Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Глави/тежести за джигови примамки ? т.е чебурашки :)
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- jdbc
- вече хвърля и на тежко
Глави/тежести за джигови примамки ? т.е чебурашки :)
Привет колеги !
Гледах в един руски сайт някакви глави за джигови примамки, или е по-правилно да ги нарека тежести , на фиг. а се виждат мн. добре :

Очевидно представлява проста оловна съчма с две халки на нея, но преди да се захвана с металургия и отливане на такива да попитам - някой виждал ли е подобни по магазините и ако да - къде ?
Гледах в един руски сайт някакви глави за джигови примамки, или е по-правилно да ги нарека тежести , на фиг. а се виждат мн. добре :

Очевидно представлява проста оловна съчма с две халки на нея, но преди да се захвана с металургия и отливане на такива да попитам - някой виждал ли е подобни по магазините и ако да - къде ?

Последно промяна от jdbc на Чет Юни 28, 2007 9:01 am, променено общо 2 пъти.
Това са т.нар "чебурашки". те осигуряват по-добра игра на джиговите примамки - силикони, дунапренки и прочие...Колегите в Русия ги използват много, даже може да се каже, че това е техен патент. За съжаление, у нас ги няма твърде...
Пуснатата от теб рисунка е от книгата на К.Кузмин "Джиг спиннинг" . Много добро четиво.
Пуснатата от теб рисунка е от книгата на К.Кузмин "Джиг спиннинг" . Много добро четиво.
Не просто добро четиво, а настолна книга за джиг-спинингистаМунчо написа:Това са т.нар "чебурашки". те осигуряват по-добра игра на джиговите примамки - силикони, дунапренки и прочие...Колегите в Русия ги използват много, даже може да се каже, че това е техен патент. За съжаление, у нас ги няма твърде...

Иначе чебурашки е почти немислимо да се намерят у нас. Някои колеги си ги майсторят сами, но не ги отливат, а ползват кръгли оловни тежести, които разпробиват и вкарват по-яка тел, от която оформят "ушетата" и т.н. Получава се доста сполучливо мисля... При монтажа на чебурашките обаче има още един проблем - куката! Аз поне доста трудно решавам тоя въпрос - куката хем трябва да е с ухо, хем да е права, остра, с достатъчен размер... Абе с две думи - още един много труден за решаване въпрос при асортимента на нашия пазар

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- jdbc
- вече хвърля и на тежко
Хехе, я да видим кой не е дочел руската литература ?Stefko написа:... При монтажа на чебурашките обаче има още един проблем - куката! Аз поне доста трудно решавам тоя въпрос - куката хем трябва да е с ухо, хем да е права, остра, с достатъчен размер... Абе с две думи - още един много труден за решаване въпрос при асортимента на нашия пазар![]()

Stefko, от братушките научих един чалъм - взимат една кука-двойка - казваха, че обикнивено ъгъла м/у двете и рамена е около 120 градуса (мисля, че конкретно за VMC ставаше дума - казаха че били сравнително меки), и с едни клещи доближават рамената едно до друго, така, че ъгъла м/у тях да стане коло 45 градуса и на така преработената кука нанизват силиконка, дунапренка и т.н. ... Другото което се сещам е да вземеш една двойка/тройка и да и махнеш ненужните стебла с резачките - верно , че излиза скъпо

А за самоделната чебурашка - не знам как ще стане с разпробиване - халките не са една с/у друга (т.е. на ъгъл 180 градуса) а са по-близо ~ 120 градуса според мен

ПП - хич не е необходимо да е огънат отвора, ся като се замисля !

Не само, че съм дочел и пре-препрочел, но съм и опитал да го направяjdbc написа: Хехе, я да видим кой не е дочел руската литература ?
Stefko, от братушките научих един чалъм - взимат една кука-двойка - казваха, че обикнивено ъгъла м/у двете и рамена е около 120 градуса (мисля, че конкретно за VMC ставаше дума - казаха че били сравнително меки), и с едни клещи доближават рамената едно до друго, така, че ъгъла м/у тях да стане коло 45 градуса и на така преработената кука нанизват силиконка, дунапренка и т.н. ... Другото което се сещам е да вземеш една двойка/тройка и да и махнеш ненужните стебла с резачките - верно , че излиза скъпо, ама ще имаш кука с голямо и удобно ухо
![]()
А за самоделната чебурашка - не знам как ще стане с разпробиване - халките не са една с/у друга (т.е. на ъгъл 180 градуса) а са по-близо ~ 120 градуса според мен... не мога да си преставя как ще се пробие такъв огънат отвор, и как ще мине после телта през него. По-скоро аз бих направил един широк срез с ножовката, бих вкарал телта и после бих залял с разтопено олово

За разпробиването: отворът не е нужно да е огънат разбира се

Stefko, продават се такива куки. Например на Граувел, но няма най-мънички. Тях обаче можеш да ги замениш без проблем с по-голяма мухарска кука, на която изправиш с клещи ушенцето, защото е леко извито навътре. Десятките и осмиците са идеални. От тройна кука наистина не стават добре, прекалено дебело стъбло се получава и примамката не стой добре.
- jdbc
- вече хвърля и на тежко
Тук си признавам - не съм пробвал, само предполагамStefko написа: Не само, че съм дочел и пре-препрочел, но съм и опитал да го направя![]()
А ти
![]()

Мунчо, препоръчай марка и/или магазин за мухарските куки (и Граувел), че да спестя малко обикаляне в жегите, плс !Мунчо написа:Stefko, продават се такива куки. Например на Граувел, но няма най-мънички. Тях обаче можеш да ги замениш без проблем с по-голяма мухарска кука, на която изправиш с клещи ушенцето, защото е леко извито навътре. Десятките и осмиците са идеални.
ПП Сега видях че си от Габрово - е само марка по-скоро;)
Мунчо, за офсетовите куки ли говоришМунчо написа:Stefko, продават се такива куки. Например на Граувел, но няма най-мънички. Тях обаче можеш да ги замениш без проблем с по-голяма мухарска кука, на която изправиш с клещи ушенцето, защото е леко извито навътре. Десятките и осмиците са идеални. От тройна кука наистина не стават добре, прекалено дебело стъбло се получава и примамката не стой добре.

А това за мухарските куки не ми е хрумвало

Мерси за идеята

Аз също в началото мислех, че е супер хрумване, но на хартия беше едно, а като се захванах - съвсем другоТук си признавам - не съм пробвал, само предполагам

- jdbc
- вече хвърля и на тежко
Сори Stefko, ама ще те разочаровам - току-що отмъкнах последното пакетче офсетови куки от Граувел - верно доста големи саStefko написа:Мунчо, за офсетовите куки ли говоришОтдавна мисля да се оборудвам с тях (точно тези на Граувел), но все не успявам
Това, че няма мънички не ме притеснява - трябват ми големи
![]()
Е не 6/0, но все пак ... Утре съм в София и ако "случайно" мина покрай магазина им мога да ги погледна
![]()
![]()
А това за мухарските куки не ми е хрумвало![]()
Може и да пробвам, стига да намеря...
Мерси за идеята![]()

А за мухарските - да, може би ще станат, НО ...
току-що и от тях си купих - имало два модела - за стримери и за мухи - тез за мухи са с по-късо стебло, от тях обаче нямаше големи размери (8-ца макс), а тези за стримери стеблото им е пък прекалено дълго - мисля си че, ако сложиш кука за стример съобразена със 8см силиконова рибка острието на куката ще се покаже мн. назад или пък стеблото ще стърчи мн. напред

ПП ако искаш ще ти дам някоя друга кука да пробваш каквото си намислил
jdbc написа: Сори Stefko, ама ще те разочаровам - току-що отмъкнах последното пакетче офсетови куки от Граувел - верно доста големи са![]()