Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Стратегия за захранване за шаран, при няколко дневен излет.
Модератор: Paublo_Eskobar
Стратегия за захранване за шаран, при няколко дневен излет.
Здравейте, колеги! Имам едно питане към вас. Следвашата седмица ще имам възможност в продължение на няколко дни да посещавам редовно един свободен язовир, на който знам, че има шаран. Моля от вас да ми дадете съвети относно тактиката на захранване, която мислите, че би била най-подходяща. Във водоема има риби от 1 до може би и 15+ кг. Язовира е доста дълбок, намира се в дере, само с няколко по-плитки места. Има малки количества плевелна риба. Ще ходя предимно рано сутрин.
Избирам да ловя на плитките места, на дъно, на косъм. Мисля за захранвам с царевица, но дилемата е вкисната или просто сварена? Второто колебание е дали да добавя жито и пелети към нея? Третото е дали на косъма да слагам от царевицата, с която захранвам или да използвам ароматизирана (мед, ягода, банан) с цел при завъртане на риба на петното да я привлека към моята стръв, но се притеснявам да няма обратен ефект, тъй като това си е дива риба и не е свикнала на подобни гозби. Друго, което не знам е с какво количество да захраня първия, втория и третия ден? Общо взето мисля да разчитам на естествените аромати на царевицата и житото и да храня с малки количества, примерно 2-3 кг първия ден, за да не постигна обратен резултат. Моля споделете вашето мнение по въпроса. Благодаря предварително.
Избирам да ловя на плитките места, на дъно, на косъм. Мисля за захранвам с царевица, но дилемата е вкисната или просто сварена? Второто колебание е дали да добавя жито и пелети към нея? Третото е дали на косъма да слагам от царевицата, с която захранвам или да използвам ароматизирана (мед, ягода, банан) с цел при завъртане на риба на петното да я привлека към моята стръв, но се притеснявам да няма обратен ефект, тъй като това си е дива риба и не е свикнала на подобни гозби. Друго, което не знам е с какво количество да захраня първия, втория и третия ден? Общо взето мисля да разчитам на естествените аромати на царевицата и житото и да храня с малки количества, примерно 2-3 кг първия ден, за да не постигна обратен резултат. Моля споделете вашето мнение по въпроса. Благодаря предварително.
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
-
- разбира нещата
Re: Стратегия за захранване за шаран, при няколко дневен изл
Според мен по добре вкисната и с каквато храниш с такава и лови ,само тази за стръвта и обели ципата (става по атрактивна).Пробвай и лежаща на дъното и повдигната.Успех.
- ivelin_1976
- разбира нещата
По добрият вариант е варената царевица, така се стимулира процеса на отделяне на захари и др. Ловиш на косъма със същата царевица. Можеш да добавиш към захранката и варен коноп. Една от въдиците пусни в близост до захраненото петно, а не вътре в него. 

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

Колега,на по-диви водоеми винаги съм залагал на млечна царевица,тъкмо и е сега времето...
набави си 20-30 кочана с добре наляли зърна и нарязвай по 10 кочана на 2кг.вкисната стара царевица,прибави и около 300-400гр.коноп... захрани вечерта преди сутрешния риболов с 1кг.,а на сутринта дохрани отново с няколко стотин грама, на свечеряване отново с 1кг и т.н...
Толкоз от мен и наслука 

Това с едната въдица до захраненото петно е добра тактика. Едрите шарани винаги са по-дистанцирани и претпазливи. Можеш да сложиш на нея малко царевица в един ПВА чорап.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
- lfcpordim
- научил се да хвърля
Колега според мен най-добре да я свариш и да не добяваш абсолютно нищо като ароматизатори .В захранката сложи от същата с пелети.И ако дъното е тревясало слагай повдигвач...
-
- разбира нещата
Пробвай с 2 петна ,сигорен съм че на варената ще имаш много каракуди и мушмороци ,а на вкиснатата ще са по класните риби ,особенно ако сложиш и лют червен пипер.
- ivelin_1976
- разбира нещата
Колегата е упоменал в началото на темата, че има малко плевелна риба във водоема, т.е. няма да има проблем с варената царевица. Виж ако си на Овчарица, там вече е друга бираstupi написа:Пробвай с 2 петна ,сигорен съм че на варената ще имаш много каракуди и мушмороци ,а на вкиснатата ще са по класните риби ,особенно ако сложиш и лют червен пипер.

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

Благодаря на всички за досега на писаните отговори. В общи линии се ориентирах. Ако някой има какво да допълни естествено да заповяда. Така или иначе в края на следващата седмица ще споделя с вас резултата 

Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Привет и от мен .Така според мен колегито горе са го написали много точно царевица му е майката аз от опит знам решил ли си да идеш за шаран на язовир търси доста добре мястото не бързаи ако имаш лодка или сонда по някъкъв начин да измериш дълбочина търси от порядъка на 5 6 метра максимум .Шарана се храни в тия дълбочини, такаче ако намериш някъде такова място и същевременно да е навътре не се колебай а захранвай там.Царевица варена хубаво е да не мяташ много сутрин и вечер ако имаш лодка влизаи и по 6 7 двойни шепи царевица и излизаш от водата колкото се може по безшумно.
Шараните големите шарани опитните никога не се хранят на петното те винаги се държът покраи петното и там търсят храна такаче метни една въдица малко по настрани от хранителното петно на около 2 3 метра може пак да имаш успех с нещо по едро късмет ти желая. Опитай не неопитвай а направо направи следното на едномного тънко влакно нанижи 4 5 зърна царевица и на последното зърно сложи стоперче като на косъм,после първото зърно си го нанижи на куката и метни така.
Шараните големите шарани опитните никога не се хранят на петното те винаги се държът покраи петното и там търсят храна такаче метни една въдица малко по настрани от хранителното петно на около 2 3 метра може пак да имаш успех с нещо по едро късмет ти желая. Опитай не неопитвай а направо направи следното на едномного тънко влакно нанижи 4 5 зърна царевица и на последното зърно сложи стоперче като на косъм,после първото зърно си го нанижи на куката и метни така.