздрави и успешен гъбобер за почивните дни.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

@piterd, салкъм - акация.
Иначе имаше гъби за два чувала, но не съм мародер. Набрах колкото са ми нужни, а и след дъжда тази вечер се надявам, че скоро пак ще има.
Ние ги обожаваме панирани или на омлет. Пумпалите се консервират.
Това е гъбата, която може да се събира с количества във Варненско (не броя печурките).
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

piterd написа:Привет колеги гъбари,
Тази неделя и аз се разходих малко.
Колега bgbul,
Благодаря за видеото, с трюфела.............
..............бях решил, че това е поредния капан за наивници. Сега разбирам, че това не е мит. Замислям се и като срещам разровени места в гората. Плитко на площ около две три педи. Дали пък там не е имало трюфел, и някое диво прасе не е похапнало доволно.
Поздрави и успешен гъбобер за почивните дни.
Това е основната причина за да се намират рядко трюфели - ПРАСЕТАТА.
Те имат най-скъпия десерт, и най-ароматния.... и най-търсения....
Много е вероятно ТАМ в разровеното да е имало трюфели, но повярвай - прасетата с тяхното обоняние рядко пропускат и рядко оставят на нас . Трябва някой да ги е подплашил, за да зарежат десерта.
Наблюдения върху прасета е доказало, че трюфелите са афродизиак. Дори се смята, че миризмата на трюфели имитира разгонена женска и затова примамките с трюфели са най-успешните в света.
Има примамки, на които пиша, че съдържат феромони на разгонена женска(което подлудява мъжките). Това всъщност е миризма на трюфели, но като го пишат по техния начин (феромони и т.н...)звучи доста по-загадъчно и ... по-скъпо. :)
В действителност ... не е толкова скъпо. Нали сме в играта и знаем....
Успех !
piterd написа: Срещнах доста подобни на последната снимка на колегата bgbul
Тази гъба БИСЕРНА гъба е най-вкусната гъба. НО, но внимавайте с нея.
Тя има опасен двойник - ПАНТЕРКАТА, пакостница.
Трябва някой опитен да ви покаже разликите между двете и пак да внимавате.
Това не значи да не я събирате, а просто да сте предпазливи и наблюдателни.
Тези две гъби (вид мухоморки) растат на едно и също място и по едно и също време.
Ето малко помощ:
Изображение

Uploaded with ImageShack.us

горе е бисерна гъба - светла, червенееща
долу е пантерка - тъмна, сивееща, отровна
Дано ви е полезна такава снимка.....? и не ви плаши.........
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

здравейте да попитам по конкретно къде по вероятно на витоша да има манатарка от към железница или от към княжево понеже с един приятел мислиме през уикенда да се поразходим малко на хладинка и не ги знаем местатта където може да се срещтне манатарка иначе береме по лозенска планина но нещо спря изведнъж та може би на по високото да я има някъде предварително мерси
dstoicheva
новобранец
новобранец

Мнение от dstoicheva »

bgbul, това на снимката, което показваш за пантерка, е зелена гълъбка- една от най-добрите гълъбки, даже и гъбъта, която представяш за бисерна, не е такава.
Диана Стойчева
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

dstoicheva написа:bgbul, това на снимката, което показваш за пантерка, е зелена гълъбка- една от най-добрите гълъбки, даже и гъбъта, която представяш за бисерна, не е такава.
Аз мисля, че колегата bgbul е определил двете гъби съвсем правилно. Не виждам зелена гълъбка на снимката. Следобед като имам време, ще кача снимки на бисерната гъба и пантерката, на които се виждат други важни белези за разпознаването, освен цвета.

Поздрави!
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колеги гъбари,
Ето и от мен малко снимки на Пантерка / Amanita pantherina /:
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... age_id=400
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... age_id=398
И двете снимки са направени така, че да се виждат характерните белези.
Нека любознателните ги открият сами :-) .
Ето и няколко екземпляра Бисерна гъба, Бисерка, Перла /Amanita rubescens/
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=12275
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=12273
И пак който желае, може да провери и открие характерните белези в снимките.
Хайде колеги начинаещи гъбари ;-) мързела и невниманието в комплект с незнанието, може да ви причинят сериозни, дори смъртоносни проблеми.
dstoicheva написа:bgbul, това на снимката, което показваш за пантерка, е зелена гълъбка- една от най-добрите гълъбки, даже и гъбъта, която представяш за бисерна, не е такава.
Уважаема dstoicheva,
Няма начин, дори малко опитен, но наблюдателен гъбар, да сбърка гъба от рода на Гълъбките /Russula/, с такава от рода на Мухоморките /Amanita/. На снимките се виждат само нюансите в окраската на Бисерната гъба /Amanita rubescens/ и Пантерката / Amanita pantherina /. Останалите разлики всеки сам трябва да ги знае и открива, когато излиза за гъби. Аз също обикалям из Средните Родопи и този тип окраска, точно отговаря на това което съм намирал и аз.
Разгледай внимателно снимките.
Поздрави.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

piterd написа:Привет колеги гъбари,
Ето и от мен малко снимки на Пантерка / Amanita pantherina /:
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... age_id=400
Нека любознателните ги открият сами :-) .
Колегата piterd показва хубави снимки, сега добавям и аз две мои с означения.
Само преди това, мисля, че втората снимка на е на A. pantherina var. velatipes, или както сега е позната, A. velatipes. Това е американски вид, който не се среща в Европа. В тази връзка ви препоръчвам да не използвате американски сайтове за определяне - доста е опасно. Американците много често използват "европейски" имена, но гъбите, които кръщават с тях в последствие се оказва често, че нямат нищо общо с европейските. Специално в случая се чудя дали тази снимка не е на A. junquillea.

Ето сега снимките от мен.

Amanita pantherina - обърнете внимание на дебелите остатъци от волва в основата на пънчето, както и на месото и пластинките, които не порозовяват при нараняване.
_A_pantherina.jpg
Amanita rubescens - вижте основата на пънчето - няма дебели остатъци, има само фини гранулки, които са наредени пръстенообразно. Също така, характерно за този вид е, че нараненото месо и пластинки порозовяват.
_A_rubescens.jpg
Внимание! Има една Amanita excelsa (A. spissa), която много наподобява A. rubescens - основата на пънчето е същата - без волва, а с броеничесто наредени дребни гранулки. Месото и пластинките при нея обаче не порозовяват. В някои книги я дават ядлива, но повечето съвременни издания, които имам при мен са единодушни, че консумацията й е много рискована. На този вид не мога да намеря моя снимка, но ето ви една от нета:
http://www.in2.dk/svampe/svpic/Amanita_excelsa.jpg

Поздрави и помнете, че самоуверените гъбари са тези, които се тровят.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колеги гъбари,
BoletusBG написа:Само преди това, мисля, че втората снимка на е на A. pantherina var. velatipes, или както сега е позната, A. velatipes. Това е американски вид, който не се среща в Европа. В тази връзка ви препоръчвам да не използвате американски сайтове за определяне - доста е опасно. Американците много често използват "европейски" имена, но гъбите, които кръщават с тях в последствие се оказва често, че нямат нищо общо с европейските. Специално в случая се чудя дали тази снимка не е на A. junquillea.
Благодаря на колегата BoletusBG, за направената корекция. Само искам да добавя, че определянето на дадена гъба започва с необходимото условие за близост на снимките. Обаче това не е достатъчно, за това се проверява и описанието на характерните белези, както и фактори на околната среда ( местообитание, характеристики на вида гора в който се среща и. т. н.). Като последна стъпка, може да се снеме споров отпечатък. С това възможностите на любители като мен се изчерпват (все още не съм си осигурил бюджет за микроскоп, но и това може да се случи :-) ) . За съжаление не намирам достатъчно богат балкански ресурс за справка, и така латинското наименование попада в определянето на гъбата от американски такъв.
Все пак, показанта като Пантерка /Amanita pantherina var. velatipes/ гъба има всички видими белези на Пантерка /Amanita pantherina/ с изключение на цвета на гуглата. Понеже при определянето на гъби, за цвета на гуглата и неговите нюанси, допускам най големи отклонения, то това латинско име допадна точно на моята цел. Доколкото успях да прочета за /Amanita junquillea/ е, че не се препоръчва за консумация. ( неясно колко отровна, но вероятно не толкоз, колкото Пантерката /Amanita pantherina/)
Радвам се обаче, че мога да разчитам на експерти, с помоща на които да коригирам този детайл.
Поздрави.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Колежке - моля те, не събирай диви гъби. Рано ти е още.
И моля тази препоръка за "зелената гълъбка" да не се взима пред вид !

Ето малко просвета за начинаещи:

Изображение

А това е само гълъбка ЗЕЛЕНА: Научете я !
Изображение

А това е бисерна гъба - няма общо със зелената гълъбка ...мисля .....
Изображение

Всеки е бил начинаещ....
piterd написа:Привет колеги гъбари,...................
Разгледай внимателно снимките.
Поздрави.
Мисля, че тази гъба е жълта мухоморка - ядлива, но заради факта, че е явна мухоморка не се събира . И не е пантерка със сигурност.
Пантерката е ТЪМНА, ЧЕРНЕЕЩА, СИВЕЕЩА, КАФЕНЕЕЩА, НО ТЪМНА. Няма нищо светло в нея. Но .... аз не ги разбирам много .....
Така си мисля, без да съм правил сверка ... на прима виста .
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колеги гъбари,
piterd написа:Мисля, че тази гъба е жълта мухоморка - ядлива, но заради факта, че е явна мухоморка не се събира . И не е пантерка със сигурност.
Пантерката е ТЪМНА, ЧЕРНЕЕЩА, СИВЕЕЩА, КАФЕНЕЕЩА, НО ТЪМНА. Няма нищо светло в нея. Но .... аз не ги разбирам много .....
Така си мисля, без да съм правил сверка ... на прима виста .
Така е bgbul. Това което ме озадачи е наличието на няколко реда (две в случая) якички. Като вече споменах, че цвета на гуглата е характеристика с най голяма вариабилност ( мое лично мненеие ) то потърсих друга гъба, различна от Жълтата мухоморка / Amanita citrina /, с която да я сравня. В предвид житейската мъдрост :-) " ако една птица лети като патка, кряка като патка и плува като патка, то най вероятно е патка " допускам, че вероятно е да си прав. Необмисленото от моя страна, поставяне в категорията Пантерка /Amanita pantherina/ не е коректно и по възможност, ще го редактирам. Ако не, то моля да се има предвид, че тази снимка е на гъба различна от Пантерката /Amanita pantherina/. Надявам се, че всички отварящи снимката, четат и написаното от мен наименование на гъбата, както и допълнителните бележки под снимката.
Поздрави.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”