Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Прът за Зарган
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Прът за Зарган
Привет на всички запалени риболовци !!!
С тази тема се спекулира доста напоследък и това ме накара да се допитам за пореден път и евентуално да се внесе светлина не само върху определени марки, а и върху определени модели.Дали feeder или match ?
Ще Ви призная, че съм адски объркан. Имам нужда от нов прът. Мога да отделя до 150лв. , но не съм сигурен за марка и модел. Бъдете така любезни и споделете опита си . Приемам всякакви съвети. Надявам се , че има мно го запалени сред вас по "СРЕБЪРНИЯ КАМШИК".
С тази тема се спекулира доста напоследък и това ме накара да се допитам за пореден път и евентуално да се внесе светлина не само върху определени марки, а и върху определени модели.Дали feeder или match ?
Ще Ви призная, че съм адски объркан. Имам нужда от нов прът. Мога да отделя до 150лв. , но не съм сигурен за марка и модел. Бъдете така любезни и споделете опита си . Приемам всякакви съвети. Надявам се , че има мно го запалени сред вас по "СРЕБЪРНИЯ КАМШИК".

Alosa pontica pontica- I love this fish !
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Прът за Зарган
Момче,аз тази седмица ще си взема един Starline FX Project,модел като на Трабуко,ама марката е друга.Първите два дяла са от чист карбон,S-SIC водачи,транспортна дължина 68 см,дължина 3.50м.Акцията е около 40 гр.Гъвкава,лека,аве идеалната пръчка.Макародържача ме изкефи тотално като го видях наживо,някакъв по-специялен е,не е като стандартните.Преди време някой колега беше ми я препоръчал,ама нямах кинта.Пръчката е добра за бомбарда,за плувка,за изкуствени примамки,за чепарета и леки дъна.За мен това е универсална и компактна пръчка,ляга ми на сърцето лично на мен,незнам твоите предпочитания какви са,но това е моето предложение.Цените варират от 35,до 45 лв.Харесал съм си и една макара,но немога да намеря марката,модела и снимката в нета.С дупчици по шпулата,метална дръжка,5.1оборота,лека,върши ми всякаква работа подобен тип машинка.Цената е 30 кинта.Ше намеря в скоро време снимка и ше дадете мнения.
Поздрави!
Поздрави!

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Local
- учете се от него
Колкото повече мнения чуеш колега по тази тема , толкова повече ще се объркаш. Искам само да кажа че съм крайно несъгласен с Камбата, защо? - той сам ще си отговори ако прочете всички теми изписани досега.
Аз ти преоръчвам пръчката да не ти е под 4.00м и акцията да е избереш според това какви бомбарди желаеш да хвърляш , според това какъв бланс искаш да има и каква тежест искаш да чувстваш в ръката си!
Миналата година отделих доста внимание на зарганския риболов , и с помощта на доста по-опитни хора от мен в този риболов , а пък и тази зима изчетох доста литература , стигнах до извода че (това е мое лично мнение) най удачен ми се струва избора на телефидер.
Усхех в избора! Не се кланяй на марки , избери това което най-добре ще ти пасне!
Аз ти преоръчвам пръчката да не ти е под 4.00м и акцията да е избереш според това какви бомбарди желаеш да хвърляш , според това какъв бланс искаш да има и каква тежест искаш да чувстваш в ръката си!
Миналата година отделих доста внимание на зарганския риболов , и с помощта на доста по-опитни хора от мен в този риболов , а пък и тази зима изчетох доста литература , стигнах до извода че (това е мое лично мнение) най удачен ми се струва избора на телефидер.
Усхех в избора! Не се кланяй на марки , избери това което най-добре ще ти пасне!
Клавиатура риба не лови!!!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Ако говорим конкретно за зарган,моето мнение е за match - щека,с дължина 3,90м. Има достатъчно разнообразие по магазините,така че за 60-70 лв.ще се обзаведеш прилично.Остатъка от приготвената сума си я задели за друг вид риболов,за да не правиш компромиси /както беше решил да купиш фидер/. Не е необходимо да се хвърлят "луди" пари за "маркова" пръчка след като е ясно ,че и тя ще е била произведена в Китай.
Няма да споделям с каква пръчка ловя аз,защото на предната подобна тема стана една полемика и едни тъпи изпълнения,че не знам колегата въобще дали си купи нещо.
Имах телемач,който според мой приятели бил много добър,но аз така и не му свикнах и се наложи да го продам.
Все пак парите са си твои и ти решаваш какво да си вземеш.Лошото е че когато купуваш,нямаш възможност за реална проба.

Няма да споделям с каква пръчка ловя аз,защото на предната подобна тема стана една полемика и едни тъпи изпълнения,че не знам колегата въобще дали си купи нещо.
Имах телемач,който според мой приятели бил много добър,но аз така и не му свикнах и се наложи да го продам.
Все пак парите са си твои и ти решаваш какво да си вземеш.Лошото е че когато купуваш,нямаш възможност за реална проба.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
-
- новобранец
Ловя зарган от миналата година насам. С блеснарка Zebco Rhino E-xtra Travel 3.00m. 25-75gr. и макара Browning Syntec ST 330M .
Стигнах и аз до извода,че най-важното условие е да има риба. Миналата година морето даде много зарган. Макарата е без забележки 6,2:1 -малко е тежичка...но пък ми върши много добра работа. С нея преди три години на такъм за илария извадих морска котка на Кабакум (Журналист). Изтеглих я с мисълта , че съм закачил найлонов чувал или парче дърво.
Пръчки имам няколко , предимно телескопи 3.60 -ползвам ги за илария на дъно. Слабото ми звено е прът за Зарган. Разказвам ви това, защото миналата година риба имаше, но ми се откачи ръката и рамото
.
Сега ще инвестирам в ЛЕК прът 4.00-4.20 , но си мисля че акцията му трябва да е върхова, т.е. не като мача параболична. Ловя предимно по буни и тетраполи. Така че давайте конкретни предложения за модели.
Има ли от къде да си купя DAIWA или SHIMANO ?
На принципа съм-дай-повече пари , за да не занимаваш с глупости после. За съжаление съм пристрастен към определени марки.
Последната макара , която си купих е shimano alivio 2500 RA. 4,6:1 - ами прилична макарка, бавна е за зарган, но жената много й се радва.
Благодаря на колегата Local. Чел съм много от неговите мнения и ми се струват най-логични. Помагайте колеги, че зизи се задава. Хайде наздраве на всички и наслука
Стигнах и аз до извода,че най-важното условие е да има риба. Миналата година морето даде много зарган. Макарата е без забележки 6,2:1 -малко е тежичка...но пък ми върши много добра работа. С нея преди три години на такъм за илария извадих морска котка на Кабакум (Журналист). Изтеглих я с мисълта , че съм закачил найлонов чувал или парче дърво.
Пръчки имам няколко , предимно телескопи 3.60 -ползвам ги за илария на дъно. Слабото ми звено е прът за Зарган. Разказвам ви това, защото миналата година риба имаше, но ми се откачи ръката и рамото

Сега ще инвестирам в ЛЕК прът 4.00-4.20 , но си мисля че акцията му трябва да е върхова, т.е. не като мача параболична. Ловя предимно по буни и тетраполи. Така че давайте конкретни предложения за модели.
Има ли от къде да си купя DAIWA или SHIMANO ?
На принципа съм-дай-повече пари , за да не занимаваш с глупости после. За съжаление съм пристрастен към определени марки.
Последната макара , която си купих е shimano alivio 2500 RA. 4,6:1 - ами прилична макарка, бавна е за зарган, но жената много й се радва.
Благодаря на колегата Local. Чел съм много от неговите мнения и ми се струват най-логични. Помагайте колеги, че зизи се задава. Хайде наздраве на всички и наслука

Alosa pontica pontica- I love this fish !
- Local
- учете се от него
Аз съм си избрал телемач на по дълга снадка и нека да обясня какъв и защо. Lineaeffe DCT Titan струваше около 100лв. 4м е акция 20-50гр .
Първо смятам че е много по-удачно , когато човек тръгне да се мести от скала на скала и от място на място и ако е всеки път с мач , тоест всеки път ще трябва да си разваля вече готовия такъм , връзване и всичко на наново , ами ако това се повтори днес 4-5 пъти докато намерим къде е зизи? Според мен става малко досадно. От Друга страна телескопичните снадки не живеят много добре с пясъка , просто се иска повече внимание и почистване. Мач според мен няма подходящия строй да изхвърля бомбарди , мен лично ме е страх ... да махна жестотко както правя с телемача си (някои хора знаят за какво става дума
).
Телефидера е добър откъм изхвърляне е добър и съответно ударите на зизи се усещат малко добре заради върховата акция , която притежава пръчката. Не виждам обаче проблем когато си свикнеш с телемача или мача , кълванетата се усещат перфектно.
В комбинация с телемача съм си взел Shimano Exage 3000 MRA и съм сложил на едната шпула Tubertini Yellow Bomber 0.18.
Колега за тези пари трудно ще си намери нещо наистина хубаво на Дайва и Шимано , вслушай се в съвета на Чуруликпенчо , намери си пръчка която да ти хареса и си я вземи. Може да е правена в Китай ама това не е никаква пречка според мен.
Успех!
Първо смятам че е много по-удачно , когато човек тръгне да се мести от скала на скала и от място на място и ако е всеки път с мач , тоест всеки път ще трябва да си разваля вече готовия такъм , връзване и всичко на наново , ами ако това се повтори днес 4-5 пъти докато намерим къде е зизи? Според мен става малко досадно. От Друга страна телескопичните снадки не живеят много добре с пясъка , просто се иска повече внимание и почистване. Мач според мен няма подходящия строй да изхвърля бомбарди , мен лично ме е страх ... да махна жестотко както правя с телемача си (някои хора знаят за какво става дума

Телефидера е добър откъм изхвърляне е добър и съответно ударите на зизи се усещат малко добре заради върховата акция , която притежава пръчката. Не виждам обаче проблем когато си свикнеш с телемача или мача , кълванетата се усещат перфектно.
В комбинация с телемача съм си взел Shimano Exage 3000 MRA и съм сложил на едната шпула Tubertini Yellow Bomber 0.18.
Колега за тези пари трудно ще си намери нещо наистина хубаво на Дайва и Шимано , вслушай се в съвета на Чуруликпенчо , намери си пръчка която да ти хареса и си я вземи. Може да е правена в Китай ама това не е никаква пречка според мен.
Успех!
-
- научил се да хвърля
Re: Прът за Зарган
Камбата написа:Момче,аз тази седмица ще си взема един Starline FX Project,модел като на Трабуко,ама марката е друга.Първите два дяла са от чист карбон,S-SIC водачи,транспортна дължина 68 см,дължина 3.50м.Акцията е около 40 гр.Гъвкава,лека,аве идеалната пръчка.Макародържача ме изкефи тотално като го видях наживо,някакъв по-специялен е,не е като стандартните.Преди време някой колега беше ми я препоръчал,ама нямах кинта.Пръчката е добра за бомбарда,за плувка,за изкуствени примамки,за чепарета и леки дъна.За мен това е универсална и компактна пръчка,ляга ми на сърцето лично на мен,незнам твоите предпочитания какви са,но това е моето предложение.Цените варират от 35,до 45 лв.Харесал съм си и една макара,но немога да намеря марката,модела и снимката в нета.С дупчици по шпулата,метална дръжка,5.1оборота,лека,върши ми всякаква работа подобен тип машинка.Цената е 30 кинта.Ше намеря в скоро време снимка и ше дадете мнения.
Наистина за тези пари Трабукото СТАРЛАИН е перфектната пръчка.
Лека е и не измаря, а се мята доста с нея нищо че е 3,5м.Сикови водачи,пластинов макародържач,перфектен баланс , върхова акция.
Иначе 4м пръчки за заргана (телемачови ) се движат около 100лв.НО ТОЗИ МОДЕЛ НА ТРАБУКО Е ДОБЪР-нищо че не е целия карбон.
Поздрави!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Local е абсолютно прав за дръжката. Това е един от най-важните компоненти на пръчката.Дългата дръжка /при зарганския риболов/ позволява по-далечно замятане ,а също така ръката не се уморява толкова бързо ,защото ти помага и подмишницата. Също така /това си е мое мнение/ е по-добре дръжката да е облицована не с корк ,а с онази черната изкуствена материя. По-лесно се почиства и не се разпрашава като корка след време.Напоследък виждам мачове,чиято дръжка е облицована с някаква изкуствена материя /жълта/ и отгоре е залепен корк на тънък лист като тапет.Изглежда истинско,но после корковия лист се обелва и отдолу става "мамма миа". Добре е да се огледа и за това.
Не съм съгласен с Local,че при мача трябва да се разваля линията на всяко преместване. Ние с жена ми си сгъваме мачовете без да разваляме линията дори и след края на риболова ,и от това не сме забелязали някакви отрицателни последици. И без това често се променя такъма /горна,потапяща , полупотапяща бомбарда/ така че не остава време да се пречупи основното влакно.
Успех в търсенето на зарганска пръчка!

Не съм съгласен с Local,че при мача трябва да се разваля линията на всяко преместване. Ние с жена ми си сгъваме мачовете без да разваляме линията дори и след края на риболова ,и от това не сме забелязали някакви отрицателни последици. И без това често се променя такъма /горна,потапяща , полупотапяща бомбарда/ така че не остава време да се пречупи основното влакно.
Успех в търсенето на зарганска пръчка!

-
- научил се да хвърля
Наистина трабукото е къса снадка и макарата е по близко до края на пръчката и няма голямо рамо, но това не пречи на изхвърлянето.
А за това че не можеш да си я мушнеш под мишницата си е предимство.
При зарганата се води с върха надолу и е доста по леко с тази въдица.
Не ти се измаря ръката и китката..
Наистина с дълго рамо се мята малко поввече, но доста по тежко, а с тази и с една ръка си хвърлям без проблеми и в повечето случаи рибата е на къса дистанция. Например колегата до мене мята колкото може навътре и вади 1 заргана, а аз мяткам леко хващам 1 и после пак леко и още 1
Не забравяйте че говорим за въдица за 35 лв.За тази цена няма друга..
Наистина с дълго рамо се мята малко поввече, но доста по тежко, а с тази и с една ръка си хвърлям без проблеми и в повечето случаи рибата е на къса дистанция. Например колегата до мене мята колкото може навътре и вади 1 заргана, а аз мяткам леко хващам 1 и после пак леко и още 1

- чуруликпенчо
- сериозен играч
Всъщност ,колегата който ще купува въдица говори за сума до 150лв. ,така че не е задължително да купува евтинджоси за 35 лв. и да прави безумни компромиси.Не забравяйте че говорим за въдица за 35 лв.За тази цена няма друга..
Точно при ниско водене дългата дръжка се подлага в подмишницата , което си е удобство.Не става въпрос за подлакътя.
- Local
- учете се от него
marine написа:Наистина трабукото е къса снадка и макарата е по близко до края на пръчката и няма голямо рамо, но това не пречи на изхвърлянето.
Какво правим сега? Ще объркваме ли колега , какво ли? Подкрепям напълно Чуруликпенчо и съм против това че с къса пръчка на къса снадка и къса дрръжка се работи по-добре. А това че ти колега Marine си вадил повече... и аз съм вадил повече от хора до мен с къси пръчки , стигаме до един безмислен спор

Успех на колегата с избора!
-
- новобранец
-
- ще става разбирач
Когато си търсех и аз такава пръчка,повечето мнения бяха за специализирана.Ровейки се из сайтовете попаднах на това http://www.lineaeffe.it/CATALOGO_NOVITA ... /Trota.pdf.Това е пръчки за пъстърва,предполагам с бомбарда,защото там има и болонезе,фидери,мачове и др.Конкретно моята пръчка там я няма
,по-стар модел,надявам се.Но обърни внимание на по-новата серия TITAN SILVER EDITION.Вече съм я виждал по магазините.Подобни пръчки им казваме телемачове.(за да отвориш линка трябва да имаш Acrobat Reader)
А за впечатленията от фидера ще ти пиша като свърши сафрида

А за впечатленията от фидера ще ти пиша като свърши сафрида