сомска атака на повърхноста

Модератор: sapuna

Tigerman
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

сомска атака на повърхноста

Мнение от Tigerman »

здравейте , искам да обменя опит с други запалени риболовци на сом...от няколко години се занимавам активно с риболов на сом,но за съжеление само от брега :oops: и най вече нощно време,и много пъти по време на тези излети,аз съм слушал атаките на сома,по повърхноста(напада уклеиките) и мн ясно се чува,така нареченото по моя край (цокане)...случвало ми сее нощем,да чуя до 50-60 такива атаки,но понеже съм на брега и нямам особено голям успех....искам да разбера,това правило лие,така да атакува сома,или сие индивидуално,за този водоем.Понеже този язовир,досега нее бил никога отбранен(питеен е)и е (девствен) и държи мн бяла риба и сом,(никога нее вла4ено на него,или кльонкано) и си мисля,данеби сома да нее още наплашен,и затова така зву4но и необезпокоявано да си атакува..мн бих искал да ловя пове4е сомове,но за съжеление от брега нестава,а за( вътре ) е нужна доста екипировка,и да познава паза4ите(както мен) :D ако някой има някаква идея,може да е сподели.....
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Re: сомска атака на повърхноста

Мнение от Stefko »

Tigerman написа:здравейте , искам да обменя опит с други запалени риболовци на сом...от няколко години се занимавам активно с риболов на сом,но за съжеление само от брега :oops: и най вече нощно време,и много пъти по време на тези излети,аз съм слушал атаките на сома,по повърхноста(напада уклеиките) и мн ясно се чува,така нареченото по моя край (цокане)...случвало ми сее нощем,да чуя до 50-60 такива атаки,но понеже съм на брега и нямам особено голям успех....искам да разбера,това правило лие,така да атакува сома,или сие индивидуално,за този водоем.Понеже този язовир,досега нее бил никога отбранен(питеен е)и е (девствен) и държи мн бяла риба и сом,(никога нее вла4ено на него,или кльонкано) и си мисля,данеби сома да нее още наплашен,и затова така зву4но и необезпокоявано да си атакува..мн бих искал да ловя пове4е сомове,но за съжеление от брега нестава,а за( вътре ) е нужна доста екипировка,и да познава паза4ите(както мен) :D ако някой има някаква идея,може да е сподели.....
Сигурен ли си , че "цокането" е на сом?!?! Според мен доста по-вероятно е да е бялата риба, щом я има във водоема :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Точно така е.Специфичния звук /цокане както го определяш/е от бялата риба,когато гони нощно време.Има го на много местата .
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

нощно време сома атакува и в горните слоеве на водата.... на Ивайловград съм виждал изумителен такъм за сом може би брарониерски незнам но прдставлява едно въже с кука в единия край и на нея каракуда а другия край е вързан за дърво над водата така че каракудата да е наполовина потопена или да и се вижда гръбната перка... при атаката сома сам се засича и увисва на въжето...
Изображение
Аватар
musovir
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

изумителния такъм

Мнение от musovir »

най-обикновен герим като тези за ловене на река камчия - сам оче е бракониерство, а във водата си е вид въдица - понеже в гьола няма как да го вържеш за другия бряг се слага трупче да повдига жилката със стръвта и като удари сома хем влачи трупчето хем ти го теглиш от брега и каталясва бързо.
риба дом нема
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

няма да забравя като дете бях на палатка с баща ми на р.Вит и всяка вечер ги чувахме сомовете... Например кряка жаба... Чува се плясък и жабата изчезва... :lol:
Tigerman
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Tigerman »

честно казано,почти съм убеден ,че това "цокане" е от сом...да вярно е ,4е на мн водоеми,се 4уват звуци като цокане,но те са от гоненето на костура..2 ти съм виждал как сом приве4ер,подхварля рибката нагоре от удара,и се вижда и самия сом,като се преобърне...Язовира е мн непристъпен,и мн дълбок 70-80м,с мн заливи отвесни...но от брега хващам от 1-3сом4ета,и рядко някои по към 5-7кг..хващат се малки мн. по 0,500г,но аз ги връщам винаги обратно...Мира неми дава,как да хващам по едри и по 4есто :( ходя по 3-4 пъти седми4но,след работа ска4ам в колата и бягам там и стоя до полунощ,и се прибирам да поспя малко и така :P абе луда работа :idea:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

На голяма тапа метната навътре пробвал ли си.

Пробвай за стръв едри попови прасета по 2-3 на куката с подвижно олово и по дълъг повод :roll:
Tigerman
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Tigerman »

на попови прасета съм пробвал,но преди време... и без успех! имам 4уство,4е на рибка най много взима :roll: и от време на време,му подавам на пил.дроб или на земен 4ервей,като на последното най мн. бута,когато е лошо времето и вали,или е валяло :idea: в събота,ходих за последно за сом,и съм се притаил на тъмно до 1 дърво,което е в водата....и както си беше тихо и спокоино,таман се изправих и като удари сома на 1,5 м от мен,направо подско4их назад,толкова мн ме изненада,по силния удар съдя,4е беше прили4ен сом....риболовът ми беше неуспешен :cry: Мн моля,яко някой има идея,как и на каква стръв,да му подам зада имам пове4е успех,ще съм му благодарен :D
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

Tigerman написа:на попови прасета съм пробвал,но преди време... и без успех! имам 4уство,4е на рибка най много взима :roll: и от време на време,му подавам на пил.дроб или на земен 4ервей,като на последното най мн. бута,когато е лошо времето и вали,или е валяло :idea: в събота,ходих за последно за сом,и съм се притаил на тъмно до 1 дърво,което е в водата....и както си беше тихо и спокоино,таман се изправих и като удари сома на 1,5 м от мен,направо подско4их назад,толкова мн ме изненада,по силния удар съдя,4е беше прили4ен сом....риболовът ми беше неуспешен :cry: Мн моля,яко някой има идея,как и на каква стръв,да му подам зада имам пове4е успех,ще съм му благодарен :D
така като чета ми се иска да го знам тоя язовир и да познавам и аз тия пазачи :lol: голяма риба за стръв не върши ли работа пр една 20см каракуда... щом искаш да гониш големи рибоци ползвай голяма стръв... може да пробраш и на врабче жаба....
Изображение
Tigerman
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Tigerman »

колега,той по закон язовира ве4е е отбранен,но все пак паза4ите опазват някакси реда,поне от мрежарите,и затова непозволяват дасе влиза с лодка,макар 4е по закон имаш право,но ли4но съм питал в "Иараа"и ми казаха дасе съобразявам с паза4ите...и сега ходят мн недобросъвестни рибари,и взеха да замърсяват околната среда,и да излавят дребните смадо4ета и сом4ета :cry: мн ви моля,нека да пускаме малките рибки,особено малките хишници и шаран4етата,невярвам някой от вас 4ак толкова мн да е закъсал"да няма кво да яде"4е да ги взима.....да пазим рибетата,само ние ще спе4елим от това....ония от Иара ,сами виждате 4е не зарибяват....ми тя ще свърши накрая..................
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

Tigerman написа:колега,той по закон язовира ве4е е отбранен,но все пак паза4ите опазват някакси реда,поне от мрежарите,и затова непозволяват дасе влиза с лодка,макар 4е по закон имаш право,но ли4но съм питал в "Иараа"и ми казаха дасе съобразявам с паза4ите...и сега ходят мн недобросъвестни рибари,и взеха да замърсяват околната среда,и да излавят дребните смадо4ета и сом4ета :cry: мн ви моля,нека да пускаме малките рибки,особено малките хишници и шаран4етата,невярвам някой от вас 4ак толкова мн да е закъсал"да няма кво да яде"4е да ги взима.....да пазим рибетата,само ние ще спе4елим от това....ония от Иара ,сами виждате 4е не зарибяват....ми тя ще свърши накрая..................
много си прав колега но не им се дразни на тия дето взимат дребосъка, важното е че няма мрежи
Изображение
draga6kiq ribar
новобранец
новобранец

Мнение от draga6kiq ribar »

колега пробваи на грост от пиявици и замятаи навътре
Работата е за хората,които не ходят за риба
Tigerman
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Tigerman »

Аз неимсе сърдя на колегите,но бих искал ,даси променим манталитета,и да уважаваме природата и да я пазим,защото съгласете се с мен,4е ако преди 40-50г ако нее било зарибявано и пазено от мрежари,сега нямаше да ловите тези големи сомове,и сега тия органи които отговарят за това"просто не функционират",и след време това 6те окаже,голямо влияние върху риболова.......

Колега,благодаря ти.... :) ще пробвам на грозд пиявици , но незнам..язовира е мн дълбок,и ако хварлям навътре мн,трябва да сложа над 10м(а незнам дали 6те е добре) ако сложа 4-5м,мн ще ми вади въдицата към брега :oops: благодаря, приемам всякакви съвети и мнения! успех колеги :P
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Виждам,че си голям мераклия!Ще се опитам да ти помогна за улавянето на голям сом,с един малко по-сложен,но успешен монтаж.
1.Използвай същото място на което сомът е "избил" на повърхността.
2.Вземи телескоп4-5м. без водачи и на върха му/без най-тънката част/закрепи щипка за пране.Това приспособление закрепи неподвижно на стойка успоредно на водната повърхност на около 30-50см над водата-то ще ти служи за подаване и задържане на стръвта/рибка/на определеното място.
3.Подготви подходяща пръчка и корда и ги закрепи на около 10-15м от подавачката на стръвта/телескопа с щипката/
4.Постави стръвта на куката/може и в комбинация с тройка/защипи я леко с щипката на телескопа и постави рибата почти на повърхността/да пляска/,след което се изтегли назад при въдицата.
5.Важно-направи така,че сомът като атакува кордата да се откачи от щипката.Не се движи,не пуши цигари открито и бъди сам за да няма излишни обезпокоителни шумове.Зареди се с търпение.Това е един от най-успешните спортни монтажи на Марица през юли-август,когато сомът се храни само на повърхността.Наслука
валатът не най-лошото нещо на света
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”