Зов за помощ на един малък водоем! язовира на с. Виноградец

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Зов за помощ на един малък водоем! язовира на с. Виноградец

Мнение от sunnen »

Здравейте колеги,
Пиша Ви, понеже съм сериозно разочарован от едно страхотно малко водоемче, което няма много риба, а скоро може би няма да има никаква. Понеже съм малък и не ми се обръща особено внимание на сигналите ми на 112 за бракониери, реших да се обърна тук. Ако трябва ще пусна жалба до кмета на района, както и в/на областния град кмета, прокуратура, БТВ и където е нужно.
Онзи ден ходихме с баща ми на риба в с. Виноградец (обл. Пазарджик, община Септември). Цял ден стояхме на язовирчето, не хванахме нищо, но миналата година есента, ловяхме маломерни шарани по педя, след което ги пускахме. Когато отидохме, обаче този път гледката ни натъжи и да не кажа разочарова изключително. Първо всичко беше обрасло, нямаше никого да вкара лодка с бодлива тел и да изтегли водораслите. Ние нямаме лодка, а аз самият съм все още непълнолетен, следователно не работя и няма как да имам. Там израснах, там се запалих по риболова, там минаха най-красивите ми моменти, такива - каквито всеки един от Вас е имал като дете. Там ходех с покойният ми дядо, който ме научи на някой неща. Когато ходехме като бях все още в много ранна детска възраст, дядо ми ми разказваше за водоема, как са влизали с дървени, собствено-ръчно направени салове за да чистят от водорасли. Тогава неговите дружки са (когато е бил млад), са събирали заплатите и са продавали животни за да зарибяват това място. Онзи ден обаче нещата не стояха така. Ние и не сме и очаквали де, но не предполагахме и на какво ще се натъкнем, тъй като по-късно частник бе взел язовира под аренда и го поддържаше дълги години. Онзи ден едва не се разплаках при гледката. Язовира бе адски обрасъл в сравнение с миналата година, но същинското дойде след като мина възрастен човек, който сподели, че мангали са източвали язовира и са пускали мрежи. Той лично е стар рибар и каза, че видял как мангалите измъкнали шаран, около 10-15 килограма. Човекът естествено им казал, че не е редно този вид практика, и че ако го изкарат с въдици удоволствието им ще е по-голямо. Казал го е по по-заобиколен начин че това е бракониерство, тъй като го е било страх да не го пребият. До тук също ... "нищо". Вечерта обаче когато си тръгвахме, дойдеха около 6-8 мангала с колела, на тях бяга вързали дълги тояги, гуми от автомобили и мрежи тип телевизор, при което аз се развиках и звъннах на 112. Дядото, който ни бе видял, остана при нас. Когато видя какво се случва, той се разплака. Това бе ужасно преживяване. Този водоем е страхотен, въпреки това , че е малък. Там рибата има чудесна възможност да вирее. Когато миналата година хванахме малките шарковци, ние ги пуснахме обратно с идеята, че тази година от малко над шамар големина, ще са станали поне кило. Да обаче нямаше това интензивно кълване, което бе миналата есен. Този път бяхме капо, но това бе без значение, след изживяното. Този човек, посещава язовира ежедневно и пред очите му се разиграват отвратителни неща. За съжаление този път и ние станахме свидетели на тази гадост. Когато видях гумите от автомобил, мрежите и телевизорите които носеха ....

Идеята ми е хора. Нека който може и има желание, да се свърже с мен, съответно ще намеря човек с автомобил, да измъкнем водораслите, да съберем средства и зарибим това място с каквато и да било риба, да се опитаме да спрем набезите на мангалите. Това се случва ежедневно! Вечер около 5-6-7 те са там, язовира е малък и се вижда всичко. Това след година две може да е страхотното място за риболов. В селото до колкото разбрах също имало човек ,който се занимавал с развъждането и продажбата на земни червеи. Нека се опитаме да върнем живота на това местенце. Знам, че всеки от Вас е имал такова местенце и е виждал, как постепенно то умира .. а с него умира и последната капка радост. Върнете се назад и си спомнете как сте започнали, каква е била първата Ви уловена риба и какво е било детското Ви вълнение или това на Вашето дете. Нека всеки, който желае и може с каквото може да се свърже с мен, да върнем малко живота на това място. Готов съм на ежедневен натоварващ физически труд, само и само да се изкарат водораслите и да се отворят капаците, за да се напълни до необходимото. Колкото до капаците, те са без надзор, не се отварят за да е малко водата, за да могат да влизат и да ловят последната останала риба.
В момента супер много подпалих отново при мисълта за онзи ден и ... ще продължа по-късно. Нека всеки, който и с каквото може, било с една лопата и малко труд да се свърже с мен и да направим нещо по въпроса ...

Благодаря на всички!
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Зов за помощ на един малък водоем! язовира на с. Виногра

Мнение от begleca_sv »

и кво можем да направим тч полициата дето ни пази я страх от циганите нищо за нищо не предприемат .............
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Това там е малко селце, циганите не веднъж са били бити и еб*ни и не са от онези смели мангали, дето се надигат и тръгват ... просто трябва ИАРА да мине няколко пъти на проверка и да ги глоби и наложи санкциите, за да не им стъпва крака там. Когато има редовен контрол, няма да е така както е в момента. В това съм убеден. Ние групово можем да разчистим язовира и някой, който да ми помогне да подам жалби в необходимите институции с/у областните инспектори от ИАРА. За съжаление за област Пазарджик са само 2ма, а област Пазарджик никак не е малка и наистина не могат да смогнат, но да не обърнат внимание е недопустимо. Другото което можем да направим заедно е един групов риболов на някое място, където каквото хванем, да го пренесем там и да подпомогнем за популацията на рибата. Както вече споменах има хора, които милеят за язовира и ежедневно го посещават, дори да не ловят риба. Полицай там вече дори не знам дали има. Имаше един квартален, докато бях дете на 7-8 когато лятото израснах при баба ми и дядо ми. Тогава този човек не позволяваше своеволия от подобен характер и хората бяха по-спокойни. Сега вероятно няма човек, който да следи всичко. Ние можем да направим това което споменах. Да се улови риба от едно място и да се пренесе на това място. Можем да почистим водоема от боклуци, които не са много, но има много водорасли. Почти всеки от нас съм сигурен, че може да си спести един уикенд и един риболов и да обърне внимание на даден водоем и да спомогне развитието за по-нататъшното му съществуване. Сигурен съм също, че има хора, които имат лодки, мястото не е с дънери и е достъпно за автомобили. Знам също, че при по-добра организация, за два дни можем да го почистим и напълним, за следващата седмица да направим благотворителен риболов, с който ще се зариби този язовир. Аз мога да направя, така че пазачите, които са по лозовите масиви, есен да пазят и язовира от бракониери и мрежари и с малко помощ от страна на ИАРА, другата година това място ще е чудесно за риболов. Малко каракуда, малко костур, малко шаранчета ще навъдят язовира и при правилно опазване, ще можете да ловите на едно чудесно и достъпно място. Язовира се намира след ханче Церово, преди ОМВ-то, което е на 20на километра преди Пазарджик (говоря за посока София-Пловдив.) От Пловдив съответно се подминава Пазарджик, и след 20на км следва ОМВ) погледнете зад бензиностанцията ... има бял път, който минава на 50метра от язовира.
Риболовец Гб
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Риболовец Гб »

Мога да ти дам една идея колега, надявам се да ти бъда полезен.

Пускаш жалба до кмета на общината в която се намира водоема, дават ти входящ номер и по закон получаваш отговор на жалбата в рамките на един месец. В този отговор ще стане ясно какво отношение е взел кмета и понеже това не е в неговата компетенция, а е длъжен да ти отговори на жалбата, той сезира съответните органи за да предприемат действия по компетентност. Не се чуди сядай и пиши :D . От все сърце ти желая успех в начинанието, надявам се това което ти предложих да проработи!

П.С. Пази си входящия номер, който ти дават ако пуснеш жалбата, с него може да проверяваш какво се работи по нея и да си търсиш отговора ако вземе да закъснява или се "изгуби" :shock: по пътя към пощенската ти кутия.
Съдбата рано ни излъгала,
живота сграбчил ни отвред
и х*й подложил ни на ъгъла,
за туй вървим с г*за напред.
Изображение
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Благодаря за отговора. Ще правя всичко възможно ще се боря на пълния макс за това място. Виждам, че няма никой, който да ми помогне с лодка да измъкнем водораслите, но реших да направя от тел котви и до където може да вляза с плуване ще ги намятам от горе на водораслите и с въжета ще ги тегля после. Знам, че за някой това е изгубена кауза, но с такова мислене доста водоеми в България ще си отидат.
Риболовец Гб
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Риболовец Гб »

sunnen написа:Благодаря за отговора. Ще правя всичко възможно ще се боря на пълния макс за това място. Виждам, че няма никой, който да ми помогне с лодка да измъкнем водораслите, но реших да направя от тел котви и до където може да вляза с плуване ще ги намятам от горе на водораслите и с въжета ще ги тегля после. Знам, че за някой това е изгубена кауза, но с такова мислене доста водоеми в България ще си отидат.
Не знам до колко е добра тази идея. Плуването в такъв водоем, макар и малък е доста опасно, така че го обмисли хубаво. Ако ще го правиш си намери поне една жилетка. И все пак изчакай, някой с лодка може да откликне на молбата ти. За съжаление аз нямам лодка и съм далече иначе бих намерил време да ти помогна. Хайде със здраве и успех!
Съдбата рано ни излъгала,
живота сграбчил ни отвред
и х*й подложил ни на ъгъла,
за туй вървим с г*за напред.
Изображение
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Мисля да направя от вътрешна гума на камион и да я залепя със гума от едната част, така че да се получи нещо като дъно. Ще вляза и ще нахвърлям предварително навързана бодлива тел, и други драки за да изтегля мизерията. Ясно ми е, че в очите на по-голямата част от хората тук както и извън форума, постъпката ми е безсмислена и излишно губене на време. Така мисли всеки средностатистически българин - "Щом нямам файда - защо пък да чистя някакъв си гьол или да помагам?!" - Защото това е природа и там ще ходят може би Вашите деца или децата на Ваши приятели, защото има един куп отговори, но няма смисъл да убеждавам който и да е!
Аватар
Patera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Patera »

Много внимавай!!! По-добре не влизай сам, че аз вече съм погребвал приятел от удавяне!!! Направи го с някого!!! Слагам по три удивителни, за да се вслушаш. Иначе успех!!!
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”