Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Мнение и съвет за St. Croix Avid AVS90LM2 ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Мнение и съвет за St. Croix Avid AVS90LM2 ?
Привет колеги,
обмислям да си взема нова пръчка (ще я ползвам основно за кефал по големите ни реки, знам че е малко дълга за лайт клас, но някак си точно тази дължина ми пасва) с параметри като на горепосочения модел http://www.stcroixrods.com/product/avid-series-spinning
и в тази връзка се обръщам към вас с молба за съвет.
Интересува ме какво ви е мнението и евентуално личните впечатления от въпросния модел (и дали си заслужава естествено)?
Също така бих се радвал ако ме насочите към нещо по-добро, в съответния ценови диапазон разбира се (бюджета ми е до 350лв. с доставката ).
обмислям да си взема нова пръчка (ще я ползвам основно за кефал по големите ни реки, знам че е малко дълга за лайт клас, но някак си точно тази дължина ми пасва) с параметри като на горепосочения модел http://www.stcroixrods.com/product/avid-series-spinning
и в тази връзка се обръщам към вас с молба за съвет.
Интересува ме какво ви е мнението и евентуално личните впечатления от въпросния модел (и дали си заслужава естествено)?
Също така бих се радвал ако ме насочите към нещо по-добро, в съответния ценови диапазон разбира се (бюджета ми е до 350лв. с доставката ).
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Мнение и съвет за St. Croix Avid AVS90LM2 ?
Колега, посоченият модел е със средно бърз строй, предполагам че си се запознал подробно с по-голямата част от терминологията, преди да си готов да изхарчиш посочената сума.
Свиква се лесно, може би точно защото е малко "мека" въдицата.
Добре е все пак, преди подобна покупка, да усетиш с ръката си разликата от различните сроеве на въдиците, за да имаш своя преценка при избора.
Затова ако имаш по-опитни колеги, помоли да посетите магазина заедно и изберете заедно. Още по-добре да половиш малко с подобна ( в случая - LM) въдица, понеже може и да се гъне доста в течението на реките, в които възнамеряваш да я ползваш и ще трябва сам да прецениш дали и как те устройва поведението на въдицата в тези условия.
Ползвам подобен Премиер (8'6"LM2) и ми е удобен, предполагам че и с този ще е така.
С моята покривам добри дистанции, както може да се очаква от въдица с подобен строй.
С 8 lb влакно не съм имал проблеми при ваденето на до 2 кг щуки, вкл в течение, а и твоят клас е за стилхедове и според мен няма какво толкова да те безпокои, освен борбени риби над 4 кг примерно. Но с повече адреналин и това се преживява.
Разбира се, разпределението на натоварването по бланката при подобен строй подпомага доста своевременното укротяване на рибата при вадене, за сметка на - в известна степен - по-малкия "контрол" над нея.
Свиква се лесно, може би точно защото е малко "мека" въдицата.
Добре е все пак, преди подобна покупка, да усетиш с ръката си разликата от различните сроеве на въдиците, за да имаш своя преценка при избора.
Затова ако имаш по-опитни колеги, помоли да посетите магазина заедно и изберете заедно. Още по-добре да половиш малко с подобна ( в случая - LM) въдица, понеже може и да се гъне доста в течението на реките, в които възнамеряваш да я ползваш и ще трябва сам да прецениш дали и как те устройва поведението на въдицата в тези условия.
Ползвам подобен Премиер (8'6"LM2) и ми е удобен, предполагам че и с този ще е така.
С моята покривам добри дистанции, както може да се очаква от въдица с подобен строй.
С 8 lb влакно не съм имал проблеми при ваденето на до 2 кг щуки, вкл в течение, а и твоят клас е за стилхедове и според мен няма какво толкова да те безпокои, освен борбени риби над 4 кг примерно. Но с повече адреналин и това се преживява.
Разбира се, разпределението на натоварването по бланката при подобен строй подпомага доста своевременното укротяване на рибата при вадене, за сметка на - в известна степен - по-малкия "контрол" над нея.
-
- вече хвърля и на тежко
Без много да те ангажирам с мнение , погледни в някой магазин в София или от някой познат AVS86MF2 или още по-добре /според мен/ AVS86MHF2 , разликата в дължината сякаш би могла да се преживее ,ще се включиш в цената с малко преговори във всеки уважаващ себе си магазин. Сякаш покрива по-голям диапазон възможни ситуации .
А ако искаш чист лайт - пак не съм сигурен,че AVS90LM2 е точната пръчка/ за големите ни реки/.
ПП Прегледай и по-старите теми в магазина , сякаш колега от Силистра/или Русе?/ продаваше нещо добре изглеждащо .
А ако искаш чист лайт - пак не съм сигурен,че AVS90LM2 е точната пръчка/ за големите ни реки/.
ПП Прегледай и по-старите теми в магазина , сякаш колега от Силистра/или Русе?/ продаваше нещо добре изглеждащо .
Колега, би ли споделил повече инфо относно съмненията ти за въпросния модел от гледна точка на чистия лайт?А ако искаш чист лайт - пак не съм сигурен,че AVS90LM2 е точната пръчка.
-
- вече хвърля и на тежко
Имах предвид , че чувствителността на пръчката при блесни по-малки от 2 /по мепс/ е меко казано липсваща ,пръчката работи добре от 5 гр. нагоре , а в малко по-бърза вода мен лично модерейт-а нещо не ме кефи ,осезателно почва да пречи течението ,при което се получава нещо от сорта - до 5 грама са леки , над 5 - тежки.По-добре нещо бързо.
Това е единствено и само лично мнение и впечатление. Това че на мен не ми харесва ,не значи че на теб няма да ти легне
. Идеалния вариант е наистина да пробваш нещо поне подобно преди да купиш .
Късмет с избора.
Това е единствено и само лично мнение и впечатление. Това че на мен не ми харесва ,не значи че на теб няма да ти легне

Късмет с избора.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Кхъъъъм , и аз съм доста негативно настроен когато иде реч за модерейт акция при тази дължина . Инак е перфектна "айриа" гега ама ти търсиш "стрийм" такава като гледам какво си писал . На твое място бих погледнал модела - AVS90MLF2 , мидиъм и хеви вариантите лично аз не си ги представям за спинингова въдица ако иде реч за нещо различно от целенасочен спинингов риболов на сом или джъркови такива . За кефали разни , щуки , распери и дребни сомета мидиъм лайт е "универсалното уружие" . Лично мое и с нищо неангажиращо мнение 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Благодаря за мненията и съветите, разбирам, че явно moderate строй не е уместен при тази дължина особено в течение. Едно нещо обаче ми изглежда притиснително - колегата е споделил 
и в този ред на мисли ако при този лайт вариант липсва чувствителност то не е ли логично при ML варианта на AVS90MLF2 въпросната чувствителност да липсва в още по-голяма степен? Въпросът е, че аз ползвам основно примамки между 2 и 6,7 гр. и ми се ще да имам добра чувствителност в този работен диапазон. Налейте мозък що да чиним?че чувствителността на пръчката при блесни по-малки от 2 /по мепс/ е меко казано липсваща ,пръчката работи добре от 5 гр. нагоре

- Павел Иванов
Чуствителноста на пръчката с примамки под 5 гр. си е идеална но с много тънки линии . С нормалните ще виждаш зор но пък с много дебелите спокойно можеш да я ползваш за мухарка
Тъй , иначе казано това не е въдица за риболов в река . Предназначена е за "айриа" риболов в затворени водоеми а ти не я търсиш за това . Лайт строй при тази дължина съчетан с модерейт акция , макара с широка шпула и много тънка линия я прави незаменима ако решиш да ловиш с микро клатушки или микро джигове в някой язовир ама ... Сега само да уметна . Не трябва да бъркаме "твърда" с "бърза" видица
Ти по някаква причина харесваш дълги геги . Имаш намерение да я ползваш основно в реки и да е на що-годе нормална цена . Отук натам гледаме първо акцията . Трябва ти фаст или екстра фаст . Оттам на там за читава гега при тая дължина за тия пари вариантите УЛ и Л като строй отпадат , виж ако предвидиш други парета то вече е друга бира ама ... Като крайно остава варианта който предложих по-горе - въдица с дължина 2.74м. , акция фаст , строй мидиъм лайт . В тоя случай обаче работата с примамки в диапазона 2 - 4гр. ще е малко дискомфортна . Оттам на там какво бих ти предложил ? Скъси я малко тая дължина бре човек
След като не ти трябва основно за Дунав и затворени водоеми . След като диапазона на примамките които ползваш е 2 - 7 гр. то не се занимай с глюпости ами си взимай един - AVS76MLXF2 и си свиркай . За още малко парета ( сменяваш 350лв. на 350 долара с доставката от УС ) един TSR901-2 - http://cgi.ebay.com/G-LOOMIS-Trout-Panf ... 415317b7a9 би бил незаменим за това което споменаваш .

Павел Иванов
Павел Иванов
Ммм... даа... Явно ще трябва да направя компромис с дължината, щото ми се струва, че иначе няма да стане работата с примамките, с които ми се ще да ловя. Разгледах въпросния модел TSR901-2, както и някои други модели на G Loomis и се обръщам с въпрос към Павел Иванов за мнението му относно модела SR842-2 (GL3) вариант, някак си дръжката на TSR901-2 не ми допадна, за разлика от SR842-2 (тук дръжката стои класически и изчистено, не че сама по себе си дръжката лови рибаОттам на там какво бих ти предложил ? Скъси я малко тая дължина бре човек![]()

- Павел Иванов
Модела SR842 си е класиката в жанра на чуствителните спинингови въдици . TSR901 е произведен на негова база . GL3 бланките са тези които правят бат Гари да го уважава цял свят . Все пак максимума дължина при този строй за тях е 7.6 фута , за по-нагоре вече минаваш задължително на GLX ама там цената е друга . Ако си вземеш SR842-2 първото впечатление като хванеш въдицата в ръка е доста негативно - кофти заливки на водачите , семпла на вид бланка , някак се не изглежда достатъчно бърза на "тръскане" , много малък върхов водач , ще трябва да махаш вирбела на всяко прибиране на такъма щото не минава през него . Общо взето първото впечатление е че си се преебал . Въпреки това отиваш на реката с цел да създадеш второ впечатление . Тука вече е друга бира , впечатлението е изцяло позитивно
Перфектен кастинг , невероятна чуствителност , като закачиш риба удоволствието да я "пребориш" е несравнимо . След второто позитивно впечатление се чудиш как си могъл да имаш първото , негативното .
Та тъй , това е една от най-добрите въдици произвеждани някога , особено за това което търсиш и си струва всяка стотинка . Пак повтарям GL3 максимум до 7.6 фута , по-нагоре GLX . Не вярвам 7.6 в случаят да ти дойде къса , просто опитай

Та тъй , това е една от най-добрите въдици произвеждани някога , особено за това което търсиш и си струва всяка стотинка . Пак повтарям GL3 максимум до 7.6 фута , по-нагоре GLX . Не вярвам 7.6 в случаят да ти дойде къса , просто опитай

Павел Иванов
Павел Иванов
Благодаря за съветите. Струва ми се, че нещата придобиват яснота 

-
- вече хвърля и на тежко
Ей-такива теми ме радват истински , когато бавно и полека,без излишни глупости /освен моите/ се ражда истината за нещата. Благодарение хора на които не им свиди мнението ,и други които наистина търсят мнение , но все пак имат някаква идея какво точно търсят, въпросите намират своите твърде задоволителни отговори . Момчета ,честно , напълнихте ми душата , в един форум който беше започнал да ме отказва от себе си.
ПП Сори за Off-а , не се сдържах.
ПП Сори за Off-а , не се сдържах.
Ей-такива теми ме радват истински

Тук е момента да благодаря още веднъж за съветите на включилите се колеги и особено на Павел Иванов, който доколкото виждам помага с познанията си на много колеги, което заслужава уважение.Благодарение хора на които не им свиди мнението
Късмет на всички!