Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Голяма платика
Модератор: Paublo_Eskobar
- szhristov
- ще става разбирач
Re: Голяма платика

Поздрави

...и наслука
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Явно ни се разминават разбиранията за "хубави" платики.
На 100% съм съгласен с мнението на Краси за дебелините, а и такъмите ми за платика са същите.
Да ги има дебелите, другото е лесно.
На 100% съм съгласен с мнението на Краси за дебелините, а и такъмите ми за платика са същите.
Да ги има дебелите, другото е лесно.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- szhristov
- ще става разбирач
chirusa_bg написа:...Да ги има дебелите, другото е лесно...

...и наслука
Повод за платика 0,08мм. ДА но пролетно време ,сега рибата е доста по активна и няма смисъл.Платиката не е от борбените риби.С хубав и качествен монофил няма проблем да се извади едра платика.Пролетно време аз спокоино си ловя платики с повод 0,08мм.
- KrasimirK
- вече хвърля и на тежко
Колега нека не забравяме, че хранещите се риби на дъното могат да станат хранещи се и над дъното!Венелин Радушев написа:Само един ластик ли ползваш?KrasimirK написа: Говоря за класове на флуорокарбоните Sunline VIP / V-heard и Toray Excellent.Екселента е сравнително мекичък!
Лично за мен за платики до килограм може да се лови с 0.10мм спокойно + ластик. Аз съм с 1мм ластик на щеката. За платики над килограм е силно препоръчително 0.12мм. Нека отбележим, че визирам РЕАЛНИТЕ размери на това влакно. Не става въпрос за такова от 5лв, на което пише 0.10мм, а всъщност е 0.115 ~0,120.мм.![]()
В много големи филми се вкарвате с тези микрометри, но няма лошо.
Над 5 лева за влакно?!?! Моите са разплетени от тривки за миене на чинии, после навити на дървена сувалка и изварени, да се изправят. Дай по-сериозно?
Пак да ти насоча вниманието, помисли за осветеността в придънният слой при 4м дълбочина...
Да добавим и че хранещите се на дъното мирни риби разчитат повече на обонянието и сетивността си, опипвайки потенциалната храна с уста, далеч по-малко на слабото си зрение.

Нали сте съгласни, че една от най-големите тежести в успешността в риболова опират до последните 50см от влакното?

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Аз по този въпрос мога да кажа следното, модерния риболов и издребняването вървят ръка за ръка.
Малко грубо прозвуча, казва се наклон към клиента, в случая към рибите.
Малко грубо прозвуча, казва се наклон към клиента, в случая към рибите.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Колко нагоре ги вдигаш? Подобрява ли се слабото им зрение от това? Напомням ти, че коментарът ни /разбирай моят и твоят/ е насочен "флуорокарбон за повод или не", съвсем не за груб/фин подход.KrasimirK написа:
Колега нека не забравяме, че хранещите се риби на дъното могат да станат хранещи се и над дъното!В повечето случаи, когато ходя за риба гледам не да си бъркам 1 час в носа и да хвана 1 платика, а да си облавям петното. В този ред на мисли много често в зависимост от това с какво дохранваме, с колко рехава храна рибата може да се качи нагоре по вертикала. Именно тогава започва да играе важна роля дебелината на влакното и твърдостата му, както и свойствата на пречупване на светлината през влакното. Колкото е по-меко едно влакно, толкова по-естествено пропада стръвта. От друга страна аз не си копувам влакна за 2 метра дълбочина, за 4 и за 10 метра.
Купувам си хубаво влакно веднъж годишно и си карам с него. В този ред на мисли го използвам зимата при кристална вода и максимално трудни риби, пролетта при 2 метра леко замътена вода, и лятото за 10 метра.
![]()
Нали сте съгласни, че една от най-големите тежести в успешността в риболова опират до последните 50см от влакното?
Направи си някаква статистика, колко от големите имена ползват ФК за поводите си, замисли се защо толкова малко /"толкова никой" просто не звучи добре

След шумът при навлизането му, като че ли повече го хвалят за основни линии на болонезе и мач заради твърдостта и износоустойчивоста му.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- ben_lyusien
- вече хвърля и на тежко

хваната на повод 0.08
- Георги Кръстев
- сериозен играч
На коя марка е повода колега?
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- ben_lyusien
- вече хвърля и на тежко
някаква куче марка копувам си вързани куки че с тези кебапчета малките ми се губятГеорги Кръстев написа:На коя марка е повода колега?

- Георги Кръстев
- сериозен играч
След много замервания с микрометър се хващам на бас, че това дето си мислиш че е 0,08 не е по малко от 0,10. Да не кажа 0,11 итнт 

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- ben_lyusien
- вече хвърля и на тежко
жалко че си ми далеч иначе ще ти изпия пиенето, поне познавам влакнатаГеорги Кръстев написа:След много замервания с микрометър се хващам на бас, че това дето си мислиш че е 0,08 не е по малко от 0,10. Да не кажа 0,11 итнт
и за да неговоря празни приказки

това ползвам взимаш едни мериш и ако лъжа пишеш лично пращаш ми ги и ти ги плащам ако съм прав чакам уиски

- Георги Кръстев
- сериозен играч
- ben_lyusien
- вече хвърля и на тежко
ако ти си прав от мен пиенетоГеорги Кръстев написа:Още утре се отбивам и меря