Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.

Мнение от jagger1 »

:smt023 Животът е пред нас, а и рибата няма къде да избяга - все е във водата :D . Та само да е живот и здраве. Поздрави и от мен.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Привет на колегите и най-вече на Jagger ,последният уикенд пропуснах но да споделя за 09.07.-съботата.Беше голяма жега и отидох на язовира към 18.00ч ,на скалите под трафопоста. Забърках една нова захранка /дори името и забравих/добавих бисквита - шоколад на "Неса" , млян коноп и ароматизатор на Ван ден Енде,бял червей и резултата - Първото голямо капо.Видях лигавите водорасли и разбрах ,че повода трябва да е над тях за да има резултат. Но рибата я нямаше на 6м и на тежко нямаше удар.По интересното бе ,че слънчевките не ме уважиха а отидоха при едни малчугани за тяхна радост.Един дядо дойде по-късно, хвана приличен морунаж още от съблекалнята и до там.После го занимаваха "диканските омари" .Опитвах на различна дълбочина на плувка на 6м ,имах фитки и една откачена риба.Прибрах въдиците, напълних две торби с боклуци около брега и паркираните коли.Мислех да пиша и да призова хората да пазят чистота , но си помислих че хората които замърсяват не ги интересуват подобни форуми.Жалко защото този хубав язовир не заслужава подобна участ.Колега Jagger ,интересува ме мястото след стената ,мисля че го нарече мренския залив.Каква е дълбочината там и само минавайки през стената ли се стига до залива?Нещо ме човърка това място.Блгодаря предварително .
Опазвайте Рибата , за да има какво да се лови !!!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Здравей atanasko. За съжаление, от две три седмици, замърсяването по брега е много голямо. Точно се бях зарадвал на откриването (дори го писах), че колегите, посещаващи язовира са се взели в ръце и го пазят чист, и вече се разочаровах. Постоянно събирам маса боклуци, където отседна. Дори съм снимал няколко места, но мисля да пусна една отделна тема по този въпрос след време. Ами, такова е положението - не само на този язовир. В България, всичко е временно, за съжаление. Но поне там, където аз си ходя, ще се постарая да е поне малко по-чисто.
Иначе - за мренския залив:
Там са най-големите дълбочини. От страната на първите скали (в дясно от центъра на залива, гледайки към отсрещния браг, т.е. към кафето отсреща), на самият нос (кулата ти е в ляво), дълбочината на 5-6 метра дистанция е около 10-11 метра, след което, колкото и навътре да хвърляш е все толкова.
В центъра на залива (по брега - най-вътрешната част), дълбочината е по-плавна до около 15 метра, след което достига пак до 10-11 метра в момента. Иака върви в ляво на брега - до стената. Или, дясната част на залияа (до носа и след него) е с рязко падаща дълбочина на къса дистанция, след което ставая равно дъното. Няма закачки, или по-точно, много малко единични подводни камъни - няма проблем, едва ли ще ги уцелиш. Заливът е с много стръмни брегове. Колата можеш да я оставиш на високото (до долу няма достъп, а багажът - пеша). Но разстоянието не е много голямо. Може да се бивакува, но колата - горе на високото. Минава се през Долна Диканя (виж картата на Гугъл-Земя). Малко преди да стигнеш стената, има едно пътче, което те извежда горе на високото (над стената и кулата). Спираш на високото и под тебе е заливът. По този път можеш да излезеш и на шаранджийският залив, но пътят не е много добър., имай го предвид, а и ако е мокро, не те съветвам да опитваш. Най-добрия вариант е, спираш с колата отсреща - на кафето, пускаш лодката, с лодката - до залива, ловиш цял ден и после - обратно с лодката. Иначе, заливът не е лош, а и аз съм му хвърлил мерака от доста време, но не е удобен за кола.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Кхъъъъм , значи все пак може да се отбележи един + на бившият арендатор . Поне докато го имаше водоема беше много чист . Явно се е получило нашествието на мурдарите както и на много други места .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

Не че го чистеше арендатора, но мурдерите ги немаше толко. По принцип лятото си е повече мърсотийка заради многото плажуващи. А там от постоянния вятър леките боклуци не се задържат много, много... а си хвъркат към Дупница :D
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Много благодаря за инфото,колега Jagger1 това си е едно питие на кафето от мен.Мисля тази събота да го посетя ако няма хора разбира се. Ако е посетен от "курортисти" след 01/08/ съм отпуска и през делничните следобеди ще го тествам.За съжаление нямам лодка а Астричката ми доста ниска отпред и картери повече не ми се правят, така че най - вероятно до кафето и с раницата на гръб ще се поразходя. То и без това ми трябва движение.Колкото до темата за чистотата напълно те подкрепям и ще ти съдействам с каквото мога. Вече ще си нося от черните чували за смет.При тази безработица общините могат да си докарат добри доходи от глоби за замърсяване . Навремето за това ,че влезнах с кола до плажа "Силистар" след Синеморец , граничари с една Уазка ни събраха всички шофьори ,написаха по един акт и кой от къде е. После от Министерството на околната среда глобата бе 60 лв., ако не платиш не можеше да си платя данъка за колата и апартамента .С други думи Държавата намираше начин да си вземе парите а и аз повече там не съм стъпвал /мисля ,че вече е разрешен достъпа с коли в резервата/.Е това е за сега Наслука на всички.
kontrabanda
новобранец
новобранец

Мнение от kontrabanda »

jagger1 написа: Минава се през Долна Диканя (виж картата на Гугъл-Земя). Малко преди да стигнеш стената, има едно пътче, което те извежда горе на високото (над стената и кулата). Спираш на високото и под тебе е заливът. По този път можеш да излезеш и на шаранджийският залив, но пътят не е много добър., имай го предвид, а и ако е мокро, не те съветвам да опитваш. Най-добрия вариант е, спираш с колата отсреща - на кафето, пускаш лодката, с лодката - до залива, ловиш цял ден и после - обратно с лодката. Иначе, заливът не е лош, а и аз съм му хвърлил мерака от доста време, но не е удобен за кола.

Колега ако не си с джип не прави опити да минаваш по пътя през долна диканя,до миналата година ставаше но сега е ужас дъждът е изровил огромни дупки,говоря за пътя който води горе до помпената станция и канала ако успееш да се качиш,горе всичко е ОК но до там много мъка едвам успях да се измъкна миналата седмица. Просто е настина ужас защото пътя е песачлив и е много трудно да издрапаш,по-добре ако си решил твърдо да ходиш там през дрен и през преливника се минава лесно защото няма вода или да оставиш колата под стената и пеша до залива но путеките са кофти ако си с доста багаж. Иначе места там има много приятни и резултатни,около кулата не става през почивните дни много хора ходят да се къпят там защото водата е много чиста и се скача от кулата.

Да споделя и аз наистина много боклуци изгорихме един тон бутилки,торби и незнам си какво още от брега много кофти,а кофи за боклук има и в Дрен И в Г.Диканя и в Д.Диканя бих казал много повече от преди.Но няма никой да се впечатли ние си пишем.колко е трудно да наблускаш всичко в един плик и да го хвърлиш.:(:(:(
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Здравейте колеги, в събота бях на язовира около 17 ч. времето беше прекрасно за риба ,преобладаващо облачно, тихо от време на време преваляваше дъждец.Захраних умерено ,метнах на тежко и зачаках. Имаше доста хора плажуващи , сърфисти и други бръмчащи,порещи водата.На любимата ми петица започнаха да излизат маломерни кленчета и уклеи .На дънната имаше само един удар но се откачи и не можах да видя рибата.Захранвах регулярно но ефект нямаше, изглежда шумът отблъскваше рибата от брега и тя стоеше на разстояние.Към 20ч прецених ,че не ми остава много време захраних за последно , междувременно хората се бяха разотишли и задуха вятър право с-у мен.Последваха няколко бързи слънчака ,които за малко не ме доведоха до пълно отчаяние и ..О миг поспри! Леко плавно потапяне и върхът на телескопа направо се върна във водата.Кратка разходка и в кепа се приводни прекрасен морунаж около 350-400гр.Откачих го внимателно и обратно във водата.Заметнах с надеждата поне за още една риба без да подозирам , че съм ги събрал пред мен и се почна почти гол след гол.Два така и не можах да ги извадя - единият успя накрая да се откачи, а другият скъса повода иначе щеше да счупи въдицата.Бях привлякъл внимание, защото веднага дойдоха двама колеги попитаха ме дали кълве и като видяха как се огъва пръчката седнаха наблизо до мен.Реших ,че нямам нужда от публика и направо ги шашнах като им казах да се настанят на моето място и даже им дадох от житото.Минаваше 21ч имах 10 едри морунажа , няколко едри уклея , събрах въдиците , пуснах рибата и с това колегите ме помислиха за луд а аз им пожелах наслука.С мисълта за изстудената домашна ракийка се запътих към вилата.
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Калин–Стоянов »

Здравейте колеги!
Язовира е наистина страхотен с чиста вода и хубави брегове.
Искам да ви попитам как се справяте с раците?
Имам чувството ,че са милиони!!! :D
Поздрави!
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Колега, с теб ли си говорихме сутринта, тръгна си към 10-11ч.? Иначе установих, че единственото спасение е да не ти ляга стръвта ако е червей на дъното, днес ми отрязаха 5 куки
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Ами не се справям колега , на дъно оглозват всичко като пираня.Колегата Jagger1 препоръчва да се премята по често , което е правилно защото правиш хранително петно за рибите и раците но стръвта не стои достатъчно дълго време на дъното за да пируват Диканските Омари.По лошото е ,че се появиха едни лигави водорасли които са като паяжина по дъното и пречи да подаваш на "дюшемето" както се изразяват профитата от hobby tv.
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

topsoft написа:Колега, с теб ли си говорихме сутринта, тръгна си към 10-11ч.? Иначе установих, че единственото спасение е да не ти ляга стръвта ако е червей на дъното, днес ми отрязаха 5 куки
Не съм бил аз ....

Ето ви един Дикански омар :D

Изображение

В мен напират следните мисли. Да взема рибни пелети и да направя петно на няколко метра в страни, пред , зад и т.н. няма значение. Целта е да събера гадовете на страни от петното с захранката. Единственото е което ме притеснява е да не станат прекалено много!!!
Тия гадове гаранция гонят рибите от петното!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Калин–Стоянов написа:...................................................................................
....................................................
В мен напират следните мисли. Да взема рибни пелети и да направя петно на няколко метра в страни, пред , зад и т.н. няма значение. Целта е да събера гадовете на страни от петното с захранката. Единственото е което ме притеснява е да не станат прекалено много!!!
Тия гадове гаранция гонят рибите от петното!
Няма спасение от тях колега. И две и три петна да се направят, като хиени са. Надушат ли захранката - там са. А и една от причините да не се събира рибата в петното е именно диканския омар :( .
п.п. Пропуснах доста излети от две седмици, че нещо в момента се правя на зидаро-мазач, а така ми се ходи на язовира...... Жалко, че поне още една седмица няма да мога да го посетя. На всички, които го посещават - пазете го поне малко повече чистичък. Много колеги виждам да събират и почистват около себе си, ама и много плажуващи (а и колеги) го замърсяват и оставят пликове, пакети от захранки, цигарени кутии, бутилки, кенове, опаковки и какво ли още не по брега. Нека да го пазим чист, за да е приятно на всички.
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

jagger1 написа:Няма спасение от тях колега. И две и три петна да се направят, като хиени са. Надушат ли захранката - там са. А и една от причините да не се събира рибата в петното е именно диканския омар :( .
Ясно :D
Благодаря за информацията!
А когато стане студено и водата изстине пак ли са активни раците?
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Проблемът е предимно през летния период. Есенно и пролетно време активността им е по-слаба. Решението е, стръвта да се държи малко над дъното, но това не решава проблема със захранката, защото, където се съберат раците, рибата се отдалечава. Това между другото не е проблем само за Диканите, а и за всички водоеми, в които популацията им е голяма.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”