Глави/тежести за джигови примамки ? т.е чебурашки :)

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Глави/тежести за джигови примамки ? т.е чебурашки :)

Мнение от jdbc »

Привет колеги !
Гледах в един руски сайт някакви глави за джигови примамки, или е по-правилно да ги нарека тежести , на фиг. а се виждат мн. добре :
Изображение
Очевидно представлява проста оловна съчма с две халки на нея, но преди да се захвана с металургия и отливане на такива да попитам - някой виждал ли е подобни по магазините и ако да - къде ? :)
Последно промяна от jdbc на Чет Юни 28, 2007 9:01 am, променено общо 2 пъти.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Това са т.нар "чебурашки". те осигуряват по-добра игра на джиговите примамки - силикони, дунапренки и прочие...Колегите в Русия ги използват много, даже може да се каже, че това е техен патент. За съжаление, у нас ги няма твърде...
Пуснатата от теб рисунка е от книгата на К.Кузмин "Джиг спиннинг" . Много добро четиво.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Мунчо написа:Това са т.нар "чебурашки". те осигуряват по-добра игра на джиговите примамки - силикони, дунапренки и прочие...Колегите в Русия ги използват много, даже може да се каже, че това е техен патент. За съжаление, у нас ги няма твърде...
Пуснатата от теб рисунка е от книгата на К.Кузмин "Джиг спиннинг" . Много добро четиво.
Не просто добро четиво, а настолна книга за джиг-спинингиста :wink: Или поне за мен е точно такава :D Бая неща прихванах именно от там :)

Иначе чебурашки е почти немислимо да се намерят у нас. Някои колеги си ги майсторят сами, но не ги отливат, а ползват кръгли оловни тежести, които разпробиват и вкарват по-яка тел, от която оформят "ушетата" и т.н. Получава се доста сполучливо мисля... При монтажа на чебурашките обаче има още един проблем - куката! Аз поне доста трудно решавам тоя въпрос - куката хем трябва да е с ухо, хем да е права, остра, с достатъчен размер... Абе с две думи - още един много труден за решаване въпрос при асортимента на нашия пазар :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

Stefko написа:... При монтажа на чебурашките обаче има още един проблем - куката! Аз поне доста трудно решавам тоя въпрос - куката хем трябва да е с ухо, хем да е права, остра, с достатъчен размер... Абе с две думи - още един много труден за решаване въпрос при асортимента на нашия пазар :roll:
Хехе, я да видим кой не е дочел руската литература ? ;)
Stefko, от братушките научих един чалъм - взимат една кука-двойка - казваха, че обикнивено ъгъла м/у двете и рамена е около 120 градуса (мисля, че конкретно за VMC ставаше дума - казаха че били сравнително меки), и с едни клещи доближават рамената едно до друго, така, че ъгъла м/у тях да стане коло 45 градуса и на така преработената кука нанизват силиконка, дунапренка и т.н. ... Другото което се сещам е да вземеш една двойка/тройка и да и махнеш ненужните стебла с резачките - верно , че излиза скъпо :cry: , ама ще имаш кука с голямо и удобно ухо 8)
А за самоделната чебурашка - не знам как ще стане с разпробиване - халките не са една с/у друга (т.е. на ъгъл 180 градуса) а са по-близо ~ 120 градуса според мен :?: ... не мога да си преставя как ще се пробие такъв огънат отвор, и как ще мине после телта през него. По-скоро аз бих направил един широк срез с ножовката, бих вкарал телта и после бих залял с разтопено олово

ПП - хич не е необходимо да е огънат отвора, ся като се замисля ! :idea: :P
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

jdbc написа: Хехе, я да видим кой не е дочел руската литература ? ;)
Stefko, от братушките научих един чалъм - взимат една кука-двойка - казваха, че обикнивено ъгъла м/у двете и рамена е около 120 градуса (мисля, че конкретно за VMC ставаше дума - казаха че били сравнително меки), и с едни клещи доближават рамената едно до друго, така, че ъгъла м/у тях да стане коло 45 градуса и на така преработената кука нанизват силиконка, дунапренка и т.н. ... Другото което се сещам е да вземеш една двойка/тройка и да и махнеш ненужните стебла с резачките - верно , че излиза скъпо :cry: , ама ще имаш кука с голямо и удобно ухо 8)
А за самоделната чебурашка - не знам как ще стане с разпробиване - халките не са една с/у друга (т.е. на ъгъл 180 градуса) а са по-близо ~ 120 градуса според мен :?: ... не мога да си преставя как ще се пробие такъв огънат отвор, и как ще мине после телта през него. По-скоро аз бих направил един широк срез с ножовката, бих вкарал телта и после бих залял с разтопено олово
Не само, че съм дочел и пре-препрочел, но съм и опитал да го направя :!: :wink: А ти :?: Може при теб да се е получило, но аз не съм доволен от варианта двойна (респ. рязана тройна) кука :!: Не се получава ама хич добре, да не говорим, че и двойни куки свестни също липсват по магазините :!: Ако пък все пак се получи трябва да решим въпроса със правилното място на разполагане на куката в примамката, "зацепите", успешното закачване на рибата, избягване на последващото й откачване и т.н. Не е добре да се отнасяме лекомислено точно към тоя елемент от монтажа ;)
За разпробиването: отворът не е нужно да е огънат разбира се :shock: Просто не трябва да е през оста на сферата, а малко изместен от нея. После като изкривиш телта нещата си идват на място ;) Аз не съм си правил подобни експерименти, но имам при себе си така направени чебурашки и ми се струват доста добри ;)
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Stefko, продават се такива куки. Например на Граувел, но няма най-мънички. Тях обаче можеш да ги замениш без проблем с по-голяма мухарска кука, на която изправиш с клещи ушенцето, защото е леко извито навътре. Десятките и осмиците са идеални. От тройна кука наистина не стават добре, прекалено дебело стъбло се получава и примамката не стой добре.
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

Stefko написа: Не само, че съм дочел и пре-препрочел, но съм и опитал да го направя :!: :wink: А ти :?:
Тук си признавам - не съм пробвал, само предполагам :oops:
Мунчо написа:Stefko, продават се такива куки. Например на Граувел, но няма най-мънички. Тях обаче можеш да ги замениш без проблем с по-голяма мухарска кука, на която изправиш с клещи ушенцето, защото е леко извито навътре. Десятките и осмиците са идеални.
Мунчо, препоръчай марка и/или магазин за мухарските куки (и Граувел), че да спестя малко обикаляне в жегите, плс !

ПП Сега видях че си от Габрово - е само марка по-скоро;)
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Ами големи мухарски куки има в Орозов, Алем, Серт - на пл.Възраждане, ул. Денкоглу и на Гео Милев, съответно. Само гледай да са с по-големи халкички, на някои марки халкичките са направо микроскопични. Магазина на Граувел е на пл.Възраждане - до този на Орозов.
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

Сърдечно благодаря ! :smt041
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Мунчо написа:Stefko, продават се такива куки. Например на Граувел, но няма най-мънички. Тях обаче можеш да ги замениш без проблем с по-голяма мухарска кука, на която изправиш с клещи ушенцето, защото е леко извито навътре. Десятките и осмиците са идеални. От тройна кука наистина не стават добре, прекалено дебело стъбло се получава и примамката не стой добре.
Мунчо, за офсетовите куки ли говориш :?: Отдавна мисля да се оборудвам с тях (точно тези на Граувел), но все не успявам :? Това, че няма мънички не ме притеснява - трябват ми големи :lol: :lol: Е не 6/0, но все пак ... Утре съм в София и ако "случайно" мина покрай магазина им мога да ги погледна :lol: :lol:
А това за мухарските куки не ми е хрумвало :roll: :oops: Може и да пробвам, стига да намеря...
Мерси за идеята :)
Тук си признавам - не съм пробвал, само предполагам
Аз също в началото мислех, че е супер хрумване, но на хартия беше едно, а като се захванах - съвсем друго :? То верно, че съм си малко вързан в ръцете, ама с тия куки така и не се оправих. То беше едно рязане, пилене, лепене, стискане... мани, мани :x Ако не съм се отказал от тоя вариант е само заради желанието ми да пробвам и прословутите им "поролонки" :oops: . Ще си търся подходящи единични куки с халка и това е. В противен случай - стандартна джиг-глава и толкова :roll:
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

Stefko написа:Мунчо, за офсетовите куки ли говориш :?: Отдавна мисля да се оборудвам с тях (точно тези на Граувел), но все не успявам :? Това, че няма мънички не ме притеснява - трябват ми големи :lol: :lol: Е не 6/0, но все пак ... Утре съм в София и ако "случайно" мина покрай магазина им мога да ги погледна :lol: :lol:
А това за мухарските куки не ми е хрумвало :roll: :oops: Може и да пробвам, стига да намеря...
Мерси за идеята :)
Сори Stefko, ама ще те разочаровам - току-що отмъкнах последното пакетче офсетови куки от Граувел - верно доста големи са :roll:
А за мухарските - да, може би ще станат, НО ...
току-що и от тях си купих - имало два модела - за стримери и за мухи - тез за мухи са с по-късо стебло, от тях обаче нямаше големи размери (8-ца макс), а тези за стримери стеблото им е пък прекалено дълго - мисля си че, ако сложиш кука за стример съобразена със 8см силиконова рибка острието на куката ще се покаже мн. назад или пък стеблото ще стърчи мн. напред :roll:
ПП ако искаш ще ти дам някоя друга кука да пробваш каквото си намислил
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

jdbc написа: Сори Stefko, ама ще те разочаровам - току-що отмъкнах последното пакетче офсетови куки от Граувел - верно доста големи са :roll:
:lol: :lol: Разбрах! Момчето в магазина ме уведоми, че "току що продадох последните" :lol: Няма значение, не съм толкова на зор :) И без това с риболова ще паузирам доста в следващите 4-5 седмици, така че тези монтажи ще ги мислим чак за наесен :( Мерси за предложението все пак ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”