Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Изкарах го най-после
Модератор: sapuna
Изкарах го най-после
Изкарах най-после някакъв звук с новия си кльонк
След като миналата седмица си купих първия кльонк в живота, дойде време да седна и да се науча да го ползвам
За целта вчера привечер се хвърлих до Дунава и проведох първия си урок - доста шляпах в началото, но малко по малко започнах да вадя добри (разбирай "някакви"
) звуци...
Ей, не бил толкова лесен тоя занаят
Намокрих се яко, останах доволен и хванах мускулна треска
Днес предстои урок номер 2, утре - номер 3 и т.н. С нетърпение ще чакам да се пробвам и в реална "бойна" обстановка, за да разбера става ли нещо от мен или тцъ 

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Според мен е хубаво докато шляпаш и се учиш да пуснеш една въдица на 4.5м и може да извадиш някое сомче(сом).Що се касае до мокренето-това е нормално в началото.После и ръката няма да ти се мокри.Упорствай,но с въдица.Ще ти клъвне.Само прави ударите в серия.Когато не ти се получава спирай.Иначе ръката се автоматизира и не можеш да си оправиш грешката.
Уф, това за автоматизирането го усетих много добре снощиTeleto написа:Според мен е хубаво докато шляпаш и се учиш да пуснеш една въдица на 4.5м и може да извадиш някое сомче(сом).Що се касае до мокренето-това е нормално в началото.После и ръката няма да ти се мокри.Упорствай,но с въдица.Ще ти клъвне.Само прави ударите в серия.Когато не ти се получава спирай.Иначе ръката се автоматизира и не можеш да си оправиш грешката.

От урок номер 1 обаче ме загложди следния въпрос: абе не ви ли се пързалят пустите кльонкове в дланта, когато се намокрят

Не зная какъв модел ти е кльонка.В повечето случаи е от захвата.Аз например си направих кльонк с лак който е матов и не се пързаля.Запомни-за да се получават нещата ръката трябва да ти е напълно отпусната.Не стискай кльонка.Моите модели са прави с вдлъбната пета.Държа ги с три пръста.Но мога да чукам със всякакъв.Трябват ми 5 мин.Ти не опитвай с различни.С един докато свикнеш.Ако кльонка е купешки има вероятност да се работи по-трудно.Би трябвало да се посъветваш преди покупката,защото има дребни детайли,които оказват огромно значение.Особенно в началото.

Ето ти някои от моите.

Ето ти някои от моите.
Хммм! Моят кльонк е купен разбира се, но не от магазина, а от един "дунавски майстор", който ми го препоръчаха, като човек, разбиращ от занаята /нали знаеш, че има едни митични майстори по Реката, които са свряни някъде си, незнайно къде, и малцина са успяли да ги зърнат и купят от нещата им
/. Взех си 2 бр.- един за мен с вдлъбната пета и един за колегата - права пета. Изглеждат супер недодялано и грубо в сравнение с красотите от твоите снимки, но се надявам, че рибки ще ловят (това вече зависи и от мен). Аз дори не се стърпях и на моя му пуснах една шкурка за да го поизшлайфам и загладя, след което го лакирах
Сега изглежда по-добре, но не съм сигурен, че само външния вид ще е достатъчен
Може би наистина проблемът засега ми е, че влагам прекалено много физическа сила в упражнението
Стискам го, млатя го, стягам цялата ръка... абе новобранска му работа. Сега съм с мускулна треска от 1 ч. кльонкане
/Това е като да гледаш футболен мач между Челси и Левски: хората играят с лекота и се забавляват, докато нашите са само на мускули, напъват се, мъка по терена, ама нищо не се получава
/ Усещам, че ми трябва повечко финес, но засега го нямам
Опитите обаче продължават
Поздрави

Може би наистина проблемът засега ми е, че влагам прекалено много физическа сила в упражнението

Поздрави

Здравей Калине,kalinux написа:Stefko, можеш ли да го снимаш да му видя дръжката. Мисля, че от там идва проблема за хлъзгането. За опитната ръка не е проблем всякаква дръжка, но за начинаещ си трябва малко ергономия.
имам го сниман "уреда"

Не искам да засегна майсторите по Дунава,но това
няма как да не те измъчи.Ръбовете на петите са толкова
дебели-щото такива не съм виждал.Доста ще ти е трудно
да издаваш звук със лекота.Не слушай като ти казват,че
и там ловят риба.Така е,но са вкаменелости.Освен това
ги правят с много голяма пета,което допълнително те
затруднява.Петата трябва да е от 37мм до 40мм максимум.
Рекордните сомове по света са вадени с пета около 38мм.
Ножа в основата си трябва да е около 3мм.Той се движи
зад петата и се явява кумин на мехура който ти водиш.
Колкото по остри са ръбовете на петата толкова по-лесно
тя минава през водата.А тънкия и добре заточен нож
не позволява изпускането на въздуха от каверната,която
създаваш.Тъй като това е инструмент,който е важен за самия
улов и леката ти работа-аз те съветвам да си вземеш нов
кльонк.Това трябва да направиш със човек,който е ловил
достатъчно сомове и има нужния опит в направата на кльонка.
Той може да не е красив,но може да работи лесно и добре.
Надявам се,че ме разбра от части.Важно е първия ти инструмент
да бъде наистина такъв.Ако купуваш от магазин пак отиди с
човек,който разбира.Там също има правени в час по-трудово.
Загледах отново твоите кльонкове-те са със сбъркани
ъгли на петите.Наклонени са на обратно.Това ще те кара
да си чупиш китката много за да го вкараш в правилния ъгъл.
няма как да не те измъчи.Ръбовете на петите са толкова
дебели-щото такива не съм виждал.Доста ще ти е трудно
да издаваш звук със лекота.Не слушай като ти казват,че
и там ловят риба.Така е,но са вкаменелости.Освен това
ги правят с много голяма пета,което допълнително те
затруднява.Петата трябва да е от 37мм до 40мм максимум.
Рекордните сомове по света са вадени с пета около 38мм.
Ножа в основата си трябва да е около 3мм.Той се движи
зад петата и се явява кумин на мехура който ти водиш.
Колкото по остри са ръбовете на петата толкова по-лесно
тя минава през водата.А тънкия и добре заточен нож
не позволява изпускането на въздуха от каверната,която
създаваш.Тъй като това е инструмент,който е важен за самия
улов и леката ти работа-аз те съветвам да си вземеш нов
кльонк.Това трябва да направиш със човек,който е ловил
достатъчно сомове и има нужния опит в направата на кльонка.
Той може да не е красив,но може да работи лесно и добре.
Надявам се,че ме разбра от части.Важно е първия ти инструмент
да бъде наистина такъв.Ако купуваш от магазин пак отиди с
човек,който разбира.Там също има правени в час по-трудово.
Загледах отново твоите кльонкове-те са със сбъркани
ъгли на петите.Наклонени са на обратно.Това ще те кара
да си чупиш китката много за да го вкараш в правилния ъгъл.
Не се притеснявай, едва ли ще обидиш когото и да било... Факт е че кльонковете не "изглеждат добре", както е и факт, че хората по Дунава са свикнали с този вид кльонкове и са доста консервативни по въпроса за него
Знам, че повечето неща, които казваш са самата истина и най-вероятно са продиктувани от опита ти и желанието да ми помогнеш
Мерси за което! Човек сигурно не трябва да е голям специалист за да ги разбере поне в основата им
Повечето от тях са видими от пръв поглед (не щото разбирам, а защото напоследък изпрочетох доста...), но така или иначе бях решил да си взема нещо, а и цената им беше просто смешна. Да, петите са доста големи (и дебели), ръбовете са кофти, ножа е дебел, държката е груба
Мерака ми обаче да си взема каквото и да е и да почна да се уча надделя
Не се съмнявам, че пътя ще е дълъг, тепърва ще разбирам какво е добро и какво не, ще търся най-подходящия клоьнк за мен, ще купувам и други кльонкове и т.н и т.н.
Ще разчитам разбира се и на хора като вас по форумите, които да помагат със съвети, , забележки, укори, напътсвия... За съжаление около себе си нямам достатъчно опитни кльонкаджии или доколкото ги има те работят именно с подобни инструменти - "вкаменелости"...
Ами това е засега... Благодаря за мненията, защото усещам, че ще са ми нужни, а и са добронамерени (макар за вас сигурно да е отегчително
) Поздрави 

Знам, че повечето неща, които казваш са самата истина и най-вероятно са продиктувани от опита ти и желанието да ми помогнеш

Ще разчитам разбира се и на хора като вас по форумите, които да помагат със съвети, , забележки, укори, напътсвия... За съжаление около себе си нямам достатъчно опитни кльонкаджии или доколкото ги има те работят именно с подобни инструменти - "вкаменелости"...

Ами това е засега... Благодаря за мненията, защото усещам, че ще са ми нужни, а и са добронамерени (макар за вас сигурно да е отегчително

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Здравей Стефко,
Снимките ти ме накараха да ти покажа моите кльонкове за да видиш някои разлики:

Shot with DMC-LZ2 at 2007-06-26
Говоря за двата дървени , които са правени от Калин. Горния е с диаметър на петата 36мм, а долния с 38мм. Независимо, че разликата е само 2мм по-голямата пета се опитва да "завърти" кльонка при работа.
По-долу съм ти краднал едни "банани с пижами" както им казваме, НО доказани ловци.

Shot with E3200 at 2007-06-26
Снимките ти ме накараха да ти покажа моите кльонкове за да видиш някои разлики:

Shot with DMC-LZ2 at 2007-06-26
Говоря за двата дървени , които са правени от Калин. Горния е с диаметър на петата 36мм, а долния с 38мм. Независимо, че разликата е само 2мм по-голямата пета се опитва да "завърти" кльонка при работа.
По-долу съм ти краднал едни "банани с пижами" както им казваме, НО доказани ловци.

Shot with E3200 at 2007-06-26
Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
Не успявам да видя снимките, но като се прибера у дома ще им хвърля едно око (в службата имаме разни ограничения
) Макар, че колкото и да ги гледам истината е, че засега не разполагам с такива, а и да разполагам - това не означава все още нищо
Има време за всичко 
А ако се опитвате да ми кажете, че Мерцедеса е по-добър от Жигулата - напълно съм съгласен

А ако се опитвате да ми кажете, че Мерцедеса е по-добър от Жигулата - напълно съм съгласен

Стефко, ако твоя кльонк беше с по-малка пета, при тия груби ръбове нямаше изобщо да работи. Това, което можеш да направиш е тотално да преработиш кльонка. Смаляваш петата (примерно Ф38), вдълбаваш я на 2 мм, изостряш ръбовете максимално според твърдостта на дървото, изтъняваш ножа и накрая полираш всичко идеално. Гладката повърхност дава чистотата на звука и лекотата на работа. После лакираш, ама гледай да е с някакъв еластичен лак (като яхтените или водоразтворимите) и си готов. Жалко, че нямаш място на дръжката за каналчета на пръстите. Щеше ти бъде по-удобно като за начало. Но поне опитай да направиш дръжката леко сплескана странично, за да не ти се върти в ръката.
От Въча по-хубав няма.
Чакай, чакай
Вие май забравяте, че срещу вас седи човек, който е хванал кльонк за пръв път в живота си едва преди месец. На всичкото отгоре съм толкова вързан в ръцете, че за никакво преработване (още по-малко цялостно), смаляване, изтъняване и пр. може да става дума. Най-много да опитам идеята за "сплескване" на дръжката, но и за това не съм убеден (в себе си)
Пак казвам - знам, че сте прави и сигурно ми давате добри съвети, но просто ми е раничко. Даже доста раничко
Не очаквайте да карам самолет преди да съм се научил да ходя
В интерес на истината кльонка от снимката претърпя известни промени /май го казах и преди/ и макар да си е същото черясло
, придоби по-човешки вид. Мисля, че успях с шкурката да поизтъня малко както ножа, така и петата, полирах го прилично, лакирах го с яхтен лак... Ами засега не мога да искам повече от себе си
И накрая едно изречение от тези, дето хич не ги харесвате
: според абсолютно немеродавното ми мнение кльонкът, въпреки "дървения" му вид, издава не лош звук, издава го сравнително лесно (щом го издаде в моята ръка
) и рано или късно ще лови рибки. Не искам да звучи като "абе говорете си каквото искате, а аз ще си го карам по моему", но мисля, че проблемът с трудоемкото кльонкане засега е главно в мен и по-малко в уреда, така, че да не бързаме да го отписваме 
Поздрави и големи риби

В интерес на истината кльонка от снимката претърпя известни промени /май го казах и преди/ и макар да си е същото черясло

И накрая едно изречение от тези, дето хич не ги харесвате

Поздрави и големи риби