На лафче за подводния риболов

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
Valyo68
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Re: На лафче за подводния риболов

Мнение от Valyo68 »

http://www.youtube.com/watch?v=XtX1-kHwGbk&NR=1

Колко ли кюфтета ще излязат от този скат?
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...и аз съм виждал смокове да плуват и ловуват под водата ...
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Valyo68 написа:http://www.youtube.com/watch?v=XtX1-kHwGbk&NR=1

Колко ли кюфтета ще излязат от този скат?
Толкова време се опитваха да го изтърват и пак не успяха :D .
Изображение
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

Леле, Напиках се от смях:) Отивам да се подсушавам:)....................

ТАЯ ТЕМА Е ЧУДОВИЩНА:)
ХА ХАХАХАААААААА:)

Бих искал мама тук да ми беше хвърлила пъпа:)

Поздрав ниа всички:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

Dobs написа: Преди време написа в нашия сайт следната методика за тренировки:
„методика:след нормално вдишване , без да си раздишвал предварително , гмуркаш се чрез китово салто , стигаш дъното и отново чрез салто лягаш на дъното по гръб , като своевременно издишваш до дупка всичкия си въздух от дробовете , ако не си много дебел и мазен би трябвало да останеш легнал на дъното по гръб...лежиш така докато ти е поносимо , при първите тръпки се отблъскваш с крака от дъното и се извърляш със сила над водната повърхност , докато главата ти е във въздуха си поемаш дълбоко , ама много дълбоко въздух и задържаш като затвориш устата си в момента , когато тя вече е под водата от силата на тежеста ,оттук или китово салто или както ти дойде по лесно и отново лягаш на дъното...
цикъла се повтаря докато се чувстваш способен да продължиш , като целта е - вдишваш на повърхноста и издишаваш на дъното…”
Това е толкова опасно за изпълнение, че не ми се впуска изобщо в писания…

Абе, аз , че не съм гмуркач - не съм!
Ама, навремето, като карах курсовете за воден спасител, а и преди това, описаната по горе техника ми беше едно от основните забавления и то на около 3-4, че понякога даже - и на дълбоките по 5 метра дъна, под кулите за скачане. То, нали точно това беше и забавлението - кой ще успее да изпусне въздуха(започвайки от плиткото и слизайки все по надолу по наклона на дъното) на 5-те метра и да се задържи там. Лично съм засичал на мой приятел, който играеше йога и карате, 4 мин и половина под водата. Ако искате, вярвайте.

Не взимам ничия страна, по простата причина, че аз съм си на Своята страна:)

Не знам кое е правилно и кое не е - то по-скоро няма такова, ала забавлението ми - да го изкарат смъртно опасна техника - ЕЕЕЕЕЕ, е бива ли такова нещо?:)
Абе детството ми мина по басейните на Дианабад в София, и аз съм гълтал вода, недейте така да зомбирате хората:) Та това е пълно и предварително "скопяване" на удоволствието на хората!

Що си знаех аз, че на курс няма да стъпя?

Доколкото разбирам, съвременното, научно едва ли не, развитие на гмуркането е изграждане на мрежа от все повече и все повече ограничения. Не ме разбирайте неправилно, но специално описаната техника винаги ми е била само за забавление:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Този сайт не е за детски игри и забави. Тук безопастността при практикуването на подводния риболов е поставена на първо място. Всякакви съвети, които могат да доведат до нещастни случаи не се толерират тук. Независимо от това, че 99 от 100 човека могат да си играят лежейки по дъното на 5м., мисълта трябва да е за останалия ЕДИН човек, който може и да не успее да стигне повърхността. А защо изпускането на въздуха от дробовете на по-голяма дълбочина може да доведе до травми е многократно описвано и дискутирано.
Изображение
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

Абсолютно си прав.

Ритах срещу налагането на мнение, не срещу правдивостта:)

Така, нека и аз да попитам:
Комшията ми е от 40 год. гмуркач. Жив е и здрав. Дава ми съвети. Добре.
Тук чета абсолютно противоположни мнения. Някои са противоположни и на неговите - (комшията).
Добре.
КАК тогава аз да разбера кой Е ПРАВИЛНИЯ СЪВЕТ??? Можеш ли ми помогна. Ами ако аз съм онзи един, останал от 99-те процента???
Един Господ Го знае това.

Разбираш ли Претор - срещу какво ритам?:)

Ето - ти говориш с мен човешки и аз те питам човешки. Разбирам те, уча се и си трая.
И защо Моя попит да не е давностен? Нали аз съм лежал по дъното, без всякаква раздишка и съм се учил?
И аз се интересувам на първо място от безопасност - нали затова чета ред по ред, всичко. Щото влизам сам и сам трябва да се пазя!
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Напълно разбирам срещу какво "риташ". Виждам и че се опитваш да намериш логика и разум във всяко обяснение, което ти се дава (тук или на друго място). За съжаление обаче, много от начинаещите колеги не си дават толкова зор. Форума се чете от много хора, които не само, че не си правят труда да осмислят написаното, ами дори и не четат всичко по темата, а "щипват" оттук-оттам. Което пък е предпоставка за неприятни инциденти (особено като се има предвид, че масово се гмурка поединично, без наблюдаващ и осигуряващ колега). За това става въпрос. Пък ако ти се лежи на дъното без въздух и това не ти пречи - лежи си :D .
ПП Виж за т.нар.вендузен ефект.
Изображение
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

Ами за "щипващите" - не знам. Знам, че искам да се прибирам в къщи, защото и там ми харесва:)
Благодаря за отношението - не за съвета:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Колега , комплименти и от мен за разсъжденията и писанията ти, ако повечето от нас го правеха понякога -света щеше да е различен. ;)
Техниката която си упражнявал на времето (както доста от нас) макар и да е ползотворна, все пак е грешна.
Грешна е за начинаещ , даже по-скоро ОПАСНА !
Той все още няма опит, познания, усет.Все още не е заучил кое как и кога ? Още няма натрупан опит и именно тогава е най-вероятно да дойде грешен момент в който да загуби спокойствие и да се паникьоса. Последствията можеш да се досетишш какъв вкус имат.
А са ползотворни за един вече научен и опитен спортист или професионалист да си създаде рефлекс и опит в аварийна ситуация.Каква ирония само -това което до вчера бе опасно -днес е належащо. :)

Както и набора Булти многкратно е разказвал в писанията си , на времето повечето от нас правехме така.ОПитвахме се а тренираме както предполагаме за добре. В повече от случаите ефекта беше най-вече умора и главоболие и ...малко опит че "...и това съм го правил" :)Тогава нямаше сайтове, списания, познания в тази област.То и днес все още в някои аспекти са "кът".
Ако си следил малкото материали написани тук-таме по встници и морски списания всички топ гмуркачи от онова време хипервентилираха преди гмуркае.И самбата или припадъците не бяха никаква рядкост след изплуване.
- "Ама понеже така съм си свикнал , няма да ми казвате как да карам и в коя лента"-(и на мен не ми се нрави да ми казват , особено да ме командват) , в повечето случаи води до разсейване, дискомфорти ......загубата на равновесие . Излишъци?
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

И си абсолютно прав и не си! Шапка ти свалям:)

To и без това времето на единаците отминава, но с поредицата си от думи коментирам само едно - Менторското отношение.

А липсата или присъствието му се усеща във всеки един различен пост.
Мен менторството ме отблъсва с най-голямата възможна сила. Нима това не е риск за бъдеща поразия?
На самото менторствуване му викам аз Излишък. И няма сила, която да ме мръдне от тази позиция!

Значи, как може да си говорим човешки с теб, с което ме караш да се замислям над думите ти, а друг да ме ръчка, от Някаква си позиция.
Кого ще избера за събеседник???

Вадил съм удавник. Мислиш ли, че говоря просто ей-така?

И, ето, отново пример, комшията ми така ме Погледна, когато му казах, че битува мнение да Не Се или да Се изплюва шнорхела при гмуркане. За него изплюването е закон, за Булти не е!???

А, аз им вярвам и на двамата, защото не ми ментортсват. Манук пък само отваря леко уста, за да се напълни шнорхела.

Ох, това са само думи, омръзна ми да се повтарям.
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

yavorsub написа: Ако си следил малкото материали написани тук-таме по встници и морски списания всички топ гмуркачи от онова време хипервентилираха преди гмуркае.И самбата или припадъците не бяха никаква рядкост след изплуване.
ОООпс, оооп. ООпаааа:)
Хипервентилиране=самба!
Чак сега се освестих. Значи - наляво, надясно и пак в средата.
Е, така е било винаги.
Менторстване=несъгласие, Равновесие:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Ми то и аз май съм против менторствуването, ама май пак аз редовно го практикувам . :shock: :D
Ще ми се всеки см да си "намери начина" ама като си спомня аз през какви гори тилилейски минах за да разбера че има и пряка пътека....
На времето като ученик , в града имаше предствление факира Мити. Страшен !
Направи едни номер -нажежи едно метално парче до червено и го ближеше с език. :wink:
На другия ден 3 съученици не дойдоха на училище.А мен ме хвана баба в момента в който нагрявах една лъжица на печката :shock: иначе със сигурност щяхме да ме 4ма. :(

А шнорхела си го вадих, пшосле не си го вадих и ... сега щом е плитко не го вадя.Само леко отварям устни да влезе вода без да бълбука.На дълбокото обаче го изваждам . :wink:
А на много дълбокото -там направо го махам от главата си и го държа в ръка. :idea:
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

Абсолютен новобранец:)
Морето спокойно, ала боза, видимост 6-7 метра и едни паяжини, като висят във водата със страшна сила.
Новобранеца току що е получил чисто-новия си харпун Бьоша-Еспадон – около метър дълъг със стрелата, нахлузва чисто-новите си плавници Мигра, мята `талянската си маска със темперирано стъкло на главата, плюнчи се нещо, захапва шнорхела си Вортекс и нагазва в киреча.

Какво ви казах – Абсолютен новобранец.

Зарежда харпуна, понечва да го проба и вижда, че не епрерязал фабричната контра- „конска опашка „ – на спусъка.
Връща се на скалите, сяда и започва със зъби да дъвче опашката. Не става. Сваля кукана, препасан през рамо, и с иглата му си играе десет минути, за да скъса предпазителя.
Скъсва го, мята се на вълните и чака голямата риба.

След около десетина минути безразборно мотаене, и няколко вяли далдисвания, на към 4-5 метра, с апнеа, колкото да не е без хич, един едър морски кефал го изглежда тъжно през рамо, врътва опашка и оставя да виси в пространството следната мисъл:
- Е....х ти и новобранеца”
Онзи се усеща в последния момент, тренираните с години рефлекси бавно се включват и насочва харпуна към размиващия се вече образ.
Помотава се още малко, подалдисва – за успокояване на егото си и сяда на скалите да събуе плавниците,
Дупарата – както е прието да се казва тук - се подхлъзва и той цопва отново в морето.

Новобранец!

Ама излезе толкова лек и светъл от водата, че никога няма да го забрави:)

Не беше капо – на скалите си намери здрава чаша от близкия бар:)

Новобранец.

Кък да го не утрепеш ?:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

stonetales написа:Абсолютен новобранец:) Ама излезе толкова лек и светъл от водата, че никога няма да го забрави:)
Те това е основното. Не кефала. Макар че с него удоволствието е пълно.
А да си новобранец не е обидно. Всички сме били такива и продължаваме в някаква степен да сме.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”