ЮЛСКО НА'ПЛАТИЧВАНЕ

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

ЮЛСКО НА'ПЛАТИЧВАНЕ

Мнение от naskobo »

На 14 юли, четвъртък , с Иван подреждаме някак си нещата във фирмите да вървят и без нас и решаваме да закрием риболова на платика на яз. Искър за тази година, след което ще търсим предизвикателствата на други риби.
Изображение

Изображение
Както си му е реда в ранни зори се настаняваме някъде около Римския мост, по- встрани от голямата навалица, която неизбежно се заформя там, независимо делник ли е, или празник.
Изображение
Мястото като, че ли задържа по-малко риба в сравнение с Римския, но е по-приятно, а с качествена захранка и късмет обикновено се получава не лош риболов.
Изображение
Забъркваме и захранваме ей с това като за начало. Всъщност това е само моят принос, а в дисагите на Иван има още 2-3 пакета” Трапер” , които влизат в действие след обяд.
Ако трябва да дам мото на този излет, то ще е „Жега и ситнеж”. Платички педарки, че и по малки атакуваха и на леко и на дъно, като съотношението към тези които наричаме „Нашите”( от 300 гр. и нагоре) е поне 20:1 в полза на ситнежа.
Изображение
Но хич не си изкарваме лошо :D Хладилните чанти държат „шуменското” хладничко, лафиме си, кефиме се :P
Изображение
Периодите в които няма никакво кълване се удължават около обяд. Привечер Иван с болото- седмица започва да хвърля и захранва 3-4 метра по-навътре от хранителното петно и прави добра серия платики от „нашите’. Последвам челния му опит, но как се хвърля с боло- петица на дълбочина от 6 метра с неподвижна плувка :?: :mrgreen: - справям се с цената на 2-3 оплитания в разгара на серии от добри платики :axe: .
Изображение
Стоим докато не се появи луната с надежда да дръпне някоя бяла, или Й'едричка платичка над кило. Но не би :( .
Изображение
Релийзваме всичката риба, защото нещо ни домързя да изчистим, както обикновено по 4-5 парчета на място.
Изображение
Умрелите ги гребна с кепа един капотирал се наблизо колега. Почистихме, натоварихме , казахме „чао до скиф” на платиката и газ към София .

На 22 юли, петък, пак ми се „отваря прозорец” за риба. По-скоро отворих си го сам с малко организационна акробатика, защото предпочитам риболова в делничните дни- нещо все повече не си падам по навалицата :mrgreen: . За жалост не откривам свободен приятел за компания и тръгвам сам.Понеже уж съм закрил платиката , планът ми е да открия и разбия едрия клен на р. Искър. Имам предварителна информация за едно място между Самоков и Мечката, както и снимки с яки клендаци за доказателство, но не съм бил там досега и подробно изучих маршрута по „гугъл мапс”.
Изображение
Престарал съм се в бързането, поради което , се отклонявам от асфалтовия път далеч преди разсъмване. По интуиция нацелвам в тъмнината почвените пътища и трасета , които накрая свършват и ме забиват в някакви храсталаци а зад тях реката ромоли , проблясвайки на фаровете. Приятно се изненадвам, че съм уцелил маршрута „от раз”. За да стигна до мястото трябва да се прегази един ръкав, който според инфото е плитък до колене. На светлината на начелника с поизтощени батерии, водата ми изглежда черна и дълбока, но се доверявам на източника. Прав се оказа човекът- наистина е плитко. На два курса пренасям багажа , а междувременно тъмнината се пропуква и ми разкрива контурите на красотата наоколо-смесена гора, реката се е разпиляла на ръкави, а пред мен е дълъг вир, с мноого бавно влачеща се вода. Дълбокото е на отсрещния бряг, в обсега на болото са се образували чудни подмоли. ”Идеални свърталища за кленове –гиганти, а и някоя пъстърва може да намине”- мечтая си докато разпъвам болото. До 10 часа, обаче осъзнавам, че няма да го бъде- хванал съм само двайсетина кленчета между 10 и 15 см. и 4-5 кротушки за разнообразие.Пробвам на бял, ручейник, обръщам камъните и намирам пиявици, въртя блесни и воблери . Стрелям с прашката бял срещу теченето, сервирам го пред подмолите, с риск да украся храстите отсреща с монтажа си хвърлям на педя от клонаците-ситнеж и пак ситнеж. Накрая хвърлям фидер с две пуканки в най „мазната ” част на вира , като си мисля , че и сега ако не удари клендака се връщам на язовира. Кой ще ме спаси от капото освен добрата, стара платика- нищо, че съм я закрил.
Изображение
Леко потреперване на фидера, засечка и ето ги тези два хубостника, геройски увиснали :lol: .
Изображение
Релийзвам мъниците, прибирам багажа и газ обратно към язовира. За приятна изненада, на „моето” място няма никой :D . Сега няма, ама скоро е имало мърлячи, които са осеяли с боклук наоколо :mrgreen: .Събирам боклука „благославяйки” замърсителите, не защото съм чистача и „съвестта на язовира”, а за да ми е приятно до края на деня.
Изображение
Духа вятър, а и нямам достатъчно захранка за леко, така че пообяд залагам на дъно - пружина и
Изображение
фидер с хранилка „метод ” с по две куки, като редувам пуканки и грозд от бели.
Изображение
Хвърлям и една дънарка за бяла, на рибе от язовира, на която удари само едно костурче. Не храня големи надежди, защото информацията за нашествието на ситните платички от последните дни се потвърждава и от други колеги.
Изображение
Не че не удряха педарките, но бяха в съвсем приемлива пропорция с Й’едричките, които яко разтрисаха фидера или направо изстрелваха шпионката.
Изображение
Умишлено не ползвам сигнализатор, защото не ми харесва звука, като почнат да им качват мелодии, тогава ще си помисля :lol: .
Изображение
Релаксирам блажено, изключил от проблемите си, разсъждавам единствено върху „глобалният” въпрос за предимствата и недимствата на риболова на платика на тежко и леко. Ако можеше и телефона да не ме вади толкова често от блаженството, но няма пълно щастие…
Изображение

Изображение
Привечер пак ме домързява да чистя риба, релийзвам късметлиите, като си мисля, че повече няма да си играя на закриваници откриваници, ще ловя каквото и където има :idea:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: ЮЛСКО НА'ПЛАТИЧВАНЕ

Мнение от G.Petkov »

Наско,
Това беше чудесен разказ допълнен с точните снимки.
Завиждам ти на чувството за хумор, снимката с двете кленчета на дъно ме разсмя от сърце :D !!!
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

Хубав репортаж...! :drinkers:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ivo_Ivanov
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Ivo_Ivanov »

Страхотен излет браво. :drinkers:
Изображение
Аватар
stoj40doc
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stoj40doc »

Страхотни платики, бравус!!! :D
LONG LIVE ROCK AND ROLL
Аватар
jasonsmith
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jasonsmith »

да, за пореден път се убеждавам, че за там фидера е по -добро оръжие от плувката..
:drinkers:
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

:smt023 Хубав разказ, за чудесен риболов!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Много хубав репортаж колега )))
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Това го пропуснах при първото четене.
naskobo написа:...Умишлено не ползвам сигнализатор, защото не ми харесва звука, като почнат да им качват мелодии, тогава ще си помисля :lol: .
Я кажи, каква мелодия искаш да чуеш :lol: ?

Аз, например, "Валкириите"!
Последно промяна от G.Petkov на Пон Юли 25, 2011 10:24 pm, променено общо 1 път.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

G.Petkov написа: Я кажи, каква мелодия искаш да чуеш :lol: ?

Аз, например, "Валкириите"!
:lol: :lol: О-о Вагнер :smt067 , много е агресивно, ще те избие на бракониерство :shock: Или тематично, простолюдно- "Тайсън Кючек" :idea: :lol:
Освен, че е смешно това е и една чудесна търговска идеа, поредната от която няма да спечеля нищо :cry:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”